PEZHVAKEIRAN.COM نیرنگ در تاریخ ـ اخراج نخست‌وزیر «نامطلوب» (بخش ششم- الف)
 

نیرنگ در تاریخ ـ اخراج نخست‌وزیر «نامطلوب» (بخش ششم- الف)
علی شاکری زند

نخست وزیری قوام

 

در بخش پنجم، الف، ب و ج دیدیم که از چه زمان و با چه سرسختی و پیگیری دولت انگلستان، و بیش از همه انتونی ایدن وزیر خارجه‌ی بعدی دولت محافظه‌کار، در صدد ساقط‌کردن دولت مصدق بودند. ضمنا یادآور شدیم که یکی از مساِیل موجود در این راه یافتن کسی بود که بتواند جانشین او شودـ چنین افرادی فراوان نبودند؛ کسانی که برای احراز چنین سمتی حاضر به خدمت به بیگانه و فداکردن منافع و مصالح عالی میهن خود باشند. در میان آنان دو تن از همه مشهورتر بودند: احمد قوام ـ قوام السلطنه ـ و سید ضیاءالدین طباطبایی. سید ضیاء کسی بود که در ۱۹۲۱ بنا بر یک طرح انگلستان دست به کودتای معروف سوم اسفند زده‌بود. قوام هم از همان ابتدای سمت‌های مهمش همواره از روابط خویش با نمایندگان رسمی انگلستان در ایران برای حمایت از خود سودمی‌برد*. در مورد جانشین برای مصدق سران دولت بریتانیا میان قوام و سید ضیاء دچار تردید بودند. بویژه اینکه میانشان در این مورد اختلاف نظر نیز وجود داشت. وینستون چرچیل رهبر حزب محافظه‌کار که حزب مخالف دولت کارگری بود گفته‌بود باید درباره‌ی قوام مطالعه‌کرد.

«وقتی خبر پیشنهاد شفیعا ـ یک تاجر ایرانی ۱ـ به گوش چرچیل که در آن موقع رهبر حزب مخالف محافظه‌کار بود رسید ترتیبی داد که سه تن از نمایندگان پارلمان انگلیس که ضمناً سابقه کارهای اطلاعاتی و جاسوسی نیز داشتند، با رجینالد باوكر، معاون وزیر خارجه در امور مربوط به خاورمیانه ملاقات کنند و مسئله را مورد مطالعه قراردهند تا ببینند اصولاً موضوع ارزش پیگیری دارد یا نه؟ در این جلسه مسئله جانشینی مصدق به‌وسیله قوام بکلی ردشد. زیرا آلن روتنی از وزارت خارجه صریحاً گفت: ما پول خود را روی اسب دیگری - سیدضیاء - شرط‌بندی کرده‌ایم۲.»

«در اکتبر سال ۱۹۵۱ که چرچیل خود به نخست وزیری رسید، شفیعا، تاجر ایرانی نامبرده در بالا،... دوباره کوشید قوام را به صورت تنها شخصی که قادر به سرنگون کردن مصدق است جلواندازد اما این بار مبلغ ۲ میلیون لیره مطالبه می‌کرد و می‌گفت: این پول را برای تقسیم بین ایرانیان در داخل و خارج مجلس ‌و همچنین روسای قبایلی می‌خواهد... که وظیفه‌شان ایجاد تظاهرات و نمایشهای سیاسی به‌نفع قوام‌السلطنه خواهدبود.

وزارت خارجه انگلیس مردد بود و عقیده نداشت قوام در ایران طرفداران قابل ملاحظه‌ای داشته باشد...»

«مع‌ذالك، دكتر زیهنر که وظیفه‌اش سرنگون‌کردن مصدق بود، و به همین دلیل او را به سفارت انگلیس در تهران فرستاده‌بودند معتقد بود برای انجام این امر قوام درست همان کسی است که دنبالش می‌گردند. او تحت تأثیر دوست قوام، عباس اسکندری، قرار گرفت که به وی گفته‌بود قوام می‌خواهد منافع مشروع بریتانیا را در ایران بدون به خطر انداختن استقلال سیاسی و اقتصادی این کشور حفظ کند و اضافه کرده‌بود: «قوام می‌‌خواهد بریتانیا در ایران اعمال نفوذ کند و این امر را خیلی بر نفوذ آمریکایی‌ها که احمق و بی‌تجربه هستند یا روسها که دشمنان سوگندخورده‌ی ایران می‌باشند، ترجیح می‌دهد. ولی باز هم این استدلال نتوانست باوکر معاون وزارت خارجه انگلیس را متقاعد کند که لازم است از قوام حمایت کرد۲.»

در عین حال قوام خود نیز بیکار ننشسته‌بود و پیام تاجر ایرانی نامبرده در بالا با اطلاع او بود.

در ماه نوامبر ۱۹۵۱، قوام خودش مستقیماً به میدلتون کاردار وقت سفارت انگلیس در تهران نوشت: «در این شرایط بحرانی من به این دلیل آماده قبول مسئولیت شده‌ام که اعتقاد دارم می‌توانم صمیمانه كمك كنم تا دولت اعلیحضرت پادشاه انگلستان بتواند سنگ بنای... روابط دوستانه واقعی را میان مردم بریتانیا و مردم ایران که مرا به زمامداری فرامی‌خوانند بگذارد. در این میان یک روزنامه چاپ تهران به نام (خبر) که خرج آن را قوام تأمین میکرد شروع به حمله به مصدق کرد و او را برای نخست وزیری نامناسب خواند. روزنامه خبر نوشته‌بود: «اگر ملت از قوام بخواهد او از خدمتگزاری دریغ نخواهدکرد۳.»

