PEZHVAKEIRAN.COM از تسلط سپاه بر اقتصاد ایران تا قرار گرفتن در لیست تروریستی آمریکا
 

از تسلط سپاه بر اقتصاد ایران تا قرار گرفتن در لیست تروریستی آمریکا
نیره انصاری

- به گزارش صدای آمریکا، دولت ایالات متحده امروز (8،4،2019) سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد.
- اتحادیه اروپا امروز (دوشنبه8،4،2019) تحریم‌های حقوق بشری علیه رژیم ایران را به مدت یک سال دیگر یعنی تا 13،4،2020تمدید کرد.
فرمانده کل سپاه پاسداران در واکنش به این اقدام امریکا در اظهاراتی تهدیدآمیز گفته بود: گر آمریکایی‌ها دست به چنین حماقتی بزنند و امنیت ملی ما را به مخاطره بیندازند، مطابق سیاست‌های نظام جمهوری اسلامی اقدامات مقابله به مثل را عملیاتی و در دستور کار قرار خواهیم داد و نیروهای آمریکا دیگر آرامش امروز را نخواهند داشت.
وزیر امور خارجه آمریکا در نشست وزیران خارجه ناتو در واشنگتن اعلام کرد که رژیم ایران مشکل ساز شده است.
به گزارش ایرنا، مایک پمپئو افزود: «شبه نظامیان شیعه مورد حمایت رژیم ایران در عراق، تحت نظر دولت بغداد قرار ندارند و این کار باعث می شود که ناتو و کشورهای غربی امنیت کمتری داشته باشند و این همان چیزی است که با اعضای ناتو درباره آن صحبت کردیم.»
این در حالیست که پیش تر برایان هوک، نماینده ویژه ایالات متحده در امور مربوط به ایران گفته بود که براساس داده های اطلاعاتی محرمانه، رژیم ایران مسئول مرگ بیش از 600 سرباز آمریکایی در عراق است.
سناتور تد کروز از اعضای ارشد سنای آمریکا در این باره در یک توئیت اعلام کرد: وزارت‌ خارجه اطلاعاتی سری را علنی کرده که براساس آن رژیم ایران مسئول کشتن 600 آمریکایی در عراق است.
 
من مدتها تلاش کردم تا مردم آمریکا در مورد کشته شدن صدها آمریکایی توسط رژیم ایران در عراق آگاه شوند.از سوی دیگر سخنگوی وزارت خارجه روسیه اعلام این خبر را نگران کننده خواند و گفت: آمریکا بدنبال افزایش تنش با حکومت ایران است.
 
 ما در برابر این اتهامات هشدار می دهیم، این اقدامات می تواند عواقب فاجعه باری برای کل خاورمیانه داشته باشد، منطقه ای که بدون اینها نیز دچار بحران است.ماتیو تولر، سفیر سابق آمریکا در یمن، سفیر جدید آمریکا در بغداد شده است.
 ناظران می‌گویند تولر یکی از سرسخت‌ترین سفرای آمریکا در برابر حکومت ایران است. یک نماینده عراقی گفته: تغییر سفیر به این معنی است که استراتژی آمریکایی جدیدی وجود دارد.
 
از دیگر سو
- وزیران خارجه گروه هفت از فعالیت‌های موشکی، حمایت از گروه‌های تروریستی و نقش بی‌ثبات کننده رژیم ایران در منطقه ابراز نگرانی کرده‌اند. سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی می‌گوید: گروه هفت تحت تاثیر آمریکاست و این "اتهامات واهی" برای جلب نظر واشنگتن طرح می‌شوند.
 
وزرای امورخارجه هفت کشور صنعتی جهان (گروه هفت)، در بیانیه پایانی نشست خود در فرانسه بار دیگر نسبت به فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده رژیم ایران در منطقه، به ویژه ادامه حمایت این رژیم از سازمان‌های تروریستی و شبه‌نظامیان مسلح شدیدا ابراز نگرانی کردند.
 
به گزارش رادیو فرانسه، وزرای امورخارجه کشورهای فرانسه، بریتانیا، آمریکا، ایتالیا، آلمان، ژاپن و کانادا از رژیم ایران خواسته‌اند تا هرگونه توسعه مستقیم و غیرمستقیم توانایی بالیستیکی، هواپیماهای بدون سرنشین، و ظرفیت‌های موشکی را به اطلاع برساند.
در بیانیه این وزرا، فعالیت‌های موشکی رژیم ایران مغایر با قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد دانسته شده است.
در بیانیه پایانی وزرای امورخارجه گروه هفت تأکید شده که رژیم ایران از هرگونه اقدام در جهت برهم زدن امنیت منطقه پرهیز کند.
 
همچنین هفت کشور صنعتی جهان از رژیم ایران خواسته‌اند که به تعهدات بین‌المللی خود در زمینه رعایت حقوق بشر و آزادی‌های بنیادین پایبند باشد.
 
