PEZHVAKEIRAN.COM دعوت پادشاه از شاپور بختیار برای دیدار با او
 

دعوت پادشاه از شاپور بختیار برای دیدار با او
برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش سیزدهم) 

علی شاکری زند

بختیار یک شخص نیست؛ یک راه است؛
راه امروز و آینده‌ی ایران
شاپور بختیار می‌گوید:
«در دوماهه‌ای که نظامیان برسرِ کار بودند انقلاب جاافتاده‌بود. دولت دهان مطبوعات را با برقراری سانسور بسته‌ بود. مدت دو ماه در تهران هیچ روزنامه‌ای حاضر نشد در آن وضع منتشر شود.»
«پس از نافرجام ماندن مأموریت صدیقی شاه اولین گام‌ها را به سوی من برداشت. آغاز کار در شبی در اواسط دسامبر ـ [ اواخر آذرماه] ـ در کاخ نیاوران بود. اینجا ما بار دیگر به صحنه‌ای که ذکر آن در آغاز این کتاب رفته‌بود بازمی‌گردیم۱.»
آنچه در این دیدار نخست میان شاه و شاپور بختیار ردوبدل شده به آن اندازه مهم و آموزنده هست که در شرح زندگی سیاسی او بخش‌هایی کامل از آن نقل‌ گردد، زیرا طی آن، پس از تکرار همان سرزنش‌های دکتر صدیقی به شاه از زبان بختیار، وی درباره‌ی وضع بحرانی کشور، سلطه‌ی فساد و دروغ و بی‌قانونی در گذشته، که شرح آن در کتاب یکرنگی آمده است، یادآوری‌هایی می‌کند.
هنگامی که شاه در دومین دیدار خود با شاپور بختیار، درباره‌ی امکان تشکیل دولت از او پرسش می‌کند، وی برای تأمل در این باره از او وقت می‌خواهد.
اما، در این دیدار نخست شاه چنین آغاز سخن می‌کند:
ـ «چه مدت می‌شود که شما را ندیده‌ام.»
ـ «اعیلحضرت، بیست‌وپنج سال است. تاریخی است که لابد به‌یاد دارید.»
«آری؛ باید به‌یاد بیاورد: آن تاریخ، تاریخ سقوط مصدق بود که، روز به روز هم که حساب می‌کردیم، تقریباً یک ربع‌قرن تمام از آن می‌گذشت؛ و دقیقاً هم با دو ماه تفاوت، که آنهم برای چنین مدت درازی به حساب نمی‌آید.»
شاه می‌گوید:
ـ «شما جوان مانده‌اید؛ در هر حال پیر نشده‌اید.»
می‌گوید پس از ادای احترام از طرف من در دو سر یک میز مستطیل، بر روی دو کاناپه، روبروی هم نشستیم. سپس شاه پرسید
ـ «این "پدیده‌ی" خمینی چیست؟»
می‌گوید «می‌فهمم که می‌خواهد بداند من پیدایش این داده‌ی تازه در زندگی سیاسی ایران را چگونه توضیح می‌دهم.» و پاسخ می‌دهد:
ـ «اعلیحضرت، بسیار ساده است. واکنش است، دست کم واکنشی در میان واکنش‌های دیگر؛ واکنش به دولت‌هایی که پی‌درپی آمده‌اند و ما بارها درباره‌ی آنها از اعلیحضرت خواسته‌بودیم که پشت سر آنها قرارنگیرند.»
ـ «چطور؟»
ـ «بله! برای اینکه بدون حمایت شما هیچکس این دولت‌ها را تحمل نمی‌کرد. نیروی معنوی مقام سلطنت بسیار مهم بوده اما، در عین حال، شما خود را در این سازش‌های سیاسی داخل می‌کردید، و بدین ترتیب به آنها اعتبار می‌بخشیدید.»
می‌گوید «سکوت بسیار سنگینی برقرار شد که من پس از چند دقیقه آن را شکستم.»
ـ «اعلیحضرت اجازه می‌دهید که نکته‌ای را بگویم؟ من به خزان زندگی‌ام وارد شده‌ام؛ اگر نگویم زمستان. این تالاری که شما مرا در آن می‌پذیرید سخنان لبریز از دروغ بسیار شنیده‌ است. آیا ترجیح می‌دهید که من همان رسم را ادامه‌ دهم یا اجازه می‌دهید حقیقت را، حقیقت هرچه باشد، بیان کنم؟ اگر برای شنیدن سخنانی از سر حقیقت‌گویی آماده نیستید می‌توانم مُرَخّص شوم. و باز هم هر زمان مرا احضار کنید همیشه در اختیار خواهم‌ بود، اما باز هم برای آن خواهد بود که از صمیم دل آنچه را که برای آینده‌ی ایران فکر می‌کنم بگویم.»
می‌گوید: «دستش را بلند کرد و گفت»:
ـ «نه؛ حقیقت را بگویید.»
«و سپس وارد یک گفت‌وگوی در عین حال مؤدبانه، سرراست و همراه با صداقت شدیم.»
سپس بختیار در پاسخ به یک پرسش شاه از نخست وزیری دکتر صدیقی پشتیبانی می‌کند:
شاه می‌گوید:
ـ «درباره‌ی صدیقی چه فکر می‌کنید.»
ـ «صدیقی مردی میهن پرست، و انسانی فرهیخته و با شرف است. ما در دولت مصدق هم همکار بوده‌ایم و او بر من شیخوخیت داشته‌ است. استاد دانشگاهی بوده که به درخواست خودش بازنشسته‌ شده؛ بنا بر این باید اوقاتش آزاد باشد. اگر بتواند دولتی تشکیل‌ دهد من برای کمک به او آماده‌ام.»
«به نظر می‌رسد که شاه پیشنهادم را مورد توجه قرارداد، و بعد خطاب به من پرسید:
ـ «شما در تظاهراتی که روزهای اخیر در خیابان‌ها برگذار شد شرکت نکردید؟»
ـ «اعلیحضرت، من نمی‌توانم خود را به میان جمعیتی بیاندازم که آرمان و خط سیاسی‌اش از آن من نیست.»
ـ «چرا سنجابی رفت؟»
ـ «اعلیحضرت می‌توانند از خود او بپرسند. مسئله‌ی اوست؛ من تنها به شما می‌گویم که چرا خودم شرکت نکردم.» با توجه به واکنش شاه می‌نویسد: «گویی این نکته را، که من با وجود همه‌ی فشارها و شرکت آنهمه مردان سیاسی در آن راه پیمایی‌ها، موضع خود را ترک‌نکرده‌بودم، ارج‌می‌گزارد.»
گفتم:
ـ «من ترجیح دادم در خانه‌ام بمانم.»
ـ «خانه‌تان کجاست.»
ـ «از اینجا چندان دور نیست؛ در یک‌کیلومتری اینجا.»
ـ «وقتی کمک شما لازم شد به شما اطلاع خواهم‌ داد.»
