PEZHVAKEIRAN.COM دانشجویان در کجا ایستاده اند؟
 

دانشجویان در کجا ایستاده اند؟
محمود زهرایی

یکی از ویژگیهای بارز مبارزات دانشجویان در سراسر دنیا بطور اعم، و در کشورهای غیر دموکراتیک و دیکتاتورزده بطور اخص، پیشرو و پیشتاز بودن آنها در مبارزه با ظلم و ستم، محدودیت های سیاسی و اجتماعی، کاستی های عمومی  و خلاصه گذاردن مطالبات مردم بر روی میز دولت ها و حاکمان کشورها است.

مروری بر مبارزات دانشجویان، حتی در کشورهای آزاد و دموکرات همچون آمریکا و کشورهای اروپایی هم موید این نکته است که دانشجویان علیرغم وجود سندیکاها و احزاب آزاد، در مقاطع مختلف تاریخی رسالت پیشتازی مبارزات اجتماعی را بر عهده داشته اند. این مبارزات اغلب در دفاع از حقوق بشر، آزادیهای سیاسی، عدالت اجتماعی و برابری شکل گرفته اند و گاهی آغازگر تحولات وسیع در سطح جامعه  بوده اند.

 جنبش آزادی بیان دهه ۶۰، جنبش ضد جنگ ویتنام، جنبش حقوق مدنی، اعتراض به تبعیض نژادی و جنسیتی و جنبش وال استریت و ... در آمریکا و جنبش های دهه ۶۰ در فرانسه و آلمان و بریتانیا، از جمله حرکت های پیشروانه دانشجویان در این کشورها بوده است.

 

اما نگاهی به جنبش دانشجویی در کشور خودمان ایران در قبل از انقلاب ۵۷ نیز نشانگر اوج مسئولیت پذیری، آزادی و عدالت خواهی و پیشتازی در امر مطالبه  حقوق اجتماعی و سیاسی جامعه بوده است. در این نوشته قصد نداریم مطالبات سیاسی - اجتماعی دانشجویان در آن زمان را مورد ارزیابی قرار دهیم و یا به همخوان بودن مطالبات دانشجویان با خواسته های عمومی مردم و یا میزان موفقیت یا عدم موفقیت حرکت های دانشجویان بپردازیم. هدف از طرح حرکت های دانشجویی در قبل از انقلاب صرفا به منظور مقایسه آن با حرکت های دانشجویان در بعد از انقلاب و بویژه از نقطه نظرهای تداوم و پیشتازی است.

 شاید جای هیچگونه شک و تردیدی نباشد و ما هم بی نیاز از ذکر هرگونه سند و مدرک و فکت تاریخی باشیم که مبارزات دانشجویان در دانشگاههای ایران از زمان جرقه های اولیه آن در سالهای  ۱۳۲۰به بعد و سپس نقطه عطف  آن در ۱۶ آذر ۱۳۳۲،  تا روزهای پایانی سلطنت پهلوی، مستمر و بدون وقفه ادامه داشته است.

دانشجویان در هیچ دوره ای و تحت هیچ شرایطی دست از مبارزه و اعتصابات نکشیدند و علیرغم عدم همراهی توده مردم با این اعتصابات و علیرغم محصور و محدود ماندن صدایشان در چهاردیواری دانشکده ها، همیشه پرچم مبارزه را برافراشته نگه داشتند.

 