در واکنش به این بیانیه، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی مواضع وزرای امورخارجه گروه هفت را «نادرست و غیرواقع بینانه» خواند.و گفت که این بیانیه مبتنی بر «اتهامات واهی و ناشی از برداشت و تفسیر نادرست از نقش منطقه‌ای و برنامه موشکی جمهوری اسلامی است».
این مقام جمهوری اسلامی همچنین این بیانیه را «در تناقض صریح با برجام و تعهدات سه کشور اروپایی» و «تحت تأثیر رفتار غیرقانونی و قلدرمآبانه آمریکا» دانست.
و اما شورای اروپا در خصوص تمدید تحریم های مرتبط با حقوق بشر علیه ج.ا تا تاریخ (13،8،2020) اعلام کرده که تحریم ها شامل موارد زیر میشود:
- ممنوعیت سفر و ضبط دارایی (82) فرد ایرانی  و یک نهاد ایرانی.
- منع صادرات تجهیزاتی که می‌تواند برای سرکوب مردم در داخل مورد استفاده قرار گیرد و یا تجهیزات نظارت بر ارتباطات از راه دور.
و این در حالی است که آقای ظریف گفته است:« وظیفه ما بعنوان دستگاه دیپلماسی این است که به اروپایی‌ها فشار آوریم که موظفند به تعهداتشان عمل کنند. اما هیچ‌گاه به آن‌ها چشم امید نداشته باشیم.»
حتا یک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام هم گفته که اروپایی‌ها ج.ا را بازی داده‌اند و بهتر است رهبران نظام در فکر توسعه مبادلات بازرگانی با کشورهای آسیایی باشند. این عضو گفته دلائل اوضاع وخیم اقتصادی و معیشتی کشور خروج آمریکا از برجام، تشدید تحریم های بین‌المللی علیه تهران و کاهش صادرات نفت است و در این بین کشورهای اروپایی به تعهدات خود در چارچوب برجام عمل نکرده اند. و به همین جهت کارکرد اروپایی‌ها همان کارکرد ترامپ از طریق تشدید تحریم هاست!
و این در حالی است که  این‌ها نمی‌گویند که وضعیت اسفبار اقتصادی و معیشتی مردم در داخل ایران محصول حمایت های مالی به سازمان های تروریستی در لبنان و عراق و سوریه و…از یک‌سو و از دیگر فراز  تسلط سپاه پاسداران بر اقتصاد ایران از دیگر سو است.
در این خصوص می‌توان به زلزله کرمانشاه و بی خانمانی مردم که نتیجه تخریب بخش بزرگی از خانه‌های ساخته شده توسط مسکن مهر بود اشاره داشت که بر اساس« دستورالعمل اجرایی آئینامه اجرایی بند«د» تبصره (6) ازقانون بودجه سال(1386) وزارت مسکن و شهرسازی در جهت اجرایی شدن اهداف طرح یاد شده تهیه و در تاریخ (13،4،1386) توسط وزیر مسکن و شهرسازی ابلاغ گردید که بر اساس تبصره (4) ذیل آن کلیه وظایف وزارت یاد شده در خصوص اجرای طرح مسکن مهر به «بنیاد مسکن انقلاب اسلامی وابسته به سپاه پاسداران» واگذار گردید که پس از تهیه و طرح لایحه یک فوریتی در تاریخ(1،3، 1386) به منظور تصویب تقدیم مجلس اسلامی و در پی آن به تائید شورای نگهبان (نهاد موازی مجلس اسلامی) رسید.
حال آنکه اهرم بازدارنده ی اقتصاد در ایران«سپاه پاسداران و اتاق بازرگانی» است. البته شکل سود سپاه با اتاق بازرگانی متفاوت است زیرا در حال حاضر سپاه بیشتر در گیر واردات است تا صادرات. واضح است که سپاه هم از افزایش نرخ ارز استقبال میکند.
سپاه و اتاق بازرگانی در حال حاضر آنقدر قدرت دارند که حجم زیاد دلار (ارزی که دولت ادعا میکند به بازار تزریق کرده) را جمع کنند تا اجازه پایین آمدن نرخ آن را ندهند. این هر دو در بانک مرکزی عواملی دارند که بواسطه آنها از هر تصمیمی پیش از اجراء مطلع شوند
 
بدین اساس و نظر به آنچه پیش گفته؛ «نظرگاه این قلم بر این پایه استوار است که:« در نظام اقتصادی ایران؛ فساد ساختاری و تنومند شده و در حرکت پیوسته از دولت به دیگر نهادها و برعکس انتقال یافته است. بدین اعتبار به نظر می‌رسد که تنها راه از میان بردن این فساد، نابود کرده، ریشه‌کن ساختن و از میان بردن نهادهای «ویژه خوار و رانت طلب» از جمله« سپاه پاسداران» است که خود به نحوی مستقیم و غیرمستقیم دست‌اندرکار قاچاق  کالا و ارز هستند.»
 
به حیث اقتصادی
تحریم های سپاه پاسداران جمهوری اسلامی توسط امریکا، علیه اشخاص و سازمان هایی خواهد بود که به نحوی از انحاء به طور کامل یا بخشی از آن تعلق به سپاه دارند که از تروریسم حمایت می کنند، سلاح و مهمات  صادر نموده و نیروهای انسانی را به میدان های جنگ در سوریه و… می‌فرستند و یا در حملات سایبری دست دارند.
وزارت مالیه/ دارایی آمریکا در تاریخ (13،10،2017) سپاه پاسداران و سه شرکت ایرانی و یک شرکت چینی را که بر اساس گمان واشنگتن بر همکاری آن‌ها با تروریسم دارد را درجِ لیست خاص و ممنوعه خود نمود.
این لیست به جز سپاه پاسداران چند شرکت ایرانی به نام های « فنا موج، صنایع شهید الم الهدی و نیز شرکت چینیWuhan Sanjiang Import and Export» را شامل می گردد.
 
پرسش این است که آیا روابط تجاری بازرگانی تنها میان ایران و اتحادیه اروپا (منهای امریکا) برای رسیدگی به منافع اقتصادی ایران کفایت می کند؟
می‌توان پاسخ داد؛ خیر!
فارغ از اینکه آمریکا (¼) اقتصاد جهانی است. اما این کشور اثرات غیرمستقیم و تورش برداری بر موضوعات اقتصاد جهانی همچون تجارت دارد.
- دارا بودن پیچیده‌ترین نظام مالی جهان؛ آمریکا را قادر نموده است تا اثرات غیرمستقیم و شاید نامتناسب خود را بر نظام مالی جهانی غالب کند. همانگونه که در وضع تحریم های مالی این موضوع آشکار است. ناتوانی بانک ها به منظور داشتن فعالیت‌های بین‌المللی برای تأمین مالی در ایران، شامل مراوده با بانک های معتبر اروپایی که تحت تاثیر تحریم های ثانویه امریکاست؛ زیانی بزرگ برای ایران محسوب می گردد. و از آنجا که ایران از منابع داخلی کافی برای تأمین مالی ندارد، قدرمتیقن نیازمند تأمین مالی گسترده از خارج از کشور است.
- دلار آمریکا ارز غالب جهانی است. به این معنا که دادوستد بسیاری از کالاها وسیله ی این ارز انجام می‌گیرد که نیاز است در درون آمریکا تسویه شوند. در حقیقت حدود (90%) از تجارت جهانی، یک سوی معامله دلار آمریکا است. بدین سان ناتوانی در دسترسی به نظام تسویه و پایاپای آمریکا خسارت بزرگی برای هر کشوری است.
-  بخش اصلی سرمایه‌گذاری های نهادی از سوی آمریکا است. شرکت های چند ملیتی آمریکا پیچیده‌ترین و حرفه‌ای ترین در جهان اند. این شرکت ها منابع اصلی سرمایه‌گذاری در اقتصادهای نوظهور بشمار می روند.
افزون بر این سرمایه گذاران آمریکایی اصلی‌ترین سرمایه گذاران بین‌المللی در اقتصادهای نوظهور هستند. شکست در داشتن رابطه با این نقش آفرینان برجسته جهانی خُسرانی دیگر خواهد بود.
در حقیقت رفاه اقتصادی بلند مدت ایران بدون مراوده با آمریکا امکان‌پذیر نیست.
افزون بر این موارد آن عضو تشخیص مصلحت این است که :« به همین خاطر است که مجمع تشخیص نظام با الحاق به پیمان های جهانی مبارزه با پولشویی مخالف است. زیرا اروپایی‌ها به تعهدات خدشان در چارچوب برجام عمل نکرده اند. در حالی که دائماً انتظارات خود از ج.ا در همه زمینه‌ها ارتقا داده اند. »
 
