PEZHVAKEIRAN.COM پیروزی چهارشنبه سوری!
 

پیروزی چهارشنبه سوری!
منوچهر تقوی بیات

خامنه ای و اربابانش همیشه در برابر خواست مردمان آزاده، ناچار پس می نشینند. تا دیروز خامنه ای و گماشتگانش به دستور اربابانشان چهار شنبه سوری را جشن آتش پرستان و کافران می نامیدند. ناگهان چهارشنبه سوری ۱۴۰۰ خورشیدی ( ۱۴۴۳ هجری قمری ) با کمک دست هایی پنهانی در ایران و در شهرهای گوناگونِ جهان جشنی باستانی و ایرانی شده و با شکوه برگزار می شود و ایرانیان آزاده هم همیشه این آئین را گرامی می داشتند در همه جا ناخواسته با این بازی همراه شدند. این هجری و قمری را آخوندها جا انداخته اند و خوب است که از آن پرهیز کنیم.
درباره ی تاریخ هجری قمری و خورشیدی باید به یاد بیاوریم که تاریخ میهن باستانی ما هزاران سال پیش از هجرت آغاز شده است. هجرت نشانگر فرار محمد از مدینه؛ شهر و دیار خانوادگی خودش است. تازی های بیابان گرد پس از هجرت محمد، غارت، چپاول و کشتار مردمان سرزمین های دیگر مانند کشور ما را آغاز کردند. مدینه پیش از هجرت محمد یَثرِب نام داشت. مهران اسماعیلی استادیار دانشگاه شهید بهشتی تهران در مقاله ای( در شماره ی یک دوره ی ۱۴ نیمسال نامه ی تاریخ و تمدن اسلامی در بهار سال ۱۳۹۷) می نویسد: « ...کلیه شواهد به دست آمده در لایه‌های متقدم، حاکی از آن است که یثرب مجموعه‌ای از روستاهای خرد و پراکنده در حاشیه وادی‌های یثرب بوده و تبدّل دهستان یثرب به شهر مدینه به تدریج در طی سده‌های اول تا سوم هجری صورت گرفته است....».
 
 
تاریخ گواهی می دهد که هجرت آغاز تاریخ ما نیست. آغاز تاریخ در کشور ما به دوران پارینه سنگی میانی باز می گردد ( از سیصد هزار سال تا سی هزار سال پیش). یافته هایی در کرمان نشان می دهد که ایران چند هزار سال پیش از تاریخ میلادی، یعنی پیش از فرمانروایی ایلام، اشنان و کورش بزرگ، شهر نشینی را آغاز کرده است. سنجاق ها و فلز هایی که در کرمان به دست آمده است نشان دهنده ی فلزکاری و افزار سازی در ایران باستان است. شهر سوخته در سیستان ۵۰۰۰ سال و یافته های جیرفت چهار هزار و سیصد سال پیشینه ی تاریخی دارد.
چهارشنبه سوری ریشه در فرهنگ ایران دارد. از هزاران سال پیش که در ایران آتش افروختن آغاز شده است، پدران ما این آیین های آتش افروزی را پاسداری کرده اند. امسال برای دهن کجی به حکومت اسلامی، چهارشنبه سوری در بیشتر شهرهای ایران با شکوه بی مانندی برگزار شد. اینگونه همبستگی ها و همسازی ها،آغاز جنبش تازه ای در ایران خواهد شد. در هزار و چهار صد سال گذشته تازی ها و بیگانه پرستان پیرو آنان تلاش های بسیاری کرده اند تا آتش را زشت بنمایانند و ایرانیان را آتش پرست و گبر بنامند. اما آیین های ایرانی در داستان ها و سروده های فرهیختگان ایران و جهان همچنان زنده مانده اند.
