پایان موقت اعتصاب غذای پناه جویان در برلین
حنیف حیدرنژاد
20 نفر پناه جو از کشورهای مختلف از جمله، ایران، افغانستان، اتیوپی، کنگو و سوریه که اکثرا از ایالت بایرن خود را به برلین رسانده و در جلوی دروازه "براندنبورگ" تحصن کرده و دست به اعتصاب غذا زده بودند، با پادرمیانی وزیر انتگراسیون ایالت برلین و وعده های اداره فدرال در امور پناهندگی، موافقت کردند تا بطور موقت به اعتصاب غذای خود پایان داده و پذیرفتند تا دریافت قطعی پاسخ به خواسته هایشان در یک کلیسا در منطقه "کرویتسبرگ" در برلین به تحصن خود ادامه دهند.
پنج روز بعد از شروع تحصن و اعتصاب غذای خشک، پناه جویان اعلام کردند که از نوشیدن نیز خودداری کرده و تا رسیدن به درخواست هایشان به اعتصاب غذا ادامه خواهند داد.
بسیاری از این پناه جویان در ماه های گذشته در ایالت بایرن، ازجمله در شهر مونیخ به اعتصاب غذا دست زده ونسبت به وضعیت خود اعتراض کرده بودند. با حمله پلیس به محل تحصن در مونیخ، پناه جویان بازداشت و به بیمارستان منتقل شدند. پلیس مونیخ اعلام کرده بود نمی تواند تماتشاچی مرگ تدریجی پناه جویان به دلیل اعتصاب غذا باشد. از همین رو به دستور وزیر کشور ایالت بایرن پناه جویان دستگیر و اجبارا به بیمارستان منتقل شدند تا با وصل سرم غذائی به آنها، از وخامت حالشان جلوگیری شود.
چندی بعد تعدادی از همان پناه جویان خود را به برلین رسانده و از روز 9 اکتبر در جلوی دروازه براندبورگ که در نزدیکی پارلمان آلمان و ساختمان صدراعظمی واقع شده چادر زده و اعلام کردند که به اعتصاب غذا دست زده اند.
دروازه براندنبورگ از مهم ترین جاذبه های توریستی در شهر برلین است که در مجاورت ساختمان پارلمان آلمان قرار داشته و تا دفتر صدراعظمی آلمان نیز تنها چند صد متر فاصله دارد. اگر چه رسانه های سراسری در آلمان تقریبا با سکوت از کنار این تحصن و اعتصاب غذا عبور کردند، اما افکارعمومی به وضعیت پناه جویان، بویژه بعد از مرگ حدود 300 پناه جو در سواحل جزیره لامپه دوزا در ایتالیا، با حساسیت بیشتری توجه نشان می دهد.
با پادرمیانی و مذاکره خانم "دیلک کولات"، وزیر انتگراسیون ایالت برلین با اعتصاب غذا کنندگان، پناه جویان بطور موقت بر سر برخی نکات توافق نشان دادند. اداره امور پناهندگی ایالت بایرن پذیرفته است تا پرونده های درخواست پناهندگی این افراد را مجددا مورد بررسی قرار دهد. قرار است موضوع لغو محدودیت تردد پناه جویان مورد بررسی قرار گیرد. در این مورد قولی داده نشده است، اما موضوع بررسی می شود. محدودیت تردد، پناه جویان را مجبور می کند که تنها در شهر یا منطقه ای که زندگی می کند تردد کنند و اگر بخواهند از آنجا خارج شوند باید اجازه نامه از اداره خارجیان به همراه داشته باشند.
همچنین قرار است تشکیل و برگزاری کلاس زبان آلمانی برای پناه جویان نیز مورد بررسی قرار گیرد.
پناه جویان درخواست کرده بودند به همه پناه جویانی که درخواست پناهندگی آنها رد شده است اجازه اقامت داده شود که با این خواست مخالفت شده است. وزیر انتگراسیون برلین توضیح داده است که چنین خواسته ای غیر واقعی و خارج از توان اوست. اما تلاش می کند تا قانونی که اجازه اقامت برای پناه جویان قدیمی را تسهیل می کند را دنبال کند. وی گفته حزب او، حزب سوسیال دمکرات با لغو این قانون موافق است. اما از آنجا که هنوز ترکیب دولت جدید مشخص نیست، نمی توان در این مورد بطور قطعی نظر داد.
نهایتا آنکه پس از مذاکره ی مقامات دولت فدرال و وزیر انتگراسیون ایالت برلین با متحصنین و اعتصاب غذا کنندگان، پناه جویان پذیرفته اند تا به اعتصاب غذای خود پایان دهند و کمپ تحصن خود در دراوازه براندنبورگ را برچیده و به یک کلیسا در منطقه "کرویتسبرگ" رفته و در همانجا به تحصن خود ادامه دهند تا خواسته های آنها بررسی شده و نتیجه قطعی به آنها اطلاع داده شود.
این توافق یک موفقیت نسبی برای پناه جویان محسوب می شود. انتخاب زمان و مکان مناسب یک عامل تعیین کننده در این موفقیت می باشد. از آنجا که بررسی خواسته های پناه جویان ممکن است هفته ها یا ماه ها طول بکشد، امید آن است که پناه جویان اتحاد و عزم خود تا دریافت نتیجه ی نهائی از هیئت مذاکره کننده را همچنان حفظ کنند.
حنیف حیدرنژاد
20.10.2013
مطلب مرتبط
اعتصاب غذای پناه جویان در مونیخ؛ شکست هیئت میانجی گر/ حمله پلیس و برچیدن چادرهای محل تحصن
منابع:
Hungerstreik am Brandenburger Tor bis Januar ausgesetzt
Protest am Brandenburger Tor: Flüchtlinge beenden Hungerstreik
منبع:پژواک ایران