و بختیار شرح دیدار را با بیان این پرسش از خویش پی‌می‌گیرد:
«آیا می‌شد گفت دولت ازهاری هنوز هم وجود دارد؟ اغتشاشات در شهر غوغا می‌کرد، تیمسار در بیمارستان بستری بود، و پادشاه در برابر فشار کوچه و خیابان تنها بود. و با این احوال باز وقت‌ می‌گذراند؛ معلوم نیست در انتظار چه؟ کلید اینهمه تردید در تصمیم‌گیری این بود که، پس از آنکه سالیان دراز که ما را نالایق و مزاحم خوانده‌ بود برایش دشوار بود دست نیاز به سوی ما دراز کرده، اعتراف کند که "به ما نیاز دارد".»
«ده روز بعد از آن بود که از من خواست بروم باز او را ببینم.»
«و این بار گفت‌گوی ما کوتاه‌تر بود، کمتر از بیست دقیقه. به من گفت:
"وقت تنگ است؛ بگویید آیا حاضرید دولتی تشکیل‌دهید؟ "
«این بار دیگر پیدا بود که واقعاً نگران است. اما آیا، حتی برای برطرف‌ساختن آن اضطراب هم که بود، می‌توانستم جابجا پاسخ دهم. در آن زمان من هم احتیاج داشتم که تأمل کنم. اوضاع سیاسی نسبت به دو ماه پیش از آن دچار تحولات مهمی شده‌بود. من تا حد زیادی پشتیبانی جبهه ملی را از دست داده‌بودم، فشار مردم بیش از حدِ قابل‌تحمل افزایش یافته‌بود. فشارهای بسیار کمتری می‌تواند آدمی را ناتوان سازد، زیر بار رویدادها خردکند، به سرگیجه دچارسازد. برای حرکت در خلاف جهت آب باید آرامش خود را حفظ کرد و تمام شهامت خود را متمرکز ساخت. آنهم چه جریانی، چه سیلابی، چه بهمنی!»
«گفتم:
ـ اعلیحضرت، برای خدمت حاضرم، اما باید مسئله را با دقت بیشتری مطالعه کنم. از یک طرف وضعی است که جوّ کنونی بوجود آورده، از طرف دیگر اعتقادات خود من درباره‌ی دولت است. اگر بخواهم نتیجه‌ای از کار گرفته‌ شود باید این دو واقعیت را با هم آشتی داد. بعلاوه باید همکارانی پیداکنم؛ در چنین زمانه‌ای کسانی که هم شرافتمند باشند و هم مورد احترام مردم، صف نکشیده‌اند. ممکن است ناچار شوم به اشخاص گمنامی روی بیاورم مشروط به آنکه آلوده به امور مشکوک نباشند.»
«پادشاه آنچه می‌گفتم تأیید می‌کرد، اما بعد سخنم را قطع کرد و گفت:
ـ "می فهمم؛ اما وقت تنگ است. "
ـ «اعلیحضرت، من تقاضای ده روز فرصت دارم.»
ـ "ده روز زیاد است. "
ـ گمان نمی‌کنم بتوانم سریع تر عمل‌کنم. در هر حال تمام کوششم را خواهم‌کرد.»
«هنگام خروج از کاخ احساس می‌کردم مسئولیتی بسیار عظیم بر شانه‌هایم سنگینی می‌کند. به یاد دارم که با خود می‌گفتم: "وه که اگر اوضاع آرام بود و کارها آسان پیش می‌رفت از من خواسته‌نمی‌شد که دولت تشکیل‌دهم. " مانند صدای برده‌ای که در فتوحات رومی‌ها مأموریت داشت که در گوش فرماندهِ پیروزمند دائماً بگوید "به یاد داشته‌باش: تو انسانی بیش نیستی" صدایی در گوش من زمزمه می‌کرد که: "پادشاه تو را خواست زیرا کس دیگری را نداشت".»
سپس می‌گوید «در چنین وضعی، این وسوسه که پاسخ داده‌شود: "برود هرکجا می‌خواهد نخست‌وزیری پیداکند؛ تا کنون شمار قابل ملاحظه‌ای از آنها را مصرف کرده‌است. باز هم مقادیری باقی مانده که می‌تواند هر کدام را، یکی پس از دیگری، آزمایش کند. "اما حقیقت این است که دیگر سخن بر سر شاه نبود، حتی سخن بر سر قانون اساسی هم نبود، سخن بر سر ایران بود. ایران؛ واقعیتی بالاتر از هر چیز دیگر.» [ت. ا. ]
«بنا بر این مسئله حل شده‌ بود: می‌بایستی کاری می‌کردم. برای آنکه در تاریخ روزی نیاید که بگویند بیست‌وپنج سال فریادزدند که این و آن اصل باید در ایران اجراشود و من در لحظه‌ی آخر گفته‌بودم: "دیگر خیلی دیر است! " اما، در هرحال، پزشکی که بر بالین بیمار در حال احتضار می‌آورند، کوشش می‌کند که او را نجات دهد.»
اما وی با پادشاهی سروکار دارد که هنوز این عادت را که مخاطبانش بلافاصله اظهار اطاعت کنند از دست نداده‌ است. از این رو برای ثبت در تاریخ می‌نویسد:
«اما محمـدرضا شاه هیچ تردیدی درباره‌ی پاسخ من نداشت. پیش از این که بگذارد از کاخ خارج شوم به من گفته‌ بود:
ـ «ازهاری رو به احتضار است؛ می‌خواهد به خارج برود؛ به او یک گذرنامه بدهید.»
ـ «من در این زمینه هیچگونه اختیار قانونی ندارم.»
ـ «نخست‌وزیر نداریم؛ بقیه هم نظامی‌اند. آیا می‌توانید تلفنی دستوراتی بدهید؟ من هم خودم تعلیمات لازم را خواهم‌داد که کارهای فوری را به شما رجوع کنند؛ نظر شما را بخواهند.»
«این دیگر شتاب ناروایی بود، و به نوعی فشار بر من برای آنکه خود را مجبور بدانم. و من باید یا می‌پذیرفتم یا رد می‌کردم؛ راه میانه‌ای در پیش‌گرفتم:
ـ «اگر امری فوری وجود داشته‌باشد، البته؛ نظر من را بخواهند، من نظرم را خواهم‌داد.»
«یک‌ساعتی، و حداکثر یک‌ساعت‌ونیمی بود که به خانه‌ام برگشته‌بودم که شاه تلفن‌ کرد.»
ـ «بگویید چه روزی برای معرفی اعضاء هیأت دولت می‌آیید تا من در تقویمم آن را پیش‌بینی کنم!»
«برنامه‌های تقویم پادشاه در آن فصل در حداقل ممکن بود. نه سفیری به حضور پذیرفته‌ می‌شد، نه هیچ کار دیگری در پیش بود.»
ـ «اعلیحضرت؛ من نمی‌توانم تاریخی پیش از ده روز معین کنم. عملاً غیرممکن است.»
ـ «پس کی می‌آیید که شروطتان برای تشکیل دولت را بیان کنید؟»
ـ «فردا.»
در این روز، بنا به گفته‌ی بختیار از از دیدار نخست او با شاه حدود یازده روز گذشته‌ است.