گرچه لوگن در وزارت خارجه انگلیس نمی‌دانست چگونه قوام تصور می‌کند که ملت ایران او را به زمامداری طلبیده‌است اما احساسش این بود که زمامداری قوام به نفع بریتانیا خواهدبود. پس از گفتگوها و مطالعات زیاد سرانجام وزارت خارجه انگلیس به میدلتون کاردار سفارت خود در تهران دستور داد به قوام‌السلطنه اطلاع دهد: «اگر او بخواهد نخست‌وزیر شود از پشتیبانی دولت اعلیحضرت پادشاه انگلستان در مورد پیداکردن راه حل رضایت‌بخشی در زمینه‌ی مسئله نفت برخوردار خواهدبود. در اواخر دسامبر ۱۹۵۱ سفارت این پیام را به قوام رساند ولی او بصورتی اسرار آمیز پاسخ داد اکنون مطلبی که مایل باشد با انگلیس مطرح کند ندارد و اندکی بعد تهران را به قصد اروپا ترک کرد. حرفهای قوام وزارت خارجه انگلیس را سردرگم کرد و بالاخره به این نتیجه رسیدند شاید او مطالب بسیار مهمی را می‌خواهد مطرح کند و صلاح نمی‌داند این مطالب در سطح سفارت و در تهران مورد بحث قرارگیرد۴.

«با وجود این میدلتون گزارش داد اگر قوام ... به وسیله بریتانیا حمایت شود و روی کار بیاید بهترین مساعی خود را به کار خواهد‌بست تا با ما به توافقی دست‌یابد۵.

«چندی بعد، در ۷ فوریه ۱۹۵۲، قوام از مونت کارلو پیامی برای جولین آمری نماینده محافظه کار مجلس عوام انگلیس فرستاد که در آن گفته‌بود مایل است در آنجا با وی ملاقات کند. ... آمری نیز از ایدن وزیر أمور خارجه کسب تکلیف کرد؟ به آمری گفته شد به مونت کارلو برود ... اما هرگز در او این احساس را ایجاد نکند که از طرف دولت انگلستان مأموریتی به وی محول شده‌است۶.»

عامل دیگر نقش کورسی بود. او يك عضو محافظه کار مجلس عوام با داشتن سوابق کارهای اطلاعاتی و جاسوسی بود. وی به آنتونی ناتینگ معاون پارلمانی وزارت خارجه انگلیس گزارش کرده‌بود قوام برای ادامه‌ی زمامداری می‌خواهد شخص وزیر خارجه انگلیس در این مورد به وی تضمین دهد. برای ایدن اهمیت اساسی دارد شخصاً با ... قوام ملاقات کند در غیر این صورت ما بهترین شانس خود را برای به دست آوردن يك راه حل مطلوب از دست خواهیم‌داد. کورسی همچنین متذکر شده‌بود قوام این مسئله را برای وی روشن ساخته که برای به دست گرفتن قدرت ناچار است ابتدا خود را «ضد انگلیسی نشان‌دهد ولی بریتانیا باید اوضاع را درك كند و در حالی که يک قرار مخفی با قوام می‌گذارد باید از آن پیروی کند، آن وقت در انتظار نتیجه بنشیند۷.

پس از ملاقات کورسی با قوام آمری به دیدار او که اینک در پاریس بود رفت.

وقتی آمری به قوام اطمینان داد که انگلیس بازگشت او به قدرت را تحولی در جهت بهتر شدن اوضاع تلقی می‌کند، قوام گفت: «می‌تواند اختلاف نفت را تحت شرایط و قانون ملی شدن نفت ایران برطرف کند، اما چنان ترتیبی بدهد که به قراردادهای نفتی انگلیس در هیچ نقطه‌ی دیگر جهان لطمه‌ای وارد نیاورد.» قوام همچنین گفت که «به شاه اطمینان ندارد و در گذشته از دست وی مصیبت‌ها کشیده‌است۸.» او می‌گفت مایل است شاهزاده حمید قاجار، که در جلسه‌ی آنها حضورداشت، جای شاه را بگیرد.

وقتی قوام از آمری پرسید که عکس العمل انگلیس درباره پیشنهاد او چه خواهدبود آمری جواب داد ما هم چندان رضایتی از شاه نداریم و این مسئله که وی بر تخت سلطنت بماند یا برود از نظر دولت انگلیس کاملا بی تفاوت است۹.

هنگامی که حمید از اتاق بیرون رفت و آنها را تنها گذارد، آن وقت قوام به آمری گفت این شاهزاده به مراتب از شاه فعلی بهتر است.

احساس آمری این بود که قوام شاهی می‌خواهد که کاملا دست‌نشانده خودش باشد... و از طرف دیگر به عنوان وسیله ارتباط مطمئنی میان او و لندن عمل کند .

ایدن مطمئن نبود اگر قوام روی کار آید بشود به آسانی بر او دهنه‌زد. در این باره نظر آرچیبالد راس، رئیس اداره امور شرق در وزارت خارجه انگلیس را جویا شد.

راس می‌گفت: «این دیگر اوج حماقت است که قوام را مطمئن کنیم برای اجرای نقشه‌اش در مورد گماردن يك شاه دست‌نشانده‌ی او به تخت سلطنت از پشتیبانی بریتانیا بهره‌مند است.» و در عوض بهتر است به قوام توصیه شود در صدد بهبود روابط خود با همین شاه فعلی برآید۱۰.

