پرویز ثابتی، مقام امنیتی ابرو کمانی
همنشین بهار
پرویز ثابتی، مقام امنیتی ابرو کمانی
|
در روش، هنگام به کارگرفتن شواهد کوشیدهام بی طرفی را رعایت کنم اما بی طرف نیستم و نمیتوانم بیطرفباشم. یک دلیلش این است که من نیز فریفته ام، فریفته اندیشه حاکم بر دوران خویش. فریب دوران مرا همزندانی کردهاست. میکوشم گرایش یا مرزبندی ام باعث نشود خوب را خوبتر و بد را بدتر ببینم، اما گاه نمیتوانم. مبارزه با فراموشی یک وظیفه تاریخی است.
به دلم برات شده بود که این آخرین دیدار است و من دیگر او و مادرم را نخواهم دید... پدرم در طواف به دور کعبه، وقتی به حُجر اسماعیل میرسیدیم بیاختیار رو به من میکرد و میگفت: پسرم من دوباره به ملاقاتت خواهم آمد. آزاد میشی و ما بازهم به کوه و صحرا میرویم. کاش این زندانبان ها بگذارند کمی باهم بیشتر حرف بزنیم و اشک میریخت، مادرم نیز... میله ها در درون ما است و من همین الآن هم انکار نمیکنم که در «بند» هستم اما منظور او این نبود که توجه دهد ظاهراً آزادم اما هنوز در زندانم. در سخنان پدر قصه و واقعیت دست همدیگر را میگرفتند و پا به پای همدیگر راه میرفتند و مرا به رُمان «دانیل والاس» و فیلم ماهی بزرگ Big Fishمیبُردند. [۱] پدرم خافظه ای بسیار قوی داشت اما غبار روزگار برآن نشسته بود. برای همین خانه کعبه را هم اتاق ملاقات زندان تصور میکرد... حافظه همه ما میتواند آسیب ببیند. *** کارگردان و فیلمساز اسپانیایی لوئیس بونوئل Luis Buñuel در کتاب خاطراتش (با آخرین نفسهایم Mi último suspiro) نوشته است: «حافظه به همان اندازه که ضروری و پرتوان است، شکننده و ضربه پذیر هم هست. حافظه، هم از سوی دشمن اصلی اش (فراموشی) تهدید میشود و هم از جانب انبوه خاطرات آشفته و پراکنده ای که هر روز بر آن آوار میشوند. » او در شرح مراسم عروسی «پل نیزان» Paul Nizan نویسنده فرانسوی که در جریان حمله ارتش نازی به فرانسه کشته شد، وی و همسرش را (که هردو غیرمذهبی بودند) به صحن کلیسای سن ژرمن دپره Saint Germain des Pres میکشاند و ژان پل سارتر را هم به عنوان شاهد عقد، کنار عروس و داماد مینشاند ! بعدها خود «لوئیس بونوئل» از این گزارش غیرواقعی، تعجب کرده و نوشته است: آخر چطور چنین چیزی امکان دارد؟ پل نیزان مارکسیستی بود معتقد، و همسرش هم در خانواده ای غیرمذهبی بزرگ شده بود، این دو نفر امکان نداشت که به ازدواج کلیسایی تن بدهند. چنین چیزی کاملا غیرممکن است. آیا من یک خاطره را تغییر شکل داده ام؟ آیا این خاطره را از خودم ساخته ام؟ آیا آن را با خاطره دیگری در هم آمیخته ام؟ آیا دکور آشنای یک کلیسای معروف را روی صحنه ای که شنیده ام سوار کرده ام؟ واقعیت را هنوز هم نمیدانم؟ جز اینکه بگویم حافظه ما زیر فشار و نفوذ دائمی تصورات و رؤیاهای ما است، و گاه دچار این وسوسه میشویم که رؤیاها و خیالبافیهای خودمان را هم واقعی بگیریم...[۲] *** من داعیه مجاهدت و انقلابیگری، یا روشنفکری و روشنگری ندارم. میکوشم به سهم ناچیز خودم به جنگ فراموشی بروم. همین و بس. از آنجا که خاطرات همه ما میتواند خَش بردارد و آسیب ببیند. تلاش من این است که از رُخ یادمانه ها غبار بزدایم و رنج و شکنج کسانی را که آزادی برایشان آرمان بود نه تجارت، به یاد آورم.
از او که جایی جز همه جا نیست میخواهم مرا به خود وامگذارد تا به احدالناسی امید و هراس نداشته باشم و قبل از آنکه دوست عزیزم ـ مرگ ـ را درآغوش گیرم و به خاک افتم خیلی چیزها را بنویسم...
گرچه بر ما ریخت آب و گِل شکی
یادمان آید از آن ها چیزکی نالهی سُرنا و تهدید دُهُل چیزکی مانَد بدان ناقورِ کُل نشنود آن نغمه ها را گوش حس کز ستم ها گوش حس باشد نجس ------------------------------------------------------------ لقب «ابرو کمانی» را فدائیان خلق برگزیده بودند.
از شلوار پلی استر و کت چرمی و ادا واطوار جیمزباندی و جانی دالری پرهیز میکرد. منظم و پرکار، خوش لباس و خوش تیپ و ابرو کمانی بود و همانند محمود جعفریان (که حزب رستاخیز را به حزب توده ترجیح داد) بدون یاداشت، سخنرانی های چندساعته میکرد و با هنر حرف زدن با جامعه آشنا بود. البته ثابتی برخلاف جعفریان گذشته توده ای نداشت و به قول خودش از ابتدا شاه دوست بود. در شرحی که در مورد زندگی خودش نوشته و در آغاز کار در ساواک، ارائه دادهاست به اینکه بهایی زادهاست، اشاره میکند اما به اقتضای شرایط یادآور میشود بعد از سن بلوغ مسلمان شدهاست. [۳] با اینکه پدر آقای ثابتی (حسین ثابتی) در سنگسر (سمنان) به دلایلی که من نمیدانم از جامعه بهایی طرد شد و این زاویه و فاصله تأثیر خودش را در فرزندان گذاشت، اما حوادثی چون تخریب حظیرهالقدس (مرکز بهائیان در ایران) که حجه الاسلام محمدتقی فلسفی صحنه گردانش بود و گفته میشد به دستور شاه صورت گرفته، مقام امنیتی را خوشحال نکرد و پرویز ثابتی در دافعه جوادثی چون کاردآجین شدن دکتر سلیمان برجیس در کاشان (که بهایی بود)، خالی از گرایشات ضدارتجاعی نبود. حضورش به عنوان مقام امنیتی در تلویزیون او را بر سر زبانها انداخت. اینجا و آنجا از جشن عروسی باشکوه و مجللی که برگزار کرده بود هم میگفتند. این شایعه یا خبر را نیز که محافظ همسرش در مغازه کفش فروشی «شارل ژوردن» در خیابان پهلوی (ولیعصر کنونی) یک نفر را با اسلحه کشته است، میدانستم. [۴] میگفتند سپبهد جعفرقلی صدری مکالمات تلفنی ثابتی را کنترل و به شاه گزارش میکرده و این دو دل خوشی از همدیگر نداشته اند. (۵] سپبهد جعفرقلی صدری در ۴ بهمن ماه ۱۳۵۰ توسط شاه همزمان به ریاست کمیته مشترک ضد خرابکاری ساواک و شهربانی منصوب شد و در اردیبهشت ۱۳۵۲ از سمت ریاست کمیته مشترک برکنار گردید، در دوم دیماه ۱۳۴۹ وقتی عباس شهریاری با نیمرخ در تلویزیون ظاهر شد، ثابتی هم وارد گود شد و ابهّت ساواک را به رُخ کشید و در این مصاحبه بدون ذکر نام واقعی شهریاری عامل خودشان در ساواک، از او با عنوان «اسلامی» و مرد هزار چهره نام برد. در مصاحبه ناصر سماواتی (دیماه ۱۳۵۰) هم، ثابتی حضور داشت. لقب «ابرو کمانی» را فدائیان خلق برایش برگزیده بودند. آنطور که از اسناد ساواک برمیآید وقتی فرامرز شریفی گلپایگانی و نسرین معاضد به عنوان خواهر و برادر در خانه تهران نو مستقر شدند و مهدی فضیلت کلام و همسرش سکینه اسماعیل آبادی به آنجا رفت و آمد داشتند، قرار شد بنز قهوه ای رنگی را که متعلق به «ابرو کمانی» (پرویز ثابتی) بود، ردگیری کنند... [۶] ------------------------------------------------------------ بیداد شیخ، ستم ساواک را توجیه و کمرنگ نمیکند.
در کمیته مشترک به اصطلاح ضد خرابکاری که امثال وی هدایت میکرد، پاک ترین جوانان ایران زمین به دام شکنجهگران میافتادند. کیست که نداند شکنجه های هولناک ساواک، صحنه سازی و تلافی جویی های کور و به رگباربستن ۹ زندانی دلیر (بیژن جزنی و کاظم ذوالانوار، و...) که با تمایل و توافق امثال پرویز ثابتی صورت کرفت از جمله عوامل فروپاشی رژیم پیشین بود. [۷] بهترین فرزندان مردم قربانی استبداد میشدند، هیچ روز و شبی نبود که در کمیته به اصطلاح ضد خرابکاری فریاد زندانی های زیر شکنجه به گوش نرسد، هیچ روزی... نمیتوان ستم بزرگی را که به فرهنگ ورزان جامعه رفت، فراموش کرد... پس از ۲۸ مرداد به این سو که کنسرسیوم غارتگر نفت بیداد میکرد، رژیم شاه بزرگترین سّد شکل گیری نهادهای دموکراتیک بود. ظلمات پس از ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ و ُملا ُخورشدن آنهمه رنج و شکنج، فقط در گواِدُلوپ و آخرین بازی ماهرانه کارتر و فقرعنصرذهنی مردم ریشه نداشت، به ستم رژیم پیشین نیز مربوط بود. این واقعیت را تنها کمونیستها و گروههای سیاسی عنوان نکرده اند، امثال من نیز که نه کمونیست هستم و نه به گروه های سیاسی وابستگی دارم، گواهی میدهم. بیداد شیخ، ستم ساواک را توجیه و کمرنگ نمیکند. [۸] ------------------------------------------------------------ اداره کل سوّم اساسی ترین وظایف ساواک را انجام میداد. ساواک (سازمان اطلاعات و امنیت کشور) ۹ و به عبارتی ده اداره کل داشت و گرچه مولود خشونت بود و با کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و رخدادهای پس از آن، جنگ سرد بین دو بلوک شرق و غرب و گرایش دستگاه قدرت به استبداد و...میانه داشت اما، هیچکس تمامیت آنرا در شکنجه و بگیر و ببند خلاصه نکردهاست. از یک زاویه ساواک خدماتی هم کرد، بعلاوه همه مأمورین از آزار و شکنجه زندانی کیف نمیکردند. برخی از آنان تحصیلات عالی داشتند و از بگیر و ببند خوششان نمیآمد و میفهمیدند «هر شلاقی که بر سر و روی زندانی فرود می آید به مثابه کلنگی است که گور استبداد را حفر می کند.»
هیچکس تمامیت ساواک را در شکنجه و بگیر و ببند خلاصه نکردهاست. برای مثال در یک جامعه آزاد (و نه دیکتاتورزده که همه دستگاهها کُر واحدی را تشکیل داده و یک آهنگ را مینوازند)، عملکرد تعریف شده اداره هشتم و پائیدن مرزها ردخور ندارد و هیچ مملکتی بدون در و پیکر در امان نمیماند. اشاره من به ساواک، اساساً به همزاد آقای ثابتی «اداره کل سوم موسوم به امنیت داخلی» است که پا را از گلیم خود فراتر نهاد و گره های کور آفرید. اداره کل سوم، جدا از دفتر و بخش مستقل بازجویی و کمیته مشترک ضدخرابکاری، هفت اداره مجزای دیگر را نیز در برمیگرفت و هرکدام بخشهای عریض و طویل داشت. کمیته مشترک خودش در ردیف یکی از ادارات کل سوم بود و واحد اطلاعاتی، اجرایی و پشتیبانی اش هر کدام از دوایر گوناگون تشکیل میشد و با یک اداره ساواک برابری میکرد. برای مثال اداره یکم از زیرمجموعه اداره کل سوم (عملیات و بررسی) که وظایفش تجسس، مراقبت و تعقیب فعالیتهای براندازی بود، خودش از شش بخش مستقل تشکیل میشد. اداره کل سوم اساسی ترین وظایف ساواک را انجام میداد. ------------------------------------------------------------ کمیته مشترک ضد خرابکاری، مخوف ترین شکنجه گاه ساواک بود
***
زندان فلکه که بعدها کمیته مشترک ضد خرابکاری، زندان زنان، بند سه هزار، و بالاخره توحید لقب گرفت، در سال ۱۳۱۶ توسط آلمانی ها بنا شد. سبک معماری این شکنجه گاه مخوف، درهای آهنی ُیقور که هنگام باز و بسته شدن غیژ و غیژ میکرد، دیوارک های بیست سانتی جلوی درها، سلولهای انفرادی سرد و مرموز، اتاق شکنجه ای که سقف آنرا برداشته بودند تا فریاد زندانیان در تمامی بندها بپیچد و ایجاد ُرعب کند و نیز میله های آهنی که به شکل S S (اس اس) در سرتاسر جلوی بالکن ها تا سقف نصب شده بود... همه و همه حرف میزد.
چه در دوران رضا شاه، چه در زمان محمدرضاشاه و چه پس از ُملاخورشدن انقلاب بزرگ ضد سلطنتی، گذر بسیاری از آزادیخواهان میهنمان به این «فلک الافلاک نوین» افتاده و در اتاق تمشیت یا تعزیرخانه، شکنجه شده اند. این زندان که بعد از قصر از قدیمی ترین زندانهای ایران بود با سه طبقه و شش بند مجزا و اتاق ها و سلولهای گوناگون، در اطراف دایره ای به شعاع هشت متر بنا شده است.
![]() در داخل همین دایره حوض بزرگی ساخته اند که از قدیم و ندیم ُحکم شکنجه گاه یدکی و َسرپائی داشت و هرگاه شکنجه گران عشقشان میکشید برخی از زندانیان زیر بازجوئی را حتی در سرمای زمستان داخل آن انداخته پوتین باران میکردند تا به قول خودشان مثل موش آب کشیده حالشان را جا بیاورند، این حوض داستانها دارد، گاه گردن زندانیان را روی پاشوره آن میگذاشتند و با پوتین فشار میدادند، زندانی را وادار میکردند دور حوض بدود و عَرَعر یا هاپ هاپ کند و بازجویان با شلاق به دنبالش میافتادند.