«من با شتاب تمام ده تنی را برای همکاری دعوت کرده‌بودم. از آنان خواسته‌بودم بروند و همه‌ی مصوبات و قطعنامه‌های پایان اجتماعات و میتینگ‌های سال گذشته را گردآوری‌کنند. بعد با مقایسه‌ی آنها به این نتیجه رسیدم که، از زمان آموزگار تا آن روز، آنها، از چپ‌های تندرو تا سلطنت‌طلبان، همگی دقیقاً در هفت موضوع با هم توافق داشتند۲.»
برنامه‌ی کار فوری دولت
او می‌دانست که محتوی برنامه‌ی کار فوری دولت باید بیان‌کننده‌ی یک چرخش انقلابی در مدیریت سیاسی کشور و بازگشت کامل به اجرای‌ قانون اساسی و احترام به کلیه‌ی حقوق فردی و سیاسی ملت باشد و تنها در صورت موفقیت در این مرحله بود که طرح برنامه‌های سازنده‌ی اقتصادی و اجتماعی درازمدت‌تر ممکن می‌شد.
می‌گوید از میان آن هفت خواست مشترک میان همه‌ی جناح‌های سیاسی کشور پنج مورد را انتخاب کردم و دو اصل اساسی را هم که برای امکان انجام وظیفه‌ی دولتی که تشکیل می‌شد ضرورت داشت بر آنها افزودم.
«آنچه ملت می‌خواست اینها بود.
یکم، آزادی مطبوعات؛ این جزو اعتقادات عمیق خود من بود. دوم، انحلال ساواک. سوم، آزادی زندانیان سیاسی. چهارم، انحلال بنیاد پهلوی. پنجم، انحلال سازمان بازرسی شاهنشاهی، که مانند یک دولت موازی در همه‌ی امور کشور دخالت می‌کرد.»
«و دو شرط شخصی خودم بدین قرار بود: انتخاب وزیران می‌بایست منحصراً با من می‌بود؛ و باید از پادشاه می‌خواستم که در صورت امکان، برای سفری، به خارج از کشور عزیمت کند.» و می‌افزاید:
«باید در مورد اخیر توضیحی بدهم: دو ماه پیش تر از آن، و حتی یک‌ماه‌ونیم پیش از آن، چنین درخواستی را مطرح نمی‌کردم. ولی تب سیاسی به درجه‌ای رسیده‌بود، و جوّ دچار چندان تنشی شده‌بود که دور ساختن پادشاه را ضروری می‌دیدم. افزون بر این، برایم تسلط کامل بر امور دولت، به‌نحوی که کشور را بر طبق اصولی که همیشه به آنها اعتقاد داشته‌ام اداره کنم، برایم حائز اهمیت بود. حضور شاه در کشور بطور اجتناب‌ناپذیری در این امر خلل وارد می‌کرد. زیرا، در صورت موفقیت من در بازگرداندن آرامش به کشور، شاه بلافاصله به تحریکات که وسوسه‌ی همیشگی او بود بازمی‌گشت و، برای برقراری مجدد کنترلی که هیچگاه از اعمالِ آن خودداری نکرده‌بود، به کمک این یا آن وزیر، مشغول توطئه می‌شد. از نو می‌خواست" تفرقه بیاندازد تا بتواند حکومت کند"، بدبختی ایران این بود، بدبختی او هم همین بود.»
«تصمیم من به بیان حقیقت ایجاب می‌کند که بگویم این درخواست من از سر میل و رضای باطن نبود. وفاداری من به پادشاه کامل بود، نه به دلیل علاقه به شخص او، بلکه به جهت اینکه این با اصول مورد اعتقاد من، با وفاداری طبیعی من در توافق بود. اما من بیش از هر چیز از دسیسه‌کاری‌ها بیمناک بودم، و فکر می‌کردم در هر صورت از مصدق قوی‌تر نبودم؛ مصدقی که چنان قربانی دسائس شد که کار به سقوط او کشید۳.»
تسلسل موضوعات در کتاب یکرنگی بر این دلالت می‌کند که پس از این دیدار با شاه و پیش از دیدار بعدی بوده که شاپور بختیار این گفت‌وگوها و پیشنهاد تشکیل دولتی با آن شرایط را با دوستانش در جبهه ملی در میان گذاشته‌است. او خود در کتاب دنباله‌ی داستان را چنین می‌گیرد:
«با گذشت زمان به نظرم می‌رسد که در وسواس اخلاقی زیاده‌روی کردم، و شاید بتوانم به این صورت بگویم که تا حد ساده‌دلی پیش رفتم وقتی از سنجابی و چند تن از دوستان، یا دشمنان، خواستم که برای بحث درباره‌ی این مسئله آنها را ببینم.
به سنجابی گفتم: ـ «چون شما ده سال بیشتر از من دارید و من هنوز هم فرصت خواهم‌ داشت، چرا که نه، من موافقم که جایم را به شما واگذارکنم.»
«می دانستم که او مانع از آن شده که صدیقی با شاه به توافق برسد و به هیچ قیمت مایل نیست کس دیگری هم در این کوشش برای تشکیل یک دولت موفق گردد. با اینهمه به همان زبان نرم همیشگی، پاسخ داد:
ـ «شاه از ایران نخواهد رفت. اما اگر شما توانستید او را به این کار راضی کنید من موافقم که یک دولت تشکیل دهید۴.» [ت. ا. ]
بطوری که می‌بینیم گفت‌وگوی اخیر با دکتر سنجابی زمانی صورت‌ گرفته که بختیار هنوز شرط «مسافرت به خارج» را با شاه طرح نکرده و شاه نیز هنوز تصمیم خود به خروج از کشور را به او اطلاع نداده‌ است، زیرا در غیر این صورت در پاسخ سخن سنجابی درباره‌ی امتناع ترک کشور از سوی شاه بختیار منطقاً می‌توانست با اعلام تصمیم شاه به مسافرت این بهانه را از دست او خارج کند؛ و چنان که می‌بینیم شاه قصد مسافرت به خارج را در دیداری که در زیر شرح آن خواهدرفت به شاپور بختیار خبر می‌دهد. افزون بر این باز هم بختیار به‌نام شیخوخیت سنجابی، رسمی که به‌غلط یا به‌ درست، در آن زمان هنوز در میان ما ایرانیان ارجی داشته، موافقت خود با نخست‌وزیری سنجابی را به او اطلاع می‌دهد و، علی‌رغم کوشش‌هایی که تا آن روز برای تشکیل یک دولت کارآمد کرده‌بود، خود را به سدی در برابر چنین احتمالی تبدیل نمی‌کند، زیرا دولتی با ریاست سنجابی و با پشتیبانی وسیع ملیون را به دولتی به ریاست خودش که سنجابی بتواند در پشتیبانی از آن سنگ بیاندازد، به صلاح نزدیک‌تر می‌دانسته‌است.
سرانجام بار دیگر به کاخ می‌رود و پیشنهادهای خود را ارائه می‌دهد. معلوم نیست چند روز بعد اما هنوز ۱۰ روز مهلتی که برای تعیین وزیران خواسته‌بود به سر نیامده‌است،؛ در دیدار بعد است که می‌گوید ۱۰ روز تمام شده‌بود.