قوام در نیمه آوریل به تهران برگشت و شروع به بهره برداری از پشتیبانی مخالفان مصدق کرد. در این میان باوکر از وزارت خارجه انگلیس، میدلتون را در سفارت آن کشور در تهران در جریان مذاکرات قوام با آمری گذارد و به او گفت به قوام جداً متذکر شود باید بهترین مساعی خود را به‌کارگیرد تا روابطش را با شاه التیام دهد۱۱.

سام فال که تحت پوشش عنوان پست سیاسی خودش، یعنی مستشار امور شرقی سفارت، وظیفه‌دار كمك به زیهنر برای برکناری مصدق بود باز به این فکر افتاد که مناسبترین نامزد برای جانشینی مصدق باز همان قوام‌السلطنه است. فال عقیده داشت اگر قوام به قدرت برسد به عنوان يك دیكتاتور عمل می‌کند. او مجلس را منحل می‌نماید و دست به توقیف عناصر مخالف و مزاحم و احتمالاً شخص مصدق و کاشانی می‌زند اما نگران این مسئله بود که شاه طرفدار يك نخست وزیر قوی نظیر قوام نیست و مصمم شده‌است این بار مرد ضعیفی را به عنوان رئیس دولت منصوب کند۱۲.

در اوایل ماه مه ۱۹۵۲، شپرد سفیر انگلیس در تهران مأمور ورشو گردید. از این رو دیگر وظیفه میدلتون بود که به عنوان کاردار تصدی امور سفارت را به عهده گرفته، مسائل را با شاه حل‌کند. میدلتون در اینکه قوام را به عنوان نخست وزیر آینده به شاه توصیه‌کند تردید داشت تا آنکه قوام بر دودلی خویش در این مورد که خود را چنان نشان‌دهد که برای شاه قابل قبول باشد، فائق‌آید.

از طرف دیگر انگلیسی‌ها برای آنکه پشتیبانی آمریکا را نیز نسبت به قوام جلب‌کنند ترتیب ملاقاتی بین او با هندرسن را دادند و در این ملاقات سیاستمدار پیر توانست سفیر آمریکا را تحت‌تاثیر قراردهد. این ملاقات شاه را بکلی ناراحت‌کرد. او به سید ضیاء گفت: «من فکر می‌کنم او (قوام) تصمیم‌گرفته آمریکایی های احمق را هم خر خودش بکند. شاه، گرچه عقیده‌داشت ملی کردن نفت توسط مصدق در به‌دست‌آوردن احترام جهانی ایران مفید واقع شده‌است معذالک به میدلتون گفت باید جای مصدق را با نخست‌وزیری که بتواند مشکل نفت را حل‌کند و با بریتانیا روابط دوستانه برقرار نماید عوض‌کرد.

میدلتون با خوشحالی به وزارت خارجه اطلاع‌داد که این نشانه‌ی اولین بارقه‌ی امید از جانب شاه است که این بار می‌خواهد بصورتی مثبت در مسائل دخالت‌کند. اما وقتی هنری بایرود معاون وزارت خارجه آمریکا از تفکرات شاه، چشم انداز کاملاً متفاوتی برای میدلتون ترسیم‌کرد، نشانی از این خوشحالی و امیدواری به جا نماند. در ماه مه بایرود که جانشین مک‌گی شده بود مدت کوتاهی در تهران توقف داشت و ملاقاتی با شاه انجام داد. بایرود پس از این ملاقات به میدلتون گفت شاه به‌هیچوجه برای تغییر نخست‌وزیر خود تصمیمی ندارد و به نظر میرسد بسیار مایل است که حوادث مسیر عادی و طبیعی خود را طی کند۱۳.

بايرود ضمن توقف خود در تهران با مصدق نیز ملاقاتی داشت و ضمن این ملاقات از او پرسید آیا نمی‌تواند با پیشنهاد قبول تعداد بسیار کم و محدودی از اتباع انگلیس به عنوان کارشناسان نفتی ش. ن. ا. ای. (AIOC) زمینه را برای پیداشدن راه حلی در مورد اختلاف نفت قدری آسان‌کند؟ مصدق با همان طنز تلخ گزنده مخصوص خویش جواب‌داد: در مذهب ما (اسلام) شرب خمر حرام است. میزان مصرفش هم فرق نمی‌کند. اگر کسی یک قطره شراب خورد، مرتکب فعل حرام شده و يك قرابه هم اگر خورد باز هم جرمش همان ارتکاب فعل حرام است.

حالا ما ایرانی‌ها استفاده از انگلیسی جماعت را به‌عنوان کارشناس نفتی بر خود حرام‌کرده‌ایم و نمی‌خواهیم از این طایفه کسی را در این صنعت خود راه‌بدهیم.

بنابراین دیگر این مسئله که عده‌ی آنها خیلی کم و محدود یا مثل گذشته چندین هزار نفر باشد در اصل مسئله تغییری نمی‌دهد و در هر صورت اگر فقط يك انگلیسی را هم بیاوریم مرتکب گناه غیرقابل‌بخشش شده‌ایم. بایرود همانجا تشخیص‌داد تا زمانی که این مرد بر سر کار است انگلیس ها هیچ شانسی برای به‌دست‌آوردن نوعی مصالحه با ایران ندارند۱۴.

 

دنباله

بخش ششم ـ ب

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

*. دکتر خسرو شاکری زند، ... قوام، دو مجلد.

۱. * نک. بخش اول این مقاله.

دکتر مصطفی عِلم، نفت، قدرت و أصول، ص. ۳۷۱.

