فرماندهان معتمد خامنه‌ای چگونه نیروی دریایی ارتش را به ورطه نابودی کشانده‌اند؟
بابک تقوایی

انهدام سه ناو تنها در چهار سال نتیجه ضعف عملکرد فرماندهان مورد اعتماد علی خامنه‌ای در نیروی دریایی ارتش

بابک تقوایی کارشناس نظامی و دفاعی 

صبح چهارشنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۰، ناو تدارکاتی خارک پس از ۲۰ ساعت آتش‌سوزی، در آب‌های دریای عمان و در نزدیکی بندر جاسک غرق شد. این ناو ۲۹۷ متری با تُناژ ۳۳ هزار تن، بی‌شک مهمترین شناور نیروی دریایی ارتش بود که در طول حدود چهار دهه خدمتش ده‌ها ناوچه و ناو رزمی نیروی دریایی ارتش را در ماموریت‌های طولانی‌مدت‌شان در آب‌های بین‌المللی همراهی کرد و نقش مهمی در پشتیبانی از ماموریت‌های مبارزه با دزدی دریایی در خلیج عدن و تنگه باب المندب ایفا کرد.

آتش‌سوزی ایجاد شده در ناو خارک در نتیجه انفجار در دیگ بخار یکی از دو موتور این ناو رخ داد؛ دیگی که ساخت ایران بود و به جای نمونه اصلی و تولید شرکت انگلیسی سازنده آن، سوان هانتر (Swan Hunter)، در سال ۱۳۹۴ در تاسیسات مجتمع كشتی‌سازی و صنایع فراساحل ایران (ایزوایكو) بر روی آن تعبیه شده بود. استفاده از سامانه‌ها و قطعات غیراستاندارد و بی‌کیفیت در موتورهای بخار این کشتی و نیز موجود نبودن شناورهای آتش‌نشان در بندر جاسک برای اعزام به محل سانحه و خاموش کردن آتش در ساعات آغازین آتش‌سوزی، یعنی عصر روز چهارشنبه، نتیجه عملکرد ضعیف فرماندهان نیروی دریایی ارتش است. 

حسین خانزادی، فرمانده نیروی دریایی ارتش، و دیگر فرماندهان تحت امر وی، نه بر اساس دانش و سواد فرماندهی‌شان، بلکه همچون سایر فرماندهان ارتش و سپاه به سبب سرسپردگی‌شان به اصل ولایت فقیه، رهبر جمهوری اسلامی، و به‌اصطلاح مکتبی و مذهبی بودنشان، از سوی علی خامنه‌ای به فرماندهی رسیده‌اند. در نتیجه فرماندهی ضعیف آنان نه تنها ناو خارک، بلکه ناوچه دماوند، ناو پشتیبانی همه‌منظوره کنارک، و یک زیردریایی غدیر در چهار سال گذشته از دست رفته است و هر سه زیردریایی کلاس کیلوی این نیرو از رده عملیاتی خارج شده‌اند. نیرویی که روزگاری قدرتمندترین نیروی دریایی غرب ‌آسیا بود، امروز به یکی از ضعیفترین‌ها تبدیل شده است.

فرماندهان ناکارآمد نیروهای مسلح رژیم جمهوری اسلامی ایران حتی در صورت بروز فجایع و حوادث ناشی از ضعف دانش فرماندهی‌شان نه تنها از سمت خود برکنار نمی‌شوند، بلکه مقامات نظامِ حاکم بر ایران برای سرپوش گذاشتن بر ضعف‌های مدیریتی آنان بسیج میشوند تا تصمیم علی خامنه‌ای در رساندن این افراد به ‌مسند فرماندهی زیر سوال نرود. 

امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه، که در نتیجه اقدامات اشتباهش و یک فروند جنگنده رهگیر اف-۱۴آ تامکت نیروی هوایی ارتش در بهمن ۱۳۹۰ و پرواز شماره ۴۵۲ هواپیمایی اوکراین در دی ماه ۱۳۹۸ سرنگون شد، و حسین خانزادی، فرمانده نیروی دریایی ارتش، که در نتیجه ضعف عملکردش تا به امروز سه ناو نیروی تحت امرش از بین رفته‌اند، دو نمونه از فرماندهانی هستند که در عین فقدان دانش فرماندهی و بروز سوانح و حوادث بزرگ در زمانی فرماندهی‌شان، برکنار نشده‌اند.