حال آنکه الحاق به قانون جهانی مبارزه با پولشویی اساساً محدود به اروپا نمی‌شود زیرا این قانون جهانی است و  با توجه به گستردگی مبادلات بازرگانی جمهوری اسلامی از طریق پولشویی در دیگر کشورها مانند لبنان، مالایزیا، چین و ترکیه  پیشتر در رابطه با پرونده رضا ظراب به تفصیل مورد بررسی حقوقی قرار گرفته است. بر این اساس طبیعی است که ملحق شدن ج.ا به گروه اقدام مالی اف آ ت اف و کنوانسیون حمایت مالی سازمان های تروریستی، مبادلات بانکی و تجاری ج.ا را مسدود می کند.
از دیگر موارد اینکه از یک سوعدم رسیدگی و کمک رسانی و حمایت های مالی و قانونی به سیلزدگان[ سیل دوهفته گذشته]توسط دولت ناکارآمد و بی مسئولیت ج.ا است که طی این مدت مردم نه تنها خانه و کاشانه خود و همه هستی اشان را از دست دادند.
از دیگر فراز و با توجه به  کمک‌هایی هم که توسط دولت آلمان برای سیلزدگان صورت گرفته« سپاه» افزون بر اینکه اعلام کرده است سیلزدگان می‌توانند نسبت به آنچه که مورد نیازشان است  از برادران سپاه در خیابان ناصرخسرو خریداری کنند. افزون بر این رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گفته است:« خانه‌هایی که در مسیر سیل باشد در صورت امکان به آن‌ها زمین دادخ می‌شود و در صورتی که زمین نداشته باشیم؛ روستائیانی که منازل آن‌ها در مسیر سیل قرار دارد زمینی انتخاب می‌کنند و در آن محل اقدام به ساخت می کنند.»!             
 سخن پایانی
با توجه به واکنش فرمانده کل سپاه پاسداران نسبت اقدام آمریکا در قرار دادن نام سپاه در فهرست گروه‌های تروریستی هشدار داده که ارتش و نیروهای امنیتی آمریکا در غرب آسیا، « در صورت چنین حماقتی، دیگر آرامش امروز را نخواهند داشت.»
محمدعلی جعفری گفته:« اگر آمریکایی ها دست به چنین حماقتی بزنند و امنیت ملی ما را به مخاطره بیاندازند، مطابق سیاست‌های ج.ا اقدام‌ها مقابله به مثل را عملیاتی  و در دستورکار قرار خواهیم داد.»
در حقیقت تبعات گنجاندن و درج نام سپاه در لیستای تروریستی آمریکا اینگونه است که ناظران و مقامات سابق در خصوص تبعات این تصمیم هشدار داده اند.
 
پیامد قرار گرفتن سپاه پاسداران در لیست تروریستی امریکا
- نخستین پیامدش قرار گرفتن سپاه پاسداران در فهرست تروریستی آمریکا می‌تواند تشدید تنشها در خاورمیانه باشد. به ویژه که این اقدام تقریباً با موعد انقضای معافیت های فروش نفت ایران هم‌زمان شده است.
در این باره «وندی شرمن» معاون سابق وزیر خارجه آمریکا و مذاکره کننده ارشد این کشور در برجام گفته است:« در خصوص تبعات اقدام تازه برای نیروهای آمریکایی در منطقه نگران است. به گفته او:«اگر رئیس جمهور آمریکا دنبال پایه‌ای برای نزاع نیست، به سختی می‌توان این تصمیم را به نفع آمریکا تلقی کرد.
حال آنکه می‌دانیم سپاه پاسداران از قبل کاملاً تحت تحریم قرار گرفته است و این تشدید تنش قطعاً نیروهای آمریکایی در منطقه را به خطر می اندازد.
حتا در این خصوص عبدالباری عطوان سردبیر روزنامه فرامنطقه ای رأی الیوم در سفر به بیروت با موسوی نماینده تعلیق شده حزب الله در پارلمان لبنان دیدار داشته و گفته است که سوم ماه مای یک روز تاریخی خواهد بود زیرا که در این روز معافیت های فروش نفت ایران منقضی و صادرات نفت ایران متوقف خواهد شد.که در این وضعیت ج.ا دو گزینه خواهد داشت:
- به آمریکا اجازه دهد 70 میلیون ایرانی را به گرسنگی بکشد و در نتیجه حکومت ج.ا را از داخل نابود کند.
- با آمریکا، اسرائیل و متحدانش در منطقه وارد جنگ شود. که به هر روی نتایج هرچه باشد، پاسخ و مقابله به مثل نظامی حتمی خواهد بود
 