چهارشنبه سوری ۱۴۰۰ هجری(۲۵۷۲ هخامنشی) مژده ی آزادی و رهایی از یوغ حکومت اسلامی را به ارمغان آورد. در ایران و شهرهای بزرگ جهان کاروان های شادمانی به راه افتاد. در پاریس، لندن، لوس آنجلس، هوستون، آستین، دالاس، سانفرانسیسکو و ... میلیون ها ایرانی از روی آتش پریدند. گروهی از هنرمندان از کالیفرنیا به استکهلم آمدند، یکی از پارک های گران قیمت استکهلم برای چهارشنبه سوری بلیط فروخت، رادیو و تلویزیون سوئد هم از این خوان بی دریغ بهره مند شد و برنامه های چهارشنبه سوری را پخش کرد.
image.pngبزرگداشت کورش۱۴۰۰هجری (۲۵۷۲ هخامنشی)
درباره ی چهارشنبه سوری زنده یاد منوچهر جمالی در تارنمای خود می نویسد: «... سال، در ایران دوازده ماه ِ سی روزه داشت، و پنج روز پایانی، جزو این دوازده ماه، بشمار نمی آمد، و این پنج روز، تخم ِ پیدایش زمان و زندگی از نو، بشمار میآمد. ازاین رو، این پنجه، در فلسفه زندگی ایران و در دین او، فوق العاده اهمیت داشت. این خدا نبود که گیتی را از نو خلق میکرد و میآفرید، بلکه این انبازی پنج خدا باهم بود که اصل پیدایش و رویش یا زایش زمان و گیتی از نو بود .
خدائی، زندگی را در گیتی و زمان، خلق نمیکرد، بلکه خودِ خدایان درانبازی باهم، زندگی درگیتی میشدند. زندگی در زمان درگیتی، جشن عروسی و زایش خدا درزمان میشد، ... البته این اندیشه پیدایش جهان ازاین همبغی یا انبازی خدایان پنجگانه، در چهارچوبه معتقدات « میترائیسم » و خود ِ زرتشت و یزدانشناسی زرتشتی نمیگنجید، وبا مفهوم آفرینش هر دوی آنها در تضاد بود. دراین تصویر ِآفرینش ، زمان وزندگی ، استوار براندیشه « خود زائی ِ خود ِ گیتی و زمان، ازخودش» بود. ( خود زائی، با خود زدائی فرق دارد ). خـدایـان، پدیده های فرا- زمانی و فرا جهانی نبودند ، بلکه خودِ زمان وهستی بودند...
بادا مبارک درجهان ، سوروعروسیهای ما
سور وعروسی را خدا ، بـبـُریـد بر بالای ما
زُهره، قرین شد با قمر، طوطی، قرین شد با شکر
هرشب، عروسی دگـر، از« شاه خوش سیمای ما»
مولوی
« سوروعروسی وشادی »، جامه ایست که خدا برای وجود ما بریده و دوخته است. به عبارت دیگر، غایتِ گوهری ِزندگی درگیتی، جشن عروسی انسان، یا انبازی و آمیزش او، با طبیعت و انسانها و خدا و معنا و گوهر چیزها در زمانست....
در تبری، به پنجه مسترقه، « پـیـتـک » گفته میشود... ابوریحان بیرونی، نامهای گوناگونی را که در ایران برای این پنج روز رایج بوده است، در آثارالباقیه آورده است که به کلی با نامهائی که زرتشتیان بدان میدهند، فرق دارد، ...
من این نام ها را از برهان قاطع و سایر لغت نامه ها، یافته ام. نامهای این پنج روز، که گوهر و طبیعت زندگی در زمان و غایت زندگی در زمان را در فرهنگ ایران معین میسازند، عبارتند از :
۱ - نخستین روز ِ پنجه را ، « آفرین » مینامیده اند
۲ - دومین روز پنجه را ، « فرّخ »
۳ - سومین روز پنجه را ، فیروز ( پیروز= هما = سیمرغ )
۴ - چهارمین روز پنجه را که چهارشنبه سوری شده است ،« رامِـشت» مینامیدند ، که به معنای « رامشگر، خنیاگر» است، و اهل فارس بنا بر ابوریحان بیرونی در آثارالباقیه ، او را « وَنـا زن » مینامیده اند، که « رام » باشد که در باختر ، ونوس ، و در عربی، زُهره نامیده میشود.
