PEZHVAKEIRAN.COM جمهوری اسلامی گرفتار در تله دیگر مسکو
 

جمهوری اسلامی گرفتار در تله دیگر مسکو
فرامرز داور

trap_banner.jpgفرامرز داور - ایران وایر
شورای امنیت سازمان ملل متحد می‌گوید، فروش پهپادهای «کامیکازه» یا «هواپیمای بدون سرنشین انتحاری» از سوی جمهوری اسلامی ایران به روسیه، و استفاده از آن‌ها علیه اوکراین و شهروندان غیرنظامی آن، نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد است. حالا اوکراین، جمهوری اسلامی ایران را شریک روسیه در تجاوز نظامی به خاک خود، و همدست مسکو در جنایت‌های جنگی در خاک این کشور می‌خواند. جمهوری اسلامی به تله دیگری از مسکو گرفتار شده، اما چگونه و با چه ترفندی از سوی روسیه؟
***
با اینکه جمهوری اسلامی ایران درخواست سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان از سازمان ملل را، برای بررسی استفاده از پهپادهای جمهوری اسلامی در جنگ علیه اوکراین «غیرقانونی» خوانده بود، اما معاون حقوقی دبیرکل سازمان ملل، قانونی بودن این درخواست را تایید کرده و سازمان ملل حالا می‌خواهد استفاده روسیه از پهپادهای انتحاری جمهوری اسلامی در اوکراین را بررسی کند.
مقام‌های حکومتی که تا پیش‌از این، به صراحت از فروش پهپاد به قول خودشان «به یکی از ابرقدرت‌های جهان» می‌گفتند، و آن را نشانه «قدرت» نظام حاکم بر ایران می‌خوانند، اینک پی‌درپی موضوع را تکذیب می‌کنند. رسانه‌های حکومتی روسیه پیش‌از این، با نمایش پهپادهای خریداری شده ساخت جمهوری اسلامی، در عمل، استفاده از آن‌ها در جنگ با اوکراین را تایید کرده‌اند.
«ولودیمیر زلنسکی» رییس جمهور اوکراین، به تازگی با ایستادن کنار یکی از پهپادهای ساقط شده جمهوری اسلامی ایران، بدون اسم بردن از کشور ایران، به نام پهپادهای ایرانی که شاهد-۱۳۶ است اشاره کرده و گفت اوکراین «بال کرکس‌های دشمن را می‌چیند.»
تایید فروش پهپاد به روسیه از سوی مقام های اصلی جمهوری اسلامی
مقام‌های اوکراینی، جمهوری اسلامی را متهم می‌کنند که تاکنون ۴۰۰ فروند پهپاد شاهد-۱۳۶ به روسیه داده‌اند، و مسکو از آن‌ها از جمله در هدف قرار دادن غیرنظامیان استفاده می‌کند.
پهپادهای شاهد-۱۳۶ هواپیماهای بدون سرنشین جمهوری اسلامی است که پس از برخورد به هدف منفجر می‌شوند، به همین دلیل به آن‌ها «انتحاری» می‌گویند. در بیرون از ایران، از این تجهیزات با نام پهپاد کامیکازه یاد می‌شود.
کامیکازه، به حملات انتحاری نیروی هوایی ژاپن علیه کشتی‌های جنگی نیروهای متفقین، از جمله کشتی‌های آمریکایی در جنگ جهانی دوم اطلاق می‌شود. هواپیماهای نیروی هوایی ژاپن با کوبیدن خود به کشتی‌های جنگی دشمن، آن‌ها را غرق می‌کردند، اما طبیعتا خود در دم جان می‌باختند.
اوکراین برای مبارزه با اقدامات روسیه که می‌تواند از مصادیق «جنایت جنگی» باشد، از اسراییل برای گرفتن سامانه دفاع هوایی کمک خواسته است. پیش‌از این، اوکراین از روسیه بابت تجاوز نظامی به دیوان بین‌المللی دادگستری در لاهه هلند شکایت کرده، و گروه بزرگی از دولت‌های جهان هم به حمایت از اوکراین، به شکایت از روسیه پیوسته‌اند.
مطابق قوانین جنگی، هدف قرار دادن غیرنظامیان، ساختمان و تجهیزات غیرنظامی به شکلی که روسیه در اوکراین عمل کرده، می‌تواند جنایت جنگی باشد.
