دولتمردان عصر رضاشاه (۴) نصرتالله فیروز، و داستانِ حذف و قتل وی در سمنان
همنشین بهار
https://www.youtube.com/watch?v=JWb3bB1bZW4
این بحث را از ویدئو یا فایل صوتی بشنوید.
http://www.hamneshinbahar.net/mp3files/Nosrat-ed-DowlehFirouz.mp3
خانمها و آقایان محترم، دوستان دانشور و فرهنگورز، سلام بر شما. سلامی پُر از گرما و امید. در بحث دولتمردان عصر رضاشاه، پیشتر، به اندیشهها، آرزوها و رنجهای سیدحسن تقیزاده، علیاکبر خان داور وتیمورتاش اشاره نمودهام. در این بخش به نصرتالله فیروز یکی از بازیگران صحنه سیاست در اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی میپردازم. سرگذشت پرفراز و نشیب او که زمانی در لندن، کنار کاخ باکینگهام در رؤیای پادشاهی خود بسر میبُرد و بعد در کُنج زندان سمنان آرزوی مرگ میکرد- گوشهای از تاریخ معاصر میهن ما است. نصرتالله فیروز نامی آشنا در تاریخ ایران است چه به لحاظ دودمانی و چه از نقطه نظر شخصی و چه به جهت حوادثی که وی در رخ دادن آنها نقش آفرین بودهاست.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
(پیشنویس قرارداد مزبور حدود یک قرن پیش، پس از چندین ماه مذاکره میان دولت بریتانیا با وثوقالدوله، امضا شد و ادعا میشود بر مبنای آن امورات کشوری و لشکری ایران زیر نظر مستشاران انگلیسی قرار میگرفت.)
با برآمدن رضاشاه، نصرتالدوله فیروز به او نزدیک شد و در حکومت وی مدتی وزیر هم بود. البته بعدها مورد غضب واقع شد و به زندان افتاد. با وساطت میرزا حسن مستوفیالممالک نخست وزیر وقت، آزاد شد و در خانه تحت نظر بود. کمی بعد برای اینکه او را به زمین بزنند، به اخذ رشوه از بیگانه متهمش کردند و همه جا پخش شد که اعلیحضرت پولی را که نصرتالدوله فیروز برای موافقت با قرارداد ۱۹۱۹ از انگلیسها گرفته بود پس گرفتهاند. پس از بازداشت دوباره، نصرتالدوله به سمنان تبعید شد و آنجا تحت نظر قرار گرفت و سرانجام سال ۱۳۱۶ در تبعیدگاهش به قتل رسید.
به پیش از این ایام برگردیم.
سال ۱۲۸۵ نصرتالدوله فیروز به ایالت کرمان که در واقع موروثی خانوادهاش بود رفت و به جای پدرش والی کرمان شد ولی کار چندانی بیش نبُرد و به او فجایعی نیز نسبت دادند. دو سال بعد پدرش وی را با خَدَم و حَشَم برای تحصیل به بیروت فرستاد. او سپس به پاریس رفت و حقوق و علوم سیاسی خواند و در سال ۱۲۹۳ به ایران بازگشت. نصرتالدوله در دوران تحصیل زبانهای فرانسوی و انگلیسی را تا اندازهای فراگرفت و وقتی به ایران برگشت وارد سیاست شد و به معاونت وزارت عدلیه رسید که گرچه با مخالفتهایی در مجلس شورای ملی روبرو شد، ولی با نفوذ پدرش(فرمانفرما) این شغل را به دست آورد. نصرتالدوله در کابینهٔ وثوقالدوله که در شهریور ماه سال ۱۲۹۵ تشکیل گردید در ۲۸ سالگی وزیر عدلیه شد. وی در دومین دوره زمامداری وثوقالدوله هم، ابتدا وزیر عدلیه و سپس وزیر امور خارجه و جانشین علی قلیخان مشاورالممالک انصاری شد و در مقام وزارت خارجه در عقدقرارداد ۱۹۱۹ ایران و انگلیس نقش داشت. نصرتالدوله همچنین در دورههای چهارم٫ پنجم و ششم به نمایندگی مجلس شورای ملی رسید.
...
۱۸ خرداد ۱۳۰۸ نصرتالدوله فیروز در حالی که وزیر کابینه بود به دستور رضاشاه که به قول لرد کرُزن بَلَد بود شيرين حرف بزند و ترش رفتار کند، (talking sweet and acting sour) بازداشت شد. رئیس نظمیه «یاور محمد درگاهی»، از پیش برای نامبرده پاپوش میدوخت، و چه بسا از بازداشت وی که دست راست تیمورتاش بود، سر از پا نمیشناخت.
در مورد دستگیری نصرتالدوله بین مردم پخش شده بود جراید فرانسه مطالبی دربارهٔ عملکرد اعلیحضرت همایونی و غصب املاک مردم نوشتند و شهربانی وقت و بطور خاص «رکنالدین مختاری» مسؤول شهربانی، انگشت اتهام را متوجه نصرتالدوله کردهاست. نامبرده معتقد بوده منافع ایران در پیوند با انگلستان تأمین میشود. اعلیحضرت هم فکر کرده نکند در سر خیالهایی داشته باشد و بخواهد جای او را بگیرد!