می‌گوید: «خود را با پادشاهی بسیار مصالحه‌جو روبرو می‌دیدم؛ پنج پیشنهاد نخست بدون بحث و حتی هیچگونه تفسیری پذیرفته‌شد. در مورد انتخاب وزیران، گفت:
ـ"وقتی فهرست را به من ارائه دادید نظرم را خواهم‌گفت. "
با حرکت سر تأیید کردم، و با خود گفتم: "فهرست را نشان خواهم‌داد و اگر خواست انتخاب غیرقابل قبولی را تحمیل کند نخواهم‌پذیرفت".»
«بعد نوبت به مسئله‌ی عزیمت شاه می‌رسید. او به من گفت:
ـ «در نظر دارم مسافرتی بکنم. اما نمی‌توانم از هم اکنون در این باره توضیحات بیشتری بدهم. یکی دو روز دیگر در این باره با شما باز سخن‌خواهم‌ گفت.»
«پیشنهاد من ساده‌تر از آن پذیرفته‌ شد که فوراً تصور نکنم که همان درخواست را آمریکایی‌ها هم از او کرده‌باشند. مهلتی که برای پاسخ نهایی‌اش می‌گذاشت احتمالاً با گفت‌وگوهایی که با آنها داشت مرتبط بود. در واقع نیز، در کتابش، پاسخ به تاریخ، اذعان می‌کند که ایالات متحده نیز تمایل داشتند که از کشور دور شود. همانگونه که خود نیز در پایان کارش اعتراف می‌کند: "من هیچگاه هیچ چیز را از آمریکایی‌ها دریغ نکردم". شاید انگیزه‌های آنها با دلائل من متفاوت بود؛ آنان نقشه‌ی دیگری داشتند، اما نقطه‌ی نظرهای ما در اینجا با هم تلاقی می‌کرده‌است. این برای من جای شکایت نداشت۵.»
درباره‌ی تشکیل هیأت دولت می‌گوید به هجده وزیر نیاز داشتم اما برای آن زمان تنها به دوازده نفر اکتفا کردم زیرا امیدوار بودم بتوانم با بازرگان بر سر شرکت او و دوستانش در آن دولت به توافق برسم و بقیه‌ی سمت‌ها را، بیشتر از نوع وزارتخانه‌هایی چون «صنایع»، «تجهیزات»،... که بیش از هر چیز به «کادرهای فنی و مهندسان» نیازمند بودند، برای آنان خالی گذاشتم۶.» می‌افزاید «چون مهلتی که برای این کار خواسته‌بودم به سر آمده‌بود به دیدار شاه رفتم.»
پس این زمان باید ۱۰ روز پس از آخرین دیدار باشد که آن هم معلوم نبود چند روز بعد از دیدار اول بوده است. بنا به تخمین بالا یازده روز.
می‌گوید نخستین نامی که جلب توجه او را جلب کرد نام ارتشبد جم وزیر دفاع دولت من بود. او فارغ التحصیل مدرسه‌ی سن ‌سیر۷، بود، با فرهنگی غنی، اهل کتاب، و چند زبان نیز می‌دانست. با توجه به اینکه او سابقه‌ی آلودگی به هیچگونه فسادی نداشت، و حتی پیش آمده‌ بود که به شاه بگوید "اعلیحضرت، نه؛ اینطور نیست... " با تصویری که من برای خود ترسیم کرده‌ بودم تطبیق می‌کرد. او در گذشته با برخی از تصمیمات مخالفت‌ کرده‌ بود و این به‌بهای برکناری‌اش تمام شده‌ بود... می‌دانستم که او نه یک کودتاچی بود و نه مانند سرهنگ‌های یونان و آمریکای جنوبی؛ و همه‌ی ارتش، حتی تیمساران آن نیز او را با آغوش باز می‌پذیرفتند. به‌علاوه او می‌توانست به‌علت دامنه‌ی صلاحیت و لیاقتش به من یاری گرانبهایی برساند.»
در این مورد هم شاه به علت بدگمانی همیشگی‌اش از بختیار پرسش هایی می‌کند که وی با پاسخ‌های درست و دقیق خود که حاکی از عدم هرگونه پیوند شخصی میان آن دو بود می‌تواند خاطر او را آسوده‌ سازد. با اینهمه پادشاه به وی می‌گوید:
ـ «برای شما دردسر خواهدساخت.»
و شاپور بختیار با این توضیح که:
ـ «چه دردِسری؟ یا می‌پذیرد، یا نه. اگر پذیرفت وزیری خواهد بود مانند دیگر وزیران؛ همه‌ی تصمیمات جمعی گرفته‌ می‌شود، با قید اینکه اگر با یکی از آنها مخالف باشم بدان عمل نمی‌کنم. من نقطه‌ی نظرم را بیان‌می‌کنم و هر وزیری که موافق نبود دولت را ترک‌می‌کند.»
مسأله را برای او حل می‌کند.
درباره‌ی رییس ستاد بزرگ، که شاه بدان حساسیت بیشتری داشت، و نظر بختیار در مورد نحوه‌ی تعیین آن را پرسش می‌کند؛ می‌گوید:
ـ «با رعایت نهایت ادب گفتم:
ـ"این مسئله‌ای‌است که به من مربوط می‌شود. "
اما در عین حال با توجه به حساسیت شدید وی و برای آنکه با خود نگوید: " آهان! اینجا توطئه‌ای علیه من می‌خواهد صورت‌ بگیرد"، افزودم: جم دو یا سه تن از امیران را پیشنهاد می‌کند و من از میان آنها یکی را که مورد تأیید شما باشد انتخاب می‌کنم۸.»
اما اضافه می‌کند.
عضو حساس دیگر هیئت دولت وزیر خارجه بود. برای این کار بختیار احمد میرفندرسکی را انتخاب کرده‌ بود که او را «بهترین و درخشان ترین دیپلمات ایران» می‌دانست که «علاوه بر فهم عمیق همه‌ی مسائل سیاست خارجی و ورزیدگی کامل، چهار زبان خارجی نیز می‌دانست و علاوه بر شش سال خدمت در سمت سفیر کبیر ایران در مسکو، در یکی از دولت‌های پیشین نیز در مقام معاون وزارت خارجه خدمت کرده‌ بود.»
می‌گوید: «او نیز زمانی با شاه گرفتاری پیدا کرده‌ بود. و او می‌توانست فکر کند من صورتی از مشخصات همه‌ی کسانی را که توانسته‌بودند روزی به او "نه" بگویند، در اختیار داشتم. این صورت البته طولانی نبود، هرچند بهنگام انتخاب همکارانم معیاری عالی در اختیارم می‌گذاشت، اما این فکر که یکسره از این طریق عمل کنم به ذهن من خطور نمی‌کرد. موضوع تنها این بود که توجه من به افراد مستعد جلب می‌شد، مشروط به اینکه از استقلال رأی و شجاعت اخلاقی نیز برخوردار می‌بودند.»
سابقه‌ی مشکل میرفندرسکی با شاه به جنگ میان مصر و اسرائیل می‌رسید.