Oil, Power, and Principle

Iran's Oil Nationalization and Its Aftermath

Mostafa ElmReview by: Fakhreddin Azimi

پی‌نوشت ۱؛ سند شماره‌ی ۹۱۵۵۹/ ۳۷۱ وزارت خارجه‌ی انگلیس. پیشنویس جرج راجر ئز از مذاکراتش با شفیعا.

۲. همان، ص. ۳۷۲. پی‌نوشت ۲. سند شماره‌ی ۹۱۵۵۹/ ۳۷۱ وزارت خارجه‌ی انگلیس. از موریسون به چرچیل. ۳ ژوییه ۱۹۵۱. پیشنویس از باروکر درباره ی مذاکراتش با فیتز روی مک لین، کریستوفر سومر و جولین آمری، نمایندگان مجلس عوام. ۵ ژوییه ۱۹۵۱.

۳. همان، صص.۳۷۳. پی‌نوشت ۶؛ روزنامه‌ی خبر، ۱۱ نوامبر ۱۹۹۱.

۴. پیشین؛ پی‌نوشت ۷؛ سند شماره‌ی ۹۱۶۱۲/ ۳۷۱ وزارت خارجه‌ی انگلیس. پیشنویس از لوگن ۱۹ نوامبر ۱۹۵۱. سند شماره‌ی ۹۱۶۱۳ / ۳۷۱ و زارت خارجه‌ی انگلیس. پیشنویس از مانیوز ۱۳ نوامبر ۱۹۵۱.

۵. پیشین؛ پی‌نوشت ۸؛ سند شماره‌ی ۹۱۶۱۲/ ۳۷۱ وزارت خارجه‌ی انگلیس. از میدلتون به سارل. ۷ ژانویه ۱۹۵۱.

۶. همان، ص. ۳۷۴. پی‌نوشت ۹. همان منبع،. از آنتونی ناتینگ به جی. آمری. ۱۹ فوریه ۱۹۵۱.

۷. پیشین. پی‌نوشت ۱۰. همان منبع. از کنت کورسی به آنتونی ناتینگ، ۱۳ فوریه ۱۹۵۲.

۸. همان، ص. ۳۷۵. پی‌نوشت ۱۲. از آمری به سلوین لوید. ۲۵ مارس ۱۹۵۲.

مصاحبه‌ی نویسنده با شاهزاده حمید قاجار، لندن، ۲۵ مارس ۱۹۸۵.

۹. صص. ۳۷۶ـ ۲۷۵. پی‌نوشت ۱۳ - همان منبع.

۱۰. ص. ۳۷۶. پی‌نوشت ۱۴ - همان منبع. پیشنویس از راس ۵ آوریل ۱۹۵۲.

۱۱. ص. ۳۷۷. پی‌نوشت ۱۶ - همان منبع از باوکر به میدلتون ۱۶ آوریل ۱۹۵۲.

۱۲. ص. ۳۷۷. پی‌نوشت ۱۸ - سند شماره ۲۴۸/۱۵۳۱ وزارت خارجه انگلیس پیشنویس از فال ۲۸ آوریل و ۳۰ زونن ۱۹۵۲.

۱۳. ص. ۳۷۸ ـ ۳۷۷.

پی‌نوشت ۱۸ - سند شماره ۲۴۸/۱۵۳۱ وزارت خارجه انگلیس پیشنویس از فال ۲۸ آوریل و ۳۰ ژوئن ۱۹۵۲.

پی‌نوشت ۱۹ - همان منبع پیش نویس از میدلتون ۱ ژوئن ۱۹۵۲ پی‌نوشت ۲۰ـ همان منبع پیش نویس از زیهنر ۲۳ ژوئن ۱۹۵۲.

پی‌نوشت ۲۱- سند شماره ۳۷۱/۹۸۶۸۶ وزارت خارجه انگلیس از میدلتون به وزارت خارجه ۱۱ مارس ۱۹۵۲.

پی‌نوشت ۲۲- سند شماره ۳۷۱/۹۸۶۱۵ وزارت خارجه انگلیس از جان واکر سفارت انگلیس در تهران به وزارت خارجه درباره مذاکراتی که با شاه انجام داده است.

۱۴. صص ۳۷۹ـ ۳۷۸.