۵ - روز پنجم پنجه را « درود » مینامیدند
مردم، در عصر روز سوّم (عصر= سرشب = شاهین= سئنا= سیمرغ ) که« روز پیروز » باشد، آتش میافروختند، و بر آتش میگذشتند. پیروز که در کردی نام « هما » یعنی سیمرغ است، « آذرفروز» هست. آذرفروز، معنای مبدع و نوآور و آفریننده را داشته است. بهمن و سیمرغ (= عنقا، هما، سمندر و ققنس)، آذرفروزند. آتش، اصل روشنی (= بینش ) و گرمی (= مهر) است. گذر کردن از درون آتش از روز ِ« فیروز» به « روزهای رام و بهرام » که در پی میآیند، چه معنائی داشت؟ گذشتن از آتش، معنای تحول یافتن، آتش، به روشنی ( بینش و راستی ) و گرمی (مهر) را دارد...»
image (2).pngهمراه با مادران داغدیده در پارک لاله
چهارشنبه سوری در پارک لاله گونه ای دیگر از برگزاری این آیین است. مادران داغدیده و پارک لاله داغی است که از میهن ما زدوده نخواهدشد. آنچه در چهار شنبه سوری در پارک لاله و دیگر جاها در ایران و جهان گذشت اگر هربار در هر جشنی به گونه ای انبوه انجام شود، خامنه ای، اربابانش و گماشتگانش هیچ کاری نمی توانند انجام دهند. جشن و پایکوبی در همه ی شهرهای ایران حکومت آخوندها را به لرزه در خواهد آورد و در پایان سرنگون خواهد کرد. به این بیاندیشیم اگر یک میلیون نفر در تهران یا تبریز یا اصفهان در خیابان بمانند و به خانه هاشان نروند چه پیش خواهد آمد؟ میلیون ها نفر از هم میهنان ما با نان و پنیر و خوراکی و آب به خیابان ها خواهند آمد تا از مردمان سرکش و معترض پشتیبانی کنند و به آن ها خوردنی و نوشیدنی و پتو و زیرانداز بدهند. کدام نیرو می تواند جلو چنین کاری ایستادگی کند؟
مبارزه با آخوندها و اربابانشان و گماشتگانشان به تفنگ و مسلسل نیاز ندارد. برای مبارزه باید از خرد و هوش بهره گرفت. در این چهل و چند سال گذشته زنان و مردان کشور ما جانفشانی های فراوانی کرده اند و راه کارهای تازه و هوشمندانه ای به کار برده اند و بهای فراوانی نیز پرداخته اند. جنبش یک میلیون امضاء بانوان یکی از ارزنده ترین و آگاهانه گر ترین جنبش های تاریخ کشور ما است. جوانان ما با گوشی های خود خواب را از چشم سران حکومت و سپاه ربوده اند. خردورزی و رایزنی راه مبارزه را هموار خواهد کرد. این جوانان با این تلفن های همراه یا به گفته خودشان با این گوشی ها می توانند جنبش رهایی بخش ملی را در ایران رهبری کنند. به گفته ی سیاوش کسرایی:«... این ذره ذره گرمی خاموش وار ما، یک روز بی گمان سر می زند ز جایی و خورشید می شود ...».