بعد از انقلاب وضعیت دانشجویان و دانشگاه و این مبارزه تاریخی و کهن بگونه ای دیگر شد. بخش عظیمی از همان دانشجویان مبارز و آزادیخواه گذشته، خفقان و پلیدیهای رژیم تازه به قدرت رسیده را تاب نیاوردند و از همان روزهای اول انقلاب چنگ در چنگ با نیروهای حزب الهی و طرفدار حاکمیت به پاسداری از آزادی و کرامت دانشجویی پرداختند و دانشگاه بار دیگر صحنه مبارزات آزادیخواهانه دانشجویان گردید. حاکمیت مرتجع و حامیان آنها در میان دانشجویان و دانشگاهیان با ابزار ارتجاعی انقلاب فرهنگی به قلع و قمع و تصفیه دانشجویان و استادان و دانشگاهیان آزادیخواه پرداختند و یکباره دانشگاه به گورستانی خالی از عناصر زنده و فعال تبدیل گردید و دانشجویان طرفدار و حامی قدرت به ابزاری در کنار و برای حاکمیت تبدیل شدند. حرکت اعتراضی کوی دانشگاه در ۱۸ تیر ۱۳۷۸ اولین حرکت اعتراضی گسترده دانشجویان بر علیه حاکمیت بود. اما از آن زمان تا همین امروز حرکت های دانشجویان نه تنها از تداوم و یکپارچگی برخوردار نبوده بلکه فاقد نقش تاریخی پیشروانه خود نیز بوده است و حرکت های آنها تنها حمایت و تاییدی برحرکت های خیابانی مردم بوده است. دانشگاهها فاقد حرکت های خودجوش و پیشتازانه گردیده و دانشجویان منتظر مانده اند تا با شروع حرکت های خیابانی به مردم بپیوندند و از آنها حمایت کنند. به دیگر سخن نقش دانشجوی پیشتاز قبل از انقلاب  و مردم عموما ساکت و یا دنباله رو با مردم پیشرو و دانشجویان دنباله رو وعموما ساکت بعد از انقلاب، عوض شده است.

 

 بیش از ده روز از اعتصاب کامیون داران دلیر که تنها برای حقوق صنفی خود به اعتصاب روی آورده اند می گذرد و این حرکت ضمن حمایت های بین المللی، از حمایت بخش هایی از مردم ایران هم برخوردار بوده است. اما در این میان دانشجویان همچنان ساکت و یا بی برنامه و بی تشکل برای حمایت از این اعتصابیون هستنند. هرچند در این میان از تمام اقشار مردم ایران از جمله معلمین، بازنشستگان، کارگران و حتی دانش آموزان انتظار حمایت از این اعتصاب کنندگان می رود اما غایب بودن دانشجویان در این واقعه بیش از همه برجسته و البته نگران کننده است.

دانشجویان به عنوان یکی از آگاهترین اقشار جامعه نمی توانند و نباید نقش تاریخی خود را فراموش کنند و فقدان حضور آنها در چنین صحنه های حرکت اجتماعی نه قابل قبول است و نه قابل توجیه.

 

 بی شک نمی خواهیم و نمی توانیم حرکت های آزادیخواهانه این دانشجویان و بویژه نقش فعال آنها را در جنبش زن زندگی آزادی و فشارها، تصفیه ها و سرکوب و زندان و شکنجه بیشماردانشجویان مبارز را در سالهای گذشته فراموش کنیم و یا کم بها بدهیم، اما همه این ها نمی تواند مانع از طرح این پرسش ها شود که؛

 

دانشجویان اکنون در کجا ایستاده اند؟

نقش تاریخی آنها چیست؟

کی نقش پیشتازانه و رهبری کننده خود را بازخواهند یافت؟

حرکت های آزادیخواهانه مردم کی و چگونه از حمایت مستمر آنها برخوردار خواهد شد؟

 و سرانجام کی و چگونه دوباره دانشجویان، نه در قالب دنباله روان و یا ناظران ساکت، بلکه در هیبت پیشروان و پیشتازان، در صحنه مبارزات مردم ایران حضور خواهند یافت؟