پی‌نوشت ۲۳- مصاحبه‌ی نویسنده کتاب با هنری بایرود، واشنگتن، سپتامبر ۱۹۸۵

منبع:پژواک ایران


علی شاکری زند

فهرست مطالب علی شاکری زند در سایت پژواک ایران 

*نیرنگ در تاریخ ـ اخراج نخست‌وزیر «نامطلوب» (بخش ششم- الف)  [2025 Mar] 
*شاپور بختیار و توتالیتاریسم گریزی به رساله ی دکتری او  [2025 Jan] 
* نیرنگ در تاریخ: اخراج نخست‌وزیر «نامطلوب»، بخش پنجم- ج خلاصی از «شرِّ» مصدق!  [2024 Sep] 
*اخراج نخست‌وزیر «نامطلوب» بخش پنجم- الف: خلاصی از «شرِّ» مصدق!   [2024 Aug] 
* اپوزیسیون متحد جمهوری اسلامی چیست و چگونه بوجود می‌آید،  [2024 Jul] 
*اپوزیسیون متحد جمهوری اسلامی چیست و چگونه بوجود می‌آید (بخش نخست)  [2024 Jul] 
* مصدق و اصلاحات ارضی ـ برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش ۲۳ ـ ب)  [2024 Jun] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار، بخش ۲۳ (الف): منظور از مردم چیست؟  [2024 May] 
*اخراج نخست‌وزیر «نامطلوب» (بخش چهارم - ج)  [2024 May] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش ۲۲ ـ ج)  [2024 Apr] 
* نیرنگ در تاریخ: «اخراج نخست وزیر نامطلوب از راه قانونی»! (بخش چهارم - ب) سخنرانی دکتر مصدق و الهیار صالح در اجلاس شورای امنیت [2024 Apr] 
*به مناسبت درگذشت دکتر محمـد مصدق، گاستون فورنیه  [2024 Mar] 
*نیرنگ در تاریخ: «اخراج نخست وزیر نامطلوب از راه قانونی»! سقوط اخلاقی و فرهنگی تا کجا؟ (بخش سوم)  [2024 Jan] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش بیستم)  [2024 Jan] 
*شباهت‌ها و تفاوت‌ها میان دو شکست: ۲۸ مرداد و ۲۲ بهمن  [2023 Dec] 
*نیرنگ در تاریخ: «اخراج نخست وزیر نامطلوب از راه قانونی»!  سقوط اخلاقی و فرهنگی تا کجا؟ [2023 Dec] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار/ بخش هجدهم- ب  [2023 Nov] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار/بخش هجدهم- الف  [2023 Nov] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار* بخش شانزدهم  [2023 Oct] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار* بخش پانزدهم -ج  [2023 Sep] 
* برگهایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار، بخش پانزدهم ـ ب  [2023 Sep] 
* جمهوری اسلامی حکومتی مرده است! اما چرا برچیده‌ نمی‌شود؟ بخش اول: یک نظام رو به موت  [2023 Sep] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار (بخش پانزدهم ـ الف) بختیار یک شخص نیست؛ یک راه است؛ راه امروز و آینده‌ی ایران [2023 Aug] 
*آخرین نخست وزیر نظام مشروطه ایران، متن سخنان علی شاکری زند بر مزار شاپور بختیار  [2023 Aug] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار/ بخش چهاردهم  [2023 Jul] 
*دعوت پادشاه از شاپور بختیار برای دیدار با او برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش سیزدهم) [2023 Jul] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش دوازدهم)  [2023 Jul] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش یازدهم)، علی شاکری زند  [2023 Jun] 
*باز هم تشدید اعدام‌ها  [2023 Jun] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار/ بخش دهم  [2023 Jun] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش نهم ـ ب)  [2023 May] 
*چگونه منشور ننویسیم!/ بخش دوم  [2023 May] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپوربخش نهم – الف بختیار*  [2023 May] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش هشتم ـ ب)  بختیار یک شخص نیست؛ یک راه است؛ راه امروز و آینده‌ی ایران [2023 Apr] 
*همبستگی برای ایران استیا ایران برای همبستگی است؟  [2023 Apr] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار*، بخش هفتم  - ب: اعلامیه‌ سه ماده‌ای کریم سنجابی در پاریس و ولایت فقیه خمینی [2023 Apr] 
*منشوری برای اهالی کره‌‏ی ماه  [2023 Mar] 
*برگهایی اززندگی سیاسی دکترشاپور بختیارـ بخش ششم  [2023 Mar] 
*برگ هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار، بخش پنجم: آغاز بحران در حکومت فردی  [2023 Mar] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار، بخش چهارم: آغاز بحران در حکومت فردی  [2023 Feb] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار، بخش سوم: فعالیت در تجدید سازمان جبهه ملی ایران  [2023 Feb] 
*برگ هایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار* (بحش دوم)  [2023 Jan] 
*برگ هایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار ـ جوانی، تحصیلات، مبارزه با نازیسم  [2023 Jan] 
*دولت موقت در تبعید و ضرورت حیاتی آن در شرایط کنونی  [2022 Dec] 
*ملت ایران، یک واقعیت تاریخی انکارناپذیر، مفهوم «ملت»، پادزهری در برابر واژه‌ ایدئولوژیک «امت اسلام» و فتیشیسم قومی (بخش سوم)  [2022 Aug] 
*ملت ایران، یک واقعیت تاریخی انکارناپذیر  [2022 Aug] 
*آیا جمهوری اسلامی مشروعیتی داشته که ازدست داده؟ غباربرانگیختن در مسیر حرکت واقعی [2022 Jul] 
* اتحادعملِ همه ی نیروهای ملی از مشروطه خواه تا جمهوریخواه  اسم رمز پیروزی اتحاد است [2022 May] 
*درباره ی نهضت مقاومت ملی ایران*  [2022 May] 
*خمینی چگونه به قدرت رسید؟ آیا این فاجعه اجتناب‌ناپذیر بود؟ ضرورت بیان کامل حقیقت به جای حاشیه‌نویسی!   [2022 Apr] 
*منوچهر هزارخانی: مرگی از هر جهت اندوهبار  [2022 Mar] 
*آیا فدراسیون روسیه و اتحاد شوروی سابق ماهیتاً یکی نیستند؟   [2022 Mar] 
*پوتین اوکرایین و روسیه، همه چیز اینجا شروع می شود  [2022 Mar] 
*احیاءِ «عظمت گذشته ی» امپراتوری روس؟ کدام عظمت؟  [2022 Mar] 
* در حاشیه عملیات تروریستی اخیرِ داعش  [2022 Feb] 
*برای دوری از انحرافات و انشعابات در جبهه ملی ضرورت بازگشت به اصالت نهضت ملی  [2022 Jan] 
*اتحادعمل برای نجات کشور از زوال! * انتظار تا کی و برای چه؟  [2021 Dec] 
* راه انتخاب میان سلطنت مشروطه و جمهوری از دید شاپور بختیار  [2021 Oct] 
*بحران سیاسی کشور و راه اتحاد عمل همه ی ایراندوستان دموکرات، پیش بینی بختیار نزدیک است  [2021 Aug] 
*شاپور بختیار و توتالیتاریسم، گریزی به رساله ی دکتری او  [2021 Jul] 
* اثرات متقابل مخالفان فعال رژیم و مردم غیرمتشکل: یک فرآیند دینامیک  [2021 Jun] 
*سر و ته، یک کرباس  [2021 Jun] 
*نگاهی به ریشه های ژرف یک فاجعه ملی بخش سوم   [2021 Mar] 
* نگاهی به ریشه‌های ژرف یک فاجعه‌ی ملی، به مناسبت ۲۲ بهمن ماه (بخش دوم)  [2021 Mar] 
* به مناسبت ۲۲ بهمن ماه، نگاهی به ریشه های ژرف یک فاجعه ی ملی  [2021 Feb] 
*ملاحظاتی درباره‌ متن حقوقی امانتی استاد محمـدرضا شجریان  [2021 Jan] 
* از مشروطه به جمهوری عبورکردیم؟ چه کسی عبورکرد و چگونه؟  [2021 Jan] 
* از مشروطه به جمهوری عبورکردیم؟ چه کسی عبورکرد و چگونه؟   [2021 Jan] 
*هموطنان بی مسئولیتی که در برابر امام جماران به امامزاده ی کاخ سفید دخیل بسته بودند یتیم شدند  [2020 Nov] 
*رادیکالیزاسیون دینی جوانان پناهنده و نقش حس ملی  [2020 Nov] 
*دولت موقت و چارچوب قانونی کارهای آن  [2020 Oct] 
*«علوم اجتماعی اسلامی» چه صیغه ای است؟   [2020 Aug] 
*جمهوری اسلامی کابوسی باورنکردنی بیست ونهمین سالگرد قتل شاپور بختیار و دستیار وی سروش کتیبه  [2020 Aug] 
*برتری مخالفان جمهوری اسلامی نسبت به سران این نظام در چیست؟ بخش سوم: دیگرِ تجربه‌های عملی اپوزیسیون  [2020 Aug] 
*برتری مخالفان جمهوری اسلامی نسبت به سران این نظام در چیست؟ بخش دوم: کدام استثناء؟  [2020 Jul] 
*برتری مخالفان جمهوری اسلامی نسبت به سران این نظام در چیست؟   [2020 Jul] 
* آزادی عقیده و بیان و زندگی جمعی نیازمند قواعد مشترک جمعی است (بخش دوم) • ضرورت قواعد مشترک همکاری و همگامی برای اپوزیسیون دموکرات ایران [2020 Jun] 
*آزادی عقیده و بیان و زندگی جمعی نیازمند قواعد مشترک کار جمعی است  [2020 Jun] 
*ایران هرگز نخواهد مرد!   [2020 May] 
* برگ هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار  [2020 Apr] 
*نمایش از این پس بی اثر «انتخابات»، پرده دری از فریب «اصولگرا ـ اصلاح طلب»  [2020 Mar] 
* برگ هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار* ۳۹ـ تدارکات و ترتیبات سالیوان برای ایجاد پیوند میان ارتش و نمایندگان خمینی   [2020 Mar] 
* برگ هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار*  [2020 Mar] 
*بحثی در مقاله‌ی : خطای بختیار، پایان بازرگان  [2020 Feb] 
*تحریم انتخابات را به کارزار همصدایی علیه اساس رژیم و رفراندم برضد آن بدل کنیم   [2020 Feb] 
*منطق جمهوری اسلامی: تحریک دیگران؛ تحقیرشدن؛ واکنش به تحقیرشدن کشته شدن قاسم سلیمانی تحقیری بزرگ برای نظام و چالشی خطرناک برای کشور بود [2020 Jan] 