از دیگر مواردی که موجب تحریم سپاه توسط آمریکا شده مرتبط است با
 
 FATFدرباره این مصوبه گفت: FATFروی دو کنوانسیون پالرمو و CFT
اصلاح قانون مبارزه با پولشویی، پیشنهاد گروه ویژه اقدام مالی[FATF]  برای خروج قطعی نام ایران از فهرست سیاه این نهاد بود که آخرین مهلت تمدید آن در ماه فوریه سال (2018) منقضی گردید و اساساً این لایحه از مجلس شورای اسلامی به مجمع تشخیص مصلحت نظام فرستاده شد...و دیگر الحاق به کنوانسیون [CFT] و پالرمو بوده که با هدف مقابله با تأمین مالی گروه های تروریستی و قاچاقچیان مواد مخدر تشکیل شده است.
و اینکه چگونه می‌توان از این رابطه ی به بن‌بست رسیده خارج شد:
- تغییر روابط ایران و آمریکا تنها زمانی میسور خواهد بود که زمینه‌های مشترک  روابط مستقیم مقامات بلندپایه سیاسی و نظامی این دو کشور فراهم شود که در حال حاضرعملن میسر نیست.
زمینه‌های مشترک نیازمند روابط مستقیم مقامات بلندپایه سیاسی و نظامی این دو کشور است.
و پاک سازی تروریسم و تندروهای تکفیری از دیگر موضوعات مورد مذاکره در این نشست خواهند بود.
اگرچه بدون تردید اظهارات بالا ساده نیست؛ اما گزینه های جایگزین را باید در نظر گرفت و با توجه به جنگ سردی که در حال حاضر در منطقه جریان دارد، چنانچه مشکلات حل و فصل نگردد: تنش‌ها در منطقه به سرعت شدت خواهد یافت. در این حالت جنگی در خاورمیانه به وقوع خواهد پیوست که نظیرش تاکنون مشاهده نشده است.
از دیگر نکات قابل تحمل این است که قرار دادن سپاه در فهرست گروه‌های تروریستی در چنین شرایطی صورت گرفته که موجبات تشدید تنش در منطقه را افزایش می‌دهد به ویژه که سپاه در سوریه و عراق حضور «مستشاری» دارد.
حتا رویترز تهدیدات قبلی فرمانده سپاه علیه آمریکا در کشورهایی مثل عراق را «شوم» تلقی کرده زیرا که در این کشور نیروهای متحد رژیم ج.ا در مجاورت نیروهای آمریکا مستقر هستند. شاید بهمین جهت است که آمریکا قصد دارد همزمان با تروریستی اعلام کردن سپاه به نیروهای خود در خاورمیانه در خصوص پاسخ احتمالی ج.ا در تهران هشدار دهد.
- اما افزون بر این موارد قرار گرفتن سپاه در لیست تروریستی می‌تواند برای اقتصاد در ایران تبعاتی منفی داشته باشد. برخی می‌گویند که سپاه حضور موثری در اقتصاد ایران دارد و هدف، قرار دادن آن به اقتصاد ایران آسیب می‌زند . و اگر سپاه در فهرست گروه‌های تروریستی قرار گیرد به موجب قوانین آمریکا هرگونه تعامل جاری با آن یرقانونی خواهد بود. زیرا که همردیف گروه‌هایی مانند القاعده خواهد شد. براین اساس شرکت های خارجی که با ایران دادوستد دارند ممکن است از سوی آمریکا به تجارت با سپاه متهم شوند.
از دیگر سو دولت آمریکا  کل سپاه به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی مورد تحریم قرار داده و آنرا به همان لیست وزارت خارجه که حزب الله، حماس و القاعده در آن هستند اضافه نمود. سپاه نیروی مسلط بر اقتصاد در ایران است و قانون سازمان های تروریستی خارجی (امریکا) برای هر کس و یا هر سازمان که به یک سازمان تروریستی حمایت های مادی و یا نیروی انسانی می‌رساند مجازاتی سنگین تعیین نموده که شرکت های بین‌المللی بیرون از ایران باقی خواهند ماند.
اقدام آمریکا علیه سپاه نه تنها اعضای این نهاد نظامی [شده] را در سفر به خارج از ایران در معرض بازداشت . یا استرداد به آمریکا قرار می‌دهد بر مبنای قانون استرداد مجرمان. از این بیش تنش زدایی میان رژیم ج.ا و آمریکا را در آینده دشوارتر می کند.
در حقیقت دیدگاه آمریکایی دلیل ورود سپاه به فهرست سیاه، حمایت از فعالیت‌های تروریستی در منطقه است.
بنابراین خروج از این لیست مستلزم تغییر بنیادین در سیات منطقه ای ج.ا خواهد بود که البته این تغییر اساسی تنها به حیث نظری می‌تواند طرح شود و در پراکتیک و عمل سیاست چهار دهه ج.ا به منظور بقای حیاتش همانا انجام ترور، وحشت آفرینی و جنایت است.
 
نیره انصاری، حقوق دان، نویسنده، پژوهشگر و کوشنده حقوق بشر
9،4،2019
20،1،1398

منبع:پژواک ایران


فهرست مطالب نیره انصاری در سایت پژواک ایران 

*تعریف حقوقی وقف  [2024 Nov] 
*تواب، شکنجه گر بازتولید شده!  [2024 Oct] 
*بررسی جایگاه حقوق بشر در دستگاه قضایی ایران  [2024 Sep] 
* پولشویی، جرم یقه سفیدها!  [2024 Aug] 
*اعدام بس است! عدم وجود حاکمیت قانون و جنایات علیه بشریت در ایران  [2024 Aug] 
*مزاحمت تلفنی یا ناامنی جامعه!  [2024 Jul] 
*استرداد مجرمین  [2024 Jul] 
*۲۶ ژوئن، روز جهانی حمایت از قربانیان شکنجه  [2024 Jul] 
*بیستم ژوئن، جرم سیاسی و همبستگی با پناهندگان  [2024 Jun] 
*خصلت زنانه‌ی فقر!  [2024 May] 
*اول ماه مای روز جهانی کارگر و تولید و باز تولید سرکوبهای حقوقی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی زنان در ایران  [2024 May] 
*از آپارتاید نژادی تا آپارتاید جنسیتی  [2024 Apr] 
*رویکردهای نژادپرستانه منشا بروز جنگ‌های زیادی در طول تاریخ بشریت بوده است  [2024 Mar] 
*حکم شلاق و رنجی که از «درد شمشیر بدتر»است!  [2024 Feb] 
*روز بین المللی مبارزه با ناقص سازی جنسی زنان  [2024 Feb] 
*جایگاه اقلیت‌ها از منظر حقوق بین الملل  [2023 Dec] 
*دادگاه استیناف/تجديدنظر در سوئد حكم حبس ابدِ حميد نوري عباسي را اِبرام و تاييد نمود!  [2023 Dec] 
*دهم دسامبر روز جهانی حقوق بشر و زنانه شدنِ مهاجرت/پناهندگی  [2023 Dec] 
*از ترک مخاصمه تا قرارداد صلح  [2023 Dec] 
*روز جهانی معلولان(3 دسامبر) و مشکلات زنان معلول  [2023 Dec] 
*حق مسکن در قوانین ایران چگونه تعریف شده است؟  [2023 Oct] 
*10 اکتبر روز جهانی مبارزه علیه مجازات مرگ/اعدام  [2023 Oct] 
*زن از حیات برهنه تا ترازملی  [2023 Oct] 
* در دفاع از استقلال کانون وکلا و وکلای دادگستری در مقابل دخالتهای مجلس و قوه قضاییه رژیم اسلامی  [2023 Aug] 
*لايحه عفاف و حجاب؛ عاملى براى گسترش سركوب و خشونت در جامعه  [2023 Aug] 
* استعمار فرانو، نارسمیت بخشی به تمامیت ارضی!  [2023 Jul] 
*جرم سب النبی، تسلیم و مطیع یا عقلانیت انتقادی؟  [2023 Jun] 
*ارشاد و امنیت اخلاقی چه نسبتی با گردن شکستن دارد ؟  [2023 Jun] 
* آشنایی با فرهنگ اصطلاحات سیاسی /میدانی لُمپنیسم  [2023 Jun] 
*شیوع ایدز در میان کودکان کار و خیابان در ایران اسلامی  [2023 Jun] 
*مجازات اعدام در نظام‌های قضایی معیوب!  [2023 May] 
*منت «عفو رهبری» بر سر معترضان آزاد شده!  [2023 Apr] 
*زنان محل اقتدار یک نظام  [2023 Apr] 
*از منشور مهسا تا شورای حقوق دانان  [2023 Mar] 
*قانون اساسی چه نسبتی با فلسفه سیاسی دارد؟  [2023 Mar] 
* دعوت از جامعه نخبگانی هسته نخبگانی زن، زندگی، آزادی  [2023 Mar] 
*از اعدام تا انقلاب حق  [2023 Mar] 
*کنفرانس امنیتی مونیخ و تبعات آن بر جنبش «زن، زندگی، آزادی»  [2023 Feb] 
*تحریم سپاه پاسداران انقلاب «اسلامی» در قوانین بین الملل  [2023 Jan] 
*اعدام یا قتل حکومتی!  [2022 Dec] 
*امنیت از منظر حقوق بین الملل  [2022 Dec] 
*از شهروند خبرنگار تا نشست ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل   [2022 Nov] 
*كودك سرباز، اُبژه اى مؤمنان و نظام؛ مغاير با حقوق كودك  [2022 Nov] 
*حمله نیروهای سرکوبگر به وکلای دادگستری  [2022 Oct] 
*قتل دولتی و سیستماتیک «مهسا/ژینا امینی» آستانه «پیکِ» خشم جامعه  [2022 Sep] 
*تبعیض ناروا و فقر«هلوکاست بی صدا» در سیستان و بلوچستان!  [2022 Sep] 
*30 آگوست روز جهانی ناپدیدشدگان قهری  [2022 Sep] 
*مرگ معطوف شخص است و نه ساختار!   [2022 Aug] 
*اختلاس یا جرم یقه سفیدها در صندوقهای بازنشستگی  [2022 Aug] 
*آیا قانون اساسی مشروطه،قانونی مدرن بود؟   [2022 Aug] 
*مجتمع متروپل آبادان / جان شهروندان هزینه شهرداری‌ها   [2022 Jul] 
* لایحه حمایت از ماموران نظامی یا هراس از قدرت مردم؟!  [2022 Jun] 
*کودکانِ زنانِ محبوس و بازتولید مجرمان  [2022 Jun] 
*سیاست گرسنه سازیِ نظام اسلامی، خیزش دوباره دلاوران ایران  [2022 May] 
*اول ماه مه روز بین‌المللی کارگر   [2022 May] 
*یک بام و دو هوا در سوئد و مکتب کپنهاگ  [2022 Apr] 
*حکایت خود ببُری، خود بدوزی، خود بپوشانی   [2022 Apr] 
*پاشیدن اسپری فلفل به صورت زنان یا جامعه؟!  [2022 Mar] 
*محاکمه حمیدنوری/عباسی، وارونه گویی و ادعاهای کاظم غریب آبادی  [2022 Mar] 
*تجاوزروسیه به اوکراین، پرتابه ها، سلاح ها  [2022 Mar] 
*«حق مرخصیِ زندانیان»  [2022 Feb] 
*«لایحه صیانت، کرامت و تأمین امنیت بانوان در مقابل خشونت»  [2022 Feb] 
*از کاپیتولاسیون تا تاسیس کنسولگری چین در بندرعباس   [2022 Jan] 
*مکانیسم های حقوقی جدید آب و محیط زیست در حکمرانی های جدید   [2022 Jan] 
*فمیسید و نقض حقوق بشر در ایران در 2021   [2021 Dec] 
*حقابه از شیخ بهایی، گلوله های ساچمه ای تا حکمرانی مطلوب   [2021 Dec] 
*قانون افزایش جمعیت یا بارداری اجباری!   [2021 Nov] 
*چرا مردان/همسران قاتل مجازات نمی شوند؟  [2021 Nov] 
*قسامه، حکمی مرگبار در نظام قضایی ناکارآمد ایران   [2021 Nov] 
*بی کیفرمانی، اصل صلاحیت قضایی، ناقضان حقوق بشر در ایران، حمید نوری/عباسی، وجدان حقوقیِ جهانی  [2021 Nov] 
*وندالیسم،Vandalism، حکومت اسلامی و آرامگاه کوروش  [2021 Oct] 
*وکیل بدون حق!   [2021 Oct] 
* (۱۷ اکتبر) روز جهانی مبارزه با فقر و گرسنگی ! یا هولوکاست بی‌صدا  [2021 Oct] 
* مقایسه نظریه های حقوقی احمد کسروی در هشتاد سال پیش با قوانین امروز در ایران   [2021 Oct] 
*روزجهانی کودک( ۸ اکتبر) و کودک فروشی در ایران!   [2021 Oct] 
*آدم ربایی و جرایم مشابهِ برون مرز  [2021 Sep] 
*حقوق متهمین/ محکومان بیمار   [2021 Sep] 
*«هک کردنِ دوربین های زندان اوین ابتذال شر!»   [2021 Aug] 
*از تحلیف ابراهیم رئیسی تا محاکمه حمید نوری در سوئد   [2021 Aug] 
*«مرزبانی فضای مجازی» یا «ساختارِاستمرارِآزادی ستیزی»!   [2021 Jul] 
*قیام تشنگان آزادی!   [2021 Jul] 
*گرداندن متهمان در خیابان؛ قوانین داخلی و اسناد بین المللی  [2021 Jul] 
*جایگاه قاضی در استانداردهای بین المللی   [2021 Jun] 
*۲۶ ژوئن، روز جهانی حمایت از قربانیان شکنجه  آشنایی با فرهنگ اصطلاحات سیاسی/ حقوقی  [2021 Jun] 
*سقوط دولت استفان لوون در سوئد   [2021 Jun] 
*حکومت هیچ نیست، مگر دستیار حکمران/مردم   [2021 Jun] 
*تعارض بین عقلانیت مجلس و شورای نگهبان/ انتصابات  [2021 Jun] 
*فقد قوانین حمایتی از محیط بانان در ایران   [2021 May] 
*مسئولیت دولتها نسبت به بحران در خاورمیانه!   [2021 May] 
*شورای نگهبان و حیطه قانون گذاری  [2021 May] 
*اول ماه می روز جهانی کارگر  [2021 May] 
*سازمان دول یا سازمان ملل؟  [2021 Apr] 
*حاکمیت قانون اساسی و چه باید کرد   [2021 Apr] 
*تحلیلی بر چگونگی تنظیم و تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی و ایرادهای وارده بر آن   [2021 Apr] 
*اخراج کودکان متولد در سوئد  [2021 Apr] 
*قرارداد 25 ساله نظام اسلامی با چین و کشتی های صیادی ترال نابودی صیادان نوار جنوب ایران!   [2021 Apr] 
*شکنجه در ایران: بررسی حقوقی و  بهداشتی  [2021 Mar] 
*نقدي بر مقاله «قانون اساسي خواهان دموكرات» به قلم جناب عبدالحميد وحيدي، حقوق دان و وكيل دادگستريِ ايران و فرانسه!  [2021 Mar] 
* شکنجه و قوانین بین‌المللی   [2021 Mar] 
* بايكوت و ممنوعيت خريد و ورود واكسن كرونا توسط آرهبر جمهوري اسلامي!   [2021 Feb] 
*حقوق شهروندی و Statelessness در حقوق بین الملل  [2021 Feb] 
*نقدی بر مجازات های صلب و رجم در قوانین اسلامی و مقایسه آنها با استانداردهای حقوق بشری بین المللی  [2021 Jan] 
*قانون درباره ی موضوع استراق سمع/EAVESDROPPNING چه میگوید؟  [2021 Jan] 
*«لایحه صیانت، کرامت و تأمین امنیت بانوان در مقابل خشونت»  [2021 Jan] 
*بایکوت خرید و ورود واکسن توسط یک فرد سایکوپات و روانپریش   [2021 Jan] 
*جانشینی خامنه ای و جدال روحانی و مجلس  [2020 Dec] 
*گروگانگیری در حقوق بین‌الملل فصل پایانی [2020 Dec] 
* روز جهانی معلولان(3 دسامبر) و مشکلات زنان معلول  [2020 Dec] 
*تجاوز به عُنفِ زنان در جنگ در حقوق بین‌المللی کیفری  ۲۵ نوامبر روز جهانی خشونت علیه زنان  [2020 Nov] 
*سیاست انکار و تهدید! آبان 98   [2020 Nov] 
*سیاست انکار و تهدید!  [2020 Nov] 
*نظام انتخاباتی در امریکا، دموکراسی یا الیگارشی؟   [2020 Nov] 
*«حق» مقدم بر «اصل» مناقشه ارمنستان و آذربایجان   [2020 Nov] 
* تروریسم وطنی و قرارداد بارسلونا(1995)  [2020 Oct] 
*(FIDH) ائتلاف جهانی علیه مجازات اعدام (WCADP)  [2020 Oct] 
*«دولت یعنی ما»!   [2020 Sep] 
*روشن‌فکر حقوق دان، انقلاب حقوقی و تدوین قانون اساسی نوین فصل پایانی  [2020 Sep] 
* حقوق دان روشن‌فکر، قتل نویدافکاری و انقلاب حقوقی! فصل دوم   [2020 Sep] 
*«عدالت جنسیتی» مدل خانم معصومه ابتکار!   [2020 Sep] 
*از قربانیان نرون تا جلادان اسلامی در ایران!   [2020 Sep] 
*حقوق دان روشنفکرو روشن‌فکر حقوق دان بخش نخست   [2020 Sep] 
*تعرض جنسی جرم ست!   [2020 Sep] 
*رد تحریم تسلیحاتی نظام فقاهتی ومکانیسم ماشه!   [2020 Aug] 
*منافع ملی و ممنوعیت هر نوع تجاوز به منابع طبیعی  [2020 Aug] 
*نافرمانی مدنی و ارتش مردمی   [2020 Jul] 
*آشنایی با فرهنگ اصطلاحات سیاسی/حقوقی « منافع ملی؛ National Interest»  [2020 Jul] 
* از محفل های مطالعه تا ابهامات قتل اولوف پالمه دموکراسی  [2020 Jun] 
*جرم سیاسی و بیستم ژوئن،سی ام خرداد روزجهانی حمایت از زندانیان سیاسی  [2020 Jun] 
*پدرسالاری، زن کُشی!   [2020 Jun] 
*جنگلها پیش از ملتها و بیابانها پس از ملتها!  [2020 Jun] 
* نظام فقاهتی در ایران حامی قتل های خانوادگی!   [2020 Jun] 
*جنگ خاموش آب بین ایران و افغانستان آب در برابر مهاجران!  [2020 May] 
* روز جهانی کارگر، کارگر از قرون وسطا، کرونا ویروس و بیکاری زنان   [2020 May] 
*از تخلفات پزشکی تا گفتار وزیرامور خارجه آمریکا در مورد خلیج فارس  [2020 May] 
*حاکمیت جهانی، کرونایوروس و بیوتروریسم سفید!  [2020 Apr] 
*حاکمیت جهانی، کروناویروس و بیوتروریسم سفید!   [2020 Apr] 
*گلوبالیزیشن و حاکمیت دولت ها   [2020 Apr] 
*کرونا ویروس و مسئولیت حقوقی و... نظام فقاهتی در ایران  [2020 Apr] 
* روز جهانی رفع تبعیض نژادی(21 مارش) بخش پایانی   [2020 Mar] 
*روز جهانی رفع تبعیض نژادی (21 مارش)   [2020 Mar] 
*کرونا ویروس اسلامی و حق بر حیات و حق برسلامت  [2020 Mar] 
*قانون صنعت ملی شدن نفت   [2020 Mar] 
*روز جهانی زن، دیه [نا]برابر زن در حوادث از جمله سرنگونی هواپیما با شلیک موشک  [2020 Mar] 
*به مسلخ رفتن حق دفاع توسط نظام فقاهتی   [2020 Mar] 
*بایکوت انتخابات/ انتصابات اسفندماه (98)   [2020 Jan] 
*(24 ژانویه) روز جهانی وکلای در خطر   [2020 Jan] 
*«خطای انسانی» و دروغهای نماینده خدا!   [2020 Jan] 
*از خشونت و کشتار تا حکومت نظامی در ایران   [2020 Jan] 
*از رؤیای هلال شیعی تا شورای امنیت سازمان ملل متحد   [2020 Jan] 
*اینستکس ناکارآمد!   [2019 Dec] 
*شر اهریمنی یا موجود شیطانی آبان(1398)   [2019 Dec] 
* تقاضای حقوق دانان و وکلای خارج از ایران در خصوص ارجاع پرونده نقض حقوق بشر در ایران به «شورای امنیت   [2019 Dec] 
*دستور شلیک کور یا کشتار جمعی!  [2019 Dec] 
*معترضان اغتشاشگر واشرار نیستند! بخش پایانی   [2019 Dec] 
*معترضان اغتشاشگر و اشرار نیستند  [2019 Dec] 
*اصل صلاحيت قضاییِ جهاني « اجرای عدالت»!   [2019 Nov] 
* قتل عام ارامنه و گذار از عصر کهن به عصر جدید!   [2019 Nov] 
*اندیشه های نوین کوروش بزرگ در پارگراف هایی از منشور   [2019 Oct] 
*بمب فسفری، آتش بس و ژینوساید نوین!   [2019 Oct] 
*آوارگی کردهای روژاوا و حمله نظامی ترکیه به این منطقه  [2019 Oct] 
*وارداتِ چمدانی دارو به ایران!‏   [2019 Oct] 
*10اکتبر2019 روز بین المللی ضد مجازات اعدام و گندیدگی در قانون  [2019 Oct] 
*آشنایی با اصطلاحات حقوقی و سیاسی سوسیالیسم و کمونیسم   [2019 Sep] 
*از گرسنگی ایرانیان تا قرارداد2016 ح.ا و چین ‏   [2019 Sep] 
*جدال بر سر ثروت یا دعوای طلبگی!‏   [2019 Aug] 
*تعظیم دولتمردان سوئدی به اسلامگرایان!   [2019 Aug] 
*پیش گفتاری، در راستای طرح پیشنهادی دو نهاد نظارت بر قانون اساسی و دادگاه عالی قانون اساسی  [2019 Aug] 
*قانون در ایران، مرگِ زندگی است! و تجاوز به « حق دفاع از ملت»  [2019 Aug] 
*حیثیت و پول (90) ساله پَر!‏   [2019 Aug] 
* تهدید و توسل به زور از منظر حقوق بین الملل و تهدید آمریکا توسط حسن روحانی!  [2019 Jul] 
* جادو و اهل هوا و قانون  [2019 Jul] 
*حاکمیت قانون در برابر حکومت خودکامه  [2019 Jul] 
*اهدای اعضای محکومان به اعدام الگو برداری از چین   [2019 Jul] 
*دیه برابر زن و مرد   [2019 Jul] 
* خطر جنگ و نقش حقوق بین الملل در حل منازعات بین‌المللی   [2019 Jun] 
*رد لایحه اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مرد خارجی توسط شورای نگهبان  [2019 Jun] 
*(20 ژوئن)، یادروز جهانی پناهندگان وهمبستگی با پناهجویان  [2019 Jun] 
*عدم تفکیک جرائم در زندانها و قتل زندانیان سیاسی   [2019 Jun] 
*بررسی جرم اسیدپاشی از نگاه فقه و قانون و قانون عدم ممنوعیت خرید و فروش آن   [2019 Jun] 
*از بی حقوق کارگران اقلیت دینی، ظلم بر وکلا تا روز جهانی محیط زیست ‏  [2019 Jun] 
*قاتل خودی بهره مند از وکیل گزینشی! کارگر وآموزگار اما فاقد حقوق!   [2019 May] 
*اظهارات مشاوررئیس جمهور ترکیه و پیوند آن با کنفرانس یالتا!  [2019 May] 
*حضور نیروهای نظامی آمریکا در خلیج فارس و دروغ [آقا] ی خامنه ای   [2019 May] 
*از متحدانِ جنگ نیابتی تا بن‌بست جمهوری اسلامی  [2019 May] 
*پیکاسو و اثری ضدجنگ!  [2019 May] 
*خشونت و ترور و گسترش حاکمیت خدا!   [2019 May] 
* بازداشت و محکومیت جولیان آسانژ در لندن و حقوق خبرنگاران  [2019 May] 
*(۱مای) روز جهانی کارگر از قرون وسطا، تا دستمزد کارگران در سال ۹۸  [2019 May] 
*سپاه تروریست معاهده وستفالیا مرگ امپراتوری مقدس   [2019 Apr] 
*مرمت کلیسای نتردام در پاریس و واگذاری غار علیصدر در همدان   [2019 Apr] 
*پُتکِ امنیت و مصلحتِ نظام یا اِشغالِ نظامی و قانون اساسی  [2019 Apr] 
*بیماری‌های عفونی پس لرزه های سیل  ورود نیروهای تروریستی حشدالشعبی و فاطمیون در ایران [2019 Apr] 
*از تسلط سپاه بر اقتصاد ایران تا قرار گرفتن در لیست تروریستی آمریکا  [2019 Apr] 
*حکایت «خود ببری، خود بدوزی، خود بپوشانی» و انفجار مین ها در مناطق سیل زده!  [2019 Apr] 
*تقارن12فروردین 1358جمهوری اسلامی‎ با روزکشتار ایرانیان( دوره هخامنشیان) توسط قوم یهود   [2019 Apr] 
* سیل ویرانگر در استان گلستان و فساد و سوء مدیریت نظام اهریمن  [2019 Mar] 
*از ملی شدن صنعت نفت توسط دکتر محمد مصدق تا جدال در نامگذاری خیابانها   [2019 Mar] 
*عدالتِ سربدار!   [2019 Mar] 
*نقدی بر مقاله:«قیم صغار...!»به قلم آقای محمدرضا روحانی، وکیل محترم دادگستری به مناسبت (8) مارش روز جهانی زن [2019 Mar] 
*عروسان داعشی، چالشی تازه برای اروپا و امریکا   [2019 Mar] 
*تجاوز به حق دفاع از (۱۳۵۸) تاکنون  [2019 Feb] 
*اعدام جوان دچار اختلال عقلی ‏   [2019 Feb] 
* بحث بر سر رد لوایح قانون مبارزه با پولشویی و حمایت از تروریسم در مجمع تشخیص مصلحت نظام  [2019 Feb] 
*از اعتراضات در زندان قرچک ورامین تا عفو عمومی  [2019 Feb] 
*‏(۲۴ ژانویه) روز جهانی وکلای در خطر   [2019 Jan] 
*از کنفرانس یالتا در جنگ دوم جهانی تا کنفرانس ورشو  [2019 Jan] 
*دو شورای نگهبان   [2019 Jan] 
*تفسیر مواد اعلامیه جهانگستر حقوق بشر  [2019 Jan] 
*مخالفت با رد لایحه ممنوعیت ازدواج کودکان  [2019 Jan] 
* ازچرایی خشونت بر زنان در فقه تا لایحه تأمین امنیت زنان در برابر خشونت   [2018 Dec] 
*تفسیر ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر  [2018 Dec] 
* به مناسبت (10) دسامبر روز جهانی حقوق بشر   [2018 Dec] 
*از تجاوز به عُنفِ زنان در جنگ در حقوق بین‌المللی کیفری تا نادیا مراد برنده جایزه نوبل صلح(2018)   [2018 Nov] 
