مصوبات جدید پارلمان آلمان در زمینه امور خارجیان
حنیف حیدرنژاد
پارلمان آلمان در جلسه روز پنجشنبه 17 مارس 2011 چند قانون جدید در زمینه امور خارجیان را از تصویب گذراند. گزارش رسانه های خبری اینکه این قوانین از چه زمانی به اجرا گذاشته می شود را مشخص نکرده است. همچنین متن قوانین جدید و جزئیات آن نیز هنوز منتشر نشده و در حال حاضر تنها کلیات آن، در حد اخبار منتشر شده در رسانه ها در دسترس می باشد.
مهمترین موارد مصوبه امروز عبارتند از: تعیین مجازات برای ازدواج اجباری، تسهیل بازگشت قربانیان ازدواج اجباری به آلمان، تسهیل بازگشت قربانیان ازدواج اجباری به آلمان، تسهیل در آزادی تردد و اجازه کار برای پناهجویان، مقابله با ازدواج روی کاغذ/ ازدواج "مصلحتی"، شرط گرفتن اقامت؛ موفقیت در امتحان کلاس زبان آلمانی، تسهیل اجازه اقامت برای نوجوانانی که خوب "انتگریره" شده اند...
- تعیین مجازات برای ازدواج اجباری: در آینده عمل افرادی که دختران و زنان را به "ازدواج اجباری" مجبور میکنند "جرم" محسوب شده که برای آن تا پنج سال مجازات زندان در نظر گرفته شده است. این مصوبه بطور خاص خانواده های مهاجرین مسلمان را هدف قرار داده که دختران جوان خود را به بهانه مسافرت و دیدن اقوام از آلمان خارج کرده و در آنجا به زور و تحت عنوان سنت های خانوادگی و مذهبی به ازدواج با مردی در می آورند که آن دختر با آن موافق نبوده یا اینکه آن دختر اساسا با ازدواج مخالف بوده و قصد ازدواج ندارد.
- تسهیل بازگشت قربانیان ازدواج اجباری به آلمان: در دفاع از حقوق زنان و دخترانی که از سوی خانواده خود و زیر فشار از آلمان خارج و به کشور دیگری فرستاده شده تا در آنجا تن به ازدواج اجباری دهند، مجلس آلمان تصویب کرد که این دسته از زنان از حق بازگشت به آلمان برخوردارند. این بدان معنی است که این زنان در صورت ترک ازدواجی که به زور و اجبار به آن کشانده شده اند و در صورت بازگشت به آلمان، از حق اقامت در آلمان برخوردار خواهند شد.
- تسهیل در آزادی تردد و اجازه کار برای پناهجویان: مطابق گزارش رسانه های خبری یکی دیگر از مصوبات امروز در مورد "ملایم تر کردن" محدودیت تردد پناهجویان است. جزئیات قانون جدید هنوز منتشر نشده است. در حال حاضر پناهجویانی که درخواست پناهندگی آنها در دست بررسی است و نیز پناهجویانی که درخواست آنها رد و پروندۀ شان رد شده است تنها در محدوده ای که برای آنها مشخص شده اجازه تردد دارند و در صورتی که خارج از آن محدوده دستگیر شوند باید جریمه بپردازند. از سال گذشته چندین ایالت در مخالفت با این قانون به تنهائی اقدام به حذف آن کرده اند. اکنون باید منتظر شد تا تغییرات داده شده در این زمینه منتشر شود. در آنصورت معلوم می شود که این تغییرات تا کجا در سطح سراسری کاربرد دارد.
همچنین در گزارشات خبری از تسهیل در دادن اجازه کار به پناهجویان سخن گفته شده که باز جزئیات آن مشخص نیست.
- مقابله با ازدواج روی کاغذ/ ازدواج "مصلحتی": در حال حاضر زن یا مردی که از طریق ازدواج اقامت وابسته به همسر می گیرد، پس از آنکه دو سال در این رابطه باشد می تواند اقامت مستقل از همسر بگیرد. بسیاری از این افراد اما بعد از مدت کوتاهی زندگی مشترک با همسر خود مایل به ادامه زندگی مشترک نبوده و از آن خارج می شوند. در صورتی که این دسته از افراد زیر دو سال از زندگی مشترک خارج شوند، گرفتن اقامت مستقل از همسر برایشان بسیار سخت شده و تنها تحت شرایط خاصی می توانند آنرا درخواست بدهند. یکی از جنبه های سختگیرانه تغییراتی که امروز در قوانین مربوط به اقامت خارجیان داده شده این است که در قانون جدید مدت زندگی مشترک با همسر از دو سال به سه سال افزایش پیدا کرده است. دولت آلمان علت این تغییر را این اعلام کرده که بسیاری از اینگونه ازدواج ها نه بر اساس عشق و علاقه، بلکه بر روی کاغذ بوده و هدف این تغییرات نیز مخالفت با این مسئله می باشد. در نزد ایرانیان این نوع ازدواج به "ازدواج مصلحتی" معروف است.
- شرط گرفتن اقامت، موفقیت در امتحان کلاس زبان آلمانی: مطابق قانون جدیدی که هنوز جزئیاتش منتشر نشده، شرط گرفتن و یا تمدید اقامت خارجیان آن خواهد بود که آنها هم در "کلاس انتگراسیون" شرکت کرده و هم از امتحان زبان آلمانی که در پایان کلاس انجام می شود موفق بیرون بیایند. در حال حاضر شرط موجود فقط شرکت در این کلاس ها بوده است.
- تسهیل اجازه اقامت برای نوجوانانی که خوب "انتگریره" شده اند: نوجوانان و جوانان بین 15 تا 21 سال می توانند در آینده مستقل از والدین خود اجازه اقامت دریافت کنند، اگر که خوب "انتگریره" شده باشند. نشانه های "انتگراسیون خوب " از نظر اداره خارجیان بالا بودن راندمان درسی، خوب بودن زبان آلمانی، جا افتادن در جامعه و فرهنگ آلمانی، نداشتن سوء پیشینه و شاغل بودن و نگرفتن پول از صندوق دولتی می باشد. از آنجا که جزئیات این قانون نیز منتشر نشده معلوم نیست که تکلیف والدین این دسته از نوجوانان چه خواهد بود.
حنیف حیدرنژاد، مددکار اجتماعی و مشاور در امور پناهندگی و مهاجرین
منبع:پژواک ایران