PEZHVAKEIRAN.COM پیشنهاد تعقیب بین‌المللی مقام‌های جمهوری اسلامی
 

پیشنهاد تعقیب بین‌المللی مقام‌های جمهوری اسلامی
فرامرز داور

HR.jpgنکات کلیدی گزارش هیات حقیقت‌یاب؛ خامنه‌ای مظنون ارتکاب جنایت علیه بشریت است

گزارش مکتوب هیات حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی که توسط شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد برای بررسی سرکوب‌های خونین در ایران از شهریور ۱۴۰۱ به بعد تاسیس شده، در ۲۲ صفحه منتشر شده و در اختیار اعضای سازمان ملل قرار گرفته است. در اینجا ۱۰ نکته از مهمترین موضوعات کلیدی گزارش به‌طور فشرده و خلاصه شرح داده شده است.

فرامرز داور - ایران وایر

این گزارش حاوی یافته‌های بسیار مهمی درباره شیوه سیستماتیک سرکوب معترضان توسط جمهوری اسلامی است و به‌دلیل قوت مستندات و اهمیت اقدام هیات حقیقت‌یاب، می‌توان آن را مهم‌ترین سند مدون در ۴۵ سال اخیر درباره وضعیت حقوق‌بشر در جمهوری اسلامی دانست که برای اولین بار نام علی خامنه‌ای را هم در یک سند مرتبط با سازمان ملل، مظنون به ارتکاب جنایت علیه بشریت توصیف کرده است.

۱- جنایت علیه بشریت رخ داده است

هیات حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی در گزارش خود برای اولین بار در تاریخ جمهوری اسلامی ایران می‌گوید که وقوع جرم بین‌المللی «جنایت علیه بشریت» را احراز کرده است.

این گزارش می‌گوید موارد جدی نقض حقوق‌بشر به‌ویژه جرایم قتل معترضان توسط ماموران حکومت، حبس خودسرانه افراد، شکنجه، تجاوز جنسی و سایر خشونت‌های جنسی متداول در بازداشتگاه‌های ایران، آزار و تعقیب افراد، ناپدیدسازی قهری و سایر اعمال غیرانسانی، به‌عنوان بخشی از یک حمله گسترده و سازمان‌یافته علیه جمعی غیرنظامی یعنی زنان و دختران و سایر افراد حامی حقوق‌بشر، ارتکاب یافته است.

👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر

۲- حمله به غیرنظامیان «گسترده» و «نظام‌مند» بوده است

در گزارش هیات حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی گفته شده است که اقدامات ساختاری و نظام‌مند جمهوری اسلامی ایران در حمله به معترضان مسالمت‌جو و غیرنظامی پس از شهریور ۱۴۰۱، «به‌طور گسترده ارتکاب یافته است».

هیات حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی می‌گوید به دلیل «ماهیت نظام‌مند» یا سیستماتیک جنایت و نامحتمل بودن رخ دادن تصادفی آن‌ها، این حمله «سازمان‌یافته» بوده است. از دید هیات، ارتکاب جنایت از سوی ماموران حکومت نه به صورت اتفاقی و خودجوش بلکه به عنوان بخشی از یک الگوی یک رفتار سازمان‌یافته در پیروی از دستورات و با تشویق و حمایت مقام‌های عالی‌رتبه حکومت و اعضای ارشد نهادهای کشوری و توسط شمار بسیاری از مرتکبین به صورت عینی ارتکاب یافته است.

۳- جمعه ۸ مهرماه سیاه‌ترین روز سرکوب بود

گزارش می‌گوید آمار به‌دست آمده توسط هیات حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی تا شهریور ۱۴۰۲ یعنی فاصله زمانی یک‌ساله پس از شروع اعتراضات و شش ماه پیش از انتشار این گزارش، حاکی از قتل ۵۵۱ معترض توسط ماموران جمهوری اسلامی ایران است. گزارش هیات می‌گوید بیش‌ترین تعداد جان‌باختگان در یک روز، مربوط به جمعه ۸مهر۱۴۰۱ در زاهدان با ۱۰۴ کشته است که طی آن ماموران جمهوری اسلامی پس از نماز جمعه اقدام به آن کردند.

 

 

۴- تجاوز دو مامور در زندان به زن معترض مقابل چشم مامور چادرپوش

هیات حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی می‌گوید حکومت برای سرکوب معترضان به تجاوز جنسی در بازداشتگاه‌ها رو آورده است. تجاوز با شی، وارد کردن شوک الکتریکی به نواحی جنسی، برهنگی اجباری، دست‌اندازی و لمس جنسی از جمله موارد پرتکرار در بازداشت‌های نظام اسلامی بوده است. در یکی از نمونه‌ها، گزارش می‌گوید یک زن معترض بازداشت‌شده در آبان ۱۴۰۱ در کرمانشاه، در زمان بازرسی بدنی، در مقابل یک مامور زن چادر پوش، مورد تجاوز دو مامور امنیتی قرار گرفت.

گزارش می‌گوید مقام‌ها و ماموران جمهوری اسلامی، با تکیه بر قوای قهریه و استفاده از تفنگ‌های تهاجمی، شاتگان و ساچمه‌پران، برای متفرق کردن معترضان استفاده و در زمان اعتراضات عامدانه به اعضای حیاتی بدن آن‌ها شلیک کردند. بر اساس این گزارش جان‌به‌دربردگان از اقدامات مرگ‌بار حکومت، با جراحت‌های گسترده و مادام‌العمر روبه‌رو شده‌اند که مجروحانی که چشم خود را از دست دادند، از جمله آن‌ها هستند.

۵- نام علی خامنه‌ای در میان عاملان جنایت علیه بشریت است

هیات حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی در گزارش مکتوب خود مقام‌های بلند‌پایه جمهوری اسلامی به دلیل حمایت از اقدامات و رفتارهای نیروهای امنیتی و افراد مسلح حکومتی در سرکوب خونین معترضان مسوول شناخته و گفته مقام‌های حکومت معترضان مسالمت‌جو را با عناوینی همچون «تروریست» و «تجزیه‌طلب» به تصویر کشیدند و زمینه قتل و بازداشت و شکنجه آن‌ها را فراهم کردند. این گزارش از علی خامنه‌ای، نام برده است. این اولین بار است که نام رهبر جمهوری اسلامی در اسناد مرتبط با سازمان ملل متحد به عنوان مرتکب جنایت علیه علیه بشریت درج می‌شود.

۶- فرماندهان سپاه، بسیج، فراجا، مقام‌های قضایی و امنیتی در میان مظنونان

 

گزارش به‌غیر از علی خامنه‌ای، فرماندهان و اعضای ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، فرماندهان ارشد نیروی مقاومت بسیج، فرماندهان ارشد نیروی انتظامی یا با نام جدید آن فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی (فراجا)، دادستان کل کشور، شورای عالی فضای مجازی و شورای عالی امنیت ملی، رییس قوه قضاییه، مقام‌های ارشد دادگاه انقلاب و دادگاه‌های کیفری دخیل در صدور احکام سنگین از جمله اعدام معترضان، روسای زندان‌ها از جمله روسای بازداشتگاه‌های وزارت اطلاعات، سپاه پاسداران و وزارت کشور در میان مظنونان ارتکاب جنایت علیه بشریت هستند.

۷- نام و هویت مقام‌های مظنون به جنایت علیه بشریت استخراج شده

هیات حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی هویت مرتکبینی را که راسا دست به ارتکاب موارد نقض حقوق‌بشر زده یا در ترغیب ماموران به ارتکاب جنایت علیه بشریت دست داشتند را احراز کرده است. گزارش این هیات می‌گوید در مورد مسوولیت مقام‌های مافوق، و زنجیره فرماندهی نهادهای مختلف در سرکوب ایرانیان معترض، تحقیقات خود را انجام داده و اطلاعات افراد، هویت و مسوولیت آن‌ها از جمله مقام‌های مافوق و ارشد در یک فهرست تنظیم و آماده شده است. فهرست نام‌ها فعلا محرمانه است.

۸- پیشنهاد تعقیب بین‌المللی مقام‌های جمهوری اسلامی

اعضای هیات حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی پیشنهاد کرده‌اند که کشورهایی که اصل صلاحیت جهانی را اجرا می‌کنند، مقام‌ها و ماموران جمهوری اسلامی ذکر شده در فهرست این هیات را تحت تعقیب قرار دهند. اصل صلاحیت جهانی در اغلب کشورهای اروپایی بابت تعقیب قضایی مظنونان به جنایت‌هایی که وجدان انسان را مانند جنایت علیه بشریت به‌درد می‌آورد، اجرا می‌شود.

هیات حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی گفته به‌دلیل شدت جنایت صورت گرفته و نبود امکان تعقیب این افراد از سوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی که رییس، دادستان و افراد بلندپایه آن در این گزارش خود از مظنونان جنایت علیه بشریت هستند، افراد مظنون باید تحت تحقیقات و تعقیب کیفری قرار گیرند. این هیات گفته دادگستری هر کشوری در این زمینه می‌تواند اقدام کند و هیات هم آمادگی دارد اطلاعات و مدارک گردآوری شده خود را در اختیار مقام‌های قضایی آن کشور قرار دهد.

۹- پرونده آرمیتا گراوند تحت بررسی هیات است

هیات حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی گفته است که مسوولیت مرگ «مهسا امینی» معروف به «ژینا» در زمان بازداشت توسط ماموران گشت ارشاد، متوجه مقام‌های جمهوری اسلامی و ماموران بازداشت است و توضیح داده که رفتار جمهوری اسلامی در برابر خانواده مهسا، روزنامه‌نگارانی که موضوع را پوشش دادند و سپس آزار و اذیت اعضای خانواده و وکیل مدافع‌شان، جملگی نقض قوانین داخلی و بین‌المللی بوده است.

این هیات گفته که رفتار ناقض حقوق‌بشر توسط جمهوری اسلامی همچنان به روش‌های مختلف ادامه دارد و خبر داده تحقیقات درباره «مرگ‌های احتمالا غیرقانونی» توسط جمهوری اسلامی از جمله مرگ مشکوک «آرمیتا گراوند» دختری که یک سال پس از مهسا، پس از مشاجره با ماموران «حجاب‌بان» به زمین افتاد و پس از مدتی درگذشت را تحت بررسی دارد.

۱۰- هیات می‌گوید یافته‌هایش «بار سنگینی» دارد

در گزارش هیات حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی آمده است که یافته‌های آن درباره سرکوب خونین معترضان توسط جمهوری اسلامی ایران پس از ۲۵ شهریور ۱۴۰۱، تا به همین‌جا هم «بار سنگینی» دارد اما با این‌که به نتایج مهمی و قابل‌توجهی رسیده، اعطای زمان بیشتر به آن باعث «تقویت مدارک و شواهد موجود» خواهد شد تا به گفته اعضای این هیات استفاده از این مدارک را «در روندهای حقوقی» علیه مظنونان به ارتکاب جنایت علیه بشریت تضمین کند.

منبع:ایران وایر


فهرست مطالب فرامرز داور در سایت پژواک ایران 

*پیشنهاد تعقیب بین‌المللی مقام‌های جمهوری اسلامی  [2024 Mar] 
* خامنه‌ای «کسالت دارند» و خاتمی «نزد وزیر اطلاعات گریه کرده»  [2024 Jan] 
*ماموران ک‌گ‌ب در ایران؛ جولان با اسناد جعلی در تهران  [2023 Dec] 
* کاخ شاه ایران، ۵۰ سال پیش از حمله حماس به اسراییل  [2023 Oct] 
*میدان آرش؛ ثروتی که کویت و عربستان منکر سهم ایران شدند   [2023 Sep] 
* خودداری جمهوری اسلامی از ارسال نظر به دیوان لاهه درباره اشغال فلسطین   [2023 Aug] 
*قراردادهای ننگین؛ عراق با گاز و پول ایران چه کرد؟   [2023 Jul] 
*ظریف پیشنهاد کرده بود ایران اعلامیه خروج از ان‌پی‌تی بدهد  [2023 Jun] 
* ورود احتمالی پول از عربستان، نشانه سرمایه‌گذاری خارجی یا دفع خطرات ایران؟  [2023 Jun] 
* هیرمند و هامون؛ اختلاف طالبان و جمهوری اسلامی از کجا می‌آید؟   [2023 May] 
*راهنمای تحریم‌های ایران دوره بایدن؛ تشدید چشمگیر تحریم تا اسفند ۱۴۰۱  [2023 Mar] 
*رفتار پرخطر در فردو؛ بازگشت پنهان کاری‌های اتمی ایران   [2023 Feb] 
*جمهوری اسلامی گرفتار در تله دیگر مسکو  [2022 Nov] 
* انفجار آمیا؛ ابعاد تازه دعوای آرژانتین با دو متهم بلندپایه در دولت رئیسی  [2022 Feb] 
*آیا پرونده سرنگونی هواپیمای اوکراینی با موشک‌های سپاه به دیوان لاهه می‌رود؟   [2022 Jan] 
* عواقب استفاده از هلال احمر ایران به نفع یکی از طرف‌های جنگ در خارج  [2022 Jan] 
*چرا چین به دنبال نجات برجام است؟   [2021 Dec] 
*تجهیزات واکسن در چمدان دیپلماتیک سفیر؛ سخنان مخبر چه پیامدی برای ایران دارد؟   [2021 Dec] 
* روسیه چگونه ایران را در تقسیم دریای خزر تنها گذاشت؟   [2021 Nov] 
*درخواست عجیب ظریف از وزیر دفاع   [2021 Sep] 
*دوربین‌ها شکسته، ذخایر اورانیوم افزایش یافته؛ گزارش بسیار منفی آژانس درباره ایران  [2021 Sep] 
*تمدید توافق ایران با آژانس، بازبینی یک پرونده حساس و قدیمی   [2021 May] 
*بمبی که ساخته نشد؛ اسناد اتمی سرقت‌شده از جمهوری اسلامی در یک کتاب   [2021 May] 
*دلیل ارزیابی متفاوت ایران و اروپا از واژه «پیشرفت» در مذاکرات وین چیست؟   [2021 May] 
*خشم سپاه، کینه روسیه؛ آثار مصاحبه ظریف بر آینده او   [2021 Apr] 
*اگر تحریم‌ها رفع شوند، ایران به وضعیت نسبتا عادی بازمی‌گردد؟   [2021 Apr] 
*۱۰ ابهام در گزارش جدید ایران درباره سرنگون کردن هواپیمای اوکراینی  [2021 Mar] 
* صفحه نخست » حقایق تازه کشف‌شده درباره شلیک به هواپیمای اوکراینی   [2021 Feb] 
*چرا عکس ظریف با رهبران طالبان تکان‌دهنده است؟   [2021 Feb] 
*پایان تحریم‌های تسلیحاتی ایران؛ خرید جنگ‌افزار راحت‌تر است یا دارو؟   [2020 Oct] 
*اسرار جنگ؛ کمک نظامی آمریکا به ایران، سه برابر کمک به عراق  [2020 Sep] 
*طراح مکانیسم ماشه شورای امنیت علیه ایران، لاوروف، وزیر خارجه روسیه بود  [2020 Aug] 
*اسدالله اسدی؛ محاکمه در اروپا با اتهامی که در جمهوری اسلامی حکم اعدام دارد   [2020 Jul] 
*شورای عالی امنیت ملی چه چیزی درباره انفجار در نطنز می‌داند که نمی‌خواهد بگوید؟   [2020 Jul] 
*خاطرات جان بولتون؛ اشتباه محاسباتی تهران و خطری که گذشت   [2020 Jun] 
*ایران و یکی از منفی‌ترین گزارش‌های آژانس در دو دهه گذشته  [2020 Jun] 
*شیوع کرونا و نمایش پیکر فرسوده نظام جمهوری اسلامی   [2020 Mar] 
*پیامد رد پیشنهاد آمریکا در کنترل کرونا برای ایران چیست؟   [2020 Mar] 
*مسوول سرنگونی مرگبار هواپیما بر فراز تهران کیست؟   [2020 Jan] 
*کمتر از یک روز پس از انتشار این پیام، سردار سلیمانی در عراق ترور شد   [2020 Jan] 
*فرهنگ اصطلاحات جمهوری اسلامی در اشاره به اعتراضات   [2019 Nov] 
*اقدام بی‌سابقه امریکا برای مقابله با ایران   [2019 Oct] 
*اتهام امریکا به بانک هالک ترکیه: تبدیل پول ایران به طلا به بهانه خرید دارو و غذا   [2019 Oct] 
*دیدار مرد خنجردار با آیت‌الله خامنه‌ای و محکوم شدن ایران به پرداخت غرامت   [2019 Aug] 
*سپاه پاسداران چگونه مصونیت دیپلماتیک ایران در آمریکا را از بین برد؟   [2019 Jul] 
*نامه‌نگاری‌های اوباما با خامنه‌ای؛ جزئیات نامه‌های «فدایت شوم» چه بود؟   [2019 May] 
*معنی مهم رد پیشنهاد ظریف برای تبادل زندانی با امریکا چیست؟   [2019 Apr] 
*مهلت خطرناک گروه ویژه اقدام مالی به ایران   [2019 Feb] 
*تحریم ایرانی‌های دخیل در باج‌گیری با بیت کوین از سوی آمریکا   [2018 Dec]