PEZHVAKEIRAN.COM در آستانه تصمیم ترامپ درباره حمله به ایران، نیروی ضربتی آمریکا در خاورمیانه مستقر شده است
 

در آستانه تصمیم ترامپ درباره حمله به ایران، نیروی ضربتی آمریکا در خاورمیانه مستقر شده است

روزنامه واشینگتن‌پست به نقل از مقام‌های کنونی و پیشین آمریکا گزارش داد دولت دونالد ترامپ در حالی به‌سمت آمادگی برای یک حمله گسترده و طولانی‌مدت علیه حکومت ایران حرکت می‌کند که پنتاگون در حال تکمیل یک نیروی ضربتی عظیم در خاورمیانه است.

به نوشته این روزنامه، این آرایش نظامی که طی هفته‌های اخیر در حال شکل‌گیری بوده، در انتظار ورود ناو هواپیمابر یواس‌اس جرالد آر. فورد و ناوهای همراه آن است. مقام‌های آگاه گفته‌اند این ناو که ماموریتش تمدید شده و از دریای کارائیب به منطقه اعزام شده، به تنگه جبل‌الطارق نزدیک شده و در صورت صدور دستور، حمله می‌تواند ظرف چند روز آینده ممکن شود.

ترامپ صبح پنج‌شنبه در سخنرانی در واشینگتن درباره تصمیم خود با ابهام سخن گفت و تاکید کرد: «شاید به توافق برسیم، شاید هم نه… طی ۱۰ روز آینده خواهید فهمید.» هم‌زمان مشاوران ارشد امنیت ملی او در اتاق وضعیت کاخ سفید جلسه‌ای درباره ایران برگزار کردند و به آنها اطلاع داده شد که تمام نیروهای اعزام‌شده تا اواسط مارس به‌طور کامل در منطقه مستقر خواهند شد.

  • سپاه پاسداران، پدافند هوایی و تاسیسات موشکی، اهداف احتمالی حمله آمریکا و اسرائیل به ایران

    سپاه پاسداران، پدافند هوایی و تاسیسات موشکی، اهداف احتمالی حمله آمریکا و اسرائیل به ایران

واشینگتن‌پست می‌نویسد دولت ترامپ می‌خواهد این پیام را منتقل کند که در حال تقویت توان رزمی خود در منطقه است. رییس‌جمهوری آمریکا حتی به‌طور علنی احتمال سرنگونی رهبر جمهوری اسلامی را مطرح کرده و گفته بود اگر ایران رهبران جدیدی داشته باشد «بهترین اتفاق ممکن» خواهد بود.

با این حال، هنوز روشن نیست که ترامپ اقدام نظامی را تایید کرده باشد. برخی منابع به برگزاری المپیک زمستانی - که یکشنبه در ایتالیا پایان می‌یابد - به‌عنوان یکی از ملاحظات زمانی اشاره کرده‌اند.

برتری نظامی، اما با ریسک‌های جدی
دانیل شاپیرو، سفیر پیشین آمریکا در اسرائیل و مقام سابق پنتاگون، به این روزنامه گفت آمریکا با حمایت اسرائیل از نظر نظامی «برتری قاطع» بر ایران دارد. ناوهای جنگی جدید به مجموعه‌ای گسترده از توان رزمی شامل ده‌ها جنگنده، سامانه‌های پدافند هوایی و دیگر تسلیحات در منطقه می‌پیوندند.

با این حال شاپیرو هشدار داد: «آنها قطعاً از حملات مشترک آمریکا و اسرائیل آسیب وحشتناکی خواهند دید… اما این به معنای پایان سریع و تمیز درگیری نیست - و آنها توانایی تحمیل هزینه در جهت مقابل را دارند.» او به خطر موشک‌های بالستیک جمهوری اسلامی، شبکه نیروهای نیابتی تهران در منطقه و احتمال اختلال گسترده در کشتیرانی و بازار جهانی نفت اشاره کرد.

مذاکراتی که به بن‌بست نزدیک شده‌اند
افزایش توان نظامی هم‌زمان با مذاکرات اخیر آمریکا و حکومت ایران درباره برنامه هسته‌ای تهران انجام می‌شود. کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، گفته است دو طرف «اندکی پیشرفت» داشته‌اند اما هنوز «در برخی مسائل فاصله زیادی» دارند. به گفته او، حکومت ایران قرار است در هفته‌های آینده پیشنهادهای دقیق‌تری ارائه دهد، اما مشخص نیست ترامپ تا آن زمان صبر کند.