«دولت شوروی از شاه اجازه خواسته‌ بود که هواپیماهایش که برای حمل تجهیزات به مصر می‌رفتند، از یک دالانِ هوایی ایران عبورکنند، و شاه موافقت خود را اعلام کرده‌ بود. پس از عبور سی هواپیمای بزرگ باربری و حمل مصالح از فضای ایران، شاه از تصمیم خود برگشت و گفت:
"کافی است، دارند جاسوسی می‌کنند. "
«اگر بخواهیم کُنهِ قضیه را بگوییم، محمـدرضاشاه یک بار دیگر، با نشستن میان دو صندلی، می‌خواسته به مصر کمک کند، اما بی آنکه به شوروی لطفی کرده‌ باشد، مبادا آمریکایی‌ها را برنجاند.»
میرفندرسکی به شاه پاسخ می‌دهد:
ـ «اعلیحضرت! اگر خواسته‌ باشند جاسوسی کنند تا حال کرده‌اند؛ در این منطقه چیزی برای جاسوسی نیست. با قطع پل هوایی در این لحظه شوروی را به خشم می‌آورید، در حالی که از سوی دیگر مصر را هم از مصالح مورد نیازش محروم می‌سازید، در صورتی که سیاست شما درست کمک به این کشور بوده‌ است.»
«بحثی طولانی در حضور وزیر خارجه، که پادشاه او را هم به حضور خواسته بود، رخ‌می‌دهد. و هرچند که جنگ کیپور۹ چندان به درازا نکشید، اما میرفندرسکی هم به سمت خود بازنگشت.»
«شاه، بناچار، درباره‌ی میرفندرسکی با من موافقت کرد، و چون ارتش و وزارت خارجه حساس‌تر از همه‌ی سمت‌ها بود، بقیه‌ی وزارتخانه‌ها به‌سادگی گذشت. دولت تشکیل شده‌بود و ما می‌توانستیم به کارمان مشغول گردیم۱۰.»
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱ در گفت‌وگویی که در نخستین دیدار میان بختیار، مؤلف کتاب یکرنگی، و پادشاه گذشته‌ بود، علاوه بر آنچه اینجا در متن نقل می‌شود، او به دنبال این سخن شاه خطاب به وی، که «... شما پیر نشده‌اید»، و اشاره به دیدارهای شاه با هیأت دولت، در زمان دومین دولت مصدق بود، برای خوانندگان کتاب خود اضافه می‌کند: «من می‌بایست پیر شده‌بوده‌باشم، اما شاید مبارزه بر انسان اثری دارد که وارونه‌ی فرسودگی حاصل از اِعمال قدرت است. در هر صورت تاریخ در آن بیست‌وپنج سال راهی دراز پیموده‌بود. در آن غروبِ یکی از روزهای دسامبر ۱۹۷۸ ایران به سوی آشوب و هرج‌ومرج می‌رفت. و من بودم که در برابر شاه قرارداشتم برای آنکه بکوشم تا او را از ادامه‌ی راه در آن سراشیبی که در نتیجه‌ی خطاهایش در آن افتاده‌بود بازدارم. دولت‌ها سه ماه به سه ماه تغییر می‌کرد. آموزگار، شریف امامی، ازهاری... آیا دولتی بنام دولت بختیار تشکیل خواهدشد؟ برای آنکه اندیشه‌ی آن به خاطر اعلیحضرت محمـدرضا شاه پهلوی خطور کند لازم بود که کشور به بدترین وضع ممکن دچار می‌شد و او بر این واقعیت آگاهی می‌یافت.
نک. شاپور بختیار، یکرنگی، ترجمه‌ی مهشید امیرشاهی، صص. ۷ـ۸؛
-Chapour Bakhtiar، Ma fidélité، Albin Michel، ۱۹۸۲، pp. ۱۱-۱۲.
۲ پیشین، صص. ۱۵۴ـ۱۶۰؛
Op. cit.، pp. ۱۲۵-۱۲۹-
۳ پیشین، صص. ۱۶۰ـ ۱۶۱؛
-Op. cit. pp. ۱۲۵.
۴ پیشین، ص. ۱۶۳؛
-Op. cit.، p. ۱۳۲.
۵ پیشین، صص. ۱۶۱ـ ۱۶۲؛
-Op. cit. pp. ۱۳۰-۱۳۱.
۶ پیشین، صص۱۶۳ـ ۱۶۴؛
-Op. cit. pp. ۱۳۲-۱۳۳.
۷ سَن سیر، Saint-Cyr، بزرگترین دانشگاه عالی نظامی فرانسه که در سال ۱۸۰۲ بنا به تصمیم ناپُلِئون بُناپارت بنیادگذارده شد.
۸ پیشین، صص۱۶۴ـ ۱۶۵؛
-Op. cit. pp. ۱۳۳-۱۳۴.
۹ kippour جنگ اکتبر ۱۹۷۳ میان اسرائیل، مصر و چند کشور عرب دیگر.
۰ پیشین، صص۱۶۶ـ ۱۶۷؛
-Op. cit. pp. ۱۳۴-۱۳۵.