منبع:پژواک ایران


محمود زهرایی

فهرست مطالب محمود زهرایی در سایت پژواک ایران 

*دانشجویان در کجا ایستاده اند؟   [2025 Jun] 
*به بهانه مرگ دردناک حسن عرب زاده و فرزندش و نقدی بر نوشته هایی در این رابطه  [2025 Apr] 
*از مبارزه با دشمن جعلی تا مذاکره با دشمن واقعی  [2025 Apr] 
*رسول اف و فیلم « دانه انجیر معابد » در جشنواره فیلم رتردام در هلند. پنجاه و چهارمین جشنواره فیلم رتردام -هلند [2025 Feb] 
*اپوزیسیون و بردارهای ناهمسو  [2025 Jan] 
*حمید نوری و ادامه شیادی ها و فریبکاریهایی که در در دادگاه سوئد داشت  [2024 Dec] 
*خشونت علیه کادر پزشکی در ایران، فساد و ناکارآمدی حکومت یا فروپاشی اخلاقی بخشی از مردم   [2024 Nov] 
*آقای زیدآبادی « گندش بزنن» یا « گندش زده اند»؟  [2024 Nov] 
*آهو دریایی صدای رسای زن زندگی آزادی  [2024 Nov] 
* به بهانه فیلم «دانه انجیر معابد»، ساخته محمد رسول اف   [2024 Oct] 
*آزادی به شرط انتشار نامه و یا آزادی پس از انتشار نامه  [2024 Sep] 
*یک شرمساری دیگر برای جامعه پزشکی ایران   [2024 Jul] 
*«نه» به جلیلی، «نه» به پزشکیان، «نه» به صندوق رای، «نه» به خامنه ای  [2024 Jul] 
*قربانی شدن عدالت و شرافت بر خوان کثیف سیاست  [2024 Jun] 
*پزشکیان، محلل نظام یا پزشکی برای دردهای خامنه ای  [2024 Jun] 
*شادمانی و خشم در یک قاب  [2024 May] 
*زنان شجاع را در خیابانها و دانشگاهها تنها نگذاریم  [2024 Apr] 
*سیزده بدر امسال و درسی که مردم به حکومت دادند  [2024 Apr] 
*گزارش کمیته حقیقت ‌یاب سازمان ملل؛ گزارشی که فعالان حقوق بشر باید قدر آن را بدانند  [2024 Mar] 
* انقلاب ۵۷، شرمساری یا افتخار؟  [2024 Feb] 
*تاثیرات برگشت ناپذیر جنبش زن زندگی آزادی بر سینمای ایران   [2024 Feb] 
*گزارشی از پنجاه و سومین جشنواره بین المللی فیلم رتردام - هلند  [2024 Feb] 
*قانون ضدبشری و هولناکی بنام قصاص  [2024 Jan] 
*آیا اپوزیسیون به بن بست رسیده است؟  [2023 Dec] 
*در ستایش عدالت و دموکراسی تایید محکومیت حمید نوری توسط دادگاه تجدید نظر به مثابه پیروزی عدالت و دادخواهی [2023 Dec] 
*مستند پنج قسمتی ثابتی و نقد مخالفان و تحسین موافقان  [2023 Dec] 
*آخرین جلسه دادگاه تجدید نظر حمید نوری و استدلالهای بی پایه وکلای مدافع   [2023 Nov] 
*مسلمانان و پوست هندوانه دموکراسی زیر پای اروپائیان  [2023 Oct] 
*سالگرد قتل مهسا و انتظارات ما  [2023 Sep] 
*واکاوی حضور یا عدم حضور قشر خاکستری جامعه ایران در خیزش (های) آینده  [2023 Aug] 
*خبر نادرست بستری شدن نیری در کلینیک هانوفر و اظهارات نادرست پروفسور سمیعی  [2023 Jul] 
*تفاو‌ت‌ها و تشابهات دو دادگاه آدولف آیشمن و حمید نوری  [2023 Jul] 
*آیا رهبری انقلاب الزاما باید در دست سیاستمداران با سابقه باشد؟   [2023 Jan] 
*درک نادرست از شرایط موجود به بهانه تجربه آموزی از انقلاب ۵۷  [2023 Jan] 
*پزشک، درمانگر انسان یا ناظر و همکار شکنجه‌گر  [2022 Aug] 
*وقتی حمید نوری...  [2022 Jul] 
*محاکمه حمید نوری و درس‌هایی که از آن باید آموخت   [2022 Apr]