بعد از صحبت جناب جوادی آملی در مورد دیوث و دیوثی بحث « دیاثت» حسابی بالا گرفته است و نوشته های متعددی در باره این بحث شیرین منتشر شده است که به نظر من اکثر آنها خواننده را از مقصد و مقصود دور میکنند و فقیر را به این فکر انداخت که چند خطی بنویسم....
برویم دنبال کلمه دیوث یا دیوس: دیوث راچه با س بنویسیم یا با ث فرقی نمی کند و دیوث دیوس است... در هر حال دیوث یعنی قواد، جاکش، پفیوز، زن بمزد، بیناموس، قرمساق، ...کش، لحاف کش و امثال اینها.
دهخدا نوشته است:دیوث . [ دَی ْ یو ] (ع ص ) قواد. دیبوب . آنکه مردان را بر زن خود وارد کند. آنکه درباره ٔ زن خود حسادت و غیرت نداشته باشد.
این واژه از زبان سریانی است و معرب شده است . (از تاج العروس )کسی که درباره ٔ زن خود غیرت نداشته باشد.
همچنین کلمات زیر معنای دیوث دارد:
پزوند.دراره و دنگل . (ناظم الاطباء).
قرطبان . کلتبان . قندع . (منتهی الارب ).
مرد بی غیرت . (مقدمه ٔ لغت میرسید شریف جرجانی ).
قواد. (قاموس فیروزآبادی ).
بی غیرت و بی حمیت و در رساله ٔ معربات نوشته که این معرب است در اصل دیوث بتخفیف تحتانی و تاء فوقانی بود و بعضی نوشته اند که دیوث بمعنی کسی که زن خود را بدیگران دهد (غیاث ) (آنندراج ). بی رشک . (تفلیسی ) (مهذب الاسماء) (زمخشری ) دهار). بی ننگ . (دهار). بنابگفته ٔ جوالیقی این کلمه عبری و یا سریانی است . (المعرب جوالیقی ص 155). زن جلب . قرمساق . جاکش . زن بمزد. قرنان . ممانی . کشخان . معرس . قواد بر عیال خود و بر اهل خود. بی رشک . بچشم خودبین . شاخدار. بی عار. (یادداشت مؤلف :
چون سبب کردی کشیدی سوی خویش
مثل آن را پس تو دیوثی ز پیش .
مولوی .
همچنین در ماخذ النقص بنا بر روایت دهخدا نوشته شده
هرکسی که ... یکی از زنان مصطفی (ص ) یا دیگر انبیاء راتهمت نهد ملحد و کافر و ملعون باشد... از بهر آنکه نعوذ بالله یعنی پناه بر خدا ،رسول (ص ) را دیوث گفته باشد. (النقض ص 83). حالا باید از صاحب نقص پرسید کدامبی پدر و مادر شجاعی است که جرئت دارد به رسولخدا آن چشم و چراغ آفرینش ! که یک و نیم میلیارد پیروانش اکثرا نظیری در جهان ندارند چنین چیزی بگوید استغفرالله ربی و اتوب الیه و هو الرحم الراحمین...
خود رسول خدا میفرماید
رسولُ اللّهِ صلى الله علیه و آله لمّا سُئلَ عنِ الدَّیُّوثِ: الذی تَزنِی امرَأتُهُ و هُو یَعلَمُ بها.
پیامبر خدا صلى الله علیه و آله در پاسخ به این پرسش که: اگر سئوال کنند دیّوث کیست؟ فرمود: مردى که زنش زنا دهد و او خبر داشته باشد.
میزان الحکمه، ج8، ص: 612 ، حدیث: 15682.
اکثر امامان محترم شیعه هم در دانش دیوث شناسی احادیث بسیار دارند که میتوانید به گوگل مراجعه و نظر امامان شیعه را در مورد دیوثییت بدانید اما نیازی به اینها نیست به نظر من واژه دیوث و دیاثت در گذشته معنای محدودی داشته است که این معنا در دوره حکومت سی و هشت ساله آخوندها بنظر من ازحیطه خود خارج و وارد مداری بسیار گسترده شده است. کلمات جان دارند وحرکت، کلمات در رابطه با شرایط سیاسی مفاهیم و معانی مختلفی را بخود میپذیرند یا از خود میزدایند.
نوشته اند در دروره حکومت عثمانی پیشانی دیوثها را داغ میزدند تا در کوچه و بازار شناخته شوند در ایران نیاز به چنین چیزی نیست زیرا «موجودات دیوث داغ بر جبین» قرنهاست شناخته شده اند و واژه دیوث اگر در گذشته «کلاه» بر سر میگذاشت و کمی آن را پائین میکشید تا شناخته نشود الان نزدیک به چهل سال است ریش و پشم مفصلی را که داشت مفصل تر کرده و «دستار» بر سر و «ترکمان زنان» و «لاحول گویان» و در حال ترنم «بسمله» و «حوقله» در همه جا میان باسن درشت و شکم پروار و کیفوراز خون و رنج ملت و پر از تکه های اجساد مردم این مرزو بوم تسبیح به دست میگردد و عالمی را به زیتونه های مبارکش حساب نمی کند!.
در ادبیات نیزبنظر من بزرگترین دیوث شناسان امثال حافظ و عبید و یغما و ایرج میرزا و بسیاری شاعران دیگرند که این صنف را تشریح و ترسیم کردند ولی متاسفانه خلق الله متوجه نشدند تا تجربه امروز.
صحبت در این باره بسیارست ولی برای پایان دادن به این بحث شیرین پیشنهاد من این استکه تعارف را کمی کنار بگذاریم و صریح باشیم. پیشنهاد ساده من این است:
در یک رای گیری سراسری از آذربایجان تا خوزستان و بندر عباس و از خراسان تا سیستان، و ازخراسان تا لرستان ازمردم ایران بخواهند با رای مخفی اعلام کنند که در ایران کنونی مصداق راستین دیوث و قرمساق و بی ناموس واقعی نزد اکثریت مردم ایران کیست و چه قشر یا صنفی به نظر آنها نماد دیوث، قرمساق، پفیوز، جاکش، بیناموس و... امثال اینهاهستند بدون شک جناب جوادی و همریشان محترمش از نتیجه این انتخابات برق سه فاز خواهند پراند .
فقیر میدانم در ایران کنونی این انتخابات آزاد مقدور نیست و خلق الله نیز میترسند بنابراین پیشنهاد آسانتر این است که آینه که هست. آینه فقط برای شانه کردن ریش مبارک نیست میتوان در این زمینه در خلوت،و به تنهائی آینه را برگرفت و یواشکی در آن نگریست تا نه تنهامعنای دیوث پس از سی و هشت سال حکومت و بر باد دادن سه نسل و آوار این همه مصیبت و رنج و مرگ بر یک ملت بزرگ اشکار شود بل تصویر آن رویت گردد ونیزپس از رویت از شعر نظامی گنجوی در مخزن الاسرارغافل نشوند
آینه گر نقش تو بنمود راست
خود شکن آئینه شکستن خطاست
اسماعیل وفا یغمائی
18 آوریل 2016 میلادی