منبع:پژواک ایران


علی شاکری زند

فهرست مطالب علی شاکری زند در سایت پژواک ایران 

* نیرنگ در تاریخ: اخراج نخست‌وزیر «نامطلوب»، بخش پنجم- ج خلاصی از «شرِّ» مصدق!  [2024 Sep] 
*اخراج نخست‌وزیر «نامطلوب» بخش پنجم- الف: خلاصی از «شرِّ» مصدق!   [2024 Aug] 
* اپوزیسیون متحد جمهوری اسلامی چیست و چگونه بوجود می‌آید،  [2024 Jul] 
*اپوزیسیون متحد جمهوری اسلامی چیست و چگونه بوجود می‌آید (بخش نخست)  [2024 Jul] 
* مصدق و اصلاحات ارضی ـ برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش ۲۳ ـ ب)  [2024 Jun] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار، بخش ۲۳ (الف): منظور از مردم چیست؟  [2024 May] 
*اخراج نخست‌وزیر «نامطلوب» (بخش چهارم - ج)  [2024 May] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش ۲۲ ـ ج)  [2024 Apr] 
* نیرنگ در تاریخ: «اخراج نخست وزیر نامطلوب از راه قانونی»! (بخش چهارم - ب) سخنرانی دکتر مصدق و الهیار صالح در اجلاس شورای امنیت [2024 Apr] 
*به مناسبت درگذشت دکتر محمـد مصدق، گاستون فورنیه  [2024 Mar] 
*نیرنگ در تاریخ: «اخراج نخست وزیر نامطلوب از راه قانونی»! سقوط اخلاقی و فرهنگی تا کجا؟ (بخش سوم)  [2024 Jan] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش بیستم)  [2024 Jan] 
*شباهت‌ها و تفاوت‌ها میان دو شکست: ۲۸ مرداد و ۲۲ بهمن  [2023 Dec] 
*نیرنگ در تاریخ: «اخراج نخست وزیر نامطلوب از راه قانونی»!  سقوط اخلاقی و فرهنگی تا کجا؟ [2023 Dec] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار/ بخش هجدهم- ب  [2023 Nov] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار/بخش هجدهم- الف  [2023 Nov] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار* بخش شانزدهم  [2023 Oct] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار* بخش پانزدهم -ج  [2023 Sep] 
* برگهایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار، بخش پانزدهم ـ ب  [2023 Sep] 
* جمهوری اسلامی حکومتی مرده است! اما چرا برچیده‌ نمی‌شود؟ بخش اول: یک نظام رو به موت  [2023 Sep] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار (بخش پانزدهم ـ الف) بختیار یک شخص نیست؛ یک راه است؛ راه امروز و آینده‌ی ایران [2023 Aug] 
*آخرین نخست وزیر نظام مشروطه ایران، متن سخنان علی شاکری زند بر مزار شاپور بختیار  [2023 Aug] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار/ بخش چهاردهم  [2023 Jul] 
*دعوت پادشاه از شاپور بختیار برای دیدار با او برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش سیزدهم) [2023 Jul] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش دوازدهم)  [2023 Jul] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش یازدهم)، علی شاکری زند  [2023 Jun] 
*باز هم تشدید اعدام‌ها  [2023 Jun] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار/ بخش دهم  [2023 Jun] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش نهم ـ ب)  [2023 May] 
*چگونه منشور ننویسیم!/ بخش دوم  [2023 May] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپوربخش نهم – الف بختیار*  [2023 May] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار (بخش هشتم ـ ب)  بختیار یک شخص نیست؛ یک راه است؛ راه امروز و آینده‌ی ایران [2023 Apr] 
*همبستگی برای ایران استیا ایران برای همبستگی است؟  [2023 Apr] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار*، بخش هفتم  - ب: اعلامیه‌ سه ماده‌ای کریم سنجابی در پاریس و ولایت فقیه خمینی [2023 Apr] 
*منشوری برای اهالی کره‌‏ی ماه  [2023 Mar] 
*برگهایی اززندگی سیاسی دکترشاپور بختیارـ بخش ششم  [2023 Mar] 
*برگ هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار، بخش پنجم: آغاز بحران در حکومت فردی  [2023 Mar] 
*برگ‌هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار، بخش چهارم: آغاز بحران در حکومت فردی  [2023 Feb] 
*برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار، بخش سوم: فعالیت در تجدید سازمان جبهه ملی ایران  [2023 Feb] 
*برگ هایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار* (بحش دوم)  [2023 Jan] 
*برگ هایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار ـ جوانی، تحصیلات، مبارزه با نازیسم  [2023 Jan] 
*دولت موقت در تبعید و ضرورت حیاتی آن در شرایط کنونی  [2022 Dec] 
*ملت ایران، یک واقعیت تاریخی انکارناپذیر، مفهوم «ملت»، پادزهری در برابر واژه‌ ایدئولوژیک «امت اسلام» و فتیشیسم قومی (بخش سوم)  [2022 Aug] 
*ملت ایران، یک واقعیت تاریخی انکارناپذیر  [2022 Aug] 
*آیا جمهوری اسلامی مشروعیتی داشته که ازدست داده؟ غباربرانگیختن در مسیر حرکت واقعی [2022 Jul] 
* اتحادعملِ همه ی نیروهای ملی از مشروطه خواه تا جمهوریخواه  اسم رمز پیروزی اتحاد است [2022 May] 
*درباره ی نهضت مقاومت ملی ایران*  [2022 May] 
*خمینی چگونه به قدرت رسید؟ آیا این فاجعه اجتناب‌ناپذیر بود؟ ضرورت بیان کامل حقیقت به جای حاشیه‌نویسی!   [2022 Apr] 
*منوچهر هزارخانی: مرگی از هر جهت اندوهبار  [2022 Mar] 
*آیا فدراسیون روسیه و اتحاد شوروی سابق ماهیتاً یکی نیستند؟   [2022 Mar] 
*پوتین اوکرایین و روسیه، همه چیز اینجا شروع می شود  [2022 Mar] 
*احیاءِ «عظمت گذشته ی» امپراتوری روس؟ کدام عظمت؟  [2022 Mar] 
* در حاشیه عملیات تروریستی اخیرِ داعش  [2022 Feb] 
*برای دوری از انحرافات و انشعابات در جبهه ملی ضرورت بازگشت به اصالت نهضت ملی  [2022 Jan] 
*اتحادعمل برای نجات کشور از زوال! * انتظار تا کی و برای چه؟  [2021 Dec] 