بیشتر بخوانید

غرق شدن سریالی ناوهای نیروی دریایی ارتش

پس از برکناری دریادار حبیب‌الله سیاری از سمت فرماندهی نیروی دریایی ارتش و انتصاب دریادار حسین خانزادی (خلبان هاورکرافت) به عنوان فرمانده این نیرو از سوی علی خامنه‌ای در تاریخ ۱۴ آبان ۱۳۹۶، توان رزمی نیروی دریایی ارتش به طرز چشمگیری کاهش یافته است. نه تنها اختصاص نیافتن بودجه کافی به این نیرو (در نتیجه افزایش بودجه نیروی دریایی سپاه پاسداران) سبب شده است تا بسیاری از شناورها و زیردریایی‌های این نیرو به علت ناتوانی از پرداخت هزینه‌های تعمیر و نگهداری و خرید قطعاتشان از خدمت خارج باشند، بلکه در نتیجه بروز سه سانحه مختلف ناشی از ضعف مدیریت و فرماندهی، سه ناو با ارزش آن هم از دست رفته‌اند.

نخستین سانحه برای دماوند، دومین ناوچه کلاس موج نیروی دریایی ارتش، در تاریخ چهارشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۶ رخ داد. این ناوچه در نتیجه اشتباه فرماندهانش در هوایی توفانی عازم ماموریتِ گشت دریایی در آب‌های دریای خزر شد و با آن که هنوز توفان به پایان نرسیده بود، در اثر یک اشتباه دیگر فرماندهش به بندر انزلی (پهلوی) بازگردانده شد و در حین ورود، به علت وزش باد شدید به موج‌شکن شرقی آن بندر برخورد کرد. در نتیجه آن سانحه دو نفر از ۱۸ خدمه آن، ناوبان‌دوم امیر یاسره طارمسری و ناوسروان بیژن زارع، کشته شدند. این ناو در نهایت ۱۸ روز پس از حادثه، در تاریخ ۸ بهمن ۱۳۹۶ به‌کلی غرق شد.

سانحه بعدی در عصر روز یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ برای شناور پشتیبانی کنارک رخ داد که در نتیجه آن ۱۹ نفر از خدمه آن کشته، و ۱۵ نفر دیگر زخمی شدند. علت سانحه، برخورد یک موشک ضدکشتی سی-۸۰۲ نور۲ مجهز به جست‌وجوگر فروسرخ به آن بود. آن شناور با شماره بدنه اِی ۱۴۰۳ (A1403) درواقع یک هدف دریایی را با ناوچه جماران برای آزمایش این موشک جدید نیروی دریایی ارتش به آب‌های دریای عمان و در نزدیکی جاسک منتقل کرده بود، اما خود به اشتباه هدفِ ناوچه جماران قرار گرفت و با استفاده از آن موشک منهدم شد.

انهدام شناور کنارک هم منجر به برکناری حسین خانزادی و دیگر فرماندهان نیروی دریایی نشد و آن روند همچنان تداوم یافت تا عصر روز گذشته، در نتیجه بروز نقص فنی در دیگ بخار ایرانی تعبیه شده برای یکی از دو موتور بخار ناو تدارکاتی خارک، انفجاری در موتورخانه آن رخ دهد که منجر به آتش‌سوزی شدید در آن کشتی با ارزش نیروی دریایی ارتش شود. در نتیجه فقدان کشتی‌های آتش‌نشان در بندر جاسک، آتش‌سوزی سریعا گسترش یافت و در نهایت پس از ۲۰ ساعت، باعث غرق شدن این ناو راهبردی نیروی دریایی ارتش شد.

نه تنها فقدان کشتی‌های آتش‌نشان، بلکه به‌کار نگرفتن سبدهای حمل آب در هلیکوپترهای هواپیمایی نیروی دریایی (هوادریا) ارتش برای انجام ماموریت اطفای حریق نیز از عواملی بود که سبب شد آتش‌سوزی در آن کشتی ساعت‌ها ادامه یابد و به غرق شدنش بینجامد. حسین خانزادی که خود پیشتر از فرماندهان هوادریای ارتش بوده است، با وجود آشنایی با این نیرو در سال‌های اخیر و پس از انتصابش به فرماندهی کل نیروی دریایی، نه تنها در پی تهیه تجهیزات اطفای حریق برای هلیکوپترهای هوادریا نبود، بلکه با کاهش بودجه آن، سبب شد تا شمار هلیکوپترهای عملیاتی این یگان بیش از پیش کاهش یابد.

فعالیت‌های عقیدتی-سیاسی، مبنای انتصابات فرماندهان نیروی دریایی ارتش

در پی افزایش نارضایتی‌ها در میان پرسنل نیروهای چهارگانه ارتش و شرکت آنان در اعترضات ضدحکومتی دی ماه ۱۳۹۶، سازمان عقیدتی-سیاسی ارتش از سوی علی خامنه‌ای، رهبر خودکامه رژیم جمهوری اسلامی ایران، مامور شد تا طرح‌ای ۱۲گانه مصباح را در قالب برنامه‌های دینی و فرهنگی برای افزایش ایمان و تبعیت سربازان، درجه‌داران، افسران و خانواده‌هاشان در تمامی پایگاه‌ها و یگان‌های نیروهای چهارگانه ارتش اجرا کند. آن برنامه‌ها که در اسفند ۱۳۹۶ طراحی شده بود، از مهر ۱۳۹۷ اجرا شد و پیشرفت آن‌ها ماهیانه به فرمانده ارتش اعلام می‌شد.

در تاریخ ۲۴ مهر ۱۳۹۷، سالگرد تاسیس سازمان عقیدتی-سیاسی ارتش، حسین خانزادی اعلام کرد که مبنای انتصابات آینده در نیروی دریایی ارتش، انجام و اجرای فعالیت‌های فرهنگی و قرآنی در قالب طرح مصباح (ابلاغی آن نهاد) خواهد بود. در پی آن، سازمان عقیدتی-سیاسی ارتش شرایط ارتقاء درجه پرسنل ارتش و انتصاب آنان را به مقامات ارشد، بیش از پیش دشوار کرد. شرکت بی‌وقفه در نمازهای جمعه، محفل‌های انس با قرآن، مراسم مذهبی در روزهای هفته، شرکت در کلاس‌های عقیدتی-سیاسی مانند «آشنایی با جنگ نرم»، و شرکت در تجمع‌های حکومتی چون مراسم ۹ دی از سوی پرسنل ارتش و خانواده‌هاشان، و نیز رعایت کامل حجاب اسلامی همسران آنان و شرکت در کلاس‌های قرآن، از مواردی کلیدی برای  دریافت تاییدیه از سوی سازمان عقیدتی-سیاسی ارتش برای  ارتقاء درجه پرسنل در سال‌های اخیر محسوب می‌شوند.

فرماندهان شناورها و ناوهای نیروی دریایی و نیز پایگاه‌ها و یگان‌های رزمی آن، بدون در نظر گرفتن تبحر، سواد و دانش فرماندهی‌شان و تنها با ملاک قرار دادن فعالیت‌های عقیدتی-سیاسی و تایید سرسپردگی‌شان به نظام جمهوری اسلامی ایران، از سوی سازمان حفاظت اطلاعات ارتش ارتقاء درجه می‌یابند و به سمت فرماندهی می‌رسند، و سپس در نتیجه عملکرد ضعفیشان، سوانح و حوادثی جبران‌ناپذیر چون انهدام و غرق شدن کامل ناو خارک رخ می‌دهد. 

به نظر نمی‌رسد که غرق شدن ناو خارک سبب برکناری حسین خانزادی و نیز فرماندهان تحت امرش شود، و بر این اساس، بروز سوانحه و حوادثی مشابه در سال‌های آینده نیز همچنان محتمل است و خواهد بود.

منبع:ایندیپندنت فارسی


فهرست مطالب بابک تقوایی در سایت پژواک ایران 

*درباره تلاش جمهوری اسلامی جهت ممانعت از پیوستن ارتش به قیام سراسری چه میدانیم؟  [2022 Oct] 
*انهدام تونل‌هایی که سپاه برای مرکز تحقیقات دفاعی سوریه ساخته بود  [2022 May] 
*دستگیری اعضای سپاه توسط نیروی دلتا ارتش آمریکا در عراق  [2022 Apr] 
*رژه نیروی هوایی ارتش تنها با پنج فروند جنگنده!  [2022 Apr] 
*چرا خلبانان جنگنده‌ای که در تبریز سقوط کرد بیرون نپریدند؟  [2022 Feb] 
*تلاش ترکیه برای بهبود روابط با اسرائیل از راه نمایش دشمنی با رژیم جمهوری اسلامی ایران   [2022 Feb] 
*چرا و چگونه پهپادهای آمریکایی قاسم سلیمانی را شکار کردند؟   [2022 Jan] 
*آیا نیروی هوایی ارتش ایران صاحب جنگنده های فوق پیشرفته سوخو-۳۵ مصری خواهد شد؟  [2021 Dec] 
*تضعیف سه‌برابری توان رزمی ارتش ایران در نتیجه چپاول بودجه توسط سپاه  [2021 Dec] 
*چرا خمینی و خلخالی از شهریار شفیق وحشت داشتند و دستور ترور او را صادر کردند؟  [2021 Dec] 
* بسته‌های برنج ایرانی یا محموله سلاح، اسرائیل چه چیزی را در لاذقیه منهدم کرد؟  [2021 Dec] 
*اشباح ۵۳ساله نیروی هوایی ارتش در رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۰  [2021 Dec] 
*تازه‌ترین نمونه استفاده جمهوری اسلامی از اخبار جعلی برای بی‌اعتبار کردن منتقدان  [2021 Nov] 
*خرید مخفیانهٔ هواپیماهای تشریفاتی توسط شرکت وابسته به خامنه‌ای  [2021 Aug] 
*چگونه سپاه پاسداران در پوشش حمل مسافر هواپیماهای ترابری‌اش را افزایش می‌دهد؟   [2021 Aug] 
*چرا خبر بمبگذاری در پارک ملت تهران جهت انهدام یک ساختمان دولتی ساختگی بود؟  [2021 Jul] 
*نیروی هوایی ارتش؛ یاری‌رسان قربانیان بی‌آبی یا سرکوبگر آنها؟  [2021 Jul] 
*سپاه بار دیگر به یک هدف اشتباه حمله کرد   [2021 Jul] 
*فرماندهان معتمد خامنه‌ای چگونه نیروی دریایی ارتش را به ورطه نابودی کشانده‌اند؟  [2021 Jun] 
*صندلی‌های پران غیر استاندارد جان دو خلبان دیگر نیروی هوایی ارتش را گرفت   [2021 Jun] 
*بمب‌هایی که بنا بود تاسیسات اتمی ایران را هدف قرار دهند، تونل‌های حماس را منهدم می‌کنند!  [2021 May] 
*دلیل قدرت‌نمایی نیروی دریایی سپاه و ارتش برای نیروی دریایی آمریکا   [2021 May] 
*آندره میلن، نظریه پرداز توطئه کیست و ادعای او در رابطه با پرواز 752 اوکراینی چقدر صحیح است؟  [2021 Apr] 
*چه بلایی بر سر بویینگ ۷۳۷ ارمنی حین عبور بر فراز ایران آمده است؟   [2021 Feb] 
*چگونه جمهوری اسلامی بال‌های «هما» را شکست؟   [2021 Feb] 
*حمله راکتی «شبه‌نظامیان وابسته به سپاه قدس» به محل استقرار نیروهای آمریکایی  [2021 Feb] 
*چگونه میراث شاه در جنگ با عراق از آسمان ایران محافظت کرد   [2021 Feb] 
*چگونه سپاه اف-۱۴ نیروی هوایی ارتش را به اشتباه ساقط کرد   [2021 Jan] 
*حمله به تاسیسات ساخت راکت سپاه و کتائب حزب‌الله در جرف الصخر   [2021 Jan] 
* محافظان گمنام وطن و مدافعان پرآوازۀ حرم   [2020 Oct] 
*آذربایجان و تهدید منافع ملی ایران در دریای خزر ایران و آذربایجان در سال‌های گذشته دست‌کم یک‌بار تا آستانه درگیری نظامی پیش رفته‌اند [2020 Oct] 
*آیا پهپادهای سپاه می‌توانند ناوگان دریایی آمریکا را تهدید کنند؟  [2020 Sep] 
*عملکرد فرماندهان سپاه در جنگ؛ بی‌تجربه و ناتوان اما پرادعا   [2020 Sep] 
*انتقام و کمان-۹۹، پاسخی غافلگیرکننده به دیکتاتور بغداد  چگونه نیروی هوایی ارتش معادلات صدام را به هم زد [2020 Sep] 
*ادعای دروغ مدیران دفاعی جمهوری اسلامی با اعتراض شرکت نظامی روسی روبه‌رو شد  [2020 Sep] 
*تخریب نمادهای عقاب در پایگاه‌های نیروی هوایی ارتش فصل جدیدی از مبارزه جمهوری اسلامی با تاریخ ارتش ملی ایران آغاز شده است [2020 Aug] 
*سبقت کشورها برای کمک‌رسانی به لبنان؛ سهم ایران چقدر است؟ ایران در روزهای گذشته چهار محموله بزرگ به بیروت ارسال کرده است [2020 Aug] 
*جزئیات جدید از حمله اسرائیل به انبار تسلیحات سپاه قدس در فرودگاه دمشق   [2020 Jul] 
*پشت پرده پنهان‌کاری جمهوری اسلامی در باره انفجار نطنز «عامل حمله پهپادهای ناشناس بودند» [2020 Jul] 
*انفجار در قلبِ صنایع موشکی ایران در خجیر   [2020 Jun] 
*نقش‌آفرینی پایگاه شکاری نوژه همدان در جنگ لیبی   [2020 Jun] 
*رازهای ناگفته از سانحه شناور کنارک، فاجعه‌ای در خفا   [2020 May] 
*هواپیماهای تشریفاتی ماهان در خدمت فرماندهان سپاه قدس   [2020 Apr] 
*جنگنده‌های آمریکایی که در حمله احتمالی به سپاه شرکت می‌کنند   [2020 Apr] 
*هدایای چندین میلیون دلاری ماهان به صنعت هوایی ونزوئلا و سوریه   [2020 Mar] 
*هما در آستانه صعود یا در حال سقوط؟  [2016 Oct]