*تحریم یکصدای نمایش انتخابات: ضرورتی سیاسی، نه انتخاباتی!   [2019 Dec] 
*انبار باروتی بنام ایران  ضرورت حادهمآهنگی و آشتی میان همه ی هواداران حاکمیت ملی [2019 Nov] 
*شورای دوران گــُـذار یا مدیریت بی‍گــُـدار برای «اقوام و ملیت های ساکن ایران» !   [2019 Oct] 
* بساط تحمیق انتخابات را یکصدا تحریم کنیم (۲)  [2019 Sep] 
*بساط تحمیق انتخابات را یکصدا تحریم کنیم بخش یکم: مشروعیت نظام‌های سیاسی و رابطه‌ نهاد انتخابات با آن [2019 Sep] 
*بیست و هشت سال پس از قتل شاپور بختیار پراکندگی نیروهای مخالف جمهوری اسلامی و راه پیروزی بر آن   [2019 Aug] 
* بحران در روابط ایران و آمریکا:‏ یا زمان قدرت نمایی شاگرد جادوگرها  [2019 Jul] 
* زند ایران چیست؛ ایرانیت کدام است؟  ادای سهمی در پاسخ به یک مغالطه [2019 Jul] 
*ایران چیست؛ ایرانیت کدام است؟ ادای سهمی در پاسخ به یک مغالطه بخش دوم ادعای درونی بودن اسلام و ...!  [2019 Jul] 
*ایران چیست؛ ‏ ایرانیت کدام است؟   [2019 Jun] 
*جمهوری اسلامی:‏ یک نظام تروریست، با همه‌ی اجزاء و بازوانش   [2019 Apr] 
*اتحادِ عمل آری؛ ‏ اما برای چه منظور؟ و از کدام راه؟   [2019 Apr] 
*جامعه‌ ایران از سر گندیده است  [2019 Mar] 
*این نظام رفتنی است ما نیستیم که می گوییم؛ آنها خود می دانند!  [2019 Feb] 
*در میان مخالفان جمهوری اسلامی اختلاف ها از کجا سرچشمه می گیرد؟  [2019 Jan] 
*ما نمی بایست سنگر قانون اساسی را رها می کردیم   [2019 Jan] 
*ملاحظاتی درباره ی رساله ی دکترای شاپور بختیار  [2018 Nov] 
*جمهوری، یا مشروطه ی پادشاهی؟ بحث بر سر چیست؟  [2018 Nov] 
* با اعتصاب عمومی نباید بازی کرد   [2018 Oct] 
* مجازات شلاق برای معلمان کشور !   [2018 Oct] 
*مرگ امیرانتظام فرصتی برای آب تطهیر بر سر انقلابیون دیروز و اصلاح‌طلبان امروز!  [2018 Aug] 
* اقتصادی ویران؛ نتیجه ی تحریم ها، یا اثر ورشکستگی به تقصیر   [2018 Aug] 
*آزادی گرفتنی است نه دادنی  [2018 Jul] 
*چرا جمهوری اسلامی رفتنی است وظیفه‌ی ما برای وقوع بهترین صورت این فرآیند چیست* [2018 May] 
*از بحث عدم‌ مشروعیت رژیم و پیش‌بینی سقوط آن تا زمین‌لرزه‌های جدید (بخش دوم)،  [2018 Apr] 
*از بحث عدم‌مشروعیت رژیم و پیش‌بینی سقوط آن تا زمین‌لرزه‌های جدید  [2018 Mar] 
*همه‌پرسی، به چه منظور، چگونه، در چه زمان، و به دست کدام حکومت ؟   [2018 Feb] 
*جدایی دین از حکومت یا حکومتِ لاییک*  [2018 Jan] 
*نکاتی پیرامون مفاهیم ملیت، اقلیت، خودمختاری* بخش چهارم  [2018 Jan] 
*نکاتی پیرامون مفاهیم ملیت، اقلیت، خودمختاری بخش سوم  [2017 Dec] 
*نکاتی پیرامون مفاهیم ملیت، اقلیت، خودمختاری بخش دوم  [2017 Dec] 
*نکاتی پیرامون مفاهیم ملیت، اقلیت، خودمختاری ، بخش یکم  [2017 Dec] 
* افسانه‌ی حمله‌ی نظامی عراق به ایران بنا به ‏ توصیه‌ی شاپور بختیار بخش چهارم   [2017 Nov] 
*علل واقعی جنگ ایران و عراق و افسانه‌ی حمله‌ی صدام به ایران به توصیه‌ی شاپور بختیار (بخش سوم)  جستجو در علل و مقدمات حمله‌ی عراق به ایران  [2017 Nov] 
* علل واقعی جنگ ایران و عراق و افسانه‌ی حمله‌ی صدام به ایران ‏ به توصیه‌ی شاپور بختیار (بخش دوم)  [2017 Nov] 
*علل واقعی جنگ ایران و عراق و افسانه‌ی حمله‌ی صدام به ایران ‏ به توصیه‌ی شاپور بختیار (بخش یکم)  [2017 Oct] 
*مصدق و اصـلاحات کاذب، بخش سوم: موضع نیروهای سیاسی دیگر  [2017 Oct] 
*مصدق و اصـــلاحــات کاذب «تقسیم اراضی ... با تمرکز جمعیت می تواند عواقب وخیم‌تری...»   [2017 Oct] 
*دکتر مصدق ‏ و اصـلاحـات کاذب یا یکی از ریشه‌های عمده‌ی ضدِانقلاب‌اسلامی ‏  [2017 Oct] 
*از مرگ هیچکس شاد نباید شد اما...  [2017 Sep] 
* سلطه‌ی دیوان و رژیم تباهیها تنها به دست مردم برچیده خواهد شد بخش دوم   [2017 Jul] 
*سلطه‌ی دیوان و رژیم تباهیها تنها به دست مردم برچیده خواهد شد  [2017 Jul] 
*آیا در این «انتخابات» ملت شکست خورد؟ قسمت دوم  [2017 Jun] 
*آیا در این «انتخابات» ملت شکست خورد؟  [2017 May] 
* تحریم انتخابات ساده گیری مبارزه نیست ‏  [2017 May] 
*گفتید جمهوریت؟ کدام جمهوریت؟   [2017 May] 
*در چنگال جمهوی اسلامی اسارت تا کی ؟ (بخش دوم)  [2017 May] 
*در چنگال جمهوی اسلامی اسارت تا کی ؟ «انتخابات» کاذب را هرچه یکصدا تر تحریم کنیم ! [2017 Apr] 