* راه انتخاب میان سلطنت مشروطه و جمهوری از دید شاپور بختیار  [2021 Oct] 
*بحران سیاسی کشور و راه اتحاد عمل همه ی ایراندوستان دموکرات، پیش بینی بختیار نزدیک است  [2021 Aug] 
*شاپور بختیار و توتالیتاریسم، گریزی به رساله ی دکتری او  [2021 Jul] 
* اثرات متقابل مخالفان فعال رژیم و مردم غیرمتشکل: یک فرآیند دینامیک  [2021 Jun] 
*سر و ته، یک کرباس  [2021 Jun] 
*نگاهی به ریشه های ژرف یک فاجعه ملی بخش سوم   [2021 Mar] 
* نگاهی به ریشه‌های ژرف یک فاجعه‌ی ملی، به مناسبت ۲۲ بهمن ماه (بخش دوم)  [2021 Mar] 
* به مناسبت ۲۲ بهمن ماه، نگاهی به ریشه های ژرف یک فاجعه ی ملی  [2021 Feb] 
*ملاحظاتی درباره‌ متن حقوقی امانتی استاد محمـدرضا شجریان  [2021 Jan] 
* از مشروطه به جمهوری عبورکردیم؟ چه کسی عبورکرد و چگونه؟  [2021 Jan] 
* از مشروطه به جمهوری عبورکردیم؟ چه کسی عبورکرد و چگونه؟   [2021 Jan] 
*هموطنان بی مسئولیتی که در برابر امام جماران به امامزاده ی کاخ سفید دخیل بسته بودند یتیم شدند  [2020 Nov] 
*رادیکالیزاسیون دینی جوانان پناهنده و نقش حس ملی  [2020 Nov] 
*دولت موقت و چارچوب قانونی کارهای آن  [2020 Oct] 
*«علوم اجتماعی اسلامی» چه صیغه ای است؟   [2020 Aug] 
*جمهوری اسلامی کابوسی باورنکردنی بیست ونهمین سالگرد قتل شاپور بختیار و دستیار وی سروش کتیبه  [2020 Aug] 
*برتری مخالفان جمهوری اسلامی نسبت به سران این نظام در چیست؟ بخش سوم: دیگرِ تجربه‌های عملی اپوزیسیون  [2020 Aug] 
*برتری مخالفان جمهوری اسلامی نسبت به سران این نظام در چیست؟ بخش دوم: کدام استثناء؟  [2020 Jul] 
*برتری مخالفان جمهوری اسلامی نسبت به سران این نظام در چیست؟   [2020 Jul] 
* آزادی عقیده و بیان و زندگی جمعی نیازمند قواعد مشترک جمعی است (بخش دوم) • ضرورت قواعد مشترک همکاری و همگامی برای اپوزیسیون دموکرات ایران [2020 Jun] 
*آزادی عقیده و بیان و زندگی جمعی نیازمند قواعد مشترک کار جمعی است  [2020 Jun] 
*ایران هرگز نخواهد مرد!   [2020 May] 
* برگ هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار  [2020 Apr] 
*نمایش از این پس بی اثر «انتخابات»، پرده دری از فریب «اصولگرا ـ اصلاح طلب»  [2020 Mar] 
* برگ هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار* ۳۹ـ تدارکات و ترتیبات سالیوان برای ایجاد پیوند میان ارتش و نمایندگان خمینی   [2020 Mar] 
* برگ هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار*  [2020 Mar] 
*بحثی در مقاله‌ی : خطای بختیار، پایان بازرگان  [2020 Feb] 
*تحریم انتخابات را به کارزار همصدایی علیه اساس رژیم و رفراندم برضد آن بدل کنیم   [2020 Feb] 
*منطق جمهوری اسلامی: تحریک دیگران؛ تحقیرشدن؛ واکنش به تحقیرشدن کشته شدن قاسم سلیمانی تحقیری بزرگ برای نظام و چالشی خطرناک برای کشور بود [2020 Jan] 
*تحریم یکصدای نمایش انتخابات: ضرورتی سیاسی، نه انتخاباتی!   [2019 Dec] 
*انبار باروتی بنام ایران  ضرورت حادهمآهنگی و آشتی میان همه ی هواداران حاکمیت ملی [2019 Nov] 
*شورای دوران گــُـذار یا مدیریت بی‍گــُـدار برای «اقوام و ملیت های ساکن ایران» !   [2019 Oct] 
* بساط تحمیق انتخابات را یکصدا تحریم کنیم (۲)  [2019 Sep] 
*بساط تحمیق انتخابات را یکصدا تحریم کنیم بخش یکم: مشروعیت نظام‌های سیاسی و رابطه‌ نهاد انتخابات با آن [2019 Sep] 
*بیست و هشت سال پس از قتل شاپور بختیار پراکندگی نیروهای مخالف جمهوری اسلامی و راه پیروزی بر آن   [2019 Aug] 
* بحران در روابط ایران و آمریکا:‏ یا زمان قدرت نمایی شاگرد جادوگرها  [2019 Jul] 
* زند ایران چیست؛ ایرانیت کدام است؟  ادای سهمی در پاسخ به یک مغالطه [2019 Jul] 
*ایران چیست؛ ایرانیت کدام است؟ ادای سهمی در پاسخ به یک مغالطه بخش دوم ادعای درونی بودن اسلام و ...!  [2019 Jul] 
*ایران چیست؛ ‏ ایرانیت کدام است؟   [2019 Jun] 
*جمهوری اسلامی:‏ یک نظام تروریست، با همه‌ی اجزاء و بازوانش   [2019 Apr] 
*اتحادِ عمل آری؛ ‏ اما برای چه منظور؟ و از کدام راه؟   [2019 Apr] 
*جامعه‌ ایران از سر گندیده است  [2019 Mar] 
*این نظام رفتنی است ما نیستیم که می گوییم؛ آنها خود می دانند!  [2019 Feb] 
*در میان مخالفان جمهوری اسلامی اختلاف ها از کجا سرچشمه می گیرد؟  [2019 Jan] 
*ما نمی بایست سنگر قانون اساسی را رها می کردیم   [2019 Jan] 
*ملاحظاتی درباره ی رساله ی دکترای شاپور بختیار  [2018 Nov] 
*جمهوری، یا مشروطه ی پادشاهی؟ بحث بر سر چیست؟  [2018 Nov] 
* با اعتصاب عمومی نباید بازی کرد   [2018 Oct] 
* مجازات شلاق برای معلمان کشور !   [2018 Oct] 
*مرگ امیرانتظام فرصتی برای آب تطهیر بر سر انقلابیون دیروز و اصلاح‌طلبان امروز!  [2018 Aug] 
* اقتصادی ویران؛ نتیجه ی تحریم ها، یا اثر ورشکستگی به تقصیر   [2018 Aug] 
*آزادی گرفتنی است نه دادنی  [2018 Jul] 
*چرا جمهوری اسلامی رفتنی است وظیفه‌ی ما برای وقوع بهترین صورت این فرآیند چیست* [2018 May] 
*از بحث عدم‌ مشروعیت رژیم و پیش‌بینی سقوط آن تا زمین‌لرزه‌های جدید (بخش دوم)،  [2018 Apr] 
*از بحث عدم‌مشروعیت رژیم و پیش‌بینی سقوط آن تا زمین‌لرزه‌های جدید  [2018 Mar] 
*همه‌پرسی، به چه منظور، چگونه، در چه زمان، و به دست کدام حکومت ؟   [2018 Feb] 
*جدایی دین از حکومت یا حکومتِ لاییک*  [2018 Jan] 
*نکاتی پیرامون مفاهیم ملیت، اقلیت، خودمختاری* بخش چهارم  [2018 Jan] 
*نکاتی پیرامون مفاهیم ملیت، اقلیت، خودمختاری بخش سوم  [2017 Dec] 
*نکاتی پیرامون مفاهیم ملیت، اقلیت، خودمختاری بخش دوم  [2017 Dec] 
*نکاتی پیرامون مفاهیم ملیت، اقلیت، خودمختاری ، بخش یکم  [2017 Dec] 
* افسانه‌ی حمله‌ی نظامی عراق به ایران بنا به ‏ توصیه‌ی شاپور بختیار بخش چهارم   [2017 Nov] 