از زندانیان زیر شکنجه که به عمد آنها را دم در بندها میگذاشتند و هرکس و ناکسی لگد بارانشان میکرد، از بخاری پولارید بندها که لوله نداشت و دود و َدمش همه جا را گرفته بود و از زنان و مردان دلیری که آنهمه آزار دیدند و شمار معدودی مثل «حسین کرمانشاهی اصل» زیر شکنجه جان دادند، یک سینه سخن دارند. این بازداشتگاه قدیمی، پیشتر زندان موقت شهربانی بود و در پشت ساختمان مرکزی شهربانی کل کشور قرار داشت. پس از انقلاب نامش را زندان توحید گذاشتند و باز بساط شلاق و شکنجه برپا شد... درحالیکه اوین و گوهردشت و دهها زندان دیگر در شهرستانها سُر و مُر و گنده سرجایش بود، کمیته مزبور تعطیل و به موزه عبرت تبدیل شد.
بگذریم و به کمیته مشترک ضدخرابکاری برگردیم.
در پی خرده کاری های شهربانی و ساواک و رقابت های کور باهمدیگر، بدستور شاه، قرار شد تعقیب و مراقبت و برخورد با مخالفان سیاسی را کمیته ای مشترک از واحدهای اطلاعاتی و عملیاتی ساواک، شهربانی و ژاندارمری، هماهنگ به پیش ببرند و در محل سابق زندان موقت شهربانی مستقر شوند. بازجوی معروف تهرانی (بهمن نادری پور) در دادگاهش اشاره کرد: بعد از آنکه تیمسار فرسیو به وسیله گروههای مبارز ترور شد و پاسگاه کلانتری قلهک مورد حمله مردان مسلح قرار گرفت، رضا عطارپور (دکتر حسین زاده) و محمد حسن ناصری (عضدی)، زیر نظر مقدم و ثابتی شالوده کمیته ضدخرابکاری را با الگوبرداری از کمیته های مشابه که در آمریکای لاتین وجود دارد دنبال نمودند.[۹] *** بین سالهای ۱۳۵۰ تا ۱۳۵۵، پنجاه گروه ضربت و تعقیب و گریز تهران را مثل جغد میپائید و به شکار مبارزین میپرداخت.
واحد اطلاعات خودش از چهار دایره شناسایی، جمع آوری، بازجویی و بهره برداری تشکیل میشد.دایره جمع آوری هم ۳ شعبه داشت. (رابطین، جمعبندی اطلاعات و تعقیب و مراقبت) دایره بازجویی که بیشتر توی چشم میخورد و کارش با شکنجه و به اصطلاح «تمشیت» ربط داشت، هشت تیم بازجویی را در برمیگرفت و کارش اقرارگرفتن از زندانی به هرقیمت بود...زندانی را در صورت لزوم روی اجاق برقی هم مینشاندند و شوک الکتریکی میدادند... (البته همه زندانیان به تور اینگونه شکنجه ها نمیافتادند.) واحد اجرایی سه دایره مخابرات، تجسس و شناسایی و اسلحه و مهمات را دربرمی گرفت. خود دایره تجسس و شناسایی هم شامل ۵ اکیپ (۴ نفره) گشتی و تعقیب و مراقبت بود.
*** از سرتیپ ماهوتیان و سرتیپ مصطفی امجدی که بگذریم، باید از سپهبد جعفرقلی صدری (رئیس شهربانی کل کشور) نام ببریم که اولین رئیس کمیته مشترک بود. (بگذریم که عملاً مقدم و ثابتی کارها را پیش میبردند) سرتیپ رضا زندی پور که در ۲۶ اسفند سال ۱۳۵۳ جلوی فرزند خردسالش کشته شد، بعد از او هدایت کمیته را پیش برد. ![]() پیشتر نیز شکنجهگرانی چون کاوه (همایون کاویانی دهکردی) که سرپرست اكیپها بود و در عملیات زیادی شركت نمود و در دستگیری مبارزین نقش برجستهای داشت، جایزه میگرفتند. او بود که هجدهم بهمن سال ۱۳۵۴ جلوی دانشگاه صنعتی (شریف) به مبارز دلیر مهندس حسینجان زینلی گلپایگانی تیر زد. حسینجان زینلی در حالیکه زخمی بود شعار مرگ بر نیکسون، مرگ بر سرسپردگی و دیکتاتوری سرداد و الله اکبر و آیات قران میخواند و در ماشین گشت ساواک جان سپرد. به خاطر اینگونه خدمات، شکنجهگر مزبور علاوه بر دو تقدیر از مدیر كل اداره و ریاست ساواك و مدال درجه سوم كوشش، از اعیحضرت همایونی هم نشان پاس گرفت. ...
از ماموران کمیته مشترک یکی دیگر هم (۲۰ اردیبهشت ۵۸ در زندان قصر) خودکشی کرد. نامش «عطالله شهری مقدم» بود. از خودکشی وی یا تیرباران ۱۵ نفر از اعضای کمیته مشترک در اصفهان و مشهد و تهران، خوشحال نشدم هرچند در ظلم و بیداد قاتلین زندانیان سیاسی و نهاد سرکوبگر کمیته مشترک ضد خرابکاری تردیدی نیست.
------------------------------------------------------------ کمیته مشترک، نماد بیداد رژیم پیشین بود و در آن گل های زیبایی پرپر شدند اما گزارشات غیرواقعی نیز علیه آن وجود دارد.
آیهالله لاهوتی، انسان عزیزی که رنج بسیار دیده بود، در دادگاه تیمسار نصیری به وی گفت: «یادت هست که تو به من سیلی زدی؟»
نصیری پاسخ داد: «من نبودم.»
نصیری به نظر من راست میگفت کار وی این نبود که بیاید در کمیته مشترک ضدخرابکاری یا اوین یا هر بازداشتگاه دیگر، سیلی بزند. او به لحاظ شغلش یک سر داشت و هزار سودا، بعلاوه سفلگان دیگری بودند که کمترین آزارشان سیلی زدن بود. البته ماهی از سر گنده گردد نی ز دُم، و تیمسار نصیری که کمترین ستمش خودشیرنی در ۲۸ مرداد سال ۳۲ بود در مرکز ثقل جنایت قرار داشت و نیازی به گزارشات غیرواقعی نبود.
در مورد آیه الله حسین غفاری رحمه الله علیه نیز، این واقعیت فراموش میشود که وی به مرگ طبیعی دار دنیا را وداع کرد. اینکه گفته شده:
«با مته سرش را سوراخ کرده بودند منتها مته را تا آخر فرو نمیکردند و تمام پاهای او را تا زانو در روغن زیتون سوزانده بودند.»، نه تنها واقعی نیست، توهین به شعور مردم هم هست.
البته ایشان مرد خوبی بود و مورد احترام زندانیان، امّا بر اثر سرما خوردگی شدید و کهولت ِسن و فشار خون بسیار بالا arterial hypertension در اتاق عمومی بهداری زندان قصر (که زندانیان دیگری هم بستری بودند) به مرگ طبیعی فوت نمودند. پیشتر، پزشکانی که همبند ایشان بودند نیز، هشدار میدادند که با توجه به کهولت سن آیه لله غفاری، این فشار خون غیر عادی میتواند خونریزی داخل مغزی Intracranial hemorrhage را به دنبال داشته باشد. ...
وقتی در سال پنجاه و سه ایشان را از بند ۴ موقت زندان قصر به بند ۱ و ۷ و ۸ آوردند و به دستور سرهنگ زمانی ماموران زندان ریشش را تراشیدند، پسرش (هادی) گفت:
چون ریش پدرم را زدند وی از شدت ناراحتی میمیرد.
آقای هادی غفاری در خاطراتش با اشاره به پدرشان نوشته است:
( ۶ دی ماه سال ۵۳) «ایشان را كشان كشان، با پاها و دستهای شكسته و در حالیكه بیش از یكی دو دندان در دهانش باقی نمانده بود و سراسر صورت و اندامش زیر شكنجههای وحشیانه، در هم كوبیده شده بود، پشت میز ملاقات آوردند... »
آیه الله غفاری در تاریخ فوق اصلاً زنده نبود. دو روز زودتر، ساعت سه و نیم بعد از ظهر چهارم دی سال ۵۳ فوت کرده بودند.
***
حالا نه سرهنگ زمانی و محرری و شعله ور و ژیان پناه و ناهیدی...زنده اند و نه آیه الله غفاری که گفته میشود سرش را با مته سوراخ کردند و پاهایش را در روغن سوزاندند.
چرا باید پا روی حق گذاشت و به دروغ متوسل شد؟ [۱۱]
رفتار امثال سرهنگ زمانی ریشه در استبداد ساواک شاه داشت و البته محکوم است، اما بر خلاف شایعات، آیه الله غفاری، زیر شکنجه کُشته نشد و اصلاً در بازجوئی، آزار چندانی ندید. وحشیگری امثال رسولی شکنجه گر عمومیت نداشت و بر خلاف فرمایشات آیه الله خمینی که در تاریخ ۱۳/۸/۱۳۵۷ فرمودند: ««پای بعضی از علماء را اره كردند اقا! توی روغن سوزاندند » ؟! » ، پای هیچ عالمی در ساواک اره نشد... از کمیته مشترک تا همپیاله شدن با پسر وقوق الدوله
وقتی به شهید ناصر صادق کفته بود: «مگر عقل ما از گچ است که شماها را اعدام کنیم و از خون تان دوهزار نفر دیگر بجوشد؟» [۱۲] نصور نمیکرد شتاب حرکت در ایران و منطقه آنان را به اعدام کادرها وادار خواهد کرد. *** پرویز ثابتی در سال ۱۳۴۵ به ریاست اداره یکم از اداره کل سوم رسید، سال ۱۳۴۹ معاون دوم اداره کل سوم بود و سال ۱۳۵۲ همه کاره و مدیر کل اداره سوم شد و به نسق گیری و بگیر و ببند خو گرفت. او شبه انتقادات خودی هایی چون ناصر عامری (از حزب مردم) را هم برنتافت و نقشه چید تا او را کِنِف کنند و اوت شود. شگفتا که مقام امنیتی ابرو کمانی ظرفیت مردم کشور خودش را دست کم میگرفت. سال ۱۹۶۲ وقتی جان اف کندی، مقامات ایرانی را به انتخابات آزاد سفارش کرد، شاه از تیمسار پاکروان خواست از اوضاع مملکت تحلیل جامعی ارائه دهد تا او به جمعبندی برسد. پاکروان، این وظیفه را به ثابتی سپرد. [۱۳] ثابتی در گزارشی که تهیه کرد اشاره نمود که مردم ایران برای دموکراسی آمادگی ندارند و اینکه شاه برایشان جذبه دارد و محبوب آنها است کافی است... دادن آزادی و درانداختن انتخابات آزاد، دست حکومت را میبندد و کار دست ما خواهد داد... گفته شده شاه از کوره دررفت و بعدها گفت کسیکه این گزارش را تهیه کرده شایان محاکمه است و مغزش معیوب است. (نقل به مضمون) ۱۷ دی سال ۱۳۵۶ مقاله «احمد رشیدی مطلق» با عنوان ايران و استعمار سرخ و سياه غائله بپاکرد و حسابی کار دست دولت وقت داد. (علیه آیه الله خمینی بود و روزنامه اطلاعات موظف شده بود درج کند.) ثابتی که به طور جدی با مقاله مزبور مخالف بود، ادعا میکند بعدها هم به حرف وی گوش ندادند و اگر در گیر و دار شورشهای سال ۱۳۵۷، شاه اجازه میداد دست ساواک باز باشد و بتواند با دستگیری اقلاً ۱۵۰۰ نفر و اعلام وضع ویژه، اوضاع را مهار کند، ورق برمی گشت. میگفت دولت باید با قاطعیت تمام، تظاهرات را سرکوب کند و بلوا را بخواباند. آبها که از آسیاب افتاد به وفاداران رژیم مجال دهد تا از نظام حاکم و حتی خاندان سلطنت انتقاد کنند. گفته شده ثابتی در پاسخ جمشید آموزگار که گفت: جواب نهادهای حقوق بشری را چه بدهیم؟، میگوید به جهنم، هرچه میخواهند بگویند...
Eminent Persians: The Men and Women Who Made Modern (ایرانیان نامدار یا زنان و مردانی که ایران مدرن را ساختند) ــ اشاره شده، در اعتراض به همدمی ها و شیطنتهای «بی بی سی» از سوی ثابتی این پیشنهاد داده شد که سفارتخانه های امریکا و انگلیس بسته شود و... اما شاه و دیگران بچهگانه تلقی نمودند و او هم چاره ای جز آنکه بگذارد و برود، نداشت... البته پیش تر بنا بر مصلحت ۳۴ نفر از ساواک کنار رفته بودند که یکی از آنان ثابتی بود.
*** شاید همه ندانند که شاه (بر خلاف هویدا) هیچوقت حاضر نشد با ثابتی ملاقات کند. تنها «زمانی که ثابتی به سمت آجودان مخصوص، شاه را دید چند عبارت رسمی بین آنان رد و بدل شد.» [۱۴] اینکه شاه از ملاقات با ثابتی اکراه داشت، برای این بود که یکبار ثابتی گزارشی از فعالیتهای غیرمجاز برخی از اعضای خاندان سلطنت تدارک دید و خشم شاه را برانگیخت؟! آیا پرهیز شاه به این دلیل بود که میدانست اطلاعات، همزاد و ابزار قدرت است و رئیس اداره کل سوم از آن برخوردار بود؟! در مورد آقای ثابتی (Mr Peter Sabeti)، که در «اورلاندو»، یک شرکت معاملاتی بزرگ (Paradise Eighty, Inc.) را میچرخانند... [۱۵] (president of Paris Enterprises in شایعات برخی گروههای سیاسی و نشریانی مثل «نیویورکر» که درانداخته اند وی مشاور خانواده پهلوی است، به اسرائیل رفت تا در بازجویی ها شرکت کند، چون بهایی زادهاست همکار موساد شده، در دهان آیه الله طالقانی ادرار کرده و جلوی چشمان وی به...تجاوز نموده است، اخبار واقعی را هم لوث میکند. کمتر کسی گفته است مقام امنیتی رژیم پیشین با امثال عباس وثوق، که نام خانوادگی خود را به ساسانفر تغییر داده، به تحصیلات حقوقی مینازد و ژست زردشتی و اوستایی میگیرد اما جز پول و پله به هیچ پرنسیبی وفادار نیست بده و بستان دارد... عباس وثوق که هرجا آش است فراش است و هر مویش یک ساز میزند و با رشوه نام خودش را در دایره المعارف ایرانیکا هم چپانده است، یکی از پسران وثوق الدوله قاجار است. [۱۶] فردا یا پس فردا همه میافتیم و خاک میشویم. ![]() پیش از سه دهه است که ساواک شاه کلّه پا شده و آقایان پرویز ثابتی، رضا عطارپور مجرد، (دکتر حسینزاده)، پرویز فرنژاد (دکتر جوان)،
محمد حسن ناصری(عضدی) [۱۷] ، ناصر نوذری (رسولی) که زیر شکنجه او و دوستانش معصومه طوافچیان، مهوش جاسمی، خسرو صفاتی و گرسیوز برومند کشته شدند، مصطفی هیراد (مصطفوی)، منوچهر وظیفه خواه (با منوچهر ازغندی فرق دارد)، سیف الله شهاب، جلیل اسعدی اصفهانی (بابک)، همایون کاویانی دهکردی معروف به کاوه، محمد تفضلی (محمد خوشگله)، احمد بیگدلی (احمدی)، پرویز متقی (بهار)، احسان الله شهبازی، ویجویه، مرتضی اکبر، یدالله غرایی (استاد شطرنج)، سرهنگ معماری، سرهنگ آگه دل... و سرهنگ وزیری و... شاهدند که برف روزگار بر سر و صورت آنان نیز مینشیند...
