بازوهای نظام برای سرکوب جنبش های اعتراضی
ایرج مصداقی
بازو های نظام برای سرکوب جنبش های اعتراضی
مقدمه
در پاییز گذشته تهران شاهد رزمایش های متعدد اما مجزای نیروهای تحت امر قرارگاه ثار الله و نیروی انتظامی بود. محمل این رزمایش ها که تحت عنوان «امنیت» و «آرامش» صورت می گرفت مقابله با حوادث طبیعی، تروریسم، بکارگيري نيروهاي مردمي و نظامي در اجراي برنامههاي امدادي، پدافند غیرعامل، جنگ های نامتقارن و بحران های اجتماعی اعلام شد. اما ترکیب نیروها و نوع عمل آن ها بیانگر آن بود که هدف واقعی رزمایش های مربوطه تمرین سرکوب جنبش های شهری است که بر اساس تحلیل دستگاه اطلاعاتی و امنیتی رژیم تهدید اصلی نظام قلمداد می شدند. انجام مانورهای شهری مستقل سپاه و نیروی انتظامی و اختصاص دادن بخش اعظم نیروی نظامی و پلیس به سرکوب شورش های شهری حاکی از وحشت نظام از مردم و پیش بینی خطراتی که نظام را تهدید می کرد بود. حوداث پس از کودتای 22 خرداد از یک سو درستی پیش بینی نیروهای اطلاعاتی و امنیتی نظام از جنبش های اعتراضی را نشان داد و از سوی دیگر آسیب پذیر بودن نظام را بیش از پیش نمایان کرد.
رزمایش های مزبور در حالی انجام گرفت که نیروی انتظامی در سه سال گذشته به بهانه اعمال طرح «ارتقای امنیت اجتماعی» و نظم اجتماعی یگان های ویژه مسلح پلیس را به صورت دائم در محل های حساس شهر مستقر کرده بود.
در نوشته زیر تلاش می کنم نگاه اجمالی و شتابزده که مطمئنا نواقص زیادی دارد به قرارگاه ثارالله و نوپو دو بازوی امنیتی نظام داشته باشم.
قرارگاه ثارالله
پس از پايان جنگ هشت ساله با عراق و از اوايل دهه هفتاد، با انتقال لشکر محمد رسول الله یکی از مهم ترین لشکرهای سپاه پاسداران از نوار مرزی به تهران، حفاظت از پایتخت به این لشکر سپرده شد. (1) و سپس این وظیفه به عهده قرارگاه ثارالله سپاه پاسداران گذاشته شد. از این تاریخ بود که سپاه پاسداران و قرارگاه ثارالله ماموريت يافتند كه در صورت بروز بحران و شرایط ویژه كه تشخيص آن با شورای عالی امنيت ملی و تصويب مقام رهبری است مسئوليت امنيت پایتخت را عهدهدار شوند. در شرایط عادی امنیت تهران و کشور به عهده نیروی انتظامی است. محل قرارگاه ثارالله در حد فاصل ده ونک و اوین در شمال تهران قرار دارد.
از ابتدای تشکیل قرارگاه ثارالله در دهه ی 70 تا کودتای 22 خرداد تعيين شرايط ويژه و سپردن مسئولیت امنیت پایتخت به این قرارگاه سه بار اتفاق افتاده است.
1- در جریان شورش خیابانی اسلامشهر در سال 1374
2- در جریان قیام دانشجویی و شورش های شش روزه تیرماه 1388
3- در جریان شورش های خیابانی تیرماه 82
تا پیش از کودتای خرداد 1388 و تسلط چند ماهه قرارگاه ثارالله بر تهران که همچنان ادامه دارد تنها در دوران قیام دانشجویی 78 قرارگاه ثارالله برای چندین روز مسئولیت کامل امنیت تهران را به عهده داشت. فرمانده این قرارگاه در شرایط ویژه حکم فرماندار نظامی تهران را دارد.
بهزاد نبوی نایب رئیس مجلس ششم در نطق خود در میان متحصنین مجلس ششم به گزارش غیرواقعی سرتیپ پاسدار محمدعلی جعفری فرمانده وقت قرارگاه ثارالله به رییس جمهور ، رییس مجلس ، رییس قوه قضاییه و دفتر رهبر انقلاب اشاره کرد و مسُئولیت او را «شبیه فرمانداران نظامی زمان شاه در زمان حکومت نظامی سابق دانست» و عنوان کرد که «قرار است در چنین شرایطی فرمانداری تهران را عهده دار شود.»
http://www.fardanews.com/fa/pages/?cid=34807
این قرارگاه در سال های اخیر با توجه به دخالت سپاه پاسداران در همه شئونات زندگی مردم از اهمیتی ویژه برخوردار شد و خصلت امنیتی نیز پیدا کرد و با شکایاتی که این قرارگاه علیه روزنامه نگاران و دانشجویان نزد قوه قضاییه می کرد روی نقش امنیتی خود تاکید و به این ترتیب حضور خود را در جامعه جا می انداخت. (2)
فرماندهی این قرارگاه به خاطر اهمیت و مسئولیتی که در حفظ امنیت پایتخت دارد از بدو تاسیس به عهده فرماندهان ارشد سپاه پاسداران بوده است. (3)
محمدعلی جعفری فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران که از سال 71 این پست را به عهده داشت در سال 79 پس از سرکوب 18 تیر و اهمیت یافتن این قرارگاه برای حفظ امنیت تهران و مقابله با شورش های شهری با حفظ سمت، فرماندهی قرارگاه ثارالله را نیز بعهده گرفت تا از استعدادهای این نیرو برای رشد و توسعه قرارگاه ثارالله استفاده کند. در این دوران محمد اسماعیل کوثری فرمانده سابق لشکر محمد رسول الله جانشین وی بود.
پس از انتقال جعفری به مرکز راهبردی سپاه در سال 84، سنت فرماندهی مشترک بر نیروی زمینی و قرارگاه ثارالله ادامه یافت و زاهدی فرماندهی توامان این دو نهاد نظامی را تا سال 86 به عهده داشت.
از سال 86 محمد حسین حجازی که در دوران خاتمی فرماندهی بسیج کشور را بر عهده داشت و به عقیده برخی «اصلاح طلبان»، وی یکی از افراد موثر در بحران سازی های پیش روی دولت خاتمی بود، علاوه بر قائم مقامی فرماندهی سپاه پاسداران، فرماندهی قرارگاه ثارالله را نیز به عهده دارد.
در جریان کودتای 22 خرداد و حوادث پس از آن قرارگاه ثارالله نقش اصلی در زمینه سرکوب و دستگیری های گسترده را به عهده داشته است. طبق وعده ای که نمایندگان مجلس داده اند قرار است گزارش این قرارگاه از آن چه که پروژه اغتشاشگران می نامند انتشار یابد.
محمد اسماعيل کوثری، فرمانده سابق لشکر ۲۷ سپاه و جانشین فرمانده قرار گاه ثار الله سپاه و رييس اداره امنيت ستاد کل نيروهای مسلح،نایب رئیس کمیسیون امنیت مجلس شورای اسلامی است. هیئتی از سوی این کمیسیون ماموریت یافته بود تا رفسنجانی، موسوی و کروبی را متقاعد به پذیرش نتیجه انتخابات کند. کوثری که همچنان ارتباطاتش را با فرماندهان سپاه و قرارگاه ثارالله حفظ کرده نقش اصلی در این میان را به عهده داشت. وی در آخرین اظهارنظرش همسو با رئیس اداره سیاسی سپاه پاسداران خواستار دستگیری موسوی شده است. همچنین گفته می شود داوود احمدی نژاد سابقا معاونت این قرارگاه را به عهده داشته است.
پس از تغییر و تحولاتی که از سال 86 در سپاه پاسداران صورت گرفت سال گذشته با تشکیل 29 سپاه در استان ها و دو سپاه ویژه در تهران، سپاه پاسداران تبدیل به 31 سپاه استانی شد و در همین دوره تغییر و تحولاتی نیز در سطح سازمان کار بسیج ایجاد شد. در ساختار جديد سپاه پاسداران، هر استان فرمانده سپاه مستقل خواهد داشت كه تجميعي از فرماندهان مناطق مقاومت بسيج و فرماندهان لشكرها و تيپهاي نيروي زميني سپاه fاست. برای مثال مرتضي شانه ساز زاده فرمانده پيشين منطقه مقاومت بسيج استان تهران به سمت جانشين فرمانده سپاه سيدالشهداي استان تهران منصوب شد.
جعفری به هنگام اعلام این تغییر و تحولات ماموريت سپاه در شرایط جدید را مقابله با «تهديدات داخلي» ذکر کرد. از سخنان جعفری چنین بر می آید که خطر اصلی نظام را نه تهدیدات خارجی بلکه داخلی یافته اند و به همین منظور ماموریت سپاه را مقابله با تهدیدات داخلی و ماموریت ارتش را بطور ضمنی مقابله با تهدیدات خارجی قرار داده اند. ماموریت مقابله با تهدیدات داخلی در حالی به عهده سپاه گذاشته شد که بوق های تبلیغاتی رژیم در داخل کشور و لابی آن در خارج از کشور و فریب خوردگان «ضد امپریالیست» از صبح تا شام خطر حمله و هجوم آمریکا و امپریالیسم جهانی به کشور را خطر اصلی کشور معرفی می کردند.
تهدید داخلی نیز چیزی نیست جز پتانسيل اعتراضی خود جوش و بدون سازماندهی مردم که یک نمونه مشخص آن در اعتراضات پس ازکودتای 22 خرداد در تهران و پاره ای شهرها دیده شد.
http://www.mehrnews.com/fa/NewsDetail.aspx?NewsID=732573
به هنگام بروز بحران در پایتخت این دو سپاه نیز تحت فرماندهی قرارگاه ثارالله و فرماندار نظامی تهران قرار می گیرند.
در مهرماه گذشته خبرگزاري فارس به نقل از روابط عمومي كل سپاه، خبر از آغاز «رزمايش عاشقان ولايت، به فرماندهي قرارگاه ثارالله» در تهران و شهرهاي كرج، اسلامشهر، شهرري، رباط كريم و ورامين داد.
«سردار سيدمحمد حجازي فرمانده قرارگاه ثارالله تهران در خصوص اين رزمايش افزود: رزمايش عاشقان ولايت در راستاي ارتقاي آمادگي يگانها و تداوم تمرينات نيروها براي مقابله با حوادث طبيعي و غيرمترقبه و بكارگيري نيروهاي مردمي و نظامي در اجراي برنامههاي امدادي و افزايش توانمنديهاي دفاعي، به مدت دو روز در تهران و شهرهاي كرج، اسلامشهر، شهرري، رباط كريم و ورامين برگزار شده است. سردار حجازي گفت: افزايش و تعميق هماهنگي و همكاري بين دستگاهها و سازمانهاي كشوري و لشكري براي مواجهه با شرايط بحران، هيچگونه نگراني براي رويارويي موفق با حوادث غيرمترقبه و آسيبهاي طبيعي و نيز برخورد هوشمندانه با هرگونه تهديد عليه شهروندان تهراني باقي نگذارده است»
بخش دوم این رزمایش ها در پادگان جانبزرگی تهران و به منظور آماده سازی نیروهای بسیج انجام گرفت.
«شهرري- فرمانده رزمايش بزرگ عاشقان ولايت گفت: مرحله اول رزمايش عاشقان ولايت با صد در صد موفقيت به اتمام رسيد.
سرهنگ "نجفعلي سالم " روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا،اظهار داشت: در مرحله اول اين رزمايش كه به مدت سه روز انجام شد، با موفقيت به اهداف از پيش تعيين شده رسيديم.
وي ادامه داد: در اين رزمايش عمليات دفاع از كوي و برزن، عمليات ضد اغتشاش و عمليات كمين و ضد كمين از جمله تمرينات سازماندهي شده در رزمايش عاشقان ولايت براي مقابله با هرگونه تهديدات احتمالي و مقابله با دشمن فرضي بود.
اين مسوول هدف از انجام اين رزمايشهارا ارتقاي توان رزمي گردانهاي عاشورا و الزهرا(س) عنوان كرد.
رزمايش عاشقان ولايت طبق تقويم اعلامي سپاه محمد رسول الله(ص) به استعداد ۲۱گردان، ۱۵گردان عاشورا و ۵گردان الزهرا(س) از هشتم آبانماه به مدت ده روز در منطقه عملياتي پادگان شهيد جانبزرگي در حال برگزاري است.»
http://www2.irna.ir/ar/news/view/line-14/8708112755120931.htm
نام این رزمایش ها که چنگ و دندان نشان دادن به مردم بود بی جهت انتخاب نشده بود. اتفاقا درایت زیادی در این زمینه به کار برده شده بود. فرماندهان سپاه و برنامه ریزان سرکوب مردم به خوبی می دانستند که به خاطر نفرت عمومی که از رژیم و خامنه ای در بین مردم موجود است خامنه ای و «ولایت» هدف هر جنبش احتمالی مردمی، خواهند بود و برای سرکوب آن بایستی از «عاشقان ولايت» استفاده کرد. چنانکه در دو ماه گذشته به خوبی شاهد آن بودیم.
پس از پایان رزمایش روابط عمومی سپاه پاسداران با صدور اطلاعیه ای نیروی شرکت کننده در این مانور شهری به شرح زیر معرفی کرد:
«رزمایش عاشقان ولایت با شرکت بخشی از نیروهای سازمان رزم قرارگاه ثارالله نیروهای سازمانی سپاه های محمدرسول الله(ص) و سیدالشهدا(ع)، گردان های بسیجی عاشورا و الزهرا(س) و همچنین سازمان ها و دستگاه های مسوول در امر امداد و نجات استان تهران با هماهنگی کامل انجام شد . »
http://www.ghatreh.com/news/2429097.html
برای آشنا شدن با ذهنیت و نحوه کار و تبلیغ فرماندهان قرارگاه ثارالله و نیروهای تحت امر آن در روزهای پس از کودتا، بد نیست به گوشه هایی از ادعاهای سرتیپ پاسدار علی فضلی (4) این قاتل مردم تهران که سعی می شود او را به عنوان «قهرمان جنگ» جا بزنند توجه کنید:
«نيروهاي جان بر كف بسيجي از آمادگي كامل براي كشف و خنثي سازي توطئههاي مختلف برخوردارند و تمام تلاش خود را معطوف تامين و تداوم امنيت مردم كردهاند و در اين مسير مقدس يك لحظه آرام نخواهند گرفت .
سردار فضلي از تقديم بيش از هفت شهيد بسيجي براي بازگشت امنيت به شهر تهران خبر داد و افزود: در اغتشاشهاي اخير همچنين 268 نيروي غيرتمند بسيجي توسط سلاح گرم و سرد آشوبطلبان مجروح شدند كه برخي از آنان براي ادامه معالجات پزشكي هنوز در مراكز درماني بستري هستند .
فرمانده سپاه سيدالشهدا با اشاره به كشف و دستگيري اعضاي چند خانه تيمي در تهران افزود: در ميان دستگير شدگان طيفهاي مختلفي از گروهكها از جمله منافقين و اتباع بيگانه ديده ميشوند كه در تحقيقات صورت گرفته، اسناد و مدارك مهمي از هماهنگي جريانهاي ساختارشكن داخلي با دولتهاي غربي براي شكلدهي و مديريت آشوبهاي اخير به دست آمده است .
وي در پاسخ به سوالي درباره تيرهاي شليك شده در آشوبهاي اخير تهران توضيح داد: در بررسيهايي كه نيروهاي نظامي و امنيتي داشتهاند، مشخص شده است ما در تهران شاهد دو نوع تيراندازي كور و هدفمند بودهايم. تعدادي از شهداء و كشتهشدگان حوادث تهران به وسيله شليك هدفمند عناصر تروريست مورد اصابت قرار گرفتهاند و بخش ديگر با شليكهاي كور به قتل رسيدهاند .
سردار فضلي همچنين با اشاره به حوادث مشكوكي كه در برخي محيطها اتفاق افتاده، از نقش گروهي فتنهگر در اين حوادث پرده برداشت و افزود: برخي جريانهاي پشت صحنه با سازماندهي گروهي قصد داشتند با پوشش نيروهاي مردمي اقدامات نابخردانهاي را انجام دهند و آن را منتسب به بسيج و نيروي انقلاب نمايند كه خوشبختانه با هوشياري مردم و نيروهاي امنيتي، در روزهاي اول آشوب اين توطئه خنثي شد و حقيقت ماجرا آشكار شد .»
http://saharnews.ir/view-5182.html
دستگاه امنیتی رژیم پس از سرکوبی جنبش مردم تلاش کرد با انتشار اخبار جعلی مبنی بر پیوستن علی فضلی به مردم و دستگیری او، یک جنگ تبلیغاتی علیه اخبار منتشر شده در مورد سرکوبی جنبش راه بیاندازد.
محمدجعفر اسدی، فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران در مورد نقش بسیج و سپاه و وظایف آن ها می گوید: «ماموریت بسیج در عرصه کل کشور مقابله با تهدیدات نرم و نیمه سخت است تا جایی که به اقدام مسلحانه منجر نشود یعنی اگر تهدیدات نیمه سخت و سخت به سمت تهدیدات نرم سوق داشته باشد، مقابله با آن در حیطه وظایف بسیج قرار دارد، اما اگر برای مقابله با این تهدیدات نیاز به اقدام مسلحانه باشد، نیروی زمینی سپاه مسئولیت مقابله با آن را برعهده دارد.»
در اوایل دهه هفتاد و پس از خیزش مردم در مشهد، قزوین، اسلامشهر و شیراز، بسیج سپاه پاسداران مبادرت به تشکیل گردانهای عاشورا و الزهرا کرد. هدف و ماموریت اصلی تشکیل این گردانها سرکوبی شورش و ناآرامی شهری بود.
در آذرماه ۸۶ پانزده هزار بسیجی از اعضای گردان های عاشورا و الزهرا در مقابل خامنهای حاضر شدند و بخش دیگری از بسیجیان برای اولین بار تحت عنوان «گروه های رزمی کربلا» به انجام مانور و رژه پرداختند.
تعداد این گروه های رزمی را محمد علی جعفری فرمانده کل سپاه 30 هزار و حسین طائب جانشین او در بسیج 28 هزار گروه عنوان کرد که در قالب 228 هزار هسته مقاومت تشکیل شده اند.
یک روز پس از اعلام موجودیت گروه های رزمی کربلا، جعفری فرمانده سپاه خبر داد گردانهای عاشورا برای دفاع از مناطق شهری و گروههای رزمی کربلا برای عملیاتهای ویژه و نبردهای نامتقارن تشکیل شده اند.
حسين طائب فرمانده بسيج و یکی از فرماندهان کودتا در آغاز مانور بسیج که با حضور احمدي نژاد در ستاد فرماندهي نيروي زميني سپاه پاسداران در شرق تهران در پاییز 87 آغاز شد، گفت: «ما به نمايندگي از 13 ميليون و 600 هزار بسيجي كه در قالب 1905 گردان عاشورا، 446 گردان الزهرا و 259گردان امام حسين، 51 هزار و 804 گروه رزمي كربلا و 213 گروه ذوالفقار اينجا جمع شده ايم.»
همزمان حسن فيروز آبادي، رئيس ستاد کل نيروهاي مسلح نيز در مانور 15 هزار بسيجي در تهران گفت که به نقل از خامنه ای که تهدیدات موجود به ویژه در زمینه جنبش های مردمی را جدی می دید گفت: رهبر جمهوري اسلامي به تك تك فرماندهان نيروهاي مسلح دستور داده و گفته است «تهديد وجود دارد من از شما آمادگي مقابله با اين تهديدات را ميخواهم؛ غافلگير نشويد.»
رئيس ستاد کل نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي در پاسخ به انتقادها در مورد برگزاري مانورهاي پياپي در کشور هدف از برگزاری چنین مانورهایی را برملا کرده و گفت: «ميگويند چرا رزمايش برگزار ميكنيد؟ رزمايش برگزار ميكنيم كه دشمنان از ما غلظت و شدت ببينند. اين تكليف قرآني و ديني ماست.»
در همین دوران یکی از فرماندهان بسیج، علت بازگشت دوبارهی بسیج به شهرها را «درخواستهای مردم و اوضاع اجتماعی ایران» اعلام کرد.
تحولات روزهای گذشته به خوبی نشان داد که فرماندهان کودتا و قرارگاه ثارالله مطابق با رزمایش هایی که قبلا داشتند از اعضای گردانهای عاشورا و گروههای رزمی کربلا در سرکوب داخلی استفاده کردهاند.
ایرج مصداقی 26 مرداد 1388
پانویس:
1- افزون بر مأموريتهاي رزمي در جنوب و غرب کشور، لشكر ٢٧ محمد رسولالله(ص) پس از پايان جنگ به فعاليت در زمینه اقتصادی و «سازندگی» پرداخت كه در اين راستا، شركت در ساخت بزرگراه تهران ـ ساوه، سد عظيم كرخه و … را ميتوان نام برد.
مجموع لشكر محمد رسول الله (ص) در طول هشت سال جنگ چهار فرمانده لشكر، شش قائم مقام لشكر، دو رئيس ستاد، ده فرمانده تيپ، بيش از يكصد و پنجاه فرمانده و معاون گردان و هزاران نيروي سپاهي و بسيجي این لشکر کشته شده اند.
2- با شکایت سرتیب پاسدار حسین نجابت فرمانده وقت قرارگاه ثارالله، حسین ضیایی رئیس سابق روزنامه ایران، به دادگاه احضار شد».
در اردیبهشت 87 مجيد توکلی در پی ارائه گزارش «معاونت اطلاعات قرارگاه ثارالله سپاه پاسداران» به اتهام نشر اکاذیب در یک نشریه دانشجویی به دادگاه احضار شد. در خبر مندرج در نشريه مزبور، نتيجه يک نظرسنجی که کاهش محبوبيت احمدی نژاد، اختلاف نظر مردم با وی و… را نشان می داده آمده بود. «معاونت اطلاعات قرارگاه ثارالله سپاه» ادعا کرده که اين نظرسنجی غير معتبر بوده و اين دانشجو با انتشار نتايج اين نظرسنجی مرتکب «نشر اکاذيب» شده است.
3- پس از مصاحبه نیوشا بقراطی از رادیو فردا با امیرفرشاد ابراهیمی و نشر جعلیات او در مورد سپاه ثارالله متاسفانه سایت ها و وبلاگ های زیادی ادعای غیرواقعی او را مبنی بر این که «قرارگاه ثارالله تهران یک قرارگاه مستقل است و زیر نظر هیچ کدام از نیروهای پنچگانه سپاه قرار ندارد و مستقیما زیر نظر فرمانده کل قوا هدایت میشود» نشر دادند و مشکلی بر مشکلات موجود در زمینه شناسایی ماموران سرکوب مردم و ارگان های درگیر به وجود آمد. این در حالی است که فرماندهی این قرارگاه مشخصا در سال های اخیر با فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران و جانشین فرمانده سپاه بوده است. ذکر این نکته لازم است که همه ارگان های نظامی و انتظامی و امنیتی رژیم زیر نظر ولایت فقیه اداره می شوند.
4- دستگاه اطلاعاتی رژیم به دروغ شایع کرد که فضلی در مقابل کودتاچیان مقاومت کرده و از اجرای دستورات خامنه ای مبنی بر کشتار مردم خودداری کرده و به همین خاطر دستگیر شده است. در حالی که وی یکی از فرماندهان اصلی سرکوبی مردم بود. وقتی که شایعه خوب جا افتاد و در مطبوعات خارجی نیز انعکاس یافت وی را به صحنه آوردند تا با مصاحبه اش در مورد چگونگی سرکوبی تظاهرات مردم و جنبش اعتراضی، تو دل مردم را خالی کند و اعتماد آن ها را نسبت به اخبار انتشار یافته سلب کند.
منبع:پژواک ایران