*اعدام وحیدمظلومین و ایرادهای وارده ی قضایی در پرونده  [2018 Nov] 
*علت اصلی کمبود دارو، فساد دولتی واردات خودروهای لوکس و زین اسب است یا تحریم های امریکا؟ [2018 Nov] 
*از اشغال سفارت آمریکا تا دور دوم تحریم ها علیه جمهوری اسلامی   [2018 Nov] 
*از حقوق بشر کوروش تا حقوق بشر جمهوری استبدادی اسلامی   [2018 Nov] 
*از آزادی بیان تا قتل روزنامه نگاران در ایران و ترکیه  [2018 Oct] 
* ادعای پیروزی جمهوری اسلامی از حکم دادگاه لاهه!  [2018 Oct] 
*براندازی یا فروپاشی   [2018 Oct] 
*تروریسم در حقوق بین الملل‎ از فرقه حشاشین( حسن صباح) تا حمله مسلحانه در شهر اهواز   [2018 Sep] 
* ازمجازات اعدام در قرن هجدهم تا اعدام سه جوان کرد  [2018 Sep] 
*تاریخ پُر دست انداز فاشیسم! فاشسیم و راسیسم در آلمان بعد از جنگ جهانی دوم  [2018 Sep] 
* صنعت سکس از هندوستان تا مشهد (مقدس!)‏   [2018 Sep] 
*جان باختن فعالان محیط زیست در آتش سوزی مریوان و مسئولیت حقوقی و کیفری سپاه پاسداران   [2018 Sep] 
*قانون مبارزه با پولشویی(Financial Action Task Force )/FATF ومخالفت شورای نگهبان/ نظارت استصوابی   [2018 Aug] 
*فاجعه سینِما رکس آبادان جنایت علیه بشریت   [2018 Aug] 
* چگونگی الحاق دوباره بحرین به ایران   [2018 Aug] 
*نقش نظام مالی آمریکا بر جهان و تحریم های تازه علیه ایران   [2018 Aug] 
*شوراهای محلی شهری؛Local Goverment در حکومت سکولاردموکراتیک   [2018 Aug] 
* فرزند خواندگی و ازدواج سرپرست با فرزندخوانده در جمهوری اسلامی!   [2018 Aug] 
*تصویب قانون حمایت لایحه کودکان و نوجوانان و ایرادهای حقوقی وارده بر آن!‏   [2018 Jul] 
*تهدید آمریکا توسط حسن روحانی! و تهدید و توسل به زور از منظر حقوق بین الملل   [2018 Jul] 
* رژیم حقوقی دریای خزر وسهم مبهم ایران   [2018 Jul] 
*بحران آب در سیستان و بلوچستان و سیاست آبی افغانستان:آب در برابر مهاجران!  [2018 Jul] 
* بحران آب در جنوب ایران و قرارداد انتقال آب شیرین از ایران به کویت  [2018 Jul] 
*ِ باخت ِ نظام پاتریمونیال( پدرمیراثی) به خودش  [2018 Jul] 
*جرم سیاسی  [2018 Jun] 
* مرز آزادی بیان کجاست؟   [2018 Jun] 
*وکلای دولتی!‏ ‏  [2018 Jun] 
*‏از تجاوزجنسی به کودکان زیر سن قانونی (18) سال و پیوند آن سند2030 سازمان یونسکو ‏  تحلیلی حقوقی و فقهی در خصوص پرونده سعید طوسی  [2018 Jun] 
* نقش روشن‌فکر ونویسنده متعهد  [2018 Jun] 
*قانون اساسی، شهروند عصر جهانی  [2018 May] 
*از جداسازی و تقسیم بخش‌هایی از شهرستان کازرون تا مرگ صنعت نشر ‏در ایران   [2018 May] 
*قانون اوفک ‏  [2018 May] 
*‏ زمین‌های بایر و لم یزرع موسوم به اَنفال، شکستن سنگ مزارها و همچنین فروش نُخستین اقامتگاه ‏رضاشاه در تبعید ‏   [2018 May] 
*پیامدهای خروج آمریکا از برجام   [2018 May] 
*آشنایی با فرهنگ اصطلاحات سیاسی ‏« پوپوليسم؛populism‏»‏ ‏  [2018 May] 
*پیش نویس قانون اساسی ایران آینده (بخش دوم)  [2018 Apr] 
*پیش نویس قانون اساسی ایران آینده  [2018 Apr] 
* خاورمیانه در سایه روابط بین الملل - نقش ایران و روسیه در بحران سوریه  [2018 Apr] 
*بررسی حقوقی اعدام بهمن ورمزیار  [2018 Apr] 
*وضعیت حقوقی سوریه از منظر حقوق بین الملل و مسئولیت مداخله دولت ها در این کشور  [2018 Apr] 
*تصویب قانون ازدواج با کودکان درکشور اروپایی سوئد!‏ ‏   [2018 Apr] 
*تدوین یک حکم شرعی «تعدد زوجات، چندهمسری و پولیگامی،Polygamy‏ در ‏پارلمان کشوراروپایی سوئد!‏  [2018 Apr] 
*بررسی ابعاد حقوقی رابطه همزیستی موسوم به ازدواج سفید در ایران  [2018 Apr] 
*امپراتوری هخامنشی و مدنیت و عدالت در اندیشه ی ایرانی   [2018 Apr] 
*کار فرهنگی و ادبیات علم ستیز« اقتصاد مال خر است»!   [2018 Mar] 
*وضعیت بحرانی آب و محیط زیست در ایران و عوامل عقب ماندگی انرژی پاک در ایران  [2018 Mar] 
*آزادی زن، آزادی جامعه!   [2018 Mar] 
*حاکمیت مذهب شیطان در ایران   [2018 Feb] 
* حق رای رأی؛ حق یا تکلیف؟ بخش نخست   [2018 Feb] 
*پیش‌زمینه ی قانون اساسی نوین سکولار دموکراتیک در ایران آینده   [2018 Feb] 
* فایده باوری، دموکراسی و رشد شخصیت انسان   [2018 Feb] 
*آشنایی با فرهنگ اصطلاحات حقوقی و سیاسی  [2018 Feb] 
*طراحی استمرار طلبان!‏  [2018 Feb] 
*ازحق رأی زنان انقلاب سفید تا رفع حجاب اجباری!‏ ‏  [2018 Jan] 
*حاکمیت قانون در برابر حکومت خودکامه بخش پایانی  [2018 Jan] 
*سوگندنامه بقراط و مسئولیت مدنی و کیفری پزشک ناظر قطع عضو!  [2018 Jan] 
*همانی جمهوری اسلامی با آلمان نازی!‏   [2018 Jan] 
*حق تعیین سرنوشت تجزیه طلبی نیست!‏   [2018 Jan] 
* تعارض اصولی از قانون اساسی با ولایت فقیه!‏   [2018 Jan] 
* بررسی جرائم «هاشمی شاهرودی عراقی» توسط دادستان کل آلمان!‏ ‏  [2018 Jan] 
*‏ تخریب اموال عمومی از منظر قانون تا نگرانی [آقا] ی روحانی!‏   [2018 Jan] 
*آشنایی با فرهنگ اصطلاحات سیاسی آزادی در سخنرانی فرانکلین دلانو روزولت  [2018 Jan] 
*از بی حقوقی مسیحیان تا لغو نمایندگی سپنتا نیکنام درجمهوری اسلامی!‏  [2017 Dec] 
*رضاضراب و دیگر یقه سفیدها بخش پایانی قوانین و مجازات ها   [2017 Dec] 
*رضا ضراب و دیگر یقه سفیدها! بخش چهارم   [2017 Dec] 
*رضاضراب و دیگر یقه سفیدها! بخش سوم   [2017 Dec] 
*رضا ضراب و دیگر یقه سفیدها! بخش دوم  [2017 Dec] 
*‏ ‏ رضا ضراب و دیگر یقه سفیدها!‏ بخش نخست  [2017 Dec]