افسوس که جز کتاب «سال ۵۷ مصیبتی بزرگ بر ملتی بزرگ» ــ خاطرات آقای هوشنگ ازغندی (منوچهری) که البته به کار پژوهشگران نمیآید (چون بیشتر بد و بیراه به امثال مجاهدین است، نه شرح آن ظلمت شبانه) ــ شلاق به دستان (یا به قول خودشان خدمتگزاران) دیروز دست شان به قلم نرفته و رازهای آن دوران سیاه (یا به نظر خودشان سپید)، همچنان سر به مُهر ماندهاست
آیا یک اتحاد نانوشته، بین سران ساواک مانع از انتشار یادمان ها میشود؟ آیا واقعاً گذشت سی سال کافی نیست تا بیان شّمه ای از آن روزهای سراسر وحشت (یا به قول خودشان خدمت) مجاز باشد؟ *** راززدایی از حلقات مفقوده تاریخ معاصر ایران ![]() امیدوارم فرزندان آقای ثابتی (خانم پریسا ثابتی که از Brown University فارغ التحصیل شده، در دانشگاه کلمبیا، حقوق خوانده و در بنیاد کلینتون William J. Clinton کار میکند) و خانم دکتر پردیس ثابتی [۱۸] (موزیسین و خواننده ترانه Thousand Days که در ضمن از محققان بزرگ ژنتیک جهان است)، پدرشان را به نوشتن خاطرات آن شبهای ظلمانی دعوت نمایند و خواهش کنند از چاپلوسی فاصله بگیرند و راست ها را هم بنویسند. راست ها را نگفتن، نوعی دروغگویی است. *** شب سمور و لب تنور میگذرد و داستان مقام امنیتی ادامه خواهد داشت و هیچوقت هم تمام نمیشود. فقط آدم ها جایشان رو به بقیه میدهند. به روایت داستان ماهی بزرگ Big Fish اینگونه داستان ها را وقتی تعریف میکنید، خودتون هم تبدیل به داستان میشوید و بعد از شما هم این قصه را نقل میکنند و اینگونه است که زنده میمانید. The man tells his stories so many times that he becomes the stories. They live on after him. And in that way, he becomes immortal. Big Fish [۱] ماهی بزرگ، رمانی در ابعاد اسطوره ای Big Fish: A Novel of Mythic Proportions اثر دانیل والاس، رابطه پدر و پسری را شرح میدهد که در ابتدای یک جدایی بزرگ قرار دارند. پدر در حال مرگ است و پسر برایش داستانهای او را بازگو میکند...
در سخنان پدر، واقعیت با رؤیا، همنشین میشوند، دست همدیگر را میگیرند و پا به پای همدیگر راه میروند.
------------------------------------------------------------
«هنگامی که یک انسان بزرگ را میشناسیم که در زندگی موفق زیسته است روح او را را در کالبد خویش میدمیم و با او زندگی میکنیم و این ما را حیاتی دوباره میبخشد.» شاندل (دکتر علی شریعتی) درآغاز این مقاله نوشتم حافظه ما زیر فشار و نفوذ دائمی تصورات و رؤیاهای ما است...
در این رابطه داستان شاندل در آثار دکتر علی شریعتی گویا است. او بارها و بارها (به ویژه در کتاب ارزشمند و پر رمز و راز گفتگوهای تنهایی) به فردی به نام «شاندل» اشاره میکند و از او نقل قول میآورد و از «دفترهای سبزش» میگوید. یکبار شاندل را فرانسوی تبار و زاده الجزایر معرفی کرده و باری دیگر او را فرانسوی و تونسی یا و زاده تونس نامیده است! .واقعش شاندل به عنوان یک نویسنده اصلاً وجود خارجی ندارد و بیشتر ترجمان خود اوست به ویژه که شاندل به معنی شمع اشت و شمع تخلص خود وی... این نه شاندل، دکتر شریعتی است که میگوید: الهی همه صاحبدلان از تو میخواهند كه ایشان را در آغوش كشی اما من گستاخ در خیال خام خودم تو را در آغوش میكشم! ------------------------------------------------------------ [۳] پرویز ثابتی از زبان خودش ظهور و سقوط سلطنت پهلوی، جلد دوم، جستاری از تاریخ معاصر ایران»، صفحه ۴۵۰ و صفحه ۴۸۷ جلد اول کتاب سازمان مجاهدین خلق ایران (پیدایی تا فرجام) ------------------------------------------------------------ [۴] شایعه یا خبر قتل فردی توسط محافظان خانم نسرین غفار پور (همسر پرویز ثابتی) در مغازه کفش فروشی «شارل ژوردن» (در تهران، خیابان پهلوی سابق) مردی داشت به همسرش برای انتخاب کفش کمک میکرد که زنی وارد شد و به فروشنده دستور داد فوراً آنچه را میخواهد برایش آماده کند. فروشنده هم اطاعت کرد و علیرغم اعتراض مشتری اول به اجرای دستور زن تازه وارد پرداخت. بعد از آنکه زن کفش مورد نیاز خود را خرید و آماده خروج از مغازه بود، مدعی شد کیفش به سرقت رفته و مردی را که به او اعتراض کرده بود متهم به دزدیدن کیف کرد. مرد در مقام دفاع از خود برآمد و سخنان تندی رد و بدل شد. در این هنگام مأمور محافظ زن که جلوی در مغازه ایستاده بود، خیلی خونسرد جلو آمد و با شلیک طپانچه مرد معترض را در جا کشت.
این حادثه انعکاس وسیعی در کشور پیدا کرد. (ساواک، مظفر شاهدی، صفحه ۸۳۱)
------------------------------------------------------------ (۵] بخشی از سخنان سپهبد جعفرقلی صدری مقام امنیتی در حضور شاه گفت: ما به تنهایی نمیتوانیم کاری بکنیم.
در این شورا که تشکیل شده بود، ازهاری، اویسی، بنده و پالیزبان شرکت داشتیم. پس از مدتی مذاکره، تصمیم گرفته شد یک اجتماع سازمان نظامی تشکیل شود. ثابتی از طرف ساواک، سپهبد جعفری از طرف شهربانی و سپهبد محققی از طرف ژاندارمری، اعضای این تشکیلات شدند.
... شاه گفت که باید این اجتماع تشکیل شود و شما هر کس را که گرفتید باید تحویل ساواک بدهید. ولی آقای ثابتی هر کس را میگرفت خودش به تنهایی عمل میکرد. من ناراحت شدم و با او همکاری نکردم و گفتم که ساواک شش هزار عضو فقط در تهران دارد، خودش به تنهایی عمل کند. شبی در چهار نقطه تهران بمب گذاری شد. فردا هویدا تلفن کرد که باید بیایید جلسه. فردوست و هدایتی هم آنجا بودند. جلسه تشکیل شد و هویدا گفت، که شاه از این بابت ناراحت است، شما چرا همکاری نمیکنید.
![]() شخصی به نام جهان شب ژرفی که بمب ساز ساواک بود و بمب ها را میساخت، خود در حادثه بمب گذاری کشته شد و این واقعیت را که ساواک عامل بمب گذاری بود، ثابت میکند.
من حاضر شدم دو افسر و ۳۰ پاسبان در اختیار کمیته بگذارم و همین کار را هم کردم، اما باز متوجه شدیم که ثابتی به تنهایی عمل میکند و خودش با افرادش به خانه ای در نیروی هوایی حمله کرده و چند نفر را کشته و دستگیر کرده، ما ناچار تصمیم گرفتیم از کارهای او و مکالمات تلفنی اش اطلاعاتی حاصل کنیم.
سرهنگ (جواد) مخفی، افسر اطلاعاتی را احضار کردم و به کمک تلفن چی شهربانی، از داخل دیوار سیمی به تلفن ثابتی کشیدیم و از مکالماتش نوار برداشتیم. در آن نوار ثابتی از مردم، زمین و پول و فرش میخواست. من آن نوار را پیاده کردم و به شاه دادم. شاه وقتی ماجرا را فهمید، گفت: او چقدر طمع دارد. نوار را به فردوست داد و گفت: تذکراتی به ساواک داده شود. ما دیگر نفهمیدیم که فردوست تذکر داد یا نه
برگرفته از روزنامه اطلاعات، شنبه ۱۹ اسفند ماه ۱۳۵۷
...
بعد از انقلاب با با دستگیری ﻣﻌــﺎون ادارﻩ اﻃـﻼﻋﺎت ﺷـﻬﺮﺑﺎﻧـﯽ (سرهنگ جواد مخفی که ۱۸ اردیبهشت ۱۳۵۸ اعدام شد)، وی نیز گفت: «من به دستور صدری تلفن های پرویز ثابتی را کنترل میکردم و اسنادی از سوءاستفادهای ثابتی را به صدری گزارش دادم و او به اطلاع شاه رسانید ولی هیچ کاری نکردند.»
(علی امینی به روایت اسناد ساواک، جلد ۳، بخش اول، صفحه ۱۹۸) ----------------------------------------------------------[۶] «ابرو کمانی» صفحه ۴۵۷ کتاب چریکهای فدایی خلق از نخستین کنش ها تا بهمن ۵۷، موسسه مطالعات و پوهشهای سیاسی ---------------------------------------------------------- [۷] گزارش عفو بین الملل از به رگباربستن ۹ زندانی توسط ساواک (در تپه های اوین)
« اولا، تدبیرات امنیتی که به هنگام نقل و انتقال زندانیان سیاسی در ایران معمول است، امکان فرار نمیدهد.ثانیا، بعضی از زندانیان مذکور درتاریخی که به قتل رسیده اند آخرین هفته های دوران محکومیت خود را میگذرانده اند و پس از اتمام محکومیت، دیگر انگیزه ای برای فرار نداشته اند.ثالثا، اگر واقعا زندانی درحال فرار باشد، تنها باید به پای او تیراندازی شود تا مانع فرار او شوند نه این که با تیراندازی او را بکشند. پس قتل این زندانی ها تنها به این دلیل بوده که رژیم ایران طی چندین سال زندانی کردن این اشخاص نتوانسته است آنان را وادار کند از افکار خود برگردند. لذا در آستانه ی پایان یافتن مدت محکومیت ایشان، خواسته است صدای شکایت شان را از شکنجه های جسمی و روانی ایام زندان برای همیشه خاموش کند...» ---------------------------------------------------------- [۸] خود ما هر لحظه با شاهی و شیخی در درون خویش درگیریم.
درست است که سلسله پهلوی که پدر و پسر هردو، توسط اجنبی روی کار آمدند. هیچکدام انتخاب مردم ایران نبودند و پایۀ حقوقی رژیم برآمده از کودتا بر زور و از بین بردن حق حاکمیت مردم گذارده شد.
اما از آنجا که خود ما هر لحظه با شاهی و شیخی در درون خویش درگیریم برای تمرین انصاف و واقعبینی هم که شده باید بیادآوریم که احداث راه آهن سراسری با کمترین امکانات مالی و فنی، بنیانگزاری دادگستری به جای محاکم شرع، اعزام اولین دسته از دانشجویان ایرانی برای آموختن فنون جدید به اروپا، ساختن راه ارتباطی با شمال ایران و بنای تاسیساتی چون پل ورسک و تونل کندوان در دل کوهها و تاسیس دانشگاه تهران (با همت رضا شاه) کار کوچکی نبود. ضمنا رضا شاه خالی از عرق میهنی نبود. سید ضیاء را که عامل انگلیس ها بود با حمایت و همراهی احمد شاه ظرف سه ماه از ایران بیرون راند و «نورمن» سفیر انگلیس در تهران را مات نمود. به آثار باستانی ایران که میراث بشریت محسوب میشود ارج میگذاشت. در زمان وی تخت جمشید که سالها در زیر خرابه ها و تله ای از خاک قرار داشت بازسازی و ترمیم شد. در زمان محمد رضا شاه نیز قدمهای بزرگی به نفع ایران برداشته شد.
در دوران اولیه سلطنت وی و تا پیش از کوتای ۲۸ مرداد وی مخالفت چندانی با فعالیت حزبی و سیاسی در کشور نداشت و نشریات از آزادی نسبی بر خوردار بودند. ایجاد تاسیسات زیربنایی همچون سدها و فرودگاهها و دانشگاههای مختلف را کسی منکر نیست. افزایش سطح قدرت نظامی ارتش ایران، اقداماتی مثل تأسیس سازمان انرژی اتمی ایران و پیکار با بیسوادی، اینکه زنان ایرانی علاوه بر حق انتخاب کردن، دارای حق انتخاب شدن نیز شدند... همه یادگار زمان او است. ----------------------------------------------------------
[۹] در آغاز انقلاب هنگامی که بهمن نادری پور (تهرانی بازجوی مشهور ساواک) بازدداشت و در حال بازجویی بود بازپرس پرونده از یکی از زندانیان سیاسی که توسط تهرانی در سالهای قبل از انقلاب بارها شکنجه شده بود میخواهد که در کمیتهٔ وزرا به ملاقات تهرانی برود و اگر تمایل داشت او را بازجویی کند. ملاقات انجام میشود. زندانی مزبور پساز مقدماتی از او میپرسد آقای تهرانی منو بجا میآری؟ تهرانی پاسخ میدهد: البته، شناختم. ببین فلانی حالا نوبت توست... میتوانی به جبران کاری که با تو کردهام هرگونه بدرفتاری که خواستی با من بکنی اما اینرا بدان که حکومتها به مثل ماها بیشاز شما انقلابیها نیاز دارند، حالا اگر میتوانی بزنی، بمان و بزن. اگر نمیتوانی برو و کلاهت را محکم بچسب که سرت به باد میرود. ---------------------------------------------------------- [۱۰] حسینی شکنجه گر کمیته مشترک
---------------------------------------------------------- [۱۱] گزارش غیرواقعی در مورد آیهالله غفاری تحمل شکنجه های وحشتناک ماموران ساواک از قبیل شکستن دندانها و دستها، سوزاندن پاهادر روغن داغ «دیدم که پشت سر آقا را از بس با باطوم زده بودند و توسط کلاه مخصوصی که از داخل چیزی داشت مانند پتک؛ از بس زده بودند جای آن به صورت تورفتگی روی سر مشاهده میشد... با مته سرش را سوراخ کرده بودند منتها مته را تا آخر فرو نمیکردند. تمام پاهای او را تا زانو در روغن زیتون سوزانده بودند. » در ظلم و بیداد شکنجهگران ساواک هیچ تردیدی نیست اما آیهالله غفاری در اتاق عمومی بهداری زندان قصر (که چندین زندانی دیگر هم بستری بودند) فوت نمودند. ---------------------------------------------------------- ![]() صفحه ۱۲۱ کتاب «آنها که رفتند. خاطرات لطف الله میثمی» جلد دوم.