*علل واقعی جنگ ایران و عراق و افسانه‌ی حمله‌ی صدام به ایران به توصیه‌ی شاپور بختیار (بخش سوم)  جستجو در علل و مقدمات حمله‌ی عراق به ایران  [2017 Nov] 
* علل واقعی جنگ ایران و عراق و افسانه‌ی حمله‌ی صدام به ایران ‏ به توصیه‌ی شاپور بختیار (بخش دوم)  [2017 Nov] 
*علل واقعی جنگ ایران و عراق و افسانه‌ی حمله‌ی صدام به ایران ‏ به توصیه‌ی شاپور بختیار (بخش یکم)  [2017 Oct] 
*مصدق و اصـلاحات کاذب، بخش سوم: موضع نیروهای سیاسی دیگر  [2017 Oct] 
*مصدق و اصـــلاحــات کاذب «تقسیم اراضی ... با تمرکز جمعیت می تواند عواقب وخیم‌تری...»   [2017 Oct] 
*دکتر مصدق ‏ و اصـلاحـات کاذب یا یکی از ریشه‌های عمده‌ی ضدِانقلاب‌اسلامی ‏  [2017 Oct] 
*از مرگ هیچکس شاد نباید شد اما...  [2017 Sep] 
* سلطه‌ی دیوان و رژیم تباهیها تنها به دست مردم برچیده خواهد شد بخش دوم   [2017 Jul] 
*سلطه‌ی دیوان و رژیم تباهیها تنها به دست مردم برچیده خواهد شد  [2017 Jul] 
*آیا در این «انتخابات» ملت شکست خورد؟ قسمت دوم  [2017 Jun] 
*آیا در این «انتخابات» ملت شکست خورد؟  [2017 May] 
* تحریم انتخابات ساده گیری مبارزه نیست ‏  [2017 May] 
*گفتید جمهوریت؟ کدام جمهوریت؟   [2017 May] 
*در چنگال جمهوی اسلامی اسارت تا کی ؟ (بخش دوم)  [2017 May] 
*در چنگال جمهوی اسلامی اسارت تا کی ؟ «انتخابات» کاذب را هرچه یکصدا تر تحریم کنیم ! [2017 Apr] 
*انتخابات ریاست جمهوری فرانسه؛ نامه ی سرگشاده به نامزدها و رأی دهندگان به آنان*   [2017 Apr] 
* ضرورت گام هایی کوتاه و سنجیده برای اتحاد آزادیخواهان واقعی  ورشکستگی اخلاقی کامل نظام حاکم و نشانه هایی از آغاز فروپاشی آن [2017 Mar] 
*کسانی که تروریست‌ها و خرابکاران را مردم می‌نامند! (بخش دوم)  [2017 Mar] 
* نوبت خطرکردن بختیار برای نجات کشور از سقوط در پرتگاهی که به سوی آن می رفت (بخش سوم)  [2017 Feb] 
*آیا نظام مشروطه منسوخ شده بود؟ جلوگیری از نخست ‌وزیری صدیقی و نوبت خطرکردن بختیار (بخش دوم)  [2017 Feb] 
* به مناسبت سی و هشتمین سال تشکیل دولت ملی بختیار ‏  [2017 Feb] 
*نقش دکتر سنجابی در شکست دولت ملی بختیار و انقراض نظام مشروطه (بخش چهارم و پایانی)  [2016 Oct] 
* نقش دکتر سنجابی در شکست دولت ملی بختیار و انقراض نظام مشروطه (بخش سوم)  [2016 Oct] 
*نقش دکتر سنجابی در شکست دولت ملی بختیار و انقراض نظام مشروطه بخش دوم   [2016 Sep] 
*نقش دکتر سنجابی در شکست دولت ملی بختیار و انقراض نظام مشروطه؛ به مناسبت بیست و پنجمین سال ‏ قتل شاپور بختیار  [2016 Sep] 
* منشاء هراس شدید نظام از مردم ! (بخش پایانی) بخش دوم  [2016 Jun] 
*منشاء هراس شدید نظام از مردم ! بخش دوم، بهره ی الف   [2016 Jun] 
*منشاء هراس شدید نظام از مردم !  نظامی که مشروعیت ندارد همواره خود را در خطر نابودی می بیند [2016 Jun] 
*رژیم راًی مردم را برای نمایش و کسب مشروعیت می خواهد  [2016 Feb] 
* در حاشیه ی عملیات تروریستی اخیرِ داعش   [2016 Jan] 
*نکاتی از زندگی خسرو شاکری زند و سبب درگذشت وی  [2015 Oct] 
*توسل به دروغ و فریب برای پوشاندن تسلیم به توافقنامه ای خفت بار  [2015 Apr] 
*پیرامون یکی از پرگویی های کاشف سکولاریسم نو(۳)  [2014 Dec] 
*پیرامون یکی از پرگویی های کاشف   [2014 Dec] 
*پیرامون یکی از پرگویی های کاشف «سکولاریسم نو»  [2014 Dec] 
*دولت اسرائیل، یا یک یاغی جهانی که در پی اجرای «راه حل نهایی» برای مردم فلسطین است  [2014 Jul] 
*نگاهی به رفتار سیاسی سران جبهه ملی در ماههای پیش از انقلاب (بخش دوم) چگونگی پذیرش تشکیل دولت ملی از سوی دکتر شاپور بختیار [2014 Jul] 
*نگاهی به رفتار سیاسی سران جبهه ملی در ماههای پیش از انقلاب  [2014 Jul] 
*ملاحظاتی پيرامون مقاله «بازرگان، روحانيت و بختيار»، بخش سوم (قسمت دوم)  [2013 Oct] 
*بختیار، بازرگان و روحانیت؛ ملاحظاتی پیرامون مقاله‌‌‌ی «بازرگان، روحانیت و بختیار»۱- بخش سوم تیرخلاص  [2013 Oct] 
*بختیار، بازرگان و روحانیت- بخش دوم  [2013 Sep] 
*ملاحظاتی پیرامون مقاله‌ی «بازرگان، روحانیت و بختیار»۱ بخش اول روحانیت درنهضت ملی [2013 Sep] 
*مصر بار دیگر به پا می خیزد با تهدید به نافرمانی مدنی در مصر اولین سنگر توتالیتاریسم اسلامگرا فرو می ریزد [2013 Jul] 
*درباره‌ی پرچم ملی ایران  [2013 Jan] 
*آیا صلحجویان نسل های جدید اسرائیل خواهند توانست ماجراجویی رهبران سنتی جنگ طلب خود را مهار کنند و از فکر حمله به ایران بازدارند   [2012 Apr] 
*پاسخی به ادعاهای نسنجیده و بی پایه ی آقای همایون کاتوزیان درباره ی کنفدراسیون جهانی   [2011 Nov] 
*افشاء یک تحریف بزرگ تاریخی پاسخی به ادعاهای نسنجیده و بی پایه‌ی آقای همایون کاتوزیان درباره ی کنفدراسیون جهانی و عده ای از رهبران آن  [2011 Oct] 
*بازار گرم افترا علیه مصدق و بختیار  چه کسانی از نام مصدق و بختیار می ترسند و چرا؟ بخش دوم 2ـ دنباله ی" راه توده" و مصدق [2011 Oct] 
*بازار گرم افترا علیه مصدق و بختیار (۲)  [2011 Aug] 
*بازار گرم افترا علیه مصدق و بختیار  [2011 Aug] 
*مصدق، پیروان مصدق، اهداف، اصول کار و منش آنان (بخش دوم ـ ب)  [2011 Apr] 
*مصدق، پیروان مصدق، اهداف، اصولِ کار و منشِ آنان  [2011 Apr] 
*مصدق، پیروان مصدق، اهداف، اصولِ کار و منشِ آنان  بخش نخست ـ ب [2011 Mar] 
*مصدق، پیروان مصدق، اهداف، اصولِ کار و منشِ آنان  [2011 Mar] 
*توتالیتاریسم و زمین لرزه های اجتناب ناپذیرآن( بخش دوم)   تصفیه ها در جمهوری اسلامی از همان آغاز کار [2010 Mar] 
*توتالیتاریسم و زمین لرزه های اجتناب ناپذیرآن(٭)   [2010 Mar] 
*دولت بختیار و فروغ آزادی (بخش دوم)  [2010 Jan] 
*دولت بختیار و فروغ آزادی (بخش نخستین)  [2010 Jan] 
*چه کسانی از علائم شیر و خورشید پرچم ملی ایران می ترسند؟  [2009 Aug]