رضاشاه به افراد لایق دور و برَش و امثال تقیزاده و داور و تیمورتاش متاسفانه سوءظن داشت، اما بدبینی وی به نصرتالدوله فیروز به گذشته برمیگشت به زمانیکه افسر جزء رئیس قراولان پدرش فرمانفرما بود. نصرتالدوله از جوانی متکبر بود. شاید بارها به سلام نظامی رضاخان پاسخ نداده بود یا به وی تکلیف کرده بود افسار اسب او را بگیرد تا سوار شود ولی جبر زمان نصرتالله را به راهی کشانید که پای عَلَم سردارسپه سینه زد. میگفتند بعضی از اقدامات تند وی در وزارت دارایی هم کار دستش داده و دایرکردن رسومات در قم نیز، آخوندها را عصبانی کرده تا اینکه یکبار رضاشاه میگوید دیگر حاجتی به نصرتالدوله نداریم...
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مرحوم میرزا رضاخان نایینی پس از آن که تعقیب نصرتالدوله فیروز را از مجلس شورای ملی به عدلیه احاله داد و گزارشهای واصله را رسیدگی کرد، ادعانامهای تنظیم نمود که طبق آن تقاضای مجازات شاهزاده فیروز را نمود و نوشت: «فیروز میرزا وزیر مالیه سابق، مطابق اظهارات آقای حسن آقا مهدوی فرزند و نماینده حاج امین الضرب، برای اینکه املاک مشارالیه که از طرف وزارت مالیه در برابر بدهی مرحوم امین الضرب به بانک ایران توقیف شده بود، از توقیف خارج شود و اشکال تراشی نکند، به وسیلهی ارباب علیآقا صابر یزدی، مبلغ ۱۶ هزار تومان رشوه گرفتهاست.»
...
نصرتالدوله فیروز گرفتن رشوه و اظهارات مهدوی را تهمت و افترا و دسیسه دانست و در جریان محاکمه ضمن دفاع از خود گفت با آن همه امکانات و ثروت پدری من نیازی به دریافت رشوه نداشتم بعد با صدای بلند گفت حالا مرا دزد کردهاید، آن هم آفتابهدزد؟
رضاشاه دست از سر نصرتالدوله برنداشت و وی همچنان تحت نظر بود، تا اینکه در مهرماه سال ۱۳۱۵ مجدداً دستگیر شد و در بهمن همین سال به سمنان تبعید گردید و آنجا حق مراوده با احدی را نداشت و عاقبت به دستور رضاشاه قالش را کندند و بیستم دیماه ۱۳۱۶ به قتل رسید.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
ولی دکتر جلال عبده که در مقام دادستان دیوان کیفر به پرونده قتل نصرتالدوله رسیدگی مینمود نوشتهاست: نامبرده در سمنان تبعید بوده و سیفالله فولادی نامی از وی مراقبت میکردهاست. تا اینکه سه نفر به نامهای عقیلیپور، فرشچی و عباس مختاری[اختیاری] (معروف به شش انگشتی) به منظور قتل نصرتالدوله، به سمنان اعزام میگردند. آنان وارد اتاق او شده، ابتدا گیلاس محتوی سَم را به وی میدهند تا بنوشد. همین که نصرتالدوله دست خود را برای گرفتن گیلاس سم دراز میکند، عباس مختاری[اختیاری] که پشت میز نامبرده ایستاده بود، وی را بغل کرده و به زمین میزند و گلوی او را سخت میفشارد. یکی هم بر روی سینه وی نشسته، دستهای فیروز را محکم میگیرد. فرشچی هم با گرفتن پاهایش در ارتکاب جرم شرکت میکند.
(سند مزبور، در کتاب «اسناد محرمانه وزارت خارجهٔ بریتانیا» به چاپ رسیدهاست.)
منابع
- شیخ الاسلامی، جواد، نصرتالدوله فیروز و داستان سقوط وی
- طلوعی، محمود، بازیگران عصر پهلوی
- عاقلی، باقر، نصرتالدوله (از رؤیای پادشاهی تا زندان شاهی)
- مستوفی، عبدالله، شرح رندگانی من
- بهار، محمد تقی، احزاب سیاسی ایران
- دولتآبادی، یحیی، حیات یحیی
- سر دنیس رایت، انگلیسیها در میان ایرانیان
- دریا گشت و پروین، نصرتالدوله و میلسپو
- بامداد، مهدی، شرح حال رجال ایران
- لوسوئور، امیل، زمینه چینیهای انگلیس برای کودتا
- آبراهامیان، یرواند، ایران بین دو انقلاب
- مذاکرات مجلس چهارم
- سمیعی، احمد، برکشیده به ناسزا
- قاسمی، ابوالفضل، خاندانهای حکومتگر ایران (نصرتالدوله فیروز)
- منصوره اتحادیه (نظام مافی) و…مجموعهٔ مکاتبات، اسناد، خاطرات و آثار فیروز میرزا فیروز (نصرتالدوله)
منبع:پژواک ایران