از حزب سوسیال دموکرات و لائیک ایران
منوچهر تقوی بیات
فروردین ۱۴۰۱ خورشیدی برابر با ۲۰۲۲ میلادی

منبع:پژواک ایران


منوچهر تقوی بیات

فهرست مطالب منوچهر تقوی بیات در سایت پژواک ایران 

*تفسیر غزل ۳۶۴ دیوان حافظ  [2024 Mar] 
*کشتن مردم به هر بهانه ای درنده خویی است!  [2024 Feb] 
*آزادی گرفتنی است!   [2024 Jan] 
*غوغای جهانی نرگس محمدی و بانوان ایرانی  [2023 Dec] 
*باید کاری کرد، باز گو کردن مصیبت ها بس است!  [2023 Dec] 
*حافظ راهنمای اهل کرم  [2023 Dec] 
*ز هر طرف که شود کشته سود اسلام است!  [2023 Nov] 
*دموکراسی، حزب، قانون  [2023 Sep] 
*در باره ی حزب، جبهه و کنگره ملی  [2023 Jul] 
*دومین نشست سالانه حزب سوسیال دموکرات و لائیک ایران گزارشی از یک پیروزی [2023 Jun] 
*پرنده ی فلزی و انقلاب در ایران  [2023 Jun] 
*شستشوی مغزی ابزار فریب توده ها  [2023 Jun] 
*فریاد، فغان و ناسزا به خامنه ای، خمینی و الله...  [2023 May] 
* آسیب شناسی و درمان بیماری میهن ما  [2023 May] 
*برگی غم انگیز از تاریخ ایران  [2023 Mar] 
*از کف خیابان تا کنگره ی ملی موقت ایران  [2023 Feb] 
*چرا نمی توانیم سازمان یا حزب بسازیم؟  [2023 Feb] 
*آیا در ایران، پس از این توفان، نسیم آزادی خواهد وزید؟  [2023 Feb] 
*گند آن سخن!  [2023 Feb] 
*آزادی، حزب و دموکراسی!  [2023 Jan] 
*چرا انقلاب ها در ایران پیروز نشده اند؟  [2023 Jan] 
* فرهیختگان ایران پیروز خواهند شد  [2022 Dec] 
*چرا کنگره ملی؟ و چگونه؟  [2022 Dec] 
*امروز چه باید بکنیم؟  [2022 Dec] 
*راه برون رفت از بن بست  [2022 Nov] 
*نامه سرگشاده به ملت ایران و به آقای حامد اسماعیلیون  [2022 Nov] 
*جبهه ای به گستردگی سراسر ایران/ کوچه به کوچه کو به کو  [2022 Oct] 
*در ایران سندیکاها شایسته ترین نمایندگان زحمتکشان هستند  [2022 Oct] 
*دولت موقت چیست و کی برپا می شود؟  [2022 Oct] 
*راه رهایی میهن ما خرد جمعی است  [2022 Sep] 
*حافظ در کوچه ی رندان  [2022 Sep] 
*به یاد پرویز رجایی که در سی ام تیر کشته شد  [2022 Jul] 
*حافظ دلداده ی صحبت جانان  [2022 Jul] 
*قران و دین؛ دام بندگی و اسارت ما ایرانیان است  [2022 Jul] 
* ملت ایران می تواند حکومت اسلامی را سرنگون کند  [2022 Apr] 
*سوسیال دموکراسی و لائیسیته؛ راهی به آزادی و آسایش مردم  [2022 Apr] 
*پیروزی چهارشنبه سوری!  [2022 Mar] 
*پندهای رندانه ی حافظ  [2022 Mar] 
*راه های مبارزه با حکومت اسلامی دست نشانده و دیکتاتور کدامند؟  [2022 Feb] 
*آیا اعتراضات صنفی فرهنگیان می تواند حزب آموزگاران را پدید آورد؟   [2022 Feb] 
*حافظ عاشق مردم، رند ازلی   [2022 Jan] 
*حزب سوسیال دموکرات و لائیک ایران (همسازی ملی جمهوری خواهان) چیست و چرا ؟   [2021 Dec] 
*حافظ در محراب (مهراب)   [2021 Nov] 
*مقام حافظ در راه عشق   [2021 Sep] 
*پس اپوزیسیون کجاست؟   [2021 Aug] 
*حافظ و صوفی باز خوانی غزل ۴۷۴  [2021 Aug] 
* عشقت رسد به فریاد  [2021 Jun] 
*خامنه‌ای آدمخوار از ضحاک خونخوارتر است  [2021 May] 
*حافظ و دکتر مصدق غزل ۴۴۹   [2021 May] 
*دستگیرشد، زندانی شد، کشته شد!  [2021 Apr] 
*خامنه‌ای خائن همه‌ی ایران را به چین می‌فروشد!   [2021 Mar] 
*اسفند ماه؛ ماه زنده ماندن و جاودانه شدن دکتر مصدق   [2021 Mar] 
*حافظ؛ عاشق و رند و می‌خواره  [2021 Mar] 
*ساقی بیار باده که ماه صیام رفت  [2021 Jan] 
*دایی جان ناپلئون برائت جنایات انگلیس و نوکرانش در ایران  [2021 Jan] 
*جشن کریسمس یادگاری از آیین مهر ایرانی  [2020 Dec] 
*استبداد استعماری و مردمان زیر ستم  [2020 Dec] 
*حافظ خدمت به رندان را به بهشت ترجیح می دهد عافیت چشم مدار از من ‌میخانه نشین! غزل ۳۰۷ [2020 Nov] 
*باده‌ی صبوحی و نماز صبح   [2020 Nov] 
*ترس به جان خامنه ای و روحانی افتاده است   [2020 Oct] 
*غزل ۲۸۹حافظ؛ همنشین رندان، سربازان و جانبازان   [2020 Oct] 
*دموکراسی و آزادی چگونه به دست می آید؟  [2020 Sep] 
*سرنگونی یا گذار؟  [2020 Aug] 
*حافظ و خرقه پوشان غزل ۳۷۹   [2020 Jul] 
*برای جوانان میهنم و دوستداران حافظ  [2020 Jun] 
*حافظ رند و فَتویٰ خرد  [2020 Jun] 
*به نظر شما کی از همه خائن‌تر بوده ... «کلاً مثلاً روشنفکرها؟» تو، سالومه!   [2020 May] 
*مایک پمپئو درباره ی خلیج فارس یا دروغ پراکنی می کند یا بی سواد است؟   [2020 May] 
*واپس ماندگی، سزاوار ملت ما نیست  [2020 Apr] 
*غزل ۳۶۶ صدای سخن عشق   [2020 Apr] 
*مشروطه با همراهی مشروعه، راه را بر آزادیخواهی بسته است!   [2020 Mar] 
*با نابسامانی میهن مان؛ چه باید کرد؟  [2020 Jan] 
*جشن کریسمس یادگاری از آیین مهر ایرانی   [2019 Dec] 
*حافظ رند و واعظ نامسلمان غزل ۲۰۰   [2019 Dec] 
*تروریست های حاکم بر ایران درنده تر و بیرحم تر از هر اشغالگری هستند!  [2019 Nov] 
*در همه ی جهان صاحبان قدرت از مردم می هراسند ‏  [2019 Oct] 
*نه می بخشیم و نه فراموش می کنیم!  [2019 Oct] 
* سخنی درباره ی« جامعه شناسى نخبه كشى»   [2019 Aug] 
*خون مورسی از خون چه کسانی رنگین تر است؟   [2019 Jun] 
*هیولای جنگ بر فراز ایران  [2019 Jun] 
*و امروز چه باید کرد؟  [2019 May] 
*برای رهایی مردمان میهنان مان از بدبختی، چه باید کرد؟   [2019 Apr] 
*چرا ما نمی توانیم به آزادی و استقلال دست بیابیم؟  [2019 Mar] 
*پهلوی ها؛ غیر مستقل، قانون شکن و ضد حقوق بشر بودند  [2019 Feb] 
*هُشدار درباره ی پیام های بی نام و نشان!‏  [2018 Dec] 
*ملی مذهبی ها و راه مصدق  [2018 Nov] 
*کوروش و حماسه‌ی کوراوغلو  [2018 Oct] 
*لائیسیته یا آزادی از دین  [2018 Sep] 
* استبداد دینی ی امروز، نتیجه ی استبداد سلطنتی است   [2018 Sep] 
*نقش دین و مذهب در تاریخ  [2018 Aug] 
*رضا خان اجرا کننده ی قرارداد ۱۹۱۹ رویداد شگفت انگیز اکتبر ۱۹۱۷ در ایران [2018 Jun] 
* حزب چپ ایران یا اتحاد فدایی ها؟  [2018 Apr] 
*دوازدهم فروردین روز فریب ملت ایران  [2018 Apr] 
*فدرالیسم؛ کلاهی که برای سر ما ایرانیان گشاد است!   [2018 Mar] 
*جبهه ملی یک مفهوم فلسفی است!   [2018 Mar] 
*انقلاب راهی برای دستیابی به حقوق شهروندی و حق حاکمیت ملی  [2018 Feb] 
*درباره ی سخنرانی و گفتگو در کلن آلمان، پیرامون جنبش سراسری در ایران   [2018 Feb] 
*تفاوتی هست یا نیست؟  [2018 Jan] 
*در باره ی «کارزار حاکمیت ملی و مردمی در ایران»  [2017 Nov] 
*چرا ما و مردمانِ میهن ما به چنین روزِ سیاهی دچار شده‌ایم؟ چاره‌ی رهاییِ میهنِ ما از چنین بن‌بستی چیست؟   [2017 Sep] 
*علی گدا در «مأموریت آزار مردم»   [2017 Aug] 
*کدام ملت بدون تغییر حکومت مشکل خود را حل کرده است؟  [2017 Jun] 
*نامه ی سرگشاده به آقای محمد رضا عالی پیام؛ آقای هالو   [2017 Apr] 
*پهلو‌ی‌ها هم مانند جمهوری‌اسلامی ننگ تاریخ ایرانند  [2017 Mar] 
*فال در دیوان حافظ  [2017 Feb] 
*سیاسی شدن یا خرد ورزیدن؟  [2017 Jan] 
*کودتای ترکیه هدیه ی الهی بود!  [2016 Jul] 
*یادداشتی بر یادداشت خسرو سیف  [2016 May] 
*«حکومت اسلامی»، نیکلا هِنَن، خبرنگار فرانسوی اسیر شده را آزاد کرد!  [2015 Dec] 
*ملی می تواند ناسیونالیست نباشد!  [2015 Jun] 
*غزل ۹۴ ؛ عشق بیکران حافظ به مردم   [2015 Apr] 
*آقای محمد امینی! ما فاتحان شهرهای رفته بربادیم.   [2014 Dec] 
*میهن دوستی دکتر محمد مصدق  [2014 Dec] 
*فیلم بزرگداشت دکتر مصدق در احمدآباد؛ ۱۴ اسفند ۱۳۵۷  [2014 Dec] 
*خودی ها و خودمانی ها، نگاهی به «جامعه شناسی خودمانی»  [2013 Nov] 
*کودتاهای ویرانگر؛ شکستی سه گانه  [2013 Aug] 
*آیا جبهه ملی آرزویی دست نیافتنی است؟  [2013 Aug] 
*آش ملاعلی یا انتخابات؟  [2013 Jun] 
*کالای خارجی دشمن اصلی ما ایرانیان است  [2012 Sep] 
*میعادگاه عاشقان ایران !   [2011 Sep] 
*آیا آزادی و استقلال ما با شیوه ی اندیشیدن و زندگی ما کار دارد؟  [2011 Apr] 
*جنبش سبز و کیستی ملی و ایرانی ما   [2011 Jan] 
*حافظ رند ازلی  [2010 Nov] 
*چرا با خرد جمعی خود برای نگهبانی جان و آزادی خود، هم پیمان نمی‌شویم؟   [2010 Oct] 
*آزادی که نباشد نه استقلال هست و نه عدالت !  [2010 Oct] 
*حافظ رند و شیخ پشمینه پوش (غزل ۴۳۸ )  [2010 Jun] 
*توطئه ی رد «تئوری توطئه»  [2010 Apr] 
*جنگ برای مردم ما نکبت و برای دشمنان ملت ایران نعمت است !   [2010 Feb] 
*دکتر مصدق ملی بود و به ملت ایران باور داشت، نه به ولایت فقیه !   [2009 Dec] 
*۲۸ مرداد ۳۲ نخسین سنگ بنای انقلاب سبز   [2009 Aug] 
*دو دزد رأی مردم را دزدیدند! دزد سوم را با چشم خرد و دیدگان بیدار، هوشیارانه بپاییم ! ؟ [2009 Jul] 
*اندیشیدن به سرنوشت مردم ایران  [2009 Jun] 
*خیمه شب بازی تکراری و محمد ملکی گلادیتوری گرفتار در قفس درندگان وحشی  [2009 May] 
*محمود دولت آبادی زنده بودن خود را اعلام کرد !  [2009 May] 
*حافظ صاحب نظر؛ رند نظر باز!  [2009 Mar] 
*مسئله ی حزب و حکومت های دست نشانده در ایران  [2008 Apr] 
*دانشجویان چپ ، دانشجویان راست  و پیام دکتر مصدق! [2007 Dec]