*انتخابات ریاست جمهوری فرانسه؛ نامه ی سرگشاده به نامزدها و رأی دهندگان به آنان*   [2017 Apr] 
* ضرورت گام هایی کوتاه و سنجیده برای اتحاد آزادیخواهان واقعی  ورشکستگی اخلاقی کامل نظام حاکم و نشانه هایی از آغاز فروپاشی آن [2017 Mar] 
*کسانی که تروریست‌ها و خرابکاران را مردم می‌نامند! (بخش دوم)  [2017 Mar] 
* نوبت خطرکردن بختیار برای نجات کشور از سقوط در پرتگاهی که به سوی آن می رفت (بخش سوم)  [2017 Feb] 
*آیا نظام مشروطه منسوخ شده بود؟ جلوگیری از نخست ‌وزیری صدیقی و نوبت خطرکردن بختیار (بخش دوم)  [2017 Feb] 
* به مناسبت سی و هشتمین سال تشکیل دولت ملی بختیار ‏  [2017 Feb] 
*نقش دکتر سنجابی در شکست دولت ملی بختیار و انقراض نظام مشروطه (بخش چهارم و پایانی)  [2016 Oct] 
* نقش دکتر سنجابی در شکست دولت ملی بختیار و انقراض نظام مشروطه (بخش سوم)  [2016 Oct] 
*نقش دکتر سنجابی در شکست دولت ملی بختیار و انقراض نظام مشروطه بخش دوم   [2016 Sep] 
*نقش دکتر سنجابی در شکست دولت ملی بختیار و انقراض نظام مشروطه؛ به مناسبت بیست و پنجمین سال ‏ قتل شاپور بختیار  [2016 Sep] 
* منشاء هراس شدید نظام از مردم ! (بخش پایانی) بخش دوم  [2016 Jun] 
*منشاء هراس شدید نظام از مردم ! بخش دوم، بهره ی الف   [2016 Jun] 
*منشاء هراس شدید نظام از مردم !  نظامی که مشروعیت ندارد همواره خود را در خطر نابودی می بیند [2016 Jun] 
*رژیم راًی مردم را برای نمایش و کسب مشروعیت می خواهد  [2016 Feb] 
* در حاشیه ی عملیات تروریستی اخیرِ داعش   [2016 Jan] 
*نکاتی از زندگی خسرو شاکری زند و سبب درگذشت وی  [2015 Oct] 
*توسل به دروغ و فریب برای پوشاندن تسلیم به توافقنامه ای خفت بار  [2015 Apr] 
*پیرامون یکی از پرگویی های کاشف سکولاریسم نو(۳)  [2014 Dec] 
*پیرامون یکی از پرگویی های کاشف   [2014 Dec] 
*پیرامون یکی از پرگویی های کاشف «سکولاریسم نو»  [2014 Dec] 
*دولت اسرائیل، یا یک یاغی جهانی که در پی اجرای «راه حل نهایی» برای مردم فلسطین است  [2014 Jul] 
*نگاهی به رفتار سیاسی سران جبهه ملی در ماههای پیش از انقلاب (بخش دوم) چگونگی پذیرش تشکیل دولت ملی از سوی دکتر شاپور بختیار [2014 Jul] 
*نگاهی به رفتار سیاسی سران جبهه ملی در ماههای پیش از انقلاب  [2014 Jul] 
*ملاحظاتی پيرامون مقاله «بازرگان، روحانيت و بختيار»، بخش سوم (قسمت دوم)  [2013 Oct] 
*بختیار، بازرگان و روحانیت؛ ملاحظاتی پیرامون مقاله‌‌‌ی «بازرگان، روحانیت و بختیار»۱- بخش سوم تیرخلاص  [2013 Oct] 
*بختیار، بازرگان و روحانیت- بخش دوم  [2013 Sep] 
*ملاحظاتی پیرامون مقاله‌ی «بازرگان، روحانیت و بختیار»۱ بخش اول روحانیت درنهضت ملی [2013 Sep] 
*مصر بار دیگر به پا می خیزد با تهدید به نافرمانی مدنی در مصر اولین سنگر توتالیتاریسم اسلامگرا فرو می ریزد [2013 Jul] 
*درباره‌ی پرچم ملی ایران  [2013 Jan] 
*آیا صلحجویان نسل های جدید اسرائیل خواهند توانست ماجراجویی رهبران سنتی جنگ طلب خود را مهار کنند و از فکر حمله به ایران بازدارند   [2012 Apr] 
*پاسخی به ادعاهای نسنجیده و بی پایه ی آقای همایون کاتوزیان درباره ی کنفدراسیون جهانی   [2011 Nov] 
*افشاء یک تحریف بزرگ تاریخی پاسخی به ادعاهای نسنجیده و بی پایه‌ی آقای همایون کاتوزیان درباره ی کنفدراسیون جهانی و عده ای از رهبران آن  [2011 Oct] 
*بازار گرم افترا علیه مصدق و بختیار  چه کسانی از نام مصدق و بختیار می ترسند و چرا؟ بخش دوم 2ـ دنباله ی" راه توده" و مصدق [2011 Oct] 
*بازار گرم افترا علیه مصدق و بختیار (۲)  [2011 Aug] 
*بازار گرم افترا علیه مصدق و بختیار  [2011 Aug] 
*مصدق، پیروان مصدق، اهداف، اصول کار و منش آنان (بخش دوم ـ ب)  [2011 Apr] 
*مصدق، پیروان مصدق، اهداف، اصولِ کار و منشِ آنان  [2011 Apr] 
*مصدق، پیروان مصدق، اهداف، اصولِ کار و منشِ آنان  بخش نخست ـ ب [2011 Mar] 
*مصدق، پیروان مصدق، اهداف، اصولِ کار و منشِ آنان  [2011 Mar] 
*توتالیتاریسم و زمین لرزه های اجتناب ناپذیرآن( بخش دوم)   تصفیه ها در جمهوری اسلامی از همان آغاز کار [2010 Mar] 
*توتالیتاریسم و زمین لرزه های اجتناب ناپذیرآن(٭)   [2010 Mar] 
*دولت بختیار و فروغ آزادی (بخش دوم)  [2010 Jan] 
*دولت بختیار و فروغ آزادی (بخش نخستین)  [2010 Jan] 
*چه کسانی از علائم شیر و خورشید پرچم ملی ایران می ترسند؟  [2009 Aug]