حمایت جمهوری اسلامی از روسیه در این حمله در بالاترین سطح در جمهوری اسلامی، یعنی از سوی «علی خامنه‌ای»، «ابراهیم رئیسی» و «حسین امیرعبداللهیان» صورت گرفته، و با فروش پهپاد انتحاری به روسیه و استفاده از آن در اوکراین، می‌تواند وارد مرحله حمایت عملی از تجاوز به اوکراین و شراکت در «جنایت جنگی» مسکو باشد.
خامنه‌ای در تیر۱۴۰۱، چند هفته پیش از اعلام فروش پهپاد به روسیه، در دیدار با «ولادیمیر پوتین» رهبر روسیه که به تهران سفر کرده بود، به صراحت از تجاوز نظامی او به اوکراین تمجید کرد و خطاب به پوتین گفت: «در قضیه اوکراین، چنانچه شما ابتکار عمل را به دست نمی‌گرفتید، طرف مقابل با ابتکار خود، موجب وقوع جنگ می‌شد.»
سخنگوی کاخ کرملین در آن زمان گفته بود، موضوع فروش پهپادهای ایرانی به روسیه، در سفر ولادیمیر پوتین بررسی نمی‌شود؛ که به معنی تایید تلویحی اصل مذاکره بین دو کشور درباره فروش آن‌ها است.
روسیه چطور ایران را درگیر پرونده جنایت‌های خود کرد؟
دولت‌هایی که سلاح به کشورهای خارجی می فروشند، قادرند مشتری خود را متعهد به محدودیت‌هایی کنند. مثلا از آن بخواهند سلاح‌ها را بدون اجازه سازنده به دولت دیگری نفروشد، یا از آن در تجاوز نظامی استفاده نکند. جمهوری اسلامی ایران اما با اطلاع از اینکه روسیه جز استفاده از پهپادهای انتحاری جمهوری اسلامی در اوکراین، کاربرد دیگری برای آن قائل نیست، آن‌ها را در اختیار مسکو قرار داده است.
اوکراین در واکنش به اقدامات جمهوری اسلامی، روابط با تهران را کاهش داده و حتی در حال بررسی قطع کامل آن است. تکذیب‌های تازه تهران و ادعای اینکه به روسیه پهپاد نفروخته، در نهایت تاثیری چندانی نخواهد داشت.
اوکراین می‌گوید قطعات پهپادهای ساقط شده ایران را در اختیار دارد. تصاویر متعددی از پرواز و سرنگونی این پهپادها در آسمان اوکراین منتشر شده که پذیرش تکذیب‌های جمهوری اسلامی را بی‌اثر می کند، و مصداقی از «بی فایدگی انکار پس از اعتراف‌های پی‌در‌پی» است.
سرلشکر پاسدار «حسین سلامی» فرمانده کل سپاه پاسداران، یک ماه و نیم قبل از بالا گرفتن بحران بر سر پهپادهای شاهد-۱۳۶ در اوکراین، گفته بود: «در زمینه پدافند هوایی، قدرت‌های برتر جهان را پشت‌‌سر گذاشته‌ایم، تا جایی که برخی ابرقدرت‌ها، خریدار تسلیحات ما هستند و پیشنهاد همکاری مشترک می‌دهند.»
«علی خامنه‌ای» در بحبوحه اعتراض اوکراینی‌ها به فروش پهپادهای شاهد-۱۳۶ به روسیه، در اظهاراتی که تایید تلویحی این اقدام است، گفته است: «ساخت تجهیزات پیشرفته‌ موشکی و پهپادی که چند سال پیش‌از این، وقتی که عکس‌هایش منتشر می‌شد می‌گفتند این فتوشاپ است، حالا می‌گویند که پهپادهای ایرانی خیلی خطرناک است، چرا به فلان‌کس می‌فروشید؟ به فلان‌کس می‌دهید؟»
روسیه که اینک از سوی اغلب دولت‌های جهان به تجاوز نظامی به اوکراین متهم است، و در مظان اتهام جنایت جنگی پرونده آن در انتظار رسیدگی در دیوان بین المللی دادگستری لاهه است، در رسانه‌های خود خرید پهپادهای انتحاری از جمهوری اسلامی را تایید کرده و به دلیل درگیر بودن در تحریم، نه تنهایی ابایی از کشاندن ایران به عواقب جنگ با اوکراین ندارد، که به صراحت این موضوع را همسو با منافع روسیه می‌خواند.
در کنار تایید همه جانبه جمهوری اسلامی ایران در تجاوز نظامی روسیه به اوکراین و اشغال خاک آن، و حتی ضمیمه کردن آن به فدراسیون روسیه، مسکو عملا ایران را به نحوی شریک جنایات خود در اوکراین کرده است.
در صورتی‌که هیات بررسی کننده شورای امنیت، استفاده از پهپادهای جمهوری اسلامی در اوکراین را تایید کند، «فروش تسلیحات حساس بدون مجوز شورای امنیت» و نقض قطعنامه ۲۲۳۱، زمینه‌ساز بازگشت قطعنامه شورای امنیت است.
از آن‌جا که این قطعنامه شکل خاص و ویژه‌ای را برای تایید نقض پیش‌بینی کرده، حق وتوی روسیه و چین بلااثر شده است، و قطعنامه‌های تحریمی پیشین شورای امنیت می‌تواند حتی با رای مثبت یک دولت، دوباره اعاده شود. امری که به نظر نمی‌رسد ناخرسندی روسیه را به دنبال داشته باشد. ایده‌آل روسیه، جمهوری اسلامی تحریم زده و بیشتر گرفتار در جهان، و یک همدست در جنایت‌های مسکوست.
ایالات متحده، هواپیمای ایران را به دلیل نقض تحریم‌های روسیه و حمل پهپادهای جمهوری اسلامی به مقصد آن کشور تحریم کرده است. اتحادیه اروپا هم با همین استدلال، شماری از مقام‌های نظامی جمهوری اسلامی را در فهرست تحریم‌های خود درآورده است.
شهروندان ایرانی از اقدام جمهوری اسلامی در کمک به روسیه برای ادامه تجاوز نظامی به اوکراین، انتقاد می‌کنند و در تجمعات اعتراضی خارج از کشور، با حمایت از مردم اوکراین، حکومت ایران را نماینده خود نمی‌دانند، و تلاش دارند تا مخالفت خود را با دخالت در کشتار اوکراینی‌ها نشان دهند.
شهروندان اوکراینی هم عموما با پیوستن به ایرانیان، نشان می‌دهند که از وضعیت سقوط مشروعیت جمهوری اسلامی آگاهی دارند، اما در نهایت در صورت محکوم شدن جمهوری اسلامی، مردمان ایران متعهد و ملزم، و البته مجبور به جبران خسارت و دادن تاوان اقدامات حاکمان فعلی خواهند بود.

منبع:ایران وایر


فهرست مطالب فرامرز داور در سایت پژواک ایران 

*پیشنهاد تعقیب بین‌المللی مقام‌های جمهوری اسلامی  [2024 Mar] 
* خامنه‌ای «کسالت دارند» و خاتمی «نزد وزیر اطلاعات گریه کرده»  [2024 Jan] 
*ماموران ک‌گ‌ب در ایران؛ جولان با اسناد جعلی در تهران  [2023 Dec] 
* کاخ شاه ایران، ۵۰ سال پیش از حمله حماس به اسراییل  [2023 Oct] 
*میدان آرش؛ ثروتی که کویت و عربستان منکر سهم ایران شدند   [2023 Sep] 
* خودداری جمهوری اسلامی از ارسال نظر به دیوان لاهه درباره اشغال فلسطین   [2023 Aug] 
*قراردادهای ننگین؛ عراق با گاز و پول ایران چه کرد؟   [2023 Jul] 
*ظریف پیشنهاد کرده بود ایران اعلامیه خروج از ان‌پی‌تی بدهد  [2023 Jun] 
* ورود احتمالی پول از عربستان، نشانه سرمایه‌گذاری خارجی یا دفع خطرات ایران؟  [2023 Jun] 
* هیرمند و هامون؛ اختلاف طالبان و جمهوری اسلامی از کجا می‌آید؟   [2023 May] 
*راهنمای تحریم‌های ایران دوره بایدن؛ تشدید چشمگیر تحریم تا اسفند ۱۴۰۱  [2023 Mar] 
*رفتار پرخطر در فردو؛ بازگشت پنهان کاری‌های اتمی ایران   [2023 Feb] 
*جمهوری اسلامی گرفتار در تله دیگر مسکو  [2022 Nov] 
* انفجار آمیا؛ ابعاد تازه دعوای آرژانتین با دو متهم بلندپایه در دولت رئیسی  [2022 Feb] 
*آیا پرونده سرنگونی هواپیمای اوکراینی با موشک‌های سپاه به دیوان لاهه می‌رود؟   [2022 Jan] 
* عواقب استفاده از هلال احمر ایران به نفع یکی از طرف‌های جنگ در خارج  [2022 Jan] 
*چرا چین به دنبال نجات برجام است؟   [2021 Dec] 
*تجهیزات واکسن در چمدان دیپلماتیک سفیر؛ سخنان مخبر چه پیامدی برای ایران دارد؟   [2021 Dec] 
* روسیه چگونه ایران را در تقسیم دریای خزر تنها گذاشت؟   [2021 Nov] 
*درخواست عجیب ظریف از وزیر دفاع   [2021 Sep] 
*دوربین‌ها شکسته، ذخایر اورانیوم افزایش یافته؛ گزارش بسیار منفی آژانس درباره ایران  [2021 Sep] 
*تمدید توافق ایران با آژانس، بازبینی یک پرونده حساس و قدیمی   [2021 May] 
*بمبی که ساخته نشد؛ اسناد اتمی سرقت‌شده از جمهوری اسلامی در یک کتاب   [2021 May] 
*دلیل ارزیابی متفاوت ایران و اروپا از واژه «پیشرفت» در مذاکرات وین چیست؟   [2021 May] 
*خشم سپاه، کینه روسیه؛ آثار مصاحبه ظریف بر آینده او   [2021 Apr] 
*اگر تحریم‌ها رفع شوند، ایران به وضعیت نسبتا عادی بازمی‌گردد؟   [2021 Apr] 
*۱۰ ابهام در گزارش جدید ایران درباره سرنگون کردن هواپیمای اوکراینی  [2021 Mar] 
* صفحه نخست » حقایق تازه کشف‌شده درباره شلیک به هواپیمای اوکراینی   [2021 Feb] 
*چرا عکس ظریف با رهبران طالبان تکان‌دهنده است؟   [2021 Feb] 
*پایان تحریم‌های تسلیحاتی ایران؛ خرید جنگ‌افزار راحت‌تر است یا دارو؟   [2020 Oct] 
*اسرار جنگ؛ کمک نظامی آمریکا به ایران، سه برابر کمک به عراق  [2020 Sep] 
*طراح مکانیسم ماشه شورای امنیت علیه ایران، لاوروف، وزیر خارجه روسیه بود  [2020 Aug] 
*اسدالله اسدی؛ محاکمه در اروپا با اتهامی که در جمهوری اسلامی حکم اعدام دارد   [2020 Jul] 
*شورای عالی امنیت ملی چه چیزی درباره انفجار در نطنز می‌داند که نمی‌خواهد بگوید؟   [2020 Jul] 
*خاطرات جان بولتون؛ اشتباه محاسباتی تهران و خطری که گذشت   [2020 Jun] 
*ایران و یکی از منفی‌ترین گزارش‌های آژانس در دو دهه گذشته  [2020 Jun] 
*شیوع کرونا و نمایش پیکر فرسوده نظام جمهوری اسلامی   [2020 Mar] 
*پیامد رد پیشنهاد آمریکا در کنترل کرونا برای ایران چیست؟   [2020 Mar] 
*مسوول سرنگونی مرگبار هواپیما بر فراز تهران کیست؟   [2020 Jan] 
*کمتر از یک روز پس از انتشار این پیام، سردار سلیمانی در عراق ترور شد   [2020 Jan] 
*فرهنگ اصطلاحات جمهوری اسلامی در اشاره به اعتراضات   [2019 Nov] 
*اقدام بی‌سابقه امریکا برای مقابله با ایران   [2019 Oct] 
*اتهام امریکا به بانک هالک ترکیه: تبدیل پول ایران به طلا به بهانه خرید دارو و غذا   [2019 Oct] 
*دیدار مرد خنجردار با آیت‌الله خامنه‌ای و محکوم شدن ایران به پرداخت غرامت   [2019 Aug] 
*سپاه پاسداران چگونه مصونیت دیپلماتیک ایران در آمریکا را از بین برد؟   [2019 Jul] 
*نامه‌نگاری‌های اوباما با خامنه‌ای؛ جزئیات نامه‌های «فدایت شوم» چه بود؟   [2019 May] 
*معنی مهم رد پیشنهاد ظریف برای تبادل زندانی با امریکا چیست؟   [2019 Apr] 
*مهلت خطرناک گروه ویژه اقدام مالی به ایران   [2019 Feb] 
*تحریم ایرانی‌های دخیل در باج‌گیری با بیت کوین از سوی آمریکا   [2018 Dec]