---------------------------------------------------------- [۱۳] عباس میلانی، ایرانیان نامدار یا زنان و مردانی که ایران مدرن را ساختند Eminent Persians: The Men and Women Who Made Modern ---------------------------------------------------------- [۱۴] عباس میلانی، معمای هویدا صفحه۲۹۰ ---------------------------------------------------------- [۱۵] Parisa Sabeti, Ted Zagat در خبر ازدواج دختر آقای پرویز ثابتی نام پدر، Peter Sabetiو نام مادر، Nancy Sabetiقید شده است. پیتر به جای پرویز و، نانسی به جای نسرین. http://www.nytimes.com/2009/02/15/fashion/weddings/15SABETI.html ---------------------------------------------------------- [۱۶] عباس وثوق (ساسانفر) عباس وثوق، که نام خانوادگی خود را به ساسانفر تغییر دادهاست، یکی از پسران وثوق الدوله قاجار (از یکی از زنان غیررسمی او) است. وثوق الدوله پدر عباس اولین کسی بود که زمینخواری و سفته بازی را در ایران بنیانگذاری کرد. عباس نیز راه پدر را در زمینخواری و زد و بند پیش گرفت و به دو زمین خوار معروف قبل از انقلاب، بیوک ترکه و رحیمعلی خرم نزدیک شد و با برخی از مقامات دولتی ازجمله پرویز ثابتی رویهم ریخت. گفته شده وی که با ساواک همکاری میکرد بعد از انقلاب نیر به مراکز قدرت و نیز محافل اپوزیسیون سرَک میکشید و از همدمی با زنده یاد داریوش فروهر دَم میزد... عباس وثوق (ساسانفر) که شاهپور بختیار وی را «جرثومه فساد» لقب داده بود، بعدها نیز رابطه خودش را با پرویز ثابتی و خانواده اش حفظ کرد و به معاملات ملکی مشترک پرداختند.
در سندی که سال ۲۰۰۵ میلادی در ایالت فلوریدا (آمریکا) به ثبت رسیده، علاوه بر نام عباس ساسانفر، نام همسر و فرزندان و برادر پرویز ثابتی دیده میشوند.
http://3.bp.blogspot.com/_64sF-sQd7oc/SfdR1vC3BtI/AAAAAAAAACI/jZW2f1FsQPU/s320/Sabeti-1.jpg http://2.bp.blogspot.com/_64sF-sQd7oc/SfdRe8ex-hI/AAAAAAAAACA/k6HF_IH8hUo/s320/Sabeti-2.jpg http://2.bp.blogspot.com/_64sF-sQd7oc/SfdRUUgnJSI/AAAAAAAAAB4/UVy8IMJiUV0/s320/Sabeti-3.jpg در کتاب خاطرات یکی از بازجویان پیشین ساواک به نام هوشنگ ازغندی، (و نشریه ایران زمین شماره ۱۲۷، ۱۵ بهمن ۱۳۷۵) به عباس ساسانفر (وثوق) و نقش او در رابطه با پرویز ثابتی اشاره شدهاست. ------------------------------------------------------------
[۱۷] محمد حسن ناصری (جناب آقای دکتر عضدی سربازجوی بیرحم ساواک) زمانی در دانشکده حقوق دانشگاه تهران، پامنبری امثال دکتر محمد معتضد باهری (پسر معتضدالشریعه) را میکرد. دکتر باهری که سابقه عضویت و اخراج از حزب توده را داشت بعد از پیوستن به دستگاه شاه و استادی دانشگاه، در کلاس درس دانشکده حقوق هم دست از تمجیدهای بیجا و ساواک پسند برنمی داشت و وقتی دانشجویان آزاده که بیشتر به جبهه ملی تعلق داشتند، معترض میشدند، جناب ناصری (عضو ساواک) برای ساکت کردن و نسق گیری از آنان به چاقو و چاقوکشی هم متوسل میشد.
ایشان حتماً یادشان هست که چگونه یکبار با خشم دانشجویان معترض روبرو شدند و اگر کمک چند تن از همانها نبود، زیر دست و پا له و لورده میشد. با اینگونه سوابق درخشان البته میبایست سر از کمیته مشترک ضد خرابکاری درآورند و با آزار و شکنجه زندانیان خو بگیرند. البته امثال او در برابر کسانی که بعدها به نام اسلام و انقلاب، حتی از به صلیب کشیدن کلمات طیبه ابا نکردند، فرشته بودند. لااقل حرف حالیشان بود و بر جنایات خود رنگ و لعاب تقدس و دین نمیزدند.
------------------------------------------------------------
در مقاله زیر: لیزر گازی، میتوانست سال ۱۹۳۰ اختراع شده باشد http://www.didgah.net/maghalehMatnKamel.php?id=21966 از خانم دکتر پردیس ثابتی یاد کرده ام. ------------------------------------------------------------ منابع: امین، سیدحسن : قتل مشکوک یک زندانی سیاسی، نامه ی یوسف بهنیا به سید حسن امین، ماهنامه ی کلک، شماره ۱۰۵، مرداد-تیر ۱۳۷۸ نگین، نشریه، شماره ۱۲، سال ۱۳۷۹ حمید شوکت، نگاهی از درون به جنبش چپ ایران، گفتگو با کورش لاشایی حسین فردوست، خاطرات: ظهور و سقوط سلطنت پهلوی یرواند آبراهامیان، اعترافات شکنجه شدگان ایرج مصداقی، غروب سپیده، جلد یکم از «نه زیستن نه مرگ» مظفر شاهدی، ساواک (سازمان اطلاعات و امنیت کشور لصف الله میثمی، آنها که رفتند. (خاطرات) ظهور و سقوط سلطنت پهلوی، جلد دوم، جستاری از تاریخ معاصر ایران قاسم حسن پور، پاداش برای گرفتن اعتراف، روزنامه کیهان > شماره ۱۸۹۰۴ ۲۹/۶/۸۶ > صفحه ۸ (پاورقی) قاسم حسن پور، شکنجهگران میگویند...تهران، موزه عبرت ۱۳۸۶ دکتر ابوالحسن ضیاء ظریفی، زندگینامه حسن ضیاء ظریفی
روزنامه کیهان، مورخ شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۳۵۸ سرتیپ منوچهر هاشمی، داوری (سخنی در کارنامه ساواک) مدنی، سیدجلال الدین، تاریخ سیاسی معاصر ایران، جلد دوم
دکتر سید جلال الدین مدنی، ساواک و بررسی اقداماتش در دوره پهلوی دوم
راجی، پرویز، خدمتگزار تخت طاوس، ترجمه ی ح.ا.مهران ( دکتر حسین ابوترابیان )، تهران، اطلاعات، ۱۳۷۴ کیخسرو معتضد و کامران قاضی، طُرفه قاجار، نشر آزادگان، آمریکا، مهرماه ۱۳۸۶ دکتر عباس میلانی، معمای هویدا دکتر عباس میلانی، ایرانیان نامدار یا زنان و مردانی که ایران مدرن را ساختند. (صفحات مربوط به آقای ثابتی) *** Alexander, Yonah and Abraham H.Foxman, Annual on Terrorism, Alexander Y.Legislative Responsas to Terroris, Baumann, C.E., Diplomatic Kidnapping: A revolutionary tactic of Urban Terroris, همنشین بهار |
*رضاشاه؛ فقط در ستم و سرکوب، خلاصه نمیشود [2023 Apr]
*عهدنامهِ مودتِ ۱۹۵۵، بین ایران و ایالات متحده [2023 Apr]
*تاریخ همچون تانکی از روی سرِ ما میگذرد; فتوای آخوندها در زندان شاه سپاس سپاس اعلیحضرتا [2023 Mar]
*یادی از دکتر سیدجواد طباطبایی یکی از شارحین هگل در ایران [2023 Mar]
*نیو استارت New START پیمان جدید کاهش تسلیحات استراتژیک [2023 Feb]
*نشست مهم سران ارتش شاه صبح ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ [2023 Feb]
*۱۹ بهمن سال ۶۰، خانه زعفرانیه جانباختنِ موسی خیابانی و نقش جعفر مشتاق [2023 Feb]
*اولین و آخرین دیدار نویسندگان با آیتالله خمینی (۲۹ بهمن ۱۳۵۷) [2023 Feb]
*پیشزمینههای حضور مجاهدین در عراق / گذشته، سرزمین غریبی است [2023 Jan]
*گفتوگوی نمایندگان مسعود رجوی با سرویس استخبارات عراق (در دوره صدام) [2023 Jan]
*اعلامیهٔ جهانی حقوق بشر آرمان مشترک تمام مردمان و ملتها [2023 Jan]
*کنوانسیون چهارم ژنو / Fourth Geneva Convention [2023 Jan]
*راه طی نشده با نشیب و فراز بسیار [2023 Jan]
*شبِ یَلدا و انقلابِ زمستانی [2022 Dec]
*پیشهوَری و آنچه در آذربایجان گذشت برگ زرینی از رومانتیسم ایرانی [2022 Dec]
*نیکوس کازانتزاکیس همسفر تاریخ و همدم اساطیر [2022 Dec]
*قتلِ فروهرها، مختاری، پوینده و مجید شریف به روایت قاتلین [2022 Dec]
*اِنتَنگِلمِنت Entanglement (گرهخوردگی و درهمتنیدگی) [2022 Oct]
* انقلاب گیسوان «زن، زندگی، آزادی» (ژن، ژیان، ئازادی) [2022 Sep]
*دالان زنگِزور Zangezur corridor [2022 Sep]
*طالقانی، آیه مدارا و شرح صدر [2022 Sep]
*گورباچف؛ پیشگام پایان جنگ سرد [2022 Sep]
*غبارزدایی از محمد بن زکریای رازی [2022 Aug]
*دو نامه قوام السلطنه به پادشاه و پاسخ دربار به نخستین نامه وی [2022 Aug]
*متن کاملِ قانون اساسی مشروطه و متمم آن [2022 Aug]
*سایه، «پیر پرنیان اندیش» و ارغوانش [2022 Aug]
*مشروطه؛ بنیانهایِ ذهنی جامعهِ ما را تکان داد [2022 Aug]
*تلسکوپ جیمز وب تاریخ کیهان را بازنویسی خواهد کرد [2022 Jul]
*محکومیت حمید نوری و استاندارد یاماشیتا [2022 Jul]
*از نورد استریم تا کربن خنثی [2022 Apr]
*روابط ایران و روسیه در گذر تاریخ [2022 Apr]
*رضا براهنی: شریعتی، دیدار در زندان [2022 Apr]
*فیلم قدرت سگ Power of the Dog [2022 Mar]
*عَلَمِ دولت نوروز به صحرا برخاست [2022 Mar]
*پرونده حمید نوری به نسلکشی ارتباطی ندارد [2022 Mar]
*پیمان مینسک و تراژدی در اوکراین [2022 Mar]
*بگير و ببند و کُشتار، در آغاز انقلاب [2022 Feb]
*نشست مهم سران ارتش شاه صبح ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ [2022 Feb]
*لو رفتن خانه زعفرانیه ۱۹ بهمن سال ۶۰ ناگهان موسی زنده شد و اسلحه کشید [2022 Feb]
* کارلوس در وین; گروگانگیری در اجلاس اوپک [2022 Jan]
*ترور حسنعلی منصور مبارزه با فراموشی یک وظیفه تاریخی است [2022 Jan]
*دکتر شاپور بختیار و روزِ « ر+ ۱» [2022 Jan]
*کنفرانس گوادلوپ؛ ژنرال هایزر، انقلاب ۵۷ [2022 Jan]
*عراق؛ حزب بعث، و خُلق و خویِ صدام حسین [2021 Dec]
* سیروس نهاوندی، اسب تراوای ساواک [2021 Dec]
*۱۶ آذر سال ۳۲، ربطی به ورود نیکسون به ایران نداشت [2021 Dec]
* استخبارات صدام و بمباران مَحَلّه گیشا [2021 Dec]
*جبهه دموکراتیک ملی [2021 Nov]
* کاروانسرا سنگی و لباس شخصیهای حکومتی [2021 Nov]
*جنگ جهانی اول؛ یکی از برجستهترین رخدادهای تاریخ بشر [2021 Nov]
*صفرخان، آن سرو بلند که ایستادگی برازندهاش بود [2021 Nov]
*...کورشِ تاریخی با توهّماتِ ما، از بُنیاد متفاوت است [2021 Oct]
*شجریان، شمایلِ فرهنگیِ موسیقیِ ایران [2021 Oct]
*پرونده احمد کسروی ننگ دادگستری ایران بود... [2021 Oct]
*غبارزدایی از آینهها ژاله خون شد؛ هفده شهریور، آغازِ پایانِ رژیم شاه [2021 Sep]
*نشست توجیهی عملیات فروغ جاویدان - جمعه ۳۱ تیر سال ۶۷ [2021 Jul]
*نامه دکتر احمد دانش اولین جراح پیوند کلیه در ایران به آیتالله منتظری [2021 Jul]
*شاهنامه فردوسی تأملی عظیم است [2021 Jun]
*خطابهِ آلبر کامو برنده نوبل ادبیات در سال ۱۹۵۷ [2021 May]
*صورتِ استنطاق میرزا رضا کرمانی؛ ضارب ناصرالدین شاه [2021 May]
* ترور رزمآرا سیاسیترین سپهبد تاریخ نوین ایران [2021 Apr]
*دادگاه استکهلم / دادگاه نورنبرگ [2021 Apr]
*چین و ماچین و راه ابريشمیِ ديپلماسی [2021 Apr]
*غبارزدایی از آینهها نشست تعیینکننده سران ارتش شاه صبح ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ [2021 Feb]
*فکر کردن به آنچه فکر نکردنی است تلگراف ویلیام سالیوان به وزارت امور خارجه [2021 Feb]
*زنانی که شکست را شکست دادند (۲۰) [2021 Jan]
*دکتر سیروس سهامی و رنجهایش +نامه دکتر علی شریعتی به ایشان [2021 Jan]
*تفنگکِشی و برادرکُشی در روستای گاپیلون ۴ بهمن سال ۱۳۶۴ [2021 Jan]
*شاه و پدرش؛ قدمهای بزرگی به نفع ایران برداشتند، اما... [2021 Jan]
*زنانی که شکست را شکست دادند (۱۹) [2021 Jan]
*شهسواران میدان علم (۱) نیوتن، ارسطوی دوران مدرن [2021 Jan]
*زنانی که شکست را شکست دادند (۱۸) [2020 Dec]
*ای همه هستی ز تو، آیا تو هم هستی؟ [2020 Dec]
*زنانی که شکست را شکست دادند (۱۷) [2020 Dec]
*دفاعيات پرشور شکرالله پاکنژاد در دادگاه نظامی [2020 Dec]
*شبِ یَلدا و انقلابِ زمستانی [2020 Dec]
*زنانی که شکست را شکست دادند (۱۶) [2020 Dec]
*اعلامیهٔ جهانی حقوق بشر [2020 Dec]
* زنانی که شکست را شکست دادند (۱۵) [2020 Dec]
* زنانی که شکست را شکست دادند (۱۴) [2020 Dec]
*زنانی که شکست را شکست دادند (۱۳) [2020 Nov]
*شجریان، شمایلِ فرهنگیِ موسیقیِ ایران [2020 Nov]
*زنانی که شکست را شکست دادند (۱۱) [2020 Nov]
*کورشِ تاریخی با توهّماتِ ما، از بُنیاد متفاوت است [2020 Nov]
*زنانی که شکست را شکست دادند (۱۰) [2020 Nov]
*زنانی که شکست را شکست دادند (۹) [2020 Nov]
*زنانی که شکست را شکست دادند (۸) [2020 Oct]
*زنانی که شکست را شکست دادند (۷) [2020 Oct]
*یادی از دکتر محمد مصدق رِندِ شریفِ هوشمند [2020 Oct]
*زنانی که شکست را شکست دادند (۶) [2020 Oct]
*زنانی که شکست را شکست دادند (۵) [2020 Oct]
*زنانی که شکست را شکست دادند (۴) [2020 Oct]
* زنانی که شکست را شکست دادند (۳) [2020 Oct]
*زنانی که شکست را شکست دادند (۲) [2020 Oct]
*زنانی که شکست را شکست دادند (۱) [2020 Sep]
*طولانیترین جنگ متعارف کلاسیک در قرن بیستم [2020 Sep]
* نامه تاریخی دکتر مصطفی رحیمی به آیتالله خمینی [2020 Sep]
*فایل صوتی جعفر شریف امامی؛ شب قبل از ۱۷ شهریور ۵۷ [2020 Sep]
*۱۲ نکته در مورد حکیم زَکَریای رازی [2020 Sep]
* رئیسعلی دلواری؛ در هنگامهِ خطر، غیبش نمیزد [2020 Aug]
*سوم شهریور ۱۳۲۰- هجوم متفقین به ایران [2020 Aug]
* کودتای ۲۸ مرداد به روایت دکتر غلامحسین صدیقی [2020 Aug]
*نشستهای دکتر شاپور بختیار با شورای امنیت ملی در سال ۵۷ [2020 Aug]
*دکتر شاپور بختیار و روزِ « ر+ ۱» [2020 Aug]
*«بختیارِ» با اختیار، و نامههایش به خمینی [2020 Aug]
*جنبش مشروطه یکی از برجسته ترین رویدادهای تاریخ ایران [2020 Aug]
* بگير و ببند و کُشتار، در آغاز انقلاب [2020 Jul]
*نشست توجیهی عملیات فروغ جاویدان - جمعه ۳۱ تیر سال ۶۷ [2020 Jul]
* آزمایش میلگرم و زندان استانفورد [2020 Jul]
*صورت مذاکرات شورای انقلاب در مورد مراسم سالگرد درگذشت دکتر مصدق در احمدآباد ۱۴ اسفند سال ۵۷ [2020 Jul]
*گفتگوی مسعود رجوی با دستگاه اطلاعاتی صدام [2020 Jun]
*اخلاق ماکیاولی و سیاست مروانی آیا تزویر و نادرستی، کوتاهترین راه نیل به پیروزی است؟ [2020 Apr]
*پرونده احمد کسروی، ننگ دادگستری ایران بود.. [2020 Mar]
*مردی از تئاتر گفتوشنود با ناصر رحمانینژاد [2020 Mar]
*عهدنامه ۱۹۷۵ الجزایر Algiers Agreement + متن کامل قرارداد [2020 Mar]
*داستان یهودیان بَنیقُریْظه غبارآلود است [2020 Feb]
*نشست تعیینکننده سران ارتش شاه صبح ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ [2020 Feb]
* کنفرانس یالتا Yalta Conference تقسیم جهان به مناطق نفوذ [2020 Feb]
*تاریخ، بایگانی اسناد مرده نیست یاد کنفدراسیون بخیر [2020 Feb]
*لو رفتن خانه زعفرانیه ۱۹ بهمن سال ۶۰ ناگهان موسی زنده شد و اسلحه کشید [2020 Feb]
*نشستهای دکتر شاپور بختیار با شورای امنیت ملی در سال ۵۷ [2020 Feb]
*دکتر شاپور بختیار و روزِ « ر+ ۱» [2020 Jan]
*معامله قرن و بازتعریف معنای بحران [2020 Jan]
*فکر کردن به آنچه فکر نکردنی است تلگراف ویلیام سالیوان به وزارت امور خارجه آمریکا [2020 Jan]
*جامعه ایران با بحرانی عمیق روبروست بیانیه ۵۸ نفر از فرهنگورزان ایران(۱۱ آبان ۱۳۵۶) [2020 Jan]
*شاه، اسناد دفتر راکفلر و خالیبندی ژنرال هایزر [2020 Jan]
*دفاعيات پرشور شکرالله پاکنژاد در دادگاه نظامی [2019 Dec]
*شبِ یَلدا و انقلابِ زمستانی [2019 Dec]
* تیرباران نیکلای چائوشسکو و همسرش انسان گرگ انسان است [2019 Dec]
* عهدنامه ۱۹۷۵ الجزایر Algiers Agreement + متن کامل قرارداد [2019 Dec]
*غبارزدایی از آینهها محاکمه و اعدام شیخ فضلالله نوری [2019 Dec]
*عاقبت از ما غبار مانَد و بس [2019 Nov]
*گفتوشنود با خانم هایده ترابی - استوانه گِلی کورش واقعیت دارای حقیقتهای گوناگونی [2019 Oct]
*دایرهالمعارفها، شناسنامههای حقیقی یک ملتاند یادی از دکتر غلامحسین مصاحب [2019 Oct]
*گفت و شنود با باقر مومنی، میلیتانت سیاسی (1) مسأله تاریخ، تاریخ مسألههاست [2019 Oct]
*دونالد ترامپ و جهتگیریهای سیاست خارجی آمریکا [2019 Sep]
*یکبار دیگر، یازده سپتامبر [2019 Sep]
* داستان عاشورا، آلوده به خرافه و افسانه است [2019 Sep]
* بازجویی دکتر علی شریعتی در ساواک (۱) مکتوب چهل صفحهای [2019 Aug]
* نشستِ آیتالله منتظری با قاتلین زندانیان سیاسی دوشنبه ۲۴ مرداد ۱۳۶۷ [2019 Aug]
*جنبش مشروطه یکی از برجسته ترین رویدادهای تاریخ ایران [2019 Aug]
*نشست توجیهی عملیات فروغ جاویدان - جمعه ۳۱ تیر سال ۶۷ [2019 Jul]
*چهل سؤال پیرامون قتلعام سال ۶۷ [2019 Jul]
* در پسِ تابلویِ جیغ [2019 Jul]
* گرگها فرمانروایى مىکنند ــ دکتر جِکیل و آقای هاید [2019 Jul]
* معامله قرن و بازتعریف معنای بحران Deal of the Century [2019 Jul]
*سازمان ملل و معاهدهٔ منع شکنجه UNCAT [2019 Jun]
*داستان پَهپاد آمریکایی حقیقت نباید در بند این پرسش باشد که به نفع کیست [2019 Jun]
*تئوری ریسمان String Theory تارهای رقصندهٔ انرژی Dancing Filament of Energy [2019 Jun]
*خطابه دکتر مصدق در دیوان بینالمللی دادگستری(دادگاه لاهه) [2019 Jun]
*نگاهی دوباره به یک استعفا [2019 Jun]
* دولتمردان عصر رضاشاه (۵) محمدعلی فروغی (ذُکاءالمُلک) سیاستورز چندساحَتی [2019 Jun]
* دولتمردان عصر رضاشاه (۴) نصرتالله فیروز، و داستانِ حذف و قتل وی در سمنان [2019 May]
*دولتمردان عصر رضاشاه (۳) تیمورتاش، تواناترین چهره سیاسی دوران مدرن [2019 May]
* دولتمردان عصر رضاشاه (۲) علیاکبر داور نماد مدرنیته اداری در ایران [2019 Apr]
* عدالتخانه و ویرانگرانش گفتوشنود با ایرج مصداقی [2019 Apr]
*سیدحسن تقیزاده یک مرد فکور در هیئت یک مرد عمل [2019 Mar]
*عَلَمِ دولت نوروز به صحرا برخاست بهار میآید هر چند زمستانیان نخواهند [2019 Mar]
*پرونده احمد کسروی، ننگ دادگستری ایران بود [2019 Mar]
*تنظیم رابطه نظامهای استبدادی شاه و شیخ با وکلای مستقل [2019 Feb]
*عشق، شبچراغ زندگیست «وَلـِنـْتـایـْنْ دِی» Valentine's Day [2019 Feb]
*«بختیارِ» با اختیار، و نامههایش به خمینی [2019 Feb]
* نشست تعیینکننده سران ارتش شاه صبح ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ [2019 Feb]
* عهدنامههای ایران در عصر قاجار (۱۲) قرارداد ۱۹۱۹ [2019 Feb]
*عهدنامههای ایران در عصر قاجار (۱۱) قرارداد سن پترزبورگ(۱۹۰۷) [2019 Jan]
*گفتوشنود با مرجان براتی دختری با گوشواره مروارید [2019 Jan]
*«آمور میو» Amor mio کجاست عشق که سرود زندگی سر کند؟ [2019 Jan]
*عهدنامههای ایران در عصر قاجار (۱۰) پیمان آخال(آخال تِّکه) (1881) Treaty of Akhal [2018 Dec]
* نامه تهرانی(بازجوی ساواک) به آیتالله طالقانی و آیتالله لاهوتی [2018 Dec]
*عهدنامههای ایران در عصر قاجار (۹) Goldsmid Arbitration قرارداد(حَکَمیّتِ) گلدسمید [2018 Dec]
* ۶۰۰ ویدئو و مقاله... لحظههایِ بودن Moments of Being [2018 Dec]
*عهدنامههای ایران در عصر قاجار (8) Treaty of Paris 1857 معاهده پاریس [2018 Dec]
*پای سخن «آذر بیبی»(آذر قشقایی) - به یاد بهمن [2018 Nov]
*لو رفتن خانه زعفرانیه ۱۹ بهمن سال ۶۰ [2018 Nov]
*عهدنامههای ایران در عصر قاجار (۷) Treaties of Erzurum قرارداد ارزنهالروم [2018 Nov]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک (66) جنگ جهانی اول یکی از برجستهترین رخدادهای تاریخ بشر [2018 Nov]
* عهدنامههای ایران در عصر قاجار (۶) قراردادِ نوامبر ۱۸۱۴ (عهدنامهٔ تهران) [2018 Nov]
*گفتوشنود با هدایت متین دفتری(۱) اگر حقوق رعایت نشود زندگی هم باطل است [2018 Oct]
*گفتوشنود با خانم هایده ترابی - استوانه گِلی کورش واقعیت دارای حقیقتهای گوناگونی است [2018 Oct]
* مدیحهِ کورش، یا لعنتنامه برای نَبونَئیدوس [2018 Oct]
*عهدنامههای ایران در عصر قاجار (۵) معاهده صلح ترکمانچای [2018 Oct]
*عهدنامههای ایران در عصر قاجار (۴) عهدنامهٔ گلستان Гюлистанский договор [2018 Oct]
*عهدنامههای ایران در عصر قاجار (۳) Anglo-Persian Treaty of 1812 عهدنامهٔ مُفَصّل [2018 Oct]
*دکتر علی شریعتی و مکتب فرانکفورت [2018 Oct]
*تاجگذاری «شاهنشاهِ اسلامپناه» [2018 Oct]
*گفتوشنود با هدایت متین دفتری(1) اگر حقوق رعایت نشود زندگی هم باطل است [2018 Sep]
*عهدنامههای ایران در عصر قاجار (۲) Preliminary Anglo-Iranian Treaty قرارداد مُجمَل (عهدنامهٔ مقدماتی) [2018 Sep]
*داستان عاشورا، آلوده به خرافه و افسانه است [2018 Sep]
*عهدنامههای ایران در عصر قاجار (۱) Treaty of Finckenstein پیمان فینکنشتاین [2018 Sep]
*غبارزدایی از آینهها فایل صوتی جعفر شریف امامی؛ شب قبل از ۱۷ شهریور ۵۷ [2018 Sep]
*غبارزدایی از آینهها - عهدنامه ۱۹۷۵ الجزایر Algiers Agreement + متن کامل قرارداد [2018 Sep]
*تاریخ جهان دادگاه جهان است (۱۴) بابوف و جنبش بابوفیسم Babeufism [2018 Sep]
*بیژن هیرمنپور و تاریخچه فدائیان [2018 Sep]
*عهدنامه مودّت بین ایران و ایالات متحده [2018 Aug]
*تاریخ جهان دادگاه جهان است (۱۳) داستانِ «پایان قرن» Fin de Siècle [2018 Aug]
*تاریخ جهان دادگاه جهان است (۱۲) قرنِ نوزدهم، یکی از پربارترینِ اعصار تاریخِ بشری [2018 Aug]
*تاریخ جهان دادگاه جهان است (۱۱) «سن ژوست» و «روبسپیر» را آئینه عبرت دان [2018 Aug]
*غبارزدایی از آینهها / چهل سؤال پیرامون قتلعام سال ۶۷ [2018 Aug]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک 54 دنیای واقعی تابلوی نقاشی نیست که هرجور بخواهیم رنگآمیزی کنیم [2016 May]
* تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک 53 پیشزمینه تحولات ۱۸۳۰ اروپا؛ انقلاب کبیر فرانسه است [2016 May]
*اینترپل؛ و اخبار مهندسیشده [2016 May]
* تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک 52 فلسفه کانت؛ نظریه آلمانی انقلاب فرانسه است [2016 May]
*زد و بند «سایکس ـ پیکو» Sykes–Picot Agreement [2016 May]
* تاریخ؛ بایگانی اسناد مرده نیست. یاد کنفدراسیون بخیر [2016 May]
* تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک 51 شرط خارجی؛ به اعتبار مبنا، وارد عمل میشود [2016 May]
* غبارزدایی از آینه ها / «تُراب» مثل اسمش، خاکی بود [2016 May]
* تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک(50) انقلاب کبیر فرانسه چارچوب سیاسى رژیم کهن را درهم شکست [2016 Apr]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک (49) با انقلاب آمریکا بردگی زیر سوال نرفت [2016 Apr]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک 48 باخ؛ «نه یک جویبار، بلکه یک دریا» [2016 Apr]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک 47 مرتجعین؛ «دانیل دِفو» را به غُل و زنجیر، کشیدند [2016 Apr]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک 46 هیچکس حق ندارد با «اسپینوزا» حرف بزند [2016 Apr]
*گذشته پیشدرآمد اکنون است What’s past is prologue [2016 Apr]
* گفتوشنود با اسماعیل یغمائی - قسمت آخر چهار تندیس یک دفتر [2016 Apr]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک 45 «اولیور کرامول» را از قبر درآوردند و گردن زدند [2016 Apr]
*داستان مرد حصیری The Wicker Man [2016 Mar]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک 44 کلیساى مسیحی تجارت برده را نکوهش نمیکرد [2016 Mar]
* دکتر هاشم بنیطُرُفی به میهمانی خاک رفت [2016 Mar]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک 43 بودن یا نبودن؛ آیا مسئله به واقع این است؟ [2016 Mar]
*اعتدال بهاری و؛ حس غریب نوروز [2016 Mar]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک 42 جان ویکلیف را نبش قبر کردند و استخوانهایش را سوزاندند [2016 Mar]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک 41 با خدا و خرافات هر جنایتی توجیه میشود [2016 Mar]
* تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک 40 رویارویی با ستمگران به قشریگری و جمود مشروعیت نمیدهد [2016 Mar]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک 39 جنگهای صدساله؛ اروپا را به خاک و خون کشید [2016 Mar]
*گفتوشنود با اسماعیل یغمائی 22 [2016 Mar]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک 38 حق و عدالت را در برابر هیچ ارادهای نمیفروشیم [2016 Mar]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک 37 تاریخ یک علم است؛ و کرونولوژی، بخشی از آن [2016 Feb]
*اعتصاب فوریه ۱۹۴۱ در هلند February strike [2016 Feb]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک 36 جنگهای صلیبی؛ یکی از تأثیرگذارترین نبردهای تاریخ [2016 Feb]
*إذا الشّعْبُ يَوْمَاً أرَادَ الْحَيَاةَ ، روزی که مردم زندگی را برگزیدند [2016 Feb]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک 35 پاپ و پادشاه باهم کنار میآیند [2016 Feb]
*گفتوشنود با اسماعیل یغمائی 21 کی خادم است کی خائن؟ [2016 Feb]
*آشکار شدن امواج جاذبه؛ لحظهای مهّم در تاریخ علم [2016 Feb]
*تاریخِ جهان از ماموت تا فیسبوک (34) وایکینگها با ترس و رحم بیگانه بودند [2016 Feb]
*یکی بود یکی نبود میلیون میلیون گل رُز [2016 Feb]
*تاریخِ جهان از ماموت تا فیسبوک 33 نشیبی دراز است پیش فراز [2016 Feb]
*کنفرانس گوادلوپ؛ ژنرال هایزر، انقلاب ۵۷ [2016 Feb]
*شنگول و منگول؛ و گرگهای پنجه فرو کرده در آرد [2016 Feb]
*تاریخِ جهان از ماموت تا فیسبوک 32 [2016 Feb]
*تائو ته جینگ - کتاب طریقت [2016 Jan]
*تاریخِ جهان از ماموت تا فیسبوک31 تاریخ؛ تحقّق زمان در زندگی اجتماعی است [2016 Jan]
*آسیابهای بادی ذهنِ تو The Windmills of Your Mind [2016 Jan]
*عباس رحیمی و قاعدهِ طلایی گفتوشنود با مختار شلالوند [2016 Jan]
*نماز مِیّت، برای «زنده»ای چون عباس که اکنون بیش از همیشه حضور دارد [2016 Jan]
* نامۀ چارلی چاپلین به دخترش؛ ساختگی و مَن درآوردی است [2016 Jan]
*گفتوشنود با اسماعیل یغمائی 20 هفت حصار و حصار هشتم [2016 Jan]
*تاریخِ جهان از ماموت تا فیسبوک(30) تاریخ بایگانی اسناد مرده نیست [2016 Jan]
*آواز در باران تا همیشه زنده میماند Singin' in the Rain [2016 Jan]
*آلبر کامو و رُمان سقوط La Chute [2016 Jan]
*پیر بولز Pierre Boulez غزل خدا حافظی را خواند ما بر زمان میگذریم نه زمان بر ما [2016 Jan]
*گفتوشنود با اسماعیل یغمائی19 یک اشتباه؛ هزاران جسَد را بر زمین میریزد [2016 Jan]
*اخلاق ماکیاولی و سیاست مروانی / آیا تزویر و نادرستی، کوتاهترین راه نیل به پیروزی است؟ [2015 Dec]
*ای همه هستی ز تو، آیا تو هم هستی؟ [2015 Dec]
*تاریخِ جهان از ماموت تا فیسبوک 29 بُردنِ ارزشهای یک عصر به عصر دیگر؛ مغالطهای راهزن است [2015 Dec]
*ادیت پیاف Edith Piaf گُنجِشَکَکِ اَشی مَشی [2015 Dec]
*شبِ یَلدا و انقلابِ زمستانی [2015 Dec]
*فرانک سیناترا؛ ماوراء صدا و خود صدا بود [2015 Dec]
*داستان یهودیان بنیقُریْظه غبارآلود است [2015 Dec]
*عباس رحیمی و رنجهایش [2015 Dec]
*گفتوشنود با اسماعیل یغمائی18 ؛ هر گونه تلاشی برای اجرای شریعت به خشونت میانجامد [2015 Dec]
*هانا آرنت، سبزینه پوش عاشق و بُرنا [2015 Dec]
*تاریخِ جهان از ماموت تا فیسبوک 28 پنج سال یا صد سال همچون پرکشیدن پرندهای میگذرد [2015 Dec]
*چند قصهِ گلپایگانی - آخاله اُوغُور بخیر [2015 Nov]
*تاریخِ جهان از ماموت تا فیسبوک27انسان با ابداع خط گام بزرگی در راه تمدن برداشت [2015 Nov]
*داعشِ سیاه و داعشِ سفیدBlack Daesh, white Daesh [2015 Nov]
*گفتوشنود با اسماعیل یغمائی17 هر لحظه به شکلی بُتِ عیّار بر آمد [2015 Nov]
*اصلِ عدمِ قطعیّت؛ خاصیت بنیادین و گریزناپذیرِ جهان Uncertainty Principle [2015 Nov]
*تاریخِ جهان از ماموت تا فیسبوک26جنونِ قدرت آدمی را خُل و چِل میکند [2015 Nov]
*کُنسِرتو آرانخوئز Concierto de Aranjuez [2015 Nov]
*پوری سلطانی(همسر مرتضی کیوان) به میهمانی خاک رفت [2015 Nov]
*تاریخِ جهان از ماموت تا فیسبوک25 فراز و نشیب امپراتوری روم [2015 Nov]
*گفت وشنود با اسماعیل وفا یغمائی 16-واقعیّاتِ دردناک را نمیتوان با خونریزیِ رژیم پوشاند [2015 Nov]
*آبشخور واقعه لیبرتی در دارالخلافه است [2015 Oct]
*تاریخِ جهان از ماموت تا فیسبوک24 ؛ وجود اسپارتاکوس به تعداد یارانش تکثیر شده بود [2015 Oct]
*بمباران محله گیشا و استخبارات عراق [2015 Oct]
*تاریخِ جهان از ماموت تا فیسبوک ۲۳ ؛ جاده ابریشم؛ بزرگترین شبکهٔ بازرگانی دنیا [2015 Oct]
*تاریخِ جهان از ماموت تا فیسبوک22 ؛ارشمیدس و داستان «اروکا»؛ یافتم یافتم [2015 Oct]
* آیا مسعود رجوی در فرانسه است؟ مگر مسعود رجوی زخمی شده بود؟ [2015 Oct]
*بخش دیگری از گفتگوی مسعود رجوی با حبوش «من در ابتدای انقلاب در شورای انقلاب بودم» [2015 Oct]
*سباستین کاستلیو؛ و سوختنِ «سِروِهتُس» در آتش [2015 Oct]
*مرضیه با خودش تعریف میشود گفت و شنود با اسماعیل وفا یغمائی 15 [2015 Oct]
*تاریخِ جهان از ماموت تا فیسبوک21 / قارقارِ غازها؛ کاپیتول را نجات داد [2015 Oct]
*توافق هستهای؛ سکنجبین بود یا جام زهر؟ [2015 Oct]
*آب در سیاره بهرام (مریخ) [2015 Sep]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک20/ سِلتها (کِلتها) The Celts [2015 Sep]
*کاوالریا روستیکانا Cavalleria rusticana [2015 Sep]
*گفت و شنود با اسماعیل وفا یغمائی (۱۴) [2015 Sep]
*نامه مسعود رجوی به میخائیل سرگئیویچ گورباچُف [2015 Sep]
*وقتی که من بچه بودم؛ غم بود، اما کم بود [2015 Sep]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک 19 قوم و خویش ما؛ هومو نالِدی Homo naledi [2015 Sep]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک 18 [2015 Sep]
*ژاله خون شد؛ هفده شهریور، آغازِ پایانِ رژیم شاه [2015 Sep]
*چه خَبر و چه اَتَر؟ کتابِ «دیک چینی» و دخترش «لیز»Exceptional [2015 Sep]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک 17 [2015 Sep]
*گفت و شنود با اسماعیل وفا یغمائی (۱۳) [2015 Sep]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک (16) جباّران سی گانه و انحطاط آتن Thirty Tyrants [2015 Sep]
*نشستِ عبرت انگیزِ صدام حسین [2015 Aug]
*گردشِ ایام-برای هر چیز زمانی وجود دارد [2015 Aug]
*پاییز خودش نوعی بهار است ؛ به رهی دیدم برگ خزان... [2015 Aug]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک 15 فهم قانون به معنی درست بودن قانون نیست [2015 Aug]
*چَک و چونه مسعود رجوی با دستگاه اطلاعاتی صدام حسین [2015 Aug]
*گفت و شنود با اسماعیل وفا یغمائی ۱۲- اشغال کویت و شورش کردهای عراق در سال ۱۹۹۰ [2015 Aug]
*اوسا عَلَم این چه رنگ بود توک عَلَم ؟ خامنهای در دانشگاه پاتریس لومومبا ! [2015 Aug]
*آبجو؛ نه، ولی آب شلغم اوکی [2015 Aug]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک14از بنیانگذاری رُم تا تمدن چاوین [2015 Aug]
*گفتوشنود با اسماعیل وفا یغمائی (۱۱) دکان امام زمان [2015 Aug]
*یکبار دیگر قتلعام سال ۶۷ ؛ هرچه را که از آن چشم بپوشیم حمایت کردهایم [2015 Jul]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک ۱۳ توتآنخآمون Tutankhamun و عصر طلایی فرعون [2015 Jul]
*تاریخِ جهان از ماموت تا فیسبوک 12 تمدنها میآیند و میروند؛ اما باورها میمانند [2015 Jul]
*نشست توجیهی عملیات فروغ جاویدان (جمعه ۳۱/۴/۱۳۶۷) [2015 Jul]
*گفتوشنود با اسماعیل وفا یغمائی (۱۰)تنها «بُزِ اَخفَش» فردیّت ندارد [2015 Jul]
*در جنگ ایران و عراق هر کسی کشک خود را میسابید [2015 Jul]
*تاریخِ جهان از ماموت تا فیسبوک (11) [2015 Jul]
*نگذارید کسی به خواب رود !Nessun dorma [2015 Jul]
*تاریخِ جهان از ماموت تا فیسبوک (10) [2015 Jul]
*تاریخِ جهان از ماموت تا فیسبوک (9) [2015 Jul]
*هاريس الکسيو و تانگوی نِفلی [2015 Jul]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک (8) [2015 Jul]
*گفتوشنود با اسماعیل وفا یغمائی (۹) [2015 Jul]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک (7) [2015 Jul]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک (۶) [2015 Jul]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک (۵) [2015 Jun]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک (۴) -دوران نوسنگی Neolithic [2015 Jun]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک (۳) [2015 Jun]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک ۲ World history from mammoth to Facebook [2015 Jun]
*تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک (۱) [2015 Jun]
*صبحانه در تیفانی و رفیق و مونس من «ماهرود» [2015 Jun]
*گفتوشنود با اسماعیل وفا یغمائی ۸ هان، ای شرم، سرخیات پیدا نیست [2015 Jun]
*منشور بزرگ آزادی (مگنا کارتا) - Magna Carta [2015 Jun]
*تاریخ جهان دادگاه جهان است (۱۴) گراکوس بابوف و جنبش بابوفیسم Babeufism [2015 Jun]
*چه بر سر گل ها آمدهاست؟ [2015 Jun]
*گفتوشنود با اسماعیل وفا یغمائی ۷ [2015 Jun]
*گفتوشنود با اسماعیل وفا یغمائی ۶ انقلاب ایدئولوژیک [2015 May]
*زنوبیا Zenobia و پالمیرا Palmyra [2015 May]
*گفتوشنود با اسماعیل وفا یغمائی(۵) انقلاب ایدئولوژیک [2015 May]
*تاریخ ایران و مقاله نیویورک تایمز [2015 May]
*پیمان مولوتف ـ ریبنتروپ Molotov–Ribbentrop Pact [2015 May]
*یادی از بیژن جزنی، فرزانه سخت رو؛ مارکسیسمِ اسلامی یا اسلامِ مارکسیستی [2015 May]
*امید راه رسیدن به حقیقت را هموار میکند یادی از مبارز دلاور هوشنگ ترگل [2015 May]
*بوریس آلکساندرویچ آلکساندروف [2015 May]
*گفت و شنود با اسماعیل وفا یغمائی انقلاب ایدئولوژیک . قسمت چهارم [2015 Apr]
*نامهی آلبرت آینشتاین به اریک گوتکیند [2015 Apr]
*«زمین، این «نقطهٔ آبی کمرنگ Pale Blue Dot [2015 Apr]
*رقص با دیکتاتورها Dancing with Dictators [2015 Apr]
*عزت إبراهیم الدوری و ویتو کورلئونه [2015 Apr]
*چغندر کلو ته توبره (چغندر بزرگ در ته توبره است) [2015 Apr]
*گونتر گراس و «آنچه باید گفته شود» Was gesagt werden muss [2015 Apr]
*تام کاتن و کیسینجر و جُرج شولتس، عزا گرفتهاند [2015 Apr]
*فناوریِ هستهای تنها عرصه تولید انرژیِ هستهای نیست [2015 Apr]
*پرونده هستهای و پروتکل الحاقی Protocol Additional [2015 Apr]
*چکیده سخنرانی نتانیاهو در کنگره آمریکا در مورد ایران [2015 Apr]
*واشنگتنپست و مذاکرات اتمی [2015 Apr]
*گفت و شنود با اسماعیل وفایغمایی ؛ انقلاب ایدئولوژیک بخش سوم [2015 Apr]
*باراک اوباما: داشتنِ چکش دلیل نمیشود که به هر مشکلی به دید میخ نگاه کنیم [2015 Mar]
*جان بولتون و بمباران ایران To Stop Iran’s Bomb, Bomb Iran [2015 Mar]
*پُلاریزاسیونِ سیاسی و نشستن بینِ دو صندلی Fall between two stools [2015 Mar]
*سایه ماه بر آفتاب Solar Eclipse [2015 Mar]
*گفت و شنود با اسماعیل وفا یغمائی ۲ انقلاب ایدئولوژیک [2015 Mar]
*ابوحامد محمد غزالی و حس غریب نوروز [2015 Mar]
*گفت و شنود با اسماعیل وفا یغمائی / انقلاب ایدئولوژیک [2015 Mar]
*گوگل کروم و مشکل یوتیوب [2015 Mar]
*داستان بوته سوخته [2015 Mar]
*لحظههایِ بودن ویرجینیا وولف [2015 Mar]
*تاریخِ جهان، دادگاهِ جهان است / داستانِ «پایان قرن» (۱۳) [2015 Mar]
*دروغها و دورنگیها، روح مرا میسائید - گفتوشنود با رضا مولائینژاد [2015 Mar]
*تاریخ جهان دادگاه جهان است ۱۲ [2015 Feb]
*ثابتهای فیزیک آدمی را به مکث وامیدارد [2015 Feb]
*همنشین بهار.وکیلِ مُستقل، دادبانِ آزادی است گفت و شنود با محمد رضا روحانی در باره کانون وکلا [2015 Feb]
*به هنگامِ فریبِ عالمگیر، گفتنِ حقیقت، کنُشی انقلابی است مناقشه اتمی و حرص و جوش نتانیاهو [2015 Feb]
*بهمن ۵۷ و افتادن ژنرال گاست در هَچَل [2015 Feb]
*الله قلی جهانگیری و واقعه کوه حاجیلو [2015 Feb]
*گفت و شنود با خانم میهنِ جزنی در مورد عشق [2015 Feb]
*درد و بلایِ «مَک کین» بخوره تو جونِ ابوبکر بغدادی [2015 Jan]
*بهمن قشقایی و قرآنِ مُهرکردهِ اسدالله عَلم [2015 Jan]
*عهدنامه «صلح» ترکمانچای [2015 Jan]
*بیانِ تنّفرآمیز Hate speech [2015 Jan]
*گاست و هایزر و گوادلوپ، عاقبت از ما غُبار مانَد [2015 Jan]
*«شارلی»، شیخ حارث النظاری و استبدادِ زیر پرده دین [2015 Jan]
*یادی از م. ا. به آذین، آن «دُنِ آرام» + وصیتنامه و صدای او [2015 Jan]
*دنباله دارِ لاوجوی Comet Lovejoy [2015 Jan]
*ترور نمادین از زبان برمیخیزد / Charlie Hebdo attack [2015 Jan]
*هوشنگ عیسی بیگلو و مدعّیانِ صاحباختیاریِ «مقاومت» [2015 Jan]
*تاریخِ جهان، دادگاهِ جهان است (۱۱) «سن ژوست» و «روبسپیر» را آئینه عبرت دان [2015 Jan]
*هوشنگ عیسی بیگلو، آن «مرد آهسته» [2015 Jan]
*نشاندادنِ ضعف با خیانت یکی نیست داستان منافِ فلکی تبریزی [2014 Dec]
*تاریخ جهان، دادگاه جهان است (۱۰) ایدهآلیسم آلمانی Deutscher Idealismus [2014 Dec]
*شب یلدا و انقلاب زمستانی Winter solstice [2014 Dec]
*دروغ «آیتالله العظمی» که خناق نیست [2014 Dec]
*سازمان سیا CIA و شکنجه با آب Waterboarding [2014 Dec]
* تاریخ جهان، دادگاه جهان است (۹) رمانتیسم قیامی علیه هنجارهای عصر روشنگری [2014 Dec]
*اتاق بی سقفِ «فارل ویلیامز» Room without a roof [2014 Dec]
*تاریخ جهان دادگاه جهان است ۸ شورشِ فلاخَن La Fronde [2014 Dec]
*ایده جوچه 주체사상 [2014 Dec]
*آندره ریو سلطان والتز André Rieu King Of The Waltz [2014 Dec]
*رساله یهودا Epistle of Jude [2014 Dec]
*تاریخِ جهان، دادگاهِ جهان است (۷) انقلاب فرانسه Révolution française [2014 Dec]
*گفت و شنود همنشین بهار با ایرج مصداقی در مورد «ابلاغیه چراغ خاموش» مسعود رجوی [2014 Nov]
*مجاهدین و رابینسون کروزوئه خراسانی [2014 Nov]
*تاریخ جهان دادگاه جهان است (۶)انقلاب آمریکا American Revolution [2014 Nov]
*مسعود رجوی و «پرچم»اش / از «جیم» تا «عین جیم» [2014 Nov]
*بارگشت دوباره ویلیام باتلر ییتس [2014 Nov]
*الله قلی برای من دوست خوبی بود = گفتگو با ساسان سترگ دره شوری و حیدر جهانگیری [2014 Nov]
*تاریخِ جهان دادگاهِ جهان است (۵) [2014 Nov]
*زیگونروایزن (آوای کولی) [2014 Oct]
*سخنرانی تروتسکی در مکزیک در مورد محاکمات مسکو [2014 Oct]
*تاریخِ جهان، دادگاهِ جهان است ۴ عصر روشنگری The Age of Enlightenment [2014 Oct]
*گفتگو با شادی Разговор со счастьем [2014 Oct]
*تاریخِ جهان، دادگاهِ جهان است (۳) رنسانس Renaissance دوران گذار بین سدههای میانه و دوران جدید [2014 Oct]
*داستان یهودیان بنیقُریْظه غبارآلود است [2014 Oct]
*گفت و شنود با دکتر کریم قصیم ۱ آزادیِ نظر را به بهایِ «احترامِ شخصی» نباید فروخت [2014 Sep]
*پاییز خودش نوعی بهار است [2014 Sep]
*تاریخ جهان دادگاه جهان است (۲) قرون وسطی فاصله میان دوران باستان و رنسانس [2014 Sep]
*رساله سه شیاد [2014 Sep]
*همنشین بهار.تاریخِ جهان، دادگاهِ جهان است دوران کلاسیک باستان Classical antiquity [2014 Sep]
*گروندریسه Grundrisse کشف حجاب میکند [2014 Sep]
*در دلِ هر «نفرین»ی «آفرین»ی است [2014 Sep]
*ما برای چی زاده شدیم؟ همنشین بهار [2014 Sep]
*پیمان مولوتف ـ ریبنتروپ Molotov–Ribbentrop Pact [2014 Aug]
*کتاب الشفاء مشعلی فروزان در قرون وسطی [2014 Aug]
*تنها صداست که می ماند «من ماندگار نخواهم شد» «نیمای غزل» به میهمانی خاک رفت [2014 Aug]
*فراز و فرود علی زرکش در گفتگو با اسماعیل وفا یغمائی [2014 Aug]
*یوهانس کپلر Johannes Kepler طرحی نو در آسمان نجوم [2013 Dec]
*تیرباران چائوشسکو و همسرش [2013 Dec]
*اسپانیا و «قطعیتِ حکم دادگاه»اش [2013 Dec]
*خاطرات خانه زندگان (۳۲) ای چنگ ناله برکش و ای َدف خروش کن [2013 Dec]
*یکبار دیگر ماندلا [2013 Dec]
*سرنوشتم را با دست خویش مینویسم. یادی از نلسون ماندلا [2013 Dec]
*ایتوس، پاتوس، لوگوس/ Ethos , Pathos , Logos [2013 Dec]
*تاریخ همچون تانکی از روی سرِ ما میگذرد / خاطرات خانه زندگان (۳۱) [2013 Dec]
*غبارزدایی از آینه ها / بازجویی از سعید محسن [2013 Nov]
*Exit Strategy استراتژی خروج [2013 Nov]
*خاطرات خانه زندگان(۳۰) هر چیز و هر امری در «شدن» خود است که «حقیقت» مییابد. [2013 Nov]
*بچهها دارند میمیرند؛ ای که دستت میرسد کاری بکن [2013 Nov]
*غبارزدایی از آینهها. دفاعيات پرشور شکرالله پاک نژاد [2013 Nov]
*کلاه آبیها Blue Beret United Nations peacekeeping [2013 Nov]
*غبارزدایی از آینهها ترور محمد مسعود و بازجویی خسرو روزبه [2013 Nov]
*غبارزدایی از آینه ها / بازجویی محمد حنیفنژاد [2013 Nov]
*ای روشنی صبح به مشرق برگرد / ای ظلمتِ شب، با من بیچاره بساز- خاطرات خانه زندگان ۲۹ [2013 Nov]
*آسیمیلاسیون Assimilation [2013 Nov]
*اینجا «جلجتا» ست، جائی که مسیح را به صلیب کشیدند (خاطرات خانه زندگان ۲۸) [2013 Oct]
*سیاستزدگی واگیر دارد [2013 Oct]
*عهدنامه گلستان و کارچاقکن آن گور اوزلی [2013 Oct]
*جان رالز و «پسِ پردهِ بیخبری» The veil of ignorance [2013 Oct]
*هستم آنکه هستم / اِهیِه اَشِر اِهیِه / אהיה אשר אהיה [2013 Oct]
*بادها میوزند و برگها فرو میریزند. خاطرات خانه زندگان (۲۷) [2013 Oct]
*Ad Hominem ماه منطق در مُحاق سفسطه [2013 Oct]
*به من بگو ستارگان و آفتاب دروغند ولی نگو که عشق وجود ندارد. [2013 Oct]
*یادی از ژنرال جیاپ و نبرد دینبینفو Điện Biên Phủ [2013 Oct]
*Loaded language آب و تاب دادن به زبانِ زبان بسته [2013 Oct]
*اسطوره اشرف (متن پیام مسعود رجوی، ۲۷ شهریور ۱۳۹۲) [2013 Sep]
*گفتوشنود با آقای ناصررحمانینژاد/ واقعیت تا چه اندازه واقعیست؟ [2013 Sep]
*خاطرات خانه زندگان (۲۵) [2013 Sep]
*به رهی دیدم برگ خزان...
پاییز خودش نوعی بهار است [2013 Sep]
*لئون فوکو و «آونگ»ش Foucault pendulum [2013 Sep]
*کمون پاریس طلایه دار انقلاب اجتماعی درقرن نوزدهم [2013 Sep]
*شبیخون به مجاهدین و «مقراضِ تیزِ تناقض» [2013 Sep]
*ژاله خون شد. هفده شهریور، آغازِ پایانِ رژیم شاه [2013 Sep]
* R2P (اصل حمایت و حفاظت) [2013 Sep]
*در انتهای غم همیشه پنجره ای باز است. پنجره ای روشن [2013 Sep]
*خاطرات خانه زندگان (۲۴) نامش بر برف نوشته بود. خورشید ذوبش کرد و آب آن را با خود برد. [2013 Aug]
*دکتر منوچهر هزارخانی و آقای ۹۹ درصد [2013 Aug]
*قطعنامه ۵۹۸، پذیرش آتش بس و عملیات فروغ جاویدان [2013 Aug]
*گذری به اسپانیا [2013 Aug]
*رؤيا خود نوعی زندگی است. [2013 Jul]
*تجربهِ رؤیاوَش وحی [2013 Jul]
* فرقه، و سینه زدن زیر عَلمِ ارتجاع [2013 Jul]
*کُفرِ یک دوران، دینِ دورانِ بعد است. [2013 Jul]
*دود از کُنده بلند میشود.- هوشنگ عیسی بیگلو، آن «مرد آهسته» [2013 Jul]
*با چنین فرهنگی چگونه میشود ایران را آزاد کرد؟ [2013 Jul]
*وقتی چیز غریبی میشنویم، نباید پیشاپیش آن را رّد کنیم. [2013 Jul]
*انسان موجودی خاطره گرا است [2013 Jun]
*«شریعت» ، آخوندی و غیرآخوندی ندارد. [2013 Jun]
*طوطی جون می خوام برات قصه بگم - عباس رحیمی با غم ها و طوطی اش [2013 Jun]
*مسعود رجوی، «معّلم»ی که «مُبلّغ» شد [2013 Jun]
*جلیل شهناز، شهنواز تار ایران، به میهمانی خاک رفت. [2013 Jun]
*آیا «حسن روحانی» تغییر کرده است؟ [2013 Jun]
*وحدتِ ظرف و مظروف، بی تضاد نیست [2013 Jun]
*کارمینا بورانا Carmina Burana - اسماعیل وفا یغمایی و سرود ای آزادی [2013 Jun]
*خاطرات خانه زندگان (۲۳) [2013 May]
*مادر معینی، چاووش شادی و امید [2013 May]
*ما پروردگان سفره استبدادیم [2013 May]
*ما همه «خر ژان بوریدان» یم. [2013 May]
*تب و تاب انتخابات، مسعود رجوی را هم گرفت. [2013 May]
*شب پره ها می آیند و میروند، آفتاب میماند [2013 May]
*در باره نامه سرگشاده
صفحه روزگار، حرف حق را ضبط میکند [2013 May]
*میراث باستانی ایران در جای جای جهان [2013 Apr]
*خاطرات خانه زندگان (۲۲) [2013 Apr]
*داستان زندگی «جیرولامو ساوو نارولا» [2013 Apr]
*خاطرات خانه زندگان (۲۱) [2013 Apr]
*سیکرِدنی داکلاد خوروشووا- گزارش محرمانه خروشچف [2013 Mar]
*امام محمد غزالی و حس غریب نوروز [2013 Mar]
*خاطرات خانه زندگان و گزارش Хрущевخروشچف [2013 Mar]
*خاطرات خانه زندگان (قسمت بیستم) [2013 Mar]
*خاطرات خانه زندگان (قسمت ۱۹)- تاریخ ایران با افسانه و شایعه همراه است. [2013 Mar]
*یک مُشت دَری وَری On Bullshit [2013 Feb]
*ما همه از دَم، «پریود» یم. [2013 Feb]
*خاطرات خانه زندگان (۱۸) [2013 Feb]
*هر کسی در زندگیش «او»یی دارد [2013 Feb]
*خاطرات خانه زندگان (قسمت هفدهم) [2013 Feb]
*خاطرات خانه زندگان (قسمت شانزدهم) [2013 Feb]
*خاطرات خانه زندگان (قسمت پانزدهم) [2013 Jan]
*کلام بی صدای برف Silent Snow [2013 Jan]
*خاطرات خانه زندگان (قسمت چهاردهم)
مشکل جامعه ایران با گرفتن قدرت سیاسی حل نخواهد شد [2013 Jan]
*شاه و سمپوزیوم لیزر Laser Symposium [2013 Jan]
*خاطرات خانه زندگان (قسمت سیزدهم)
«مراد برقی» و «سرکار استوار» در زندان قصر [2013 Jan]
*قتلعام کاتین The Katyn massacre [2013 Jan]
*خاطراتِ خانه زندگان (قسمت دوازدهم) [2013 Jan]
*خاطرات خانه زندگان (قسمت یازدهم) [2012 Dec]
*خاطرات خانه زندگان (قسمت دهم) [2012 Dec]
*خاطرات خانه زندگان (قسمت نهم) [2012 Dec]
*خاطرات خانه زندگان (قسمت هشتم) [2012 Dec]
*خاطرات خانه زندگان (قسمت هفتم) [2012 Dec]
*خاطرات خانه زندگان (قسمت ششم) [2012 Nov]
*خاطرات خانه زندگان (قسمت پنجم) [2012 Nov]
*خاطرات خانه زندگان (قسمت چهارم) درخت آلو را نمیشه به شمشاد پیوند زد. [2012 Nov]
*خاطرات خانه زندگان (قسمت سوّم) [2012 Nov]
*سخنرانی تاریخی یاسر عرفات در سازمان ملل (۱۳ نوامبر ۱۹۷۴) [2012 Nov]
*خاطرات خانه زندگان (قسمت دوّم) [2012 Nov]
*زندان=زنده دان، خاطراتِ خانه زندگان (۱) [2012 Nov]
*احمد قابل، ظریف جلالی و «گروه والعصر» [2012 Oct]
*کورش و سنگنگاره مرد بالدار پاسارگاد [2012 Oct]
*استوانهٔ کورش Cyrus Cylinder «مانترا»ی خیالانگیز (+ویدیو) [2012 Oct]
*گروندریسه Grundrisse کشف حجاب میکند(+ویدیو) [2012 Oct]
*اریک هابسبام و سنّت های ساختگی [2012 Oct]
*پراودا ПРАВДАدم از پراودا میزند. (+ویدیو) [2012 Oct]
*پیاز، وجودی است بی تناقض. به یاد «ویسلاوا شیمبورسکا» [2012 Sep]
*حُکمِ قتل زندانیان سیاسی، «قیر»ی که بر سر نظام ریخت [2012 Sep]
*کشتار سال ۶۷ و سخنان هَشَلهَف [2012 Sep]
*وقتی میمیریم چه چیزی با ما خواهد مرد؟ [2012 Sep]
*من اینجا ایستاده ام و جز این کاری از من ساخته نیست. [2012 Aug]
*Standard Model of Particle Physics مُدِل استاندارد [2012 Jul]
*هر ادعّایی باید مُستند به مَدرک اثباتی باشد. (در مورد مقاله خانم عفت ماهباز) [2012 Jul]
*دکتر علی شریعتی و «آوف هه بونگ» Aufhebung + ویدئو [2012 Jun]
*حقِ آزادی و «هیبیاِسکورپس» Habeas Corpus [2012 Jun]
*تاریخِ جهان، دادگاهِ جهان است (+ویدیو) [2012 Jun]
*Gracias a la vida گراسیاس آلا ویدا (+ترجمه ترانه به ۱۲ زبان) [2012 Jun]
*ویولتاپارّرا، مرسدس سوسا، گراسیاس آلاویدا (+ویدیو) [2012 Jun]
*دولت ویشی، گشتاپو و دارزدن رودلف هیلفردینگ (ویدیو) [2012 Jun]
*پرویز شهریاری و طناب دور زمین (ویدیو) [2012 Jun]
*پوراژِن چستوا، شکست پذیری و شکست باوری (ویدیو) [2012 May]
*صَلِّ عَلَی مُحَمَّد ، «سیمون هرش» خوش آمد ! تقویم تاریخ، اردیبهشت ماه [2012 May]
* اَرِه و اوره و شمسی کوره (ویدیو) [2012 May]
*شاهین نجفی و «حقِ تمَسخر» The Right to Ridicule (+ ویدیو) [2012 May]
*ماه به دیدار زمین میآید. Supermoon (+ویدیو) [2012 May]
*«سرزمینِ گوجه هایِ سبز» و اعدام چائوشسکو (+ویدیو) [2012 Apr]
*تقویم تاریخ و نیمه پنهان ماه (+ویدیو) [2012 Apr]
*پرویز ثابتی و «ابراز تاسف» در گیومه [2012 Apr]
*سیروس نهاوندی، اسبِ تراوایِ ساواک (+ویدیو) [2012 Apr]
*زندان قصر، دادگاه ژیان پناه و داستان تجاوز به زندانیان سیاسی [2012 Apr]
*با تاریکی نمیشه سراغ تاریکی رفت [2012 Mar]
*سفره ۷ سین Haft-Seen در هتل اموات ( ویدیو ) [2012 Mar]
*Bertolt Brecht برتولت برشت و اپرای صَنار سه شاهی (ویدیو) [2012 Mar]
*خدا و قوری کیهانی Bertrand Russell Interview [2012 Mar]
*برتراند راسل و «قوری»اش Russell's teapot [2012 Mar]
*آیا نوترینو، به گَردِ نور میرسد؟ [2012 Feb]
*پرویز ثابتی Parviz Sabeti نمونه کامل یک پلیس سیاسی (+ویدیو) [2012 Feb]
*از چه چیز واهمه داری؟ من شو خایف ؟ (+ویدیو ) [2012 Feb]
*والنتین، پوشکین، یوگنی آنه گین Evgeny Onegin [2012 Feb]
*تقویم تاریخ، رویدادهای ماه بهمن (+ویدیو) [2012 Jan]
*جنگافروزان، مُرتجعین را قِلقِلک میدهند. (وبالعکس) [2012 Jan]
*تقویم تاریخ، رویدادهای ماه دی (+ویدیو) [2012 Jan]
*سخنرانی استالین ۱۱ دسامبر ۱۹۳۷ Речь Сталина [2011 Dec]
*شورشِ نان در تهران [2011 Dec]
*تقویم تاریخ، رویدادهای ماه آذر (+ویدیو) [2011 Dec]
*Rafiq Tağı «رافقتقی» و قصّهِ هولناکِ ارتداد (+ویدیو) [2011 Dec]
*آنتیتزِ اشرف، در خودِ اشرف است. [2011 Nov]
*آوایِ کولی، زیگونروایزن و قتلعامِ سال ۶۷ [2011 Nov]
*تقویم تاریخ: رویدادهای ماه آبان (+ویدیو) [2011 Nov]
*R2P و آخرین سخنرانیِ معمر قذافی (+ویدیو) [2011 Oct]
*نگاهی به ۳۰۰ سنگ قبر. نیستی، آبستن هستی است.(+ویدیو) [2011 Oct]
*امیرکبیر و «جِّنِ» جُدَری [2011 Oct]
*دستخط امیرکبیر، به یادِ استاد ایرج افشار آن مردِ آهسته (+ویدیو) [2011 Oct]
*نامه هایِ جَعلی یزدگرد ساسانی و عُمَربن خطّاب (+ویدیو) [2011 Sep]
*دکتر محمود حسابی و جعلیات اینترنتی (+ویدیو) [2011 Sep]
*عباس شهریاری جاسوس ۱۰۰۰ چهره ساواک (+ ویدیو) [2011 Sep]
*۱۱ سپتامبر و بن لادنِ پنتاگون (+ ویدیو) [2011 Sep]
*سرلشگر قرنی از کودتا تا ترور (+ ویدیو) [2011 Sep]
*رّد پای علمای اعلام بر سنگ قبر ستارخان [2011 Aug]
*ترور سپهبد رزم آرا در مسجد سلطانی [2011 Aug]
*آخوند مُحقّق کَرکی، عَلمدار تشّیع صفوی [2011 Jul]
*عملیات پنجه عقاب Operation Eagle Claw [2011 Jul]
*کلکم راع و کلکم مسئول؛ اسیرکُشی سال ۶۷ و سخنان آقای اردشیر امیرارجمند [2011 Jun]
*مقام صدیقی تنها راستگویی در قول و عمل نیست [2011 Jun]
*کمون پاریس ، تنها به پاریس مربوط نمیشود [2011 Jun]
*خوزه مارتی پیامبر استقلال و مبشر انقلاب در آمریکای لاتین (ویدئو) [2011 May]
*از Srebrenica سربرنیتسا تا بغداد [2011 May]
*منوچهر سخایی و آن «پرستو» که دشنه آجین شد. [2011 Apr]
*آوریل سیاه اشرف و نقش اشغالگران عراق [2011 Apr]
*ریزوم ، خاک و ُخل دارد [2011 Apr]
*امام محمد غزالی عزیز است اما نوروز از او عزیزتر [2011 Mar]
*سفره هفت سین در هتل اموات [2011 Mar]
*کتاب سبز قذافی، تو زرد از آب درآمد [2011 Feb]
*وقت آن است که چشم فتنه کور شود ! (گرد و خاک در مجلس ایران) [2011 Feb]
*روز والنتین ، پالیآمِری polyamory و ، «عشق» ضربدری [2011 Feb]
*کويکی با یک تیر چند نشان میزند [2011 Feb]
*پرویز ثابتی، مقام امنیتی ابرو کمانی [2011 Jan]
*ستمگران از ما عبور نخواهند کرد. [2011 Jan]
*خودکشی دردی را دوا نمیکند. ( علیرضا پهلوی از کاخ سعدآباد تا بوستون) [2011 Jan]
*یک بار دیگر تقی شهرام [2010 Dec]
*« دینخو » بود اما، پرسش ستیز و ستم پذیر نبود. [2010 Nov]
*مُشک آن است که خود ببوید، نه آنکه «هابرماس» بگوید [2010 Oct]
*«مُدل استانداردِ» فیزیک ذرّات ، قصهای ناتمام [2010 Oct]
*گلهای صحرائی را همیشه رایحه ای دل انگیز است، یادی از روشنک (گوینده برنامه گلها) [2010 Sep]
*من به گوش تو سخن های نهان خواهم گفت... [2010 Sep]
*«طرح عظیمِ» استیفن هاوکینگ - خدا، وِل مُعطل است ! [2010 Sep]
*مرگ، دوست انسان است و هرگاه رسید قدمش مبارک باد. [2010 Sep]
*سلام بر دکتر علی جوان
ليزر گازی، ميتوانست سال ۱۹۳۰ اختراع شده باشد [2010 Jul]
*سال ۶۷ در عملیات فروغ جاویدان (مرصاد)، ۳۰۱ زندانی سیاسی به خاک افتادند [2010 Jul]
*آشکارسازی با پنهانسازی همراه است. (خطانامه تاج زاده و، اسیر کُشیِ سال ۶۷) [2010 Jun]
*«اشترن» و «ایرگون» در «دیر یاسین» [2010 Jun]
*نمی توان بر پرسش و نقد، دهنه زد. (آقای کروبی و قتلعام سال ۶۷) [2010 May]
*سرود زیبای «ای رقیب»
کهس نهڵێ کورد مردوه، کورد زیندوه [2010 May]
*انتشار اسناد قتلعام کاتین
چراغ حقيقت در طوفان کشمکش ها نخواهد مُرد [2010 May]
*قرقیزستان و، پدیده «خستگی پنهان» [2010 Apr]
*شب، هاوانا میرقصد...
« کامیلو سینفوئگوس » یکی از معماران انقلاب کوبا [2010 Apr]
*دانشنامهٔ آزاد ویکیپدیا Wikipedia و حق مقدّس ویرایش [2010 Mar]
*گويای حکايتی ست آن شمع خموش / خودکشی «منصور خاکسار» [2010 Mar]
*شعر «مارتین نیمولر»
وقتی مرا گرفتند، صدای احدی در نیآمد. [2010 Mar]
*دکتر جلال صمیمی، کاشف سرچشمه های پرتو گاما در هاله ی کهکشان [2010 Mar]
*در بلوچستان بلوچی بود نامش دادشاه... [2010 Mar]
* آیا « عبدالمالک ریگی »، جا پای « دادشاه » میگذارد؟ [2010 Feb]
*طفلِ جان و شیرِ شیطان به یاد «دکتر محمد رضا عاملی تهرانی» [2010 Feb]
*روز عشاق و، «عشق خرمگس» ! (ای عشق همه بهانه از توست...) [2010 Feb]
*این یک پیپ نیست، تصویری از یک پیپ است (یادی از زندان شاه و یدالله خسروشاهی ...) [2010 Feb]
*مهندس بازرگان و کتاب «سیر تحول قرآن» (با خدا و خرافات هر جنایت و فریبی ممکن است) [2010 Feb]
*از دار دنیا یک زن حلال داشتیم، آن را هم آقای خمینی حرام کرد! [2010 Jan]
*برف نو ، برف نو ، سلام، سلام [2010 Jan]
*«عالیجناب خاکستری» تاقچه بالا میگذارد! [2010 Jan]
*در برابر زرهپوشها چگونه از خود دفاع کنیم ؟ [2010 Jan]
*درگذشتِ آیتالله منتظری و گوشه کنایههای مقام معظم رهبری [2009 Dec]
*راستی کمان در کژی است. آیتالله منتظری، خون دو فروهر و «قاعده درأ» [2009 Dec]
*«تبَر به دستان در عراق» سر برخود تصمیم نمیگیرند. [2009 Jul]
*مسئلهِ مجاهدین به «غیرمجاهدین» هم مربوط است. [2009 Mar]
*صورتي در زير دارد آنچه در بالاستی، پیام نوروزیِ «شیمعون پرس» [2009 Mar]
*همه عمربرندارم سر از این خمار مستی آیا خدا نیز، با «نرینه غاصب» کنار آمده است؟ [2009 Mar]
*هرچه در ديگ است به چمچه مي آيد. کنفرانسِ «دوربانِ ۲» و، آقای اوباما [2009 Mar]
*آیت الله منتظری بی شیله پیله است، امّا... [2009 Feb]
*مسیح ِ باز مصلوب - یادی از الله قلی جهانگیری ، آن جان شیفته [2009 Feb]
*عاقبت، از ما غُبار مانَد، «گاست» و «هایزر» و «گوادلوپ»، آن «آلاچیقِ کنارِ دریا» [2009 Feb]
*«حاج محمد شانهچی» بخشی از تاریخ معاصر ایران بود. [2009 Jan]
*«مِهبانگ» BIG BANG و بزرگترین آزمایشِ علمیِ تاریخِ بشرّیت [2008 Sep]
* ما قربانيانی هستيم که جامه جلّاد پوشيده ايم. به یاد « محمود درویش » [2008 Aug]
*گاهی بايد کلمات در خدمتِ پوشاندن واقعّيات باشد. (داستانسرایی در مورد قتلعام سال ۶۷) [2008 Aug]
*سفره هفتسین در هتل اموات [2008 Mar]
*سرود «خمینی ای امام» به مجاهدین ربطی نداشت [2008 Feb]
*ادیت پیاف Edith Piaf ، گُنجِشَکَکِ اَشی مَشی [2008 Feb]
*دادگاه پوئک و «نشست ژوئن ۲۰۰۱ در اشرف» [2008 Feb]
*سفره هفت سین در هتل اموات
خدا نکند که خدا مرده باشد... [2007 Dec]
*ابوذر...چی شده مادر؟ ...چرا می لنگی؟ [2007 Dec]
*مسیح ِ باز مصلوب - [یادی از الله قلی جهانگیری ، آن جان شیفته] [2007 Dec]
*در کوچه باغ های عشق ، َبلا می باَرد. یادی از شکرالله پاک نژاد، شعور سياسي اجتماعي جنبش آزاديخواهي مردم ايران (بخش دوم) [2007 Dec]
*ای عشق چهره آبی ات پيدا نيست. یادی از شکرالله پاک نژاد ، شعور سياسي اجتماعي جنبش آزاديخواهي مردم ايران (بخش نخست) [2007 Dec]
*سیاست پدر و مادر ندارد [2007 Nov]
*تو قلب بیگانه را می شناسی ، زیرا که در سرزمین مصر بیگانه بوده ای یادی از احمد غفارمنش [2005 Mar]
*شب ُسرودش را خواند، نوبت پنجره هاست / گفت و شنود با نويسنده کتاب « نه زیستن نه مرگ » [2005 Mar]