  •  اف-۲۲ها در آسمان و تاماهاوک‌ها در دریا؛ آمریکا چگونه می‌تواند حمله به ایران را آغاز کند؟

    اف-۲۲ها در آسمان و تاماهاوک‌ها در دریا؛ آمریکا چگونه می‌تواند حمله به ایران را آغاز کند؟

یک دیپلمات اروپایی به واشینگتن‌پست گفته است ابتدا تصور می‌شد فشار نظامی برای گرفتن امتیاز بیشتر در مذاکرات است، اما اکنون روشن شده حکومت ایران حاضر نیست از «مواضع اصلی» خود از جمله حق غنی‌سازی اورانیوم عقب‌نشینی کند. او افزود: «ایرانی‌ها قصد داشتند آنها را در جزئیات فنی غرق کنند و بحث اصلی را به تاخیر بیندازند… ترامپ صبر ندارد.»

نگرانی کشورهای منطقه
به نوشته این روزنامه، برخی مقام‌های عربستان سعودی و امارات متحده عربی ممکن است از حملات هدفمند برای افزایش فشار بر حکومت ایران حمایت کنند، اما یک درگیری طولانی «خونین خواهد بود و می‌تواند کشورهای بیشتری را - چه عمدی و چه بر اثر اشتباه محاسباتی - وارد جنگ کند.»

شروط اسرائیل و موضع تهران
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، قرار است ۹ اسفند به اسرائیل سفر کند تا با بنیامین نتانیاهو دیدار کند. نتانیاهو خواهان توافقی است که تمام غنی‌سازی اورانیوم را ممنوع، زیرساخت‌های آن را برچیند، اورانیوم غنی‌شده را از ایران خارج کند، برنامه موشکی بالستیک را محدود سازد و بازرسی‌های مستمر اعمال کند. کارشناسان می‌گویند حکومت ایران چنین شروطی را ناقض توان دفاعی خود می‌داند و بعید است بپذیرد.

علی خامنه‌ای نیز در پیام‌هایی در شبکه‌های اجتماعی تاکید کرده ایران حق تولید انرژی هسته‌ای دارد و برد موشک‌هایش نباید محدود شود. او با اشاره به ناوهای آمریکایی نوشت: «ناو جنگی خطرناک است، اما خطرناک‌تر از آن سلاحی است که بتواند آن را به اعماق دریا بفرستد.»

  • آمریکا بزرگ‌ترین آرایش توان هوایی خود از ۲۰۰۳ را در خاورمیانه مستقر می‌کند

    آمریکا بزرگ‌ترین آرایش توان هوایی خود از ۲۰۰۳ را در خاورمیانه مستقر می‌کند

آمادگی برای جنگی طولانی‌تر از گذشته
واشینگتن‌پست می‌نویسد آرایش کنونی شامل ناو آبراهام لینکلن، ناوشکن‌ها، ده‌ها جنگنده از جمله اف-۳۵های رادارگریز و هواپیماهای سوخت‌رسان است که در پایگاه‌هایی مانند «موافق السلطی» در اردن مستقر شده‌اند. داده‌های رهگیری پرواز نیز انتقال گسترده هواپیماهای سوخت‌رسان به اروپا و خاورمیانه را نشان می‌دهد.

دانا استرول، مقام سابق پنتاگون، گفت این آرایش نشان می‌دهد دولت ترامپ «برای چیزی بسیار فراتر از یک چرخه یک‌روزه حملات آماده می‌شود.» چنین درگیری‌ای می‌تواند رویکرد ترامپ را که در عملیات‌های قبلی - از حمله محدود به تاسیسات هسته‌ای ایران گرفته تا عملیات در یمن و ونزوئلا - کوتاه‌مدت و محدود بوده، دگرگون کند.

جیسون دمپسی، افسر بازنشسته ارتش، هشدار داد: «عملیات‌های نظامی سریع و آسان به نظر می‌رسند، تا زمانی که دیگر این‌گونه نباشند.» او به خطراتی چون تلفات نیروها، سقوط هواپیماها یا اسارت خلبانان اشاره کرد.

گزینه‌های روی میز: از حمله محدود تا کارزار تغییر رژیم
در ادامه این تحولات، وال‌استریت ژورنال نیز گزارش داده است که ترامپ اعلام کرده اگر ایران با توافق هسته‌ای موافقت نکند، ایالات متحده ظرف ۱۰ روز آینده درباره اقدامات بعدی تصمیم خواهد گرفت؛ ضرب‌الاجلی که هم‌زمان با بررسی دور دوم حملات احتمالی علیه ایران مطرح شده و می‌تواند مهلتی تازه برای جمهوری اسلامی باشد.

به نوشته این روزنامه، ترامپ در نشست «هیات صلح» درباره غزه هشدار داد: «اگر ایران توافق نکند، اتفاقات بدی خواهد افتاد» و افزود طی حدود ۱۰ روز آینده مسیر روشن خواهد شد. مقام‌های آمریکایی به این روزنامه گفته‌اند ترامپ هنوز دستور حمله را صادر نکرده، اما گزینه‌هایی از یک کارزار گسترده یک‌هفته‌ای با هدف تضعیف یا حتی تغییر رژیم تا حملات محدودتر علیه تاسیسات دولتی و نظامی حکومت ایران را بررسی می‌کند. برخی مقام‌ها هشدار داده‌اند چنین حملاتی می‌تواند تهران را به واکنش تلافی‌جویانه سوق دهد و آمریکا را وارد درگیری گسترده‌تری در خاورمیانه کند.

  • نیویورک تایمز: ناو جرالد فورد احتمالا در سواحل اسرائیل مستقر می‌شود

    نیویورک تایمز: ناو جرالد فورد احتمالا در سواحل اسرائیل مستقر می‌شود

وال‌استریت ژورنال می‌نویسد بن‌بست مذاکرات اخیر، در کنار تقویت حضور نظامی آمریکا در منطقه، احتمال اقدام نظامی را افزایش داده است. واشینگتن خواهان پایان فعالیت‌های هسته‌ای ایران، محدودسازی برنامه موشک‌های بالستیک و توقف حمایت از نیروهای نیابتی منطقه‌ای است؛ در حالی که تهران یک توافق جامع را رد کرده و تنها امتیازهای محدودی پیشنهاد داده است. انتظار می‌رود ایران ظرف دو هفته موضع خود را اعلام کند، اما ضرب‌الاجل ۱۰ روزه ترامپ ممکن است تهران را به تسریع پیشنهاد وادار کند.

این روزنامه نیز به تهدیدهای مقام‌های ایرانی اشاره کرده است و نوشته خامنه‌ای در پیام‌هایی مدعی شد نیروهایش می‌توانند یک ناو هواپیمابر آمریکا را غرق کنند و ارتش این کشور را «چنان سخت بزنند که دیگر نتواند از جا بلند شود.»

وال‌استریت ژورنال یادآور شده که حکومت ایران نسبت به ضرب‌الاجل‌های قبلی ترامپ بدبین است، زیرا سال گذشته میلادی نیز کاخ سفید مهلتی مشابه تعیین کرد، اما چند روز بعد بمب‌افکن‌های بی-۲ سه سایت هسته‌ای ایران را هدف قرار دادند. به نوشته این روزنامه، آنچه اکنون روی میز است، به‌مراتب گسترده‌تر و پرریسک‌تر از آن حمله محدود پیشین است.

بر اساس داده‌های رهگیری پرواز و اظهارات یک مقام آمریکایی، ایالات متحده در روزهای اخیر انتقال جنگنده‌های اف-۳۵ و اف-۲۲ به خاورمیانه را ادامه داده، یک ناو هواپیمابر دوم حامل هواپیماهای تهاجمی و جنگ الکترونیک را به منطقه اعزام کرده و هواپیماهای فرماندهی و کنترل و سامانه‌های پدافند هوایی حیاتی را نیز مستقر کرده است؛ آرایشی که به گفته مقام‌ها می‌تواند زمینه‌ساز یک کارزار هوایی گسترده در صورت صدور دستور حمله باشد.

منبع:ایران اینترنشنال