PEZHVAKEIRAN.COM شاهزاده رضا پهلوی: تا سرنگونی جمهوری اسلامی، مردم باید خیابان‌ها را حفظ کنند
 

شاهزاده رضا پهلوی: تا سرنگونی جمهوری اسلامی، مردم باید خیابان‌ها را حفظ کنند

شاهزاده رضا پهلوی گفت ساعت‌های پیش‌رو «بسیار تعیین‌کننده» خواهد بود و تاکید کرد مردم باید از همین حالا برای وارد کردن «ضربه نهایی» به حکومت آماده شوند و این مسیر را ادامه دهند؛ مسیری که به گفته او باید با حفظ حضور خیابانی تا زمان سرنگونی جمهوری اسلامی ادامه پیدا کند.

شاهزاده رضا پهلوی جمعه ۱۹ دی در گفت‌وگویی اختصاصی با ایران‌اینترنشنال گفت:« تا سرنگونی این نظام خیابان‌ها باید حفظ شود.»

که در برابر تهدیدهای حکومت، ضروری است مردم با حضوری پرشمارتر و سازمان‌یافته‌تر به میدان بیایند.

او گفت باید «به هر نحوی که هست تلاش شود تا جمعیت امشب پررنگ‌تر و با حضور بیشتری کنار هم قرار بگیرد.

شاهزاده رضا پهلوی همچنین افزود از فعالان مدنی و رهبران میدانی خواسته است برای «وصل کردن جمعیت به یکدیگر» و افزایش هماهنگی‌ها تلاش کنند تا به گفته او، «مومنتوم» و شتاب اعتراضات حفظ شود و حرکت اعتراضی دچار وقفه نشود.

شاهزاده رضا پهلوی در این گفت‌وگو بار دیگر بر اهمیت «اعتمادبه‌نفس» تاکید کرد و گفت «دیسیپلین و انضباط» در شرایط فعلی مساله‌ای بسیار حساس است.

او با اشاره به پیامی که پیش از قطع اینترنت منتشر کرده بود، گفت مردم خود شاهد هستند که هرچه حضور خیابانی گسترده‌تر و جمعیت پرشمارتر باشد، امکان سرکوب برای نظام کمتر می‌شود و حکومت ناچار به عقب‌نشینی خواهد شد.

شاهزاده در ادامه، تهدیدهای علی خامنه‌ای علیه معترضان را «علامت ترس» دانست و گفت تمام واکنش‌های نظام ناشی از هراسی است که از مردم دارد و به همین دلیل به تهدید و ارعاب متوسل می‌شود.

شاهزاده رضا پهلوی در بخش دیگری از این گفت‌وگو با تاکید بر این‌که «مردم دیگر این نظام را نمی‌خواهند» گفت جامعه ایران از مرحله اعتراض عبور کرده و خواسته اصلی معترضان «پایان یافتن جمهوری اسلامی» است.

او با اشاره به فراخوان‌ها برای حضور خیابانی، از مردم خواست «به‌ویژه امشب» جمعه ۱۹ دی حضور پررنگ‌تری در خیابان‌ها داشته باشند.

شاهزاده رضا پهلوی در این مصاحبه گفت پیش از هر چیز به هم‌میهنانش افتخار می‌کند که «با شهامت کامل و با صدایی رسا» پیام خود را هم به حاکمیت و هم به جهان رسانده‌اند.

او افزود: «ما این نظام را شکست خواهیم داد و پایین خواهیم کشید تا در فردای آن به آزادی برسیم و کشورمان را از نو بسازیم.»

شاهزاده رضا پهلوی همبستگی شکل‌گرفته در اعتراضات را «کلیدی» توصیف کرد و افزود این انسجام اجتماعی یکی از عوامل اصلی عقب‌نشینی حکومت در برابر اعتراضات گسترده بوده و هست.

شاهزاده رضا پهلوی همچنین به واکنش‌های بین‌المللی اشاره کرد و گفت هم‌میهنان باید بدانند «دنیا دارد به ایران نگاه می‌کند».

او با اشاره به موضع‌گیری‌های آمریکا افزود رییس‌جمهوری ایالات متحده به دقت تحولات ایران را دنبال می‌کند و وعده داده در برابر هرگونه استفاده حکومت از زور و ضربت، واکنش نشان دهد.

شاهزاده پهلوی در ادامه تاکید کرد به اعتقاد او سران جمهوری اسلامی از ترس پنهان شده‌اند.

او از علی خامنه‌ای با نام «موشعلی» یاد کرد و افزود که رهبر جمهوری اسلامی به سوراخی فرو خزیده و «با سپاهی‌های سرکوبگرش» تلاش دارد ارتش را در برابر مردم قرار دهد.

شاهزاده رضا پهلوی این وضعیت را «فرصتی» برای نیروهای ارتش دانست و خطاب به نظامیان گفت اکنون زمان آن است که به مردم بپیوندند و مدافع مردم باشند.

او با تاکید براینکه نیروهای ارتش نباید اجازه دهند حکومت از آنان برای سرکوب استفاده کند، افزود: دنیا رویدادهای ایران را زیر نظر دارد.

شاهزاده رضا پهلوی در همین چارچوب، خطاب به نیروهایی که حکومت قصد دارد آن‌ها را به‌عنوان نیروهای سرکوب به کار گیرد، گفت نباید فراموش کنند کسانی که در خیابان‌ها حضور دارند برادران و خواهران خودشان هستندو

او از این افراد پرسید «به‌خاطر چه؟ به‌خاطر یک کیسه برنج و روغن می‌خواهید بدنام شوید؟»

شاهزاده رضا پهلوی هشدار داد این افراد در برابر تاریخ پاسخگو خواهند بود و اکنون این فرصت را دارند که به مردم بپیوندند.

شاهزاده رضا پهلوی در ادامه به ایران‌اینترنشنال گفت پیام مردم به خامنه‌ای روشن است و آن را «آخرین فرصت» توصیف کرد.

او افزود خامنه‌ای می‌تواند «به مسکو برود و در کنار دست بشار اسد بنشیند».

شاهزاده رضا پهلوی تاکید کرد خامنه‌ای باید «این مملکت را رها کند» تا مردم ایران به گفته او «به حکومت خودشان برگردند».

او با اشاره به افزایش خشونت علیه معترضان گفت: «دست از سر این مردم بردارید. چقدر می‌خواهید قتل بکنید؟ چقدر می‌خواهید مملکت را بچاپید؟ بس است دیگر.»

او دلیل اصلی تداوم اعتراضات را فشارهای اقتصادی، سرکوب و فرسودگی اجتماعی دانست و گفت مردم «کلافه هستند» و برای همین به خیابان‌ها می‌آیند.

شاهزاده رضا پهلوی بار دیگر تاکید کرد واکنش‌ها و نمایش قدرت حکومت ریشه در «ترس» دارد.

او گفت جمهوری اسلامی برنامه‌ و استراتژی ندارد و شدید دچار التهاب شده‌ است.

او این وضعیت را نشانه قدرت جامعه معترض دانست و تاکید کرد در تاریخ ثابت شده «هیچ چیزی جلودار قدرت هیچ ملتی نیست و مردم ایران اکنون در حال «حماسه‌آفرینی» هستند.

شاهزاده رضا پهلوی در بخش پایانی این مصاحبه، بر نقش اعتصاب‌های اقتصادی و فلج‌کردن منابع مالی حکومت تاکید کرد و گفت یکی از مسائل کلیدی در شرایط فعلی، اعتصاب کارکنان صنعت انرژی ایران—به‌ویژه نفت و گاز—و همچنین فعالان بخش حمل‌ونقل است.

او گفت اکنون فرصتی است که این گروه‌ها دست به اعتصاب بزنند و با هم‌میهنان خود همراه شوند، چرا که باید جلو درآمد این نظام را که خرج سرکوب می‌شود، به هر طریقی گرفت.

شاهزاده رضا پهلوی به‌طور ویژه از کامیون‌داران خواست علاوه بر اعتصاب، خودروهای خود را در اختیار مردم قرار دهند تا در صورت نیاز، امکان جا‌به‌جایی آنان فراهم شود.

او در پایان تاکید کرد که انتظار دارد این گروه‌ها به سهم خود «دست از کار بکشند، اعتصاب کنند و با سایر هم‌میهنان همراه شوند».

 

۵ ساعت پیش
کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران خواستار برقراری فوری اینترنت در ایران شد

کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران اعلام کرد حکومت ایران باید فورا دسترسی کامل به اینترنت را در سراسر کشور برقرار کند. این نهاد بین‌المللی، قطع گسترده اینترنت در تهران و دیگر شهرها را تازه‌ترین نمونه از الگوی تکراری محدودسازی ارتباطات در جریان اعتراضات بزرگ دانست.

بر اساس بیانیه این کمیته، قطع اخیر اینترنت در ادامه اقداماتی است که پیش‌تر نیز در جریان اعتراضات سراسری سال ۲۰۱۹ و قطع تقریبا کامل اینترنت در سال ۲۰۲۵ رخ داده بود. به گفته کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران، این اقدامات با هدف خاموش‌کردن صدای معترضان و مختل‌کردن پوشش خبری رویدادها انجام شده است.

این نهاد تاکید کرد محدودسازی دسترسی به اینترنت، نقض آشکار آزادی بیان و حق مردم برای دانستن است و مانع دسترسی شهروندان و رسانه‌ها به اطلاعات مستقل و قابل اعتماد می‌شود. کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران افزود که چنین اقداماتی نه‌تنها روزنامه‌نگاران، بلکه کل جامعه را از جریان آزاد اطلاعات محروم می‌کند.

در این بیانیه همچنین از جامعه بین‌المللی خواسته شده است حکومت ایران را در قبال این اقدامات پاسخگو بداند و با اعمال فشارهای لازم، آن را به پایبندی به تعهدات بین‌المللی خود در حوزه حقوق بشر و آزادی بیان وادار کند.

۵ ساعت پیش
حمایت کم‌سابقه مقامات سوئدی از مردم ایران؛ چرا سوئد متفاوت ایستاد؟

سوئد یکی از کشورهایی است که پیوندی عمیق و چندلایه با جامعه ایرانی دارد. بیش از ۱۰۵ هزار  ایرانی در این کشور زندگی می‌کنند؛ جامعه‌ای فعال، سازمان‌یافته و اثرگذار که در عرصه‌های فرهنگی، دانشگاهی و سیاسی حضوری پررنگ دارد.

نتیجه این حضور، راه‌یابی ۱۱ نماینده ایرانی‌تبار به پارلمان سوئد و همچنین حضور دو وزیر ایرانی‌تبار در کابینه بوده امری که نقش مهمی در افزایش شناخت سیاستمداران و افکار عمومی سوئد از ایران و تحولات داخلی آن داشته است.

اما این شناخت صرفا حاصل پیوندهای اجتماعی نیست. در سال‌های اخیر، اقدامات جمهوری اسلامی در خاک سوئد، از تلاش برای ترور مخالفان و برنامه‌ریزی برای بمب‌گذاری گرفته تا حملات سایبری و حتی پناه دادن به رهبران باندهای تبهکار سوئدی، نگاه نهادهای امنیتی و سیاسی این کشور به تهران را به‌طور جدی تغییر داده است.

ایران دیگر فقط «یک موضوع حقوق بشری دوردست» نیست، بلکه به مساله‌ای مرتبط با امنیت ملی سوئد تبدیل شده است.

در همین بستر، خیزش ملی ۱۴۰۴ نقطه عطفی بوده است. موج گسترده اعتراضات مردمی در ایران با واکنشی کم‌سابقه در سطح حاکمیت سوئد روبه‌رو شد؛ واکنشی که از نخست‌وزیر تا رهبران احزاب اپوزیسیون، همگی با صراحت در کنار مردم ایران ایستادند و مشروعیت اعتراضات را به رسمیت شناختند.

اولف کریسترسون، نخست‌وزیر سوئد، اعتراضات مردم ایران را «بیان شجاعانه خواست آزادی و کرامت انسانی» توصیف و تاکید کرد که حکومت ایران مسئول مستقیم سرکوب و خشونت سیستماتیک علیه شهروندان خود است.

ابا بوش، معاون نخست‌وزیر و رهبر حزب دموکرات مسیحی، نیز به‌روشنی اعلام کرد که دست حکومت جمهوری اسلامی به خون مردم ایران آلوده است و نمی‌توان با حکومتی که معترضان را می‌کشد، به‌عنوان یک شریک عادی رفتار کرد.

چارلی ویمرز، نماینده سوئد در پارلمان اروپا، ضمن مشروع دانستن کامل اعتراضات مردم ایران، خواستار اخراج سفرای جمهوری اسلامی از کشورهای اروپایی شد و تاکید کرد رژیمی که شهروندان خود را سرکوب می‌کند، شایسته روابط دیپلماتیک عادی نیست.

ماگدالنا اندرسون، رهبر حزب سوسیال‌دموکرات و نخست‌وزیر پیشین، هم تاکید کرد که مبارزه مردم ایران ادامه همان ارزش‌هایی است که سوئد بر آن بنا شده: آزادی، برابری و کرامت انسانی. او گفت رژیمی که با گلوله پاسخ می‌دهد، مشروعیت خود را از دست داده است.

فراتر از این چهره‌ها، ده‌ها نماینده پارلمان، مقام دولتی و سیاستمدار سوئدی از احزاب مختلف نیز در بیانیه‌ها، سخنرانی‌ها و مواضع رسمی، حمایت خود را از مردم ایران اعلام کردند

در مجموع، هم‌زمانی نفوذ جامعه ایرانی در سوئد، تهدیدات مستقیم جمهوری اسلامی علیه امنیت این کشور و گستردگی و تداوم اعتراضات مردمی در ایران باعث شده سوئد به یکی از صریح‌ترین و شفاف‌ترین حامیان مردم ایران در اروپا تبدیل شود؛ حمایتی که این‌بار نه فقط در بیانیه‌های حقوق بشری، بلکه در بالاترین سطوح سیاسی کشور بیان شده است.

۵ ساعت پیش
هراس حکومت از خیزش ملی؛ جمهوری اسلامی بار دیگر به کشتار و تهدید علنی معترضان روی آورده است

تظاهرات گسترده ضدحکومتی مردم ایران در پی فراخوان شاهزاده رضا پهلوی، نگرانی عمیق مقام‌های جمهوری اسلامی را برانگیخته و آنان را واداشته است که در تلاش برای مهار خشم و نارضایتی عمومی، به تهدیدهای علنی و تند متوسل شوند.

علی خامنه‌ای، دیکتاتور تهران، جمعه ۱۹ دی بار دیگر شهروندان معترض را «تخریب‌گر» و «مزدور بیگانگان» خواند و بر ادامه سرکوب مردم تاکید کرد.

پس از سخنان او، سایر مقام‌ها و نهادهای جمهوری اسلامی نیز به میدان آمدند و زبان به تهدید مردم معترض گشودند.

علی صالحی، دادستان تهران، در تهدیدی کم‌سابقه خطاب به مردم ایران گفت: «در تجمعات شرکت نکنید تا به دست مزدوران کشته نشوید. می‌خواهند کشته‌سازی کنند... با هر کس که در تجمعات شرکت کند، برخورد می‌کنیم و حتما سرجایشان می‌نشانیم.»

او افزود اگر فردی در تجمعات حتی سلاح سرد به همراه داشته باشد، «محارب» محسوب خواهد شد.

غلامحسین محسنی اژه‌ای، رییس قوه قضاییه، نیز در پیامی معترضان را «عناصر آشوب‌گر و اغتشاش‌گر» نامید و تهدید کرد «مجازات» آن‌ها «قاطعانه، حداکثری و بدون هیچ‌گونه ارفاق قانونی» خواهد بود.

شاهزاده رضا پهلوی پیش‌تر با انتشار نخستین فراخوان خود، از شهروندان خواسته بود ساعت ۸ شب پنج‌شنبه و جمعه ۱۸ و ۱۹ دی‌، در خیابان و منازل اقدام به سردادن شعار کنند.

مردم ایران شامگاه ۱۸ دی با حضور گسترده خود در خیابان‌ها در شهرهای مختلف کشور شعار «مرگ بر خامنه‌ای»، «امسال سال خونه، سیدعلی سرنگونه» و «این آخرین نبرده، پهلوی برمی‌گرده» سردادند.

جمهوری اسلامی کمی بعد از آغاز این تظاهرات، اینترنت را در سراسر ایران به‌طور کامل قطع کرد.

آبان ۹۸، حکومت ایران با قطع اینترنت، اعتراضات مردم به افزایش قیمت بنزین را به‌طور گسترده سرکوب کرد، که به کشته شدن دست‌کم ۱۵۰۰ نفر انجامید.

تکرار واژه‌ها در روایت رسمی جمهوری اسلامی

وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی با انتشار بیانیه‌ای، خط‌مشی همیشگی حکومت در قبال اعتراضات و تیراندازی عوامل سرکوب به سوی مردم را ادامه داد و هدف قرار دادن شهروندان را به «دشمن» منتسب کرد.

در این بیانیه آمده است «تروریست‌های مزدور» آمریکا و اسرائیل شب گذشته «با هدف کشته‌سازی اقدام به تیراندازی‌های متعدد کردند».

فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی (فراجا) نیز در اطلاعیه‌ای از «حضور گروهک‌های تروریستی و افراد مسلح» در تظاهرات شامگاه ۱۸ دی و «طراحی آن‌ها برای کشته‌سازی» خبر داد و با لحنی تهدیدآمیز خطاب به خانواده‌ها «اکیدا توصیه» کرد «از جوانان و نوجوانان خود مراقبت کنند».

شورای امنیت کشور در بیانیه‌ای بر «برخورد قاطع و قانونی لازم» با «تخریب‌گران مسلح و مخلان آرامش و امنیت» تاکید کرد.

این نهاد امنیتی نیز به خانواده‌ها «توصیه» کرد «مانع سوءاستفاده جریانات معاند و بدخواه از نوجوانان و جوانان شوند».

برخی ناظران معتقدند تاکید مقام‌ها و نهادهای جمهوری اسلامی بر «مسلح» و «تروریست» خواندن معترضان و بازتاب این روایت در رسانه‌های حکومتی می‌تواند نشانه‌ای از تصمیم خامنه‌ای و سپاه پاسداران برای سرکوب هرچه بیشتر شهروندان باشد.

  • شبکه خبر و روایت‌سازی برای دیکتاتور منزوی تهران

    شبکه خبر و روایت‌سازی برای دیکتاتور منزوی تهران

همسو با سایر دستگاه‌های حکومت، دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در بیانیه‌ای آمریکا و اسرائیل را پشت پرده اعتراضات اخیر در ایران دانست و بدون اشاره به نارضایتی گسترده مردم از حاکمیت جمهوری اسلامی نوشت «شگرد خرابکارانه» دشمنان راه به جایی نخواهد برد.

این نهاد افزود: «نیروهای امنیتی و قوه قضاییه با خرابکاران هیچ‌گونه مماشاتی نخواهند داشت.»

شاهزاده رضا پهلوی ۱۹ دی‌ در آستانه دومین شب حضور مردم در خیابان‌ها به‌دنبال فراخوان او، در پیامی خطاب به دونالد ترامپ، خواستار مداخله رییس‌جمهوری آمریکا برای کمک به مردم ایران شد.

در این پیام آمده است: «شما ثابت کرده‌اید که مرد صلح هستید و به وعده خود پایبندید. لطفا آماده باشید تا برای کمک به مردم ایران مداخله کنید.»

ترامپ در روزهای اخیر بارها از مردم ایران در برابر حکومت حمایت کرده و هشدار داده اگر جمهوری اسلامی به کشتار معترضان دست بزند، «ضربه سختی» از آمریکا خواهد خورد.

سازمان‌های عفو بین‌الملل و دیده‌بان حقوق بشر ۱۸ دی اعلام کردند مقام‌های جمهوری اسلامی از زمان آغاز خیزش سراسری ایرانیان، سرکوبی مرگبار علیه معترضان در سراسر کشور به راه انداخته‌اند.

۵ ساعت پیش
شاهزاده پهلوی به ایران اینترنشنال: موشعلی و سپاهیانش در سوراخ قایم شده‌اند

شاهزاده رضا پهلوی در گفت‌وگوی اختصاصی با برنامه «تیتر اول» ایران اینترنشنال به حضور میلیونی مردم در شب اول فراخوان اعتراض خود اشاره کرد و گفت: «هرچقدر پرجمعیت‌تر باشید امکان سرکوب برای نظام کم‌تر می‌شود.»

او در پاسخ به تهدید سرکوب خامنه‌ای علیه مردم گفت: «این علامت ترس از مردم است. باید سعی کنیم جمعه جمعیت بیشتر شود و به هم برسند.»

شاهزاده رضا پهلوی اشاره کرد: «جهان در حال نگاه کردن به مردم ایران است و رییس‌جمهور آمریکا وعده داده در مقابل هر نوع استفاده از زور و ضربت واکنش نشان خواهد داد.»

او افزود: «رژیم از ترسش قایم شده و موشعلی و سپاهیان سرکوبگرش به سوراخ رفته‌اند و می‌خواهند ارتش را مقابل مردم قرار دهند.»

شاهزاده رضا پهلوی از کارکنان صنعت انرژی، نفت،‌ گاز و حمل و نقل خواست دست به اعتصاب بزنند و با مردم همراه شوند.

۶ ساعت پیش
شاهزاده پهلوی به ترامپ: لطفا برای مداخله و کمک به مردم ایران آماده باشید

شاهزاده رضا پهلوی در آستانه آغاز دومین شب فراخوان اعتراضی خود، در متنی خطاب به دونالد ترامپ به تهدید خامنه‌ای برای سرکوب مردم اشاره کرد و خواستار آمادگی ریاست‌جمهوری آمریکا برای مداخله و حمایت از خیزش ملی ایرانیان شد.

او در شبکه ایکس خود خطاب به دونالد ترامپ نوشت:‌ «آقای رئیس‌جمهور، این یک درخواست فوری و بی‌درنگ برای جلب توجه، حمایت و اقدام شماست. دیشب شما میلیون‌ها ایرانی شجاع را در خیابان‌ها دیدید که در برابر گلوله‌های جنگی ایستادگی کردند. امروز، آن‌ها نه‌فقط با گلوله، بلکه با یک قطع کامل ارتباطات روبه‌رو هستند. نه اینترنتی وجود دارد و نه تلفن ثابت.»

او اضافه کرد: «علی خامنه‌ای، که از پایان رژیم جنایتکار خود به دست مردم و با کمک وعده قدرتمند شما برای حمایت از معترضان هراس دارد، مردم حاضر در خیابان‌ها را به سرکوبی خونین تهدید کرده است. او می‌خواهد از این قطع ارتباطات برای قتل این قهرمانان جوان استفاده کند.»

شاهزاد رضا پهلوی نوشت: «من مردم را به خیابان‌ها فراخوانده‌ام تا برای آزادی خود بجنگند و با حضور پرشمار، نیروهای امنیتی را از پا درآورند. دیشب آن‌ها این کار را انجام دادند. تهدید شما علیه این رژیم جنایتکار نیز عوامل سرکوب رژیم را عقب نگه داشته است. اما زمان حیاتی است. مردم تا یک ساعت دیگر دوباره به خیابان‌ها خواهند آمد. من از شما درخواست کمک دارم.»

او در پایان خطاب به ترامپ نوشت: «شما ثابت کرده‌اید ـ و من می‌دانم ـ که مرد صلح هستید و به وعده خود پایبندید. لطفاً آماده باشید تا برای کمک به مردم ایران مداخله کنید.»

۶ ساعت پیش
در سیزدهمین روز از خیزش ملی ایرانیان چه گذشت؟

در سیزدهمین روز از خیزش ملی ایرانیان علیه جمهوری اسلامی، قطعی سراسری اینترنت مانع از اطلاع‌رسانی آزاد شد، اما با وجود قطعی اینترنت و تهدید مقام‌های جمهوری اسلامی به سرکوب خشن و گسترده مردم، گزارش‌ها حاکی از تداوم اعتراضات به ویژه در شهر زاهدان بود.

بنا بر گزارش‌ها و اطلاعات رسیده به ایران‌اینترنشنال، جمعه ۱۹ دی‌ماه و هم‌زمان با سیزدهمین روز خیزش ملی ایرانیان علیه جمهوری اسلامی، شهروندان معترض در شهرهایی از جمله زاهدان، کنارک و مشهد به خیابان‌ها آمدند.

منابع بلوچ گزارش دادند ظهر جمعه و هم‌زمان با آغاز اعتراضات شهروندان بلوچ در زاهدان پس از نماز جمعه، نیروهای نظامی و امنیتی اطراف مسجد مکی به معترضان شلیک مستقیم کردند و شماری از معترضان مجروح شدند.

مولوی عبدالحمید خواستار حمایت از فراخوان شاهزاده رضا پهلوی شد

مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، در خطبه‌های نماز جمعه ۱۹ دی‌ماه این شهر با اشاره به تظاهرات میلیونی مردم ایران در پاسخ به فراخوان شاهزاده رضا پهلوی گفت: ««دیشب همه شاهد بودند که مردم ایران از تمام گرایش‌ها به صحنه آمدند.»

او افزود: «برای امشب هم فراخوان هست و مردم باز هم به خیابان می‌آیند.»

مولوی عبدالحمید گفت: «تعداد زیادی از مردم ایران محتاج نان هستند» و بسیاری از شهروندان «به‌سختی یک وعده در روز غذا می‌خورند».

عبدالحمید هشدار داد کشور به وضعیتی رسیده است که «ممکن است قبرستان‌هایی به‌دلیل گرسنگی ایجاد شود.»

با این حال، او تاکید کرد که مردم «برای عظمت و عزت خود خیزش کرده‌اند».

عبدالحمید با اشاره به دست‌اندازی به منابع کشور گفت: «به بسیاری از منابع ملی دستبرد زده‌اند». او تاکید کرد مردم ایران در سال‌های گذشته بارها اعتراض کرده و «کشته داده‌اند.»

او تصریح کرد ملت ایران تصمیم دارد «افراد لایق را در راس قدرت قرار دهد» و شعارهای معترضان نشان می‌دهد که مردم «آزادی و عدالت» می‌خواهند.

عبدالحمید با اشاره به تداوم اعتراضات گفت. او افزود: «چند سال قبل می‌گفتم رفراندوم، اما الان می‌گویم تسلیم خواسته ملت شوید.»

او در پایان خطاب به نیروهای نظامی و امنیتی گفت «مقابل ملت ایران نایستید» و تأکید کرد «خواست ملت امروز از خواست آن‌ها در سال ۵۷ پررنگ‌تر است».

کمپین فعالین بلوچ ویدیویی منتشر کرد که نشان می‌دهد گروهی از زنان در زاهدان، روز جمعه، تظاهرات خیابانی داشتند و شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنه‌ای» و «از زاهدان تا تهران، جانم فدای ایران» سردادند.

این کمپین گزارش داد که ظهر جمعه شهروندان معترض در شهرستان کنارک استان سیستان و بلوچستان از محدوده مسجد جامع تا فلکه لنج به خیابان‌ها آمدند.

بر اساس این گزارش، هم‌زمان با شکل‌گیری این تجمع، فضای شهر کنارک به‌شدت امنیتی شده و حضور نیروهای نظامی و انتظامی در معابر اصلی به‌طور محسوسی افزایش یافته است.

تداوم قطعی اینترنت و پیام شاهزاده رضا پهلوی

با گذشت ساعت‌ها از تظاهرات میلیونی مردم در جریان خیزش ملی ایرانیان، اینترنت در ایران همچنان قطع است و دسترسی به رسانه‌های ایران از خارج کشور شدیدا محدود شده است.

قطع اینترنت در ایران در پی اعتراضات گسترده ضدحکومتی، ارتباط ایرانیان مهاجر با خانواده‌هایشان در داخل کشور را کاملا مختل و ناممکن کرده است.

کاربران در شبکه‌های اجتماعی نگرانی‌های خود را از این قطع ارتباط ابراز کرده‌اند.

شاهزاده رضا پهلوی در پیامی با قدردانی از حضور گسترده مردم در خیزش ملی و سراسری پنج‌شنبه شب، گفت آنان که تردید داشتند، جمعه شب با سایر هم‌میهنان همراه شوند.

شاهزاده رضا پهلوی در ویدیویی گفت: « به تک‌تک شما که پنج‌شنبه‌شب خیابان‌های سرتاسر ایران را تسخیر کردید، افتخار می‌کنم. آنهایی که تردید داشتید، جمعه‌شب (١٩ دی-ساعت ٨) به دیگر هم‌میهنان بپیوندید، و جمعیت را بیشتر کنید تا توان سرکوب رژیم از این هم کمتر شود. می‌دانم که با وجود قطع اینترنت و ارتباطات، خیابان‌ها را رها نخواهید کرد. مطمئن باشید که پیروزی از آن شماست!»

در پی حضور میلیونی مردم در خیابان‌ها پس از فراخوان شاهزاده رضا پهلوی، علی خامنه‌ای صبح جمعه ۱۹ دی‌ماه و هم‌زمان با ادامه قطع اینترنت در کشور، گفت جمهوری اسلامی در برابر کسانی که «تخریب‌گرند» کوتاه نخواهد آمد.

تهدیدهای جمهوری اسلامی

پس از حضور میلیونی مردم در شامگاه پنجشنبه، مقامات جمهوری اسلامی تهدیدهایی را علیه معترضان مطرح کردند.

غلامحسین محسنی اژه‌ای، رییس قوه قضاییه جمهوری اسلامی، مردم معترض ایران را «آشوبگر و اغتشاشگر» خواند و گفت که «قاطعانه، حداکثری و بدون هیچ‌گونه ارفاق قانونی» با آنها برخورد خواهد شد.

هم‌زمان دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی در اطلاعیه‌ای اعلام کرد نیروهای امنیتی و قوه قضاییه، با «خرابکاران» مماشات نخواهند کرد.

در این اطلاعیه آمده است: «آنانی که اعتراض به شرایط اقتصادی داشتند، کاری نمی‌کنند که خسارت اقتصادی، وضع را بدتر کند و یا همراه مشکلات اقتصادی، ناامنی هم اضافه شود.»

تجمعات ایرانیان در خارج از کشور

در سیزدهمین روز از خیزش ملی ایرانیان علیه جمهوری اسلامی، ایرانیان ساکن خارج از کشور نیز به اعتراضات و تجمعات خود ادامه دادند.

شماری از ایرانیان مقیم سیدنی جمعه در حمایت از خیزش ملی ایرانیان و اعتراضات جاری در کشور تجمع اعتراضی برگزار کردند.

واکنش‌های بین‌المللی

کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفت تصاویر منتشرشده از تهران نشان می‌دهد نیروهای امنیتی واکنشی نامتناسب و به‌شدت سرکوبگرانه داشته‌اند.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: «هرگونه خشونت علیه معترضان مسالمت‌جو غیرقابل قبول است.»

کالاس گفت: «مردم ایران برای آینده خود می‌جنگند و رژیم با نادیده گرفتن مطالبات به حق آنان، چهره واقعی خود را نشان می‌دهد.»

او تاکید کرد: «قطع اینترنت همزمان با سرکوب خشونت‌بار اعتراضات، پرده از رژیمی برمی‌دارد که از مردم خود هراس دارد.»

هم‌زمان روبرتا متسولا، رییس پارلمان اروپا، در حساب ایکس خود و در واکنش به اعتراض حساب کاربری سفارت جمهوری اسلامی در بلژیک به سخنان نمایندگان پارلمان اروپا درباره خیزش ملی ایرانیان، نوشت: «حتما خوشایند است که بتوان از اروپا توییت کرد و آزادانه به اینترنت دسترسی داشت و به‌طور علنی با رهبران (اروپا) مخالفت کرد، بی‌آن‌که بازداشت شد، کتک خورد یا ارتباطات کشور قطع شود.»

او در ادامه افزود: «چنین چیزی همان چیزی است که مردم حاضر در خیابان‌های ایران خواهان آن هستند.»

برونو روتایو، وزیر کشور سابق فرانسه، در حساب ایکس خود خواستار حمایت فرانسه از مردم شجاع ایران شد و افزود: «آنان برای رهایی از حکومت تروریستی مبارزه می‌کنند.»

همچنین مارین لوپن، رهبر حزب راست‌گرای «اجتماع ملی» فرانسه، با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت ده‌ها قربانی که تاکنون زیر گلوله‌های «شبه‌نظامیان ملاها» جان باخته‌اند، صدها زخمی و سرکوب خونینی که در سراسر ایران در جریان است، نتوانسته شتاب جنبش مردمی را که هر روز گسترده‌تر می‌شود، در هم بشکند.

او افزود کسانی که با چشم‌بستن بر واقعیت‌ها و «دگم‌اندیشی» یا «به‌دلیل همسویی بخشی از چپ افراطی با نزدیکی آشکار به ایدئولوژی اسلام‌گرایانه»، نمی‌خواستند در این اعتراضات چیزی فراتر از «بیان ساده خشم اجتماعی» ببینند، اکنون در مواضع خود دچار تزلزل شده‌اند.

ارزیابی نهادهای اطلاعاتی آمریکا

اکسیوس در گزارشی نوشت که نهادهای اطلاعاتی آمریکا در حال تجدید نظر در ارزیابی قبلی خود درباره اعتراضات هستند و احتمال سقوط جمهوری اسلامی را رصد می‌کنند.

بر اساس این گزارش، نهادهای اطلاعاتی آمریکا ارزیابی کرده بودند که اعتراضات در ایران از قدرت کافی برای به چالش کشیدن ثبات حکومت برخوردار نیست اما در پی رویدادهای اخیر، این دیدگاه در حال بازبینی است.

یک مقام ارشد آمریکایی گفت: «اعتراضات جدی است و ما به رصد آن ادامه می‌دهیم.»

۶ ساعت پیش
امید عراقچی به مذاکره با آمریکا در اوج خیزش ملی: نمی‌دانم عمان پیامی دارد یا نه

در آستانه سفر وزیر خارجه عمان به ایران، عباس عراقچی که به لبنان سفر کرده است، گفت باید صبر کرد و دید که آیا او پیامی با خود به تهران خواهد آورد یا نه. عمان همواره نقش میانجی میان تهران و واشینگتن داشته و در میانه خیزش ملی، احتمال تلاش برای باز کردن راه مذاکره با آمریکا مطرح است.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، جمعه ۱۹ دی درباره احتمال رد و بدل شدن پیام از طریق عمان گفت:‌ «این دیدار در رابطه با روابط دوجانبه ایران و عمان است. نمی‌دانم وزیر خارجه عمان فردا پیامی با خود می آورد یا نه. باید تا فردا صبر کرد.»

قرار است بدر بن حمد البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان، شنبه ۲۰ دی به ایران سفر کند.

عراقچی درباره امکان حمله جدید آمریکا و اسرائیل به جمهوری اسلامی نیز گفت: «در صورت حمله دوباره، شکستی دوباره به آنان تحمیل می‌شود.»

از سوی دیگر، جی‌دی ونس، معاون دونالد ترامپ، درباره احتمال حمله دوباره اسرائیل به سایت‌های اتمی ایران و اقدام آمریکا در این باره، گفت همان گونه که ترامپ دو ماه پیش اعلام کرده است، هوشمندانه‌ترین کاری که مقام‌های جمهوری اسلامی باید انجام دهند، «یک مذاکره واقعی با آمریکا در مورد برنامه هسته‌ای» است.

او در عین حال تاکید کرد آمریکا از حق مردم ایران برای آزادی حمایت می‌کند اما تصمیم‌گیری در این زمینه را به رییس‌جمهوری آمریکا واگذار کرد.

عراقچی در بیروت درباره خیزش ملی در ایران نیز اظهارنظر کرد و کوشید اعتراضات ضد حکومتی را به اعتراضات معیشتی تقلیل دهد.

او گفت اعتراضات جاری در ایران مشابه اعتراضات لبنان در سال ۲۰۲۳ است که در واکنش به افزایش نرخ ارز شکل گرفت.

عراقچی گفت که «آمریکا و اسرائیