PEZHVAKEIRAN.COM نیرنگ در تاریخ: اخراج نخست‌وزیر «نامطلوب» ـ خلاصی از «شرِّ» مصدق! )بخش ششم- ب)
 

نیرنگ در تاریخ: اخراج نخست‌وزیر «نامطلوب» ـ خلاصی از «شرِّ» مصدق! )بخش ششم- ب)
علی شاکری زند

در بخش نخست این نوشته دیدیم که چگونه شخصی «فرهیخته» در مقاله‌ای «فاضلانه» نوشته‌بود:
«البته کمونیست‌ها و متشرعین تنها شریکان جرم در پیدایش فاجعه جمهوری اسلامی نبودند. اعضا و طرفداران جبهه ملی در این فاجعه تاریخی نیز شریک جرم بودند. آنها بودند که واقعه ۲۸ مرداد را که بیش از اخراج یک نخست وزیر نامطلوب در چارچوب قانون نبود به: یک کربلای سیاسی برای ایجاد نارضایتی عمومی تبدیل کرده‌بودند.»
و ما در پاسخ خود ابتدا نشان دادیم که یک نخست‌وزیر «اخراج» نمی‌شود، و توضیح دادیم که چرا. همچنین یادآور شدیم که حتی عزل نخست‌وزیر نیز بدون رأی مجلسی بوده که در آن تاریخ منحل نشده‌بود تا دست پادشاه را در عزل و نصب نخست‌وزیران بازگذارد.
همچنین توضیح داده‌‌بودیم که «مطلوب» بودن یا نبودن یک نخست‌وزیر بستگی به کسی دارد که درباره‌ی او قضاوت می‌کند و به عبارت دیگر قضاوتی «سوبژکتیو» یا ذهنی یا نسبی یا شخصی است، نه «ابژکتیو»، یعنی قضاوتی که برای همه معتبر باشد، یعنی اینکه مانند ارسطو بگوییم «انسان حیوان ناطق است». و برای روشن شدن موضوع در مورد خاص دکتر محمـد مصدق که مورد نظر نویسنده‌ی مورد بحث ما بوده شمار بزرگی از ایرانی و بیگانه را نام‌بردیم که وی برای بخشی از آنان «نامطلوب» و برای بخش دیگری «مطلوب» بوده‌است.
در بخش اول، پس از ذکر نام گروهی از سیاست‌پیشگان ایرانی که نسبت به مصدق دشمنی می‌ورزیدند، بیشتر از مقامات و متصدیان انگلیسی مربوط به شرکت نفت انگلیس و ایران ش. ن. ان. ای. نام‌برده‌بودیم تا روشن گردد که انگیزه‌ی هر یک در دشمنی با مصدق چه بوده‌است.

«مصدق، نخست‌وزیر مزاحم!»
در بخش های بعد دیدیم که فکر ساقط کردن دولت مصدق، یا برکناری او به هر ترتیب، که بویژه در بخش چهارم ـ ج از قول مقامات انگلیسی خطاب به همتایان آمریکایی‌شان به کرات و به اشکال مختلف دیده‌شد، برای کشوری که سالیان دراز در ایران وزیر و نخست‌وزیر و نماینده‌ی مجلس تراشیده‌بود، امری پیش‌پاافتاده بود، و هرچند برای یک ایرانی امروز و حتی آن زمان زننده و اهانت‌آ‌میز به نظر می‌رسد، یا می‌رسید، برای خود آنان بسیار عادی بود.*-
همچنین یادآور شدیم که «کوشش های انگلیس برای طرد مصدق از صحنه‌ی سیاسی ایران سال‌ها پیش از نخست‌وزیری وی آغاز شد چه او بطور مداوم با امتیازنامه‌ی سال ۱۹۳۳ مخالفت می‌ورزید. در سال ۱۹۵۱، همانطور که قبلاً گفته‌شد (اشاره‌ی مؤلف، دکتر مصطفی علم، به فصل های پیشین کتاب است) سِر فرانسیس شپرد (سفیر انگلستان) طرحی ریخت که بموجب آن از شر مصدق و همراهان او در مجلس خلاص شود. به این ترتیب که به شاه فشار آورد که مجلس را منحل کند و سید ضیاء یا قوام را روی کار بیاورد، که با هر کدام از آنها ـ در غیاب پارلمان ـ احساس می‌کرد می‌تواند وارد معامله شود و قضیه‌ی نفت را به نفع انگلستان به پایان برساند.» اما در زمانی که احساسات ملی در اوج خود و درحال طغیان علیه زیاده‌خواهی انگلستان بود انحلال مجلس امکان‌پذیر نبود. البته، محمـدرضا شاه نیز پیشنهاد شپرد را نپذیرفت.»
 
 
 
«شپرد که هنوز در این خواب و خیال بود که تعیین نخست‌وزیر ایران ابتدا نیاز به تصویب دولت انگلیس دارد به شاه گفت "دولت اعلیحضرت پادشاه انگلستان به مصدق اعتماد نخواهدکرد".»(!)
در بخش ششم، ب، دیدیم که چگونه برای جانشینی مصدق سرانجام سران انگلستان احمد قوام را در نظر گرفتند و با او به توافق رسیدند. حال لازم میدیدند که پادشاه را برای تغییر نخست‌وزیر راضی کنند. از اینرو بود که میدلتون کاردار سفارت در تهران «به وزارت خارجه توصیه کرد اگر آمریکا و انگلیس مشترکاً از شاه بخواهند و فشار قابل ملاحظه ای را هم بر او اعمال کنند، ممکن است شاه بر تردید خود در برکناری مصدق فائق آید. راس این توصیه را تأیید کرد و از ایدن خواست در ماه ژوئن سال ۱۹۵۲ که آچسن به لندن می آید موضوع را با وی در میان گذارد. او استدلال میکرد که «مصدق» سقوط نخواهد کرد مگر شاه فشار بیاورد و شاه هم در این راه فشار لازم را اعمال نخواهدکرد مگر اینکه از خارج خود زیر فشار قرار گیرد... و این فشار باید مشترکاً از طرف ما و آمریکا بر شاه واردآید... و ضمنا همراه با تهدید باشد. ۲۵ ایدن بالاخره مسئله را با آچسن مطرح کرد ولی هیچ نتیجه‌ای به دست نیاورد.» یادآور شویم که در این زمان در آمریکا دولت پرزیدنت ترومن، و بویژه دین آچسن وزیر خارجه طرفدار استوار مصدق بودند۱۴.
حالا دیگر بریتانیا امید اصلی خود را برای خالی کردن زیر پای مصدق به انتخابات مجلس بسته‌بود که قرار بود در ماه ژوئن انجام‌شود و سفارت انگلیس در تهران فعالانه سرگرم تهیه مقدمات برای پیروزی نامزدهای هوادار انگلیس و مخالف مصدق شده‌بود. از طرف دیگر برای آنکه از بدگمانی شاه در این مورد که مصدق اصولاً مخالف سلطنت است. استفاده کند سفارت موفق شد او را متقاعد سازد که نفوذ خویش را برای پیروزی نامزدهایی که به سلطنت وفادارند و ضمناً هوادار انگلیس هستند به‌کارگیرد۱۶.
از این رو در جریان مبارزه انتخاباتی جبهه ملی خود را از هر سو در محاصره و زیر فشار ائتلافی از مالکان و زمینداران بزرگ و محافظه‌کار و سیاستمداران مختلف و ارتش دید و در عین حال بایستی مبارزه‌ی مخاطره‌انگیزی را نیز بر ضد نامزدهای کمونیست انجام می‌داد. دبلیو. ای. توماس وابسته‌ی مسائل کارگری سفارت برای نفوذ در نیروهای کار صنعتی ایران که بیشتر هوادار مصدق بودند توانست بعضی از اتحادیه‌های کارگری را در مبارزه‌ی انتخاباتی به صف مخالفان جبهه ملی بکشاند۱۷. وقتی نتایج انتخابات اعلام گردید معلوم شد جبهه ملی تمام کرسی‌های تهران را برده و در بعضی از شهرهای مهم دیگر نیز پیروز شده‌است. ولی در بیشتر حوزه‌های شهرستانی و بخصوص مناطق روستایی اکثریت برندگان انتخابات را طرفداران انگلیس و دربار تشکیل می‌دادند. ماه‌ها قبل مصدق چنین وضعی را پیش‌بینی کرده و به مک گی گفته‌بود انگلیس امید خود را به انتخابات بسته و می‌خواهد از طریق مالکان عمده که می‌توانند روستاییان و کارگران بیسواد را به پای صندوقهای رأی بکشانند در مجلس آینده نفوذ کند با وجود این در بسیاری نقاط کار بسادگی پایان نیافت و میان رأی دهندگان برخوردهای خونینی رویداد که دولت را ناگزیر از مداخله کرد و به این ترتیب در این نقاط انتخابات متوقف و حکومت نظامی اعلام شد. با این ترتیب انتخابات پایان‌گرفت در حالی که تنها تکلیف ۷۹ کرسی از جمع نمایندگان مجلس روشن شده‌بود و از این عده نیز فقط ۲۹ نفر عضو جبهه ملی بوده، یا وابسته به آن به‌شمارمی‌رفتند. با وجود این وقتی روز ۵ ژوئن طبق سنن پارلمانی مصدق استعفاکرد تا مجلس جدید بتواند نسبت به دولت جدید اظهار تمایل کند نمایندگان که جرئت نمی‌کردند با افکار عمومی در بیافتند با اکثریت قاطع مصدق را دوباره به نخست‌وزیری برگزیدند، در حالی که رقیبش قوام فقط دو رأی آورده‌بود۱۸. پس از انتخابات انگلیس انتظار داشت اپوزیسیون مخالفت خود علیه مصدق را تشدیدکند اما آنها پول می‌خواستند.
روز ۱۴ ژوئیه مصدق کابینه را که غالب اعضای آن از تکنوکراتهای هوادار نظریات و اهداف او بودند به شاه معرفی کرد. در این کابینه مصدق پست وزارت جنگ را برای خود در نظر گرفته‌بود تا شاه نتواند با پشتیبانی ارتش در اُمور کشور علیه او اقدام کند. طبق قانون اساسی نخست وزیر می‌توانست تمام اعضای کابینه را شخصاً برگزیند. اما شاه که از عنوان تشریفاتی فرمانده کل قوا را نیز برخوردار بود در تمام کابینه های قبلی وزیر جنگ و همچنین روسای ستاد و فرماندهان ارتشی را شخصاً انتخاب می‌کرد.
شاه از پیشنهاد مصدق درباره تصدی وزارت جنگ توسط خودش یکه‌خورد و بلافاصله با آن مخالفت‌نمود. مصدق که می‌دانست اگر شاه در جبهه‌ی داخلی از مجلس سنا و ارتش عليه او استفاده‌کرده موقعیتش را تضعیف نماید وی در جبهه‌ی خارجی نخواهدتوانست پیروزشود، بلافاصله استعفایش را تقدیم داشت. انگلیس ها جشن گرفتند. ۱۴ ماه تمام بود شاه را زیر فشار مداوم گذارده‌بودند تا مصدق را برکنارکند و حالا خودش شخصاً تصمیم به استعفا گرفته‌بود۱۹. برای جانشینی مصدق مناسب ترین فرد قوام به نظر می‌رسید. ابتدا ناخوشنودی شخصی شاه از قوام مانع مهمی در این راه تلقی می‌شد اما تشویق‌‌های مداوم انگلیسی‌ها و عدم ‌ابراز مخالفتی از جانب آمریکا سرانجام به سود قوام تمام‌شد. شاه بالاخره به این نتیجه رسید قوام کسی است که می‌تواند با هر بحرانی که بر اثر کناره‌گیری مصدق در کشور روی‌دهد مقابله نماید.
روز ۱۷ ژوئیه که جلسه مجلس برای دادن رأی به قوام تشکیل شد، حائز اکثریت نبود، ولی ۴۰ نماینده حاضر به قوام ابراز تمایل کردند.
نمایندگانی که جزو این ۴۰ نفر نبودند استدلال کردند که طبق اصول پارلمانی رأی‌گیری درباره‌ی مسئله‌ای چنین مهم باید در جلسه‌ی رسمی مجلس که حائز اکثریت قانونی باشد انجام‌شود ولی شاه این استدلال را ندیده گرفت و فرمان نخست وزیری قوام را صادرکرد. قوام که از یک طرف به شاه سوءظن داشت و از طرف دیگر نگران فعالیتهای طرفداران مصدق در مجلس بود پیشنهادکرد که شاه مجلس را منحل کند ولی شاه که حس میکرد این کار هم موجب تحریک بیشتر مردم می‌شود و هم قدرت قوام‌السلطنه را به حساب شخصی او افزایش خواهد داد، زیر بار نرفت. آنگاه قوام به فکر افتاد کوششی کند بلکه حمایت آیت الله کاشانی را به دست آورد از این رو به او پیشنهاد کرد که انتخاب ۶ پست وزارت را در کابینه خود به نظر او موکول کند.
کاشانی از قبول این پیشنهاد خودداری کرد و قوام تصمیم گرفت با آنکه کاشانی از مصونیت پارلمانی برخوردار بود محرمانه او را توقیف کند. وقتی کاشانی از این نقشه که هیچوقت عملی نشد آگاه‌گردید، نیروهای خود را با نمایندگان جبهه ملی در مجلس متحدکرد و به مخالفت با نخست‌وزیری قوام برخاست ۲۰.
دولت انگلستان از نخست‌وزیری قوام با مسرت استقبال کرد. آنان دیگر مساله را حل شده می‌پنداشتند. از سِر ویلیام فریزر مدیر کل شرکت سابق نفت گرفته تا سِر دونالد فرگوسون معاون داِئمی وزارت برق و سوخت در این اندیشه بودند که از تنگنای مالی ایران استفاده کرده مذاکرات را به‌سود خود تمام کنند۲۱.
«عجیب این است که برای انگلیسها مهم نبود که ش. ن. ا. ای. که میلیونها لیره طلب عقب‌افتاده‌ی ایران بابت حق الامتیاز را مدتها در اختیار خود نگاه داشته در این شرایط به حکومتی که خود را متعهد به خدمت به منافع نفتی انگلیس کرده کمکی نکند و در این زمینه از کمپانی توقعی نداشتند بلکه آنچه برایشان اهمیت داشت این بود که فقط به آمریکایی ها علامت بدهند كمك به قوام اشکالی ندارد. بالاخره آمریکایی ها مجبور شدند ۲۶ میلیون دلار به قوام بپردازند۲۲.»
واقعه‌ی سی‌ام تیر
بین روزهای ۱۸ تا ۲۱ ژوئیه که انگلیس ها خود را آماده اعزام هیئتی به ایران می کردند مردم ایران علیه نخست وزیری قوام السلطنه بپاخاسته‌بودند. روز ۱۸ ژوئیه که قوام نخست وزیر شد اعلامیه‌ای شدیداللحن صادرکرد که در آن گفته‌شده‌بود مسئله نفت ایران را به آتش کشیده و دلیل آن برخورد و رهبری غلط مصدق در این قضیه بوده‌است. او که پیش بینی می‌کرد روزهای سختی در پیش دارد در اعلامیه هشدار داده‌بود هرکس آرامش را برهم زند و از دستورات دولت سرپیچی کند بشدت مجازات خواهدشد. اما کسی به تهدیدهای او وقعی نگذارد. ۲۹ نماینده‌ی مجلس اعلامیه‌ای صادر کردند که در آن از مردم سراسر کشور خواسته‌شده‌بود روز ۲۱ ژوئیه سر کارهای خود حاضر نشوند تا به جهانیان نشان‌دهند نهضت ملی ما را کسی نمی‌تواند متلاشی کند. آیت الله کاشانی نیز به‌نوبه‌ی خود اعلامیه‌ای انتشار داد که در آن گفته‌شده‌بود قدرتهای امپریالیستی که قرنها بر ایران قیمومت کرده‌بودند اينك دولت مصدق را که بزرگترین سد راه خلافکاریهایشان است سرنگون کرده به جای آن مزدوران خود را منصوب نموده‌اند. او از تمام مسلمین کشور خواسته‌بود دست به جهاد علیه امپریالیست ها بزنند. قوام با فرستادن واحدهای ارتش همراه با تانکها و وسایط زرهی به خیابانها در برابر اعلامیه‌ها عکس العمل نشان داد اما این کار مردم را نترساند. روز ۲۱ ژوئیه اعتصاب ملی در سراسر شهرهای مهم کشور اجراشد و اثر خود را گذارد. در تهران تظاهرات عظیمی از طرف مردم ترتیب یافت که در آنها از تمام قشرهای مختلف اجتماع از جمله کارکنان دولت شرکت‌کرده‌بودند.
حزب توده که در تمام مدت مبارزه نفت به مصدق حمله می کرد نیز به این تظاهرات پیوست چه از قوام که در زمان نخست وزیری خود در سال ۱۹۴۷ به مسکو رودست زده‌بود نفرت داشت (به فصل سوم نگاه کنید)
برای برهم زدن تظاهرات اکثراً از گلوله های جنگی استفاده‌شد و تعداد کثیری به قتل رسیدند اما خیلی زود علائم نافرمانی و سرکشی در میان سربازان ظاهر شد. شاه که بشدت یکه‌خورده‌بود به ارتش و پلیس دستور داد از خیابانها عقب بنشینند.
و پس از آن نوبت استعفای فوری قوام فرا رسید و مردمی که از شادی پیروزی به هیجان آمده‌بودند بسوی خانه مصدق سرازیرشدند. مصدق جلوی در خانه اش آمد و طی اظهارات کوتاهی به مردم گفت: «حاکمیت ایران از دست رفته‌بود ولی شما با غیرت و شهامتی که از خود نشان‌دادید، آن را دوباره به‌دست‌آوردید۲۳.
عليرغم ماه‌ها بندو بست انگلیسیها برای سرنگون کردن مصدق، وی حادثه‌ی استعفای خود را تبدیل به یك پیروزی بزرگ کرده‌بود. همان مجلسی که ۴۰ نماینده آن پنج روز قبل از نخست‌وزیری قوام پشتیبانی کرده‌بود در تاریخ ۲۲ ژوئیه با اکثریت قاطعی دوباره مصدق را به نخست‌وزیری برگزید. این تغییر جهت تند از روى يك واقعیت انکار ناپذیر پرده‌برداشت به این معنا که در ایران منبع واقعی قدرت افکار عمومی است. بریتانیا در ایجاد مجلسی که اکثریت اعضای آنرا مزدوران خودشان تشکیل دهند موفق شده‌بود، اما به این توفیق دست نیافت که در چشم مردم ایران از اعتبار و حیثیت مصدق بکاهد.
مصدق، با تصدی پست وزارت جنگ که قبلا شاه از او دریغ داشته‌بود، پیروزی خویش را تکمیل کرد. و بالاخره در همان روزی که مصدق دوباره به قدرت بازگشت دادگاه جهانی رأی نهایی خود را، درباره‌ی اینکه نسبت به رسیدگی به مسئله‌ی اختلاف نفت ایران به هیچوجه صلاحیت ندارد، اعلام‌کرد. (به فصل چهاردهم نگاه کنید) پس از سقوط قوام سفارتخانه‌های انگلیس و آمریکا در تهران شروع به بررسی و تهیه مقدمات برای انجام اقدامات بعدی خود کردند۳۴.
 
---------------------------------
۱۴ـ همان. ص. ۳۷۹.
پی‌نوشت ۲۴. سند شماره ۳۷۱/۹۸۶۸۹ وزارت خارجه انگلیس از میدلتون به وزارت خارجه ۱۴ مه ۱۹۵۲.
پی‌نوشت ۲۵ - سند شماره ۳۷۱/۹۸۶۹۰ وزارت خارجه انگلیس تهیه خلاصه گزارش برای ایدن توسط راس ۲۳ ژوئن ۱۹۵۲. ۱۶. پیشین.
۱۷. ص. ۳۸۰. پی‌نوشت ۲۶ . روزنامه‌ی شاهد ۲۹ اکتبر و ۵ نوامبر ۱۹۵۱.
۱۸. ص. ۳۸۰. پی‌نوشت ۲۸. اسناد وزارت خارجه‌ی آمریکا سند ۵۹ قفسه‌ی ۵۵۰۹ مذاکرات مك گی - مصدق ۵.
۱۹. ص. ۳۸۱.
پی‌نوشت ۳۱ - سند شماره ۳۷۱/۵۳۱ وزارت خارجه انگلیس پیشنویس از لوگن ۱۴ مه ۱۹۵۲.
۲۰ . ص. ۳۸۲.
پی‌نوشت ۳۲ - سند شماره ۳۷۱/۹۸۶۰۱ وزارت خارجه انگلیس از میدلتون به راس ۲۱ ژوئیه ۱۹۵۲.
۲۱. ص. ۳۸۳.
پی‌نوشت ۳۳ - سند شماره ۳۷۱/۹۸۶۹۱ وزارت خارجه انگلیس پیش نویس از فرگوسن ۱۸ ژوئیه ۱۹۵۱ سند شماره ۳۷۱/۹۸۶۸۳ وزارت خارجه انگلیس از فرگوسن به مکینز ۱۹ ژوئیه ۱۹۵۲ همراه با یادداشت ایدن در هامش پیش نویس
پی‌نوشت۳۴. همان منبع پیش نویس از مکینز ۲۹ ژوئیه ۱۹۵۲ و سند شماره ۳۷۱/۹۸۶۸۳ وزارت خارجه انگلیس از فرگوسن به مکینز ۱۹ ژوئیه ۱۹۵۲ همراه با یادداشتی از ایدن در هامش پیش نویس.
پی‌نوشت ۳۵ همان منابع هر دو نقل قول.
۲۳ . همان، ص. ۳۸۵.
پی‌نوشت ۳۶. سرهنگ غلامرضا نجانی جنبش ملی صنعت نفت ایران چاپ تهران (۱۳۶۴ - ۱۹۸۵) اعلامیه مورخه ۱۸ ژوئیه قوام السلطنه صفحات ۱۹-۲۱۸.
پی‌نوشت ۳۷. روزنامه کیهان. اعلامیه کاشانی. ۱۸ ژوئیه ۱۹۵۲.
پی‌نوشت ۳۸. سرهنگ غلامرضا نجانی جنبش ملی شدن صنعت نفت ایران صفحات ۲۲-۲۲۱ . روزنامه کیهان ۲۱، ۲۲ ژوئیه ۱۹۵۲ گزارش تعداد مقتولین و مجروحین به تفاوت از ۶۰ نفر تا ۸۰۰ نفر ذکر شده‌است.
۴ ۲. پیشین.

منبع:پژواک ایران


علی شاکری زند

فهرست مطالب علی شاکری زند در سایت پژواک ایران 

*نیرنگ در تاریخ: اخراج نخست‌وزیر «نامطلوب» ـ خلاصی از «شرِّ» مصدق! )بخش ششم- ب)  [2025 Mar] 
*نیرنگ در تاریخ ـ اخراج نخست‌وزیر «نامطلوب» (بخش ششم- الف)  [2025 Mar] 
*شاپور بختیار و توتالیتاریسم گریزی به رساله ی دکتری او  [2025 Jan] 
* نیرنگ در تاریخ: اخراج نخست‌وزیر «نامطلوب»، بخش پنجم- ج خلاصی از «شرِّ» مصدق!  [2024 Sep] 
*اخراج نخست‌وزیر «نامطلوب» بخش پنجم- الف: خلاصی از «شرِّ» مصدق!   [2024 Aug] 
* اپوزیسیون متحد جمهوری اسلامی چیست و چگونه بوجود می‌آید،  [2024 Jul] 
*اپوزیسیون متحد جمهوری اسلامی چیست و چگونه بوجود می‌آید (بخش نخست)  [2024 Jul] 
* مصدق و اصلاحات ارضی ـ برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش ۲۳ ـ ب)  [2024 Jun] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار، بخش ۲۳ (الف): منظور از مردم چیست؟  [2024 May] 
*اخراج نخست‌وزیر «نامطلوب» (بخش چهارم - ج)  [2024 May] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش ۲۲ ـ ج)  [2024 Apr] 
* نیرنگ در تاریخ: «اخراج نخست وزیر نامطلوب از راه قانونی»! (بخش چهارم - ب) سخنرانی دکتر مصدق و الهیار صالح در اجلاس شورای امنیت [2024 Apr] 
*به مناسبت درگذشت دکتر محمـد مصدق، گاستون فورنیه  [2024 Mar] 
*نیرنگ در تاریخ: «اخراج نخست وزیر نامطلوب از راه قانونی»! سقوط اخلاقی و فرهنگی تا کجا؟ (بخش سوم)  [2024 Jan] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش بیستم)  [2024 Jan] 
*شباهت‌ها و تفاوت‌ها میان دو شکست: ۲۸ مرداد و ۲۲ بهمن  [2023 Dec] 
*نیرنگ در تاریخ: «اخراج نخست وزیر نامطلوب از راه قانونی»!  سقوط اخلاقی و فرهنگی تا کجا؟ [2023 Dec] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار/ بخش هجدهم- ب  [2023 Nov] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار/بخش هجدهم- الف  [2023 Nov] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار* بخش شانزدهم  [2023 Oct] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار* بخش پانزدهم -ج  [2023 Sep] 
* برگهایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار، بخش پانزدهم ـ ب  [2023 Sep] 
* جمهوری اسلامی حکومتی مرده است! اما چرا برچیده‌ نمی‌شود؟ بخش اول: یک نظام رو به موت  [2023 Sep] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار (بخش پانزدهم ـ الف) بختیار یک شخص نیست؛ یک راه است؛ راه امروز و آینده‌ی ایران [2023 Aug] 
*آخرین نخست وزیر نظام مشروطه ایران، متن سخنان علی شاکری زند بر مزار شاپور بختیار  [2023 Aug] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار/ بخش چهاردهم  [2023 Jul] 
*دعوت پادشاه از شاپور بختیار برای دیدار با او برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش سیزدهم) [2023 Jul] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش دوازدهم)  [2023 Jul] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش یازدهم)، علی شاکری زند  [2023 Jun] 
*باز هم تشدید اعدام‌ها  [2023 Jun] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار/ بخش دهم  [2023 Jun] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش نهم ـ ب)  [2023 May] 
*چگونه منشور ننویسیم!/ بخش دوم  [2023 May] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپوربخش نهم – الف بختیار*  [2023 May] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش هشتم ـ ب)  بختیار یک شخص نیست؛ یک راه است؛ راه امروز و آینده‌ی ایران [2023 Apr] 
*همبستگی برای ایران استیا ایران برای همبستگی است؟  [2023 Apr] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار*، بخش هفتم  - ب: اعلامیه‌ سه ماده‌ای کریم سنجابی در پاریس و ولایت فقیه خمینی [2023 Apr] 
*منشوری برای اهالی کره‌‏ی ماه  [2023 Mar] 
*برگهایی اززندگی سیاسی دکترشاپور بختیارـ بخش ششم  [2023 Mar] 
*برگ هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار، بخش پنجم: آغاز بحران در حکومت فردی  [2023 Mar] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار، بخش چهارم: آغاز بحران در حکومت فردی  [2023 Feb] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار، بخش سوم: فعالیت در تجدید سازمان جبهه ملی ایران  [2023 Feb] 
*برگ هایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار* (بحش دوم)  [2023 Jan] 
*برگ هایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار ـ جوانی، تحصیلات، مبارزه با نازیسم  [2023 Jan] 
*دولت موقت در تبعید و ضرورت حیاتی آن در شرایط کنونی  [2022 Dec] 
*ملت ایران، یک واقعیت تاریخی انکارناپذیر، مفهوم «ملت»، پادزهری در برابر واژه‌ ایدئولوژیک «امت اسلام» و فتیشیسم قومی (بخش سوم)  [2022 Aug] 
*ملت ایران، یک واقعیت تاریخی انکارناپذیر  [2022 Aug] 
*آیا جمهوری اسلامی مشروعیتی داشته که ازدست داده؟ غباربرانگیختن در مسیر حرکت واقعی [2022 Jul] 
* اتحادعملِ همه ی نیروهای ملی از مشروطه خواه تا جمهوریخواه  اسم رمز پیروزی اتحاد است [2022 May] 
*درباره ی نهضت مقاومت ملی ایران*  [2022 May] 
*خمینی چگونه به قدرت رسید؟ آیا این فاجعه اجتناب‌ناپذیر بود؟ ضرورت بیان کامل حقیقت به جای حاشیه‌نویسی!   [2022 Apr] 
*منوچهر هزارخانی: مرگی از هر جهت اندوهبار  [2022 Mar] 
*آیا فدراسیون روسیه و اتحاد شوروی سابق ماهیتاً یکی نیستند؟   [2022 Mar] 
*پوتین اوکرایین و روسیه، همه چیز اینجا شروع می شود  [2022 Mar] 
*احیاءِ «عظمت گذشته ی» امپراتوری روس؟ کدام عظمت؟  [2022 Mar] 
* در حاشیه عملیات تروریستی اخیرِ داعش  [2022 Feb] 
*برای دوری از انحرافات و انشعابات در جبهه ملی ضرورت بازگشت به اصالت نهضت ملی  [2022 Jan] 
*اتحادعمل برای نجات کشور از زوال! * انتظار تا کی و برای چه؟  [2021 Dec] 
* راه انتخاب میان سلطنت مشروطه و جمهوری از دید شاپور بختیار  [2021 Oct] 
*بحران سیاسی کشور و راه اتحاد عمل همه ی ایراندوستان دموکرات، پیش بینی بختیار نزدیک است  [2021 Aug] 
*شاپور بختیار و توتالیتاریسم، گریزی به رساله ی دکتری او  [2021 Jul] 
* اثرات متقابل مخالفان فعال رژیم و مردم غیرمتشکل: یک فرآیند دینامیک  [2021 Jun] 
*سر و ته، یک کرباس  [2021 Jun] 
*نگاهی به ریشه های ژرف یک فاجعه ملی بخش سوم   [2021 Mar] 
* نگاهی به ریشه‌های ژرف یک فاجعه‌ی ملی، به مناسبت ۲۲ بهمن ماه (بخش دوم)  [2021 Mar] 
* به مناسبت ۲۲ بهمن ماه، نگاهی به ریشه های ژرف یک فاجعه ی ملی  [2021 Feb] 
*ملاحظاتی درباره‌ متن حقوقی امانتی استاد محمـدرضا شجریان  [2021 Jan] 
* از مشروطه به جمهوری عبورکردیم؟ چه کسی عبورکرد و چگونه؟  [2021 Jan] 
* از مشروطه به جمهوری عبورکردیم؟ چه کسی عبورکرد و چگونه؟   [2021 Jan] 
*هموطنان بی مسئولیتی که در برابر امام جماران به امامزاده ی کاخ سفید دخیل بسته بودند یتیم شدند  [2020 Nov] 
*رادیکالیزاسیون دینی جوانان پناهنده و نقش حس ملی  [2020 Nov] 
*دولت موقت و چارچوب قانونی کارهای آن  [2020 Oct] 
*«علوم اجتماعی اسلامی» چه صیغه ای است؟   [2020 Aug] 
*جمهوری اسلامی کابوسی باورنکردنی بیست ونهمین سالگرد قتل شاپور بختیار و دستیار وی سروش کتیبه  [2020 Aug] 
*برتری مخالفان جمهوری اسلامی نسبت به سران این نظام در چیست؟ بخش سوم: دیگرِ تجربه‌های عملی اپوزیسیون  [2020 Aug] 
*برتری مخالفان جمهوری اسلامی نسبت به سران این نظام در چیست؟ بخش دوم: کدام استثناء؟  [2020 Jul] 
*برتری مخالفان جمهوری اسلامی نسبت به سران این نظام در چیست؟   [2020 Jul] 
* آزادی عقیده و بیان و زندگی جمعی نیازمند قواعد مشترک جمعی است (بخش دوم) • ضرورت قواعد مشترک همکاری و همگامی برای اپوزیسیون دموکرات ایران [2020 Jun] 
*آزادی عقیده و بیان و زندگی جمعی نیازمند قواعد مشترک کار جمعی است  [2020 Jun] 
*ایران هرگز نخواهد مرد!   [2020 May] 
* برگ هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار  [2020 Apr] 
*نمایش از این پس بی اثر «انتخابات»، پرده دری از فریب «اصولگرا ـ اصلاح طلب»  [2020 Mar] 
* برگ هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار* ۳۹ـ تدارکات و ترتیبات سالیوان برای ایجاد پیوند میان ارتش و نمایندگان خمینی   [2020 Mar] 
* برگ هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار*  [2020 Mar] 
*بحثی در مقاله‌ی : خطای بختیار، پایان بازرگان  [2020 Feb] 
*تحریم انتخابات را به کارزار همصدایی علیه اساس رژیم و رفراندم برضد آن بدل کنیم   [2020 Feb] 
*منطق جمهوری اسلامی: تحریک دیگران؛ تحقیرشدن؛ واکنش به تحقیرشدن کشته شدن قاسم سلیمانی تحقیری بزرگ برای نظام و چالشی خطرناک برای کشور بود [2020 Jan] 
*تحریم یکصدای نمایش انتخابات: ضرورتی سیاسی، نه انتخاباتی!   [2019 Dec] 
*انبار باروتی بنام ایران  ضرورت حادهمآهنگی و آشتی میان همه ی هواداران حاکمیت ملی [2019 Nov] 
*شورای دوران گــُـذار یا مدیریت بی‍گــُـدار برای «اقوام و ملیت های ساکن ایران» !   [2019 Oct] 
* بساط تحمیق انتخابات را یکصدا تحریم کنیم (۲)  [2019 Sep] 
*بساط تحمیق انتخابات را یکصدا تحریم کنیم بخش یکم: مشروعیت نظام‌های سیاسی و رابطه‌ نهاد انتخابات با آن [2019 Sep] 
*بیست و هشت سال پس از قتل شاپور بختیار پراکندگی نیروهای مخالف جمهوری اسلامی و راه پیروزی بر آن   [2019 Aug] 
* بحران در روابط ایران و آمریکا:‏ یا زمان قدرت نمایی شاگرد جادوگرها  [2019 Jul] 
* زند ایران چیست؛ ایرانیت کدام است؟  ادای سهمی در پاسخ به یک مغالطه [2019 Jul] 
*ایران چیست؛ ایرانیت کدام است؟ ادای سهمی در پاسخ به یک مغالطه بخش دوم ادعای درونی بودن اسلام و ...!  [2019 Jul] 
*ایران چیست؛ ‏ ایرانیت کدام است؟   [2019 Jun] 
*جمهوری اسلامی:‏ یک نظام تروریست، با همه‌ی اجزاء و بازوانش   [2019 Apr] 
*اتحادِ عمل آری؛ ‏ اما برای چه منظور؟ و از کدام راه؟   [2019 Apr] 
*جامعه‌ ایران از سر گندیده است  [2019 Mar] 
*این نظام رفتنی است ما نیستیم که می گوییم؛ آنها خود می دانند!  [2019 Feb] 
*در میان مخالفان جمهوری اسلامی اختلاف ها از کجا سرچشمه می گیرد؟  [2019 Jan] 
*ما نمی بایست سنگر قانون اساسی را رها می کردیم   [2019 Jan] 
*ملاحظاتی درباره ی رساله ی دکترای شاپور بختیار  [2018 Nov] 
*جمهوری، یا مشروطه ی پادشاهی؟ بحث بر سر چیست؟  [2018 Nov] 
* با اعتصاب عمومی نباید بازی کرد   [2018 Oct] 
* مجازات شلاق برای معلمان کشور !   [2018 Oct] 
*مرگ امیرانتظام فرصتی برای آب تطهیر بر سر انقلابیون دیروز و اصلاح‌طلبان امروز!  [2018 Aug] 
* اقتصادی ویران؛ نتیجه ی تحریم ها، یا اثر ورشکستگی به تقصیر   [2018 Aug] 
*آزادی گرفتنی است نه دادنی  [2018 Jul] 
*چرا جمهوری اسلامی رفتنی است وظیفه‌ی ما برای وقوع بهترین صورت این فرآیند چیست* [2018 May] 
*از بحث عدم‌ مشروعیت رژیم و پیش‌بینی سقوط آن تا زمین‌لرزه‌های جدید (بخش دوم)،  [2018 Apr] 
*از بحث عدم‌مشروعیت رژیم و پیش‌بینی سقوط آن تا زمین‌لرزه‌های جدید  [2018 Mar] 
*همه‌پرسی، به چه منظور، چگونه، در چه زمان، و به دست کدام حکومت ؟   [2018 Feb] 
*جدایی دین از حکومت یا حکومتِ لاییک*  [2018 Jan] 
*نکاتی پیرامون مفاهیم ملیت، اقلیت، خودمختاری* بخش چهارم  [2018 Jan] 
*نکاتی پیرامون مفاهیم ملیت، اقلیت، خودمختاری بخش سوم  [2017 Dec] 
*نکاتی پیرامون مفاهیم ملیت، اقلیت، خودمختاری بخش دوم  [2017 Dec] 
*نکاتی پیرامون مفاهیم ملیت، اقلیت، خودمختاری ، بخش یکم  [2017 Dec] 
* افسانه‌ی حمله‌ی نظامی عراق به ایران بنا به ‏ توصیه‌ی شاپور بختیار بخش چهارم   [2017 Nov] 
*علل واقعی جنگ ایران و عراق و افسانه‌ی حمله‌ی صدام به ایران به توصیه‌ی شاپور بختیار (بخش سوم)  جستجو در علل و مقدمات حمله‌ی عراق به ایران  [2017 Nov] 
* علل واقعی جنگ ایران و عراق و افسانه‌ی حمله‌ی صدام به ایران ‏ به توصیه‌ی شاپور بختیار (بخش دوم)  [2017 Nov] 
*علل واقعی جنگ ایران و عراق و افسانه‌ی حمله‌ی صدام به ایران ‏ به توصیه‌ی شاپور بختیار (بخش یکم)  [2017 Oct] 
*مصدق و اصـلاحات کاذب، بخش سوم: موضع نیروهای سیاسی دیگر  [2017 Oct] 
*مصدق و اصـــلاحــات کاذب «تقسیم اراضی ... با تمرکز جمعیت می تواند عواقب وخیم‌تری...»   [2017 Oct] 
*دکتر مصدق ‏ و اصـلاحـات کاذب یا یکی از ریشه‌های عمده‌ی ضدِانقلاب‌اسلامی ‏  [2017 Oct] 
*از مرگ هیچکس شاد نباید شد اما...  [2017 Sep] 
* سلطه‌ی دیوان و رژیم تباهیها تنها به دست مردم برچیده خواهد شد بخش دوم   [2017 Jul] 
*سلطه‌ی دیوان و رژیم تباهیها تنها به دست مردم برچیده خواهد شد  [2017 Jul] 
*آیا در این «انتخابات» ملت شکست خورد؟ قسمت دوم  [2017 Jun] 
*آیا در این «انتخابات» ملت شکست خورد؟  [2017 May] 
* تحریم انتخابات ساده گیری مبارزه نیست ‏  [2017 May] 
*گفتید جمهوریت؟ کدام جمهوریت؟   [2017 May] 
*در چنگال جمهوی اسلامی اسارت تا کی ؟ (بخش دوم)  [2017 May] 
*در چنگال جمهوی اسلامی اسارت تا کی ؟ «انتخابات» کاذب را هرچه یکصدا تر تحریم کنیم ! [2017 Apr] 
*انتخابات ریاست جمهوری فرانسه؛ نامه ی سرگشاده به نامزدها و رأی دهندگان به آنان*   [2017 Apr] 
* ضرورت گام هایی کوتاه و سنجیده برای اتحاد آزادیخواهان واقعی  ورشکستگی اخلاقی کامل نظام حاکم و نشانه هایی از آغاز فروپاشی آن [2017 Mar] 
*کسانی که تروریست‌ها و خرابکاران را مردم می‌نامند! (بخش دوم)  [2017 Mar] 
* نوبت خطرکردن بختیار برای نجات کشور از سقوط در پرتگاهی که به سوی آن می رفت (بخش سوم)  [2017 Feb] 
*آیا نظام مشروطه منسوخ شده بود؟ جلوگیری از نخست ‌وزیری صدیقی و نوبت خطرکردن بختیار (بخش دوم)  [2017 Feb] 
* به مناسبت سی و هشتمین سال تشکیل دولت ملی بختیار ‏  [2017 Feb] 
*نقش دکتر سنجابی در شکست دولت ملی بختیار و انقراض نظام مشروطه (بخش چهارم و پایانی)  [2016 Oct] 
* نقش دکتر سنجابی در شکست دولت ملی بختیار و انقراض نظام مشروطه (بخش سوم)  [2016 Oct] 
*نقش دکتر سنجابی در شکست دولت ملی بختیار و انقراض نظام مشروطه بخش دوم   [2016 Sep] 
*نقش دکتر سنجابی در شکست دولت ملی بختیار و انقراض نظام مشروطه؛ به مناسبت بیست و پنجمین سال ‏ قتل شاپور بختیار  [2016 Sep] 
* منشاء هراس شدید نظام از مردم ! (بخش پایانی) بخش دوم  [2016 Jun] 
*منشاء هراس شدید نظام از مردم ! بخش دوم، بهره ی الف   [2016 Jun] 
*منشاء هراس شدید نظام از مردم !  نظامی که مشروعیت ندارد همواره خود را در خطر نابودی می بیند [2016 Jun] 
*رژیم راًی مردم را برای نمایش و کسب مشروعیت می خواهد  [2016 Feb] 
* در حاشیه ی عملیات تروریستی اخیرِ داعش   [2016 Jan] 
*نکاتی از زندگی خسرو شاکری زند و سبب درگذشت وی  [2015 Oct] 
*توسل به دروغ و فریب برای پوشاندن تسلیم به توافقنامه ای خفت بار  [2015 Apr] 
*پیرامون یکی از پرگویی های کاشف سکولاریسم نو(۳)  [2014 Dec] 
*پیرامون یکی از پرگویی های کاشف   [2014 Dec] 
*پیرامون یکی از پرگویی های کاشف «سکولاریسم نو»  [2014 Dec] 
*دولت اسرائیل، یا یک یاغی جهانی که در پی اجرای «راه حل نهایی» برای مردم فلسطین است  [2014 Jul] 
*نگاهی به رفتار سیاسی سران جبهه ملی در ماههای پیش از انقلاب (بخش دوم) چگونگی پذیرش تشکیل دولت ملی از سوی دکتر شاپور بختیار [2014 Jul] 
*نگاهی به رفتار سیاسی سران جبهه ملی در ماههای پیش از انقلاب  [2014 Jul] 
*ملاحظاتی پيرامون مقاله «بازرگان، روحانيت و بختيار»، بخش سوم (قسمت دوم)  [2013 Oct] 
*بختیار، بازرگان و روحانیت؛ ملاحظاتی پیرامون مقاله‌‌‌ی «بازرگان، روحانیت و بختیار»۱- بخش سوم تیرخلاص  [2013 Oct] 
*بختیار، بازرگان و روحانیت- بخش دوم  [2013 Sep] 
*ملاحظاتی پیرامون مقاله‌ی «بازرگان، روحانیت و بختیار»۱ بخش اول روحانیت درنهضت ملی [2013 Sep] 
*مصر بار دیگر به پا می خیزد با تهدید به نافرمانی مدنی در مصر اولین سنگر توتالیتاریسم اسلامگرا فرو می ریزد [2013 Jul] 
*درباره‌ی پرچم ملی ایران  [2013 Jan] 
*آیا صلحجویان نسل های جدید اسرائیل خواهند توانست ماجراجویی رهبران سنتی جنگ طلب خود را مهار کنند و از فکر حمله به ایران بازدارند   [2012 Apr] 
*پاسخی به ادعاهای نسنجیده و بی پایه ی آقای همایون کاتوزیان درباره ی کنفدراسیون جهانی   [2011 Nov] 
*افشاء یک تحریف بزرگ تاریخی پاسخی به ادعاهای نسنجیده و بی پایه‌ی آقای همایون کاتوزیان درباره ی کنفدراسیون جهانی و عده ای از رهبران آن  [2011 Oct] 
*بازار گرم افترا علیه مصدق و بختیار  چه کسانی از نام مصدق و بختیار می ترسند و چرا؟ بخش دوم 2ـ دنباله ی" راه توده" و مصدق [2011 Oct] 
*بازار گرم افترا علیه مصدق و بختیار (۲)  [2011 Aug] 
*بازار گرم افترا علیه مصدق و بختیار  [2011 Aug] 
*مصدق، پیروان مصدق، اهداف، اصول کار و منش آنان (بخش دوم ـ ب)  [2011 Apr] 
*مصدق، پیروان مصدق، اهداف، اصولِ کار و منشِ آنان  [2011 Apr] 
*مصدق، پیروان مصدق، اهداف، اصولِ کار و منشِ آنان  بخش نخست ـ ب [2011 Mar] 
*مصدق، پیروان مصدق، اهداف، اصولِ کار و منشِ آنان  [2011 Mar] 
*توتالیتاریسم و زمین لرزه های اجتناب ناپذیرآن( بخش دوم)   تصفیه ها در جمهوری اسلامی از همان آغاز کار [2010 Mar] 
*توتالیتاریسم و زمین لرزه های اجتناب ناپذیرآن(٭)   [2010 Mar] 
*دولت بختیار و فروغ آزادی (بخش دوم)  [2010 Jan] 
*دولت بختیار و فروغ آزادی (بخش نخستین)  [2010 Jan] 
*چه کسانی از علائم شیر و خورشید پرچم ملی ایران می ترسند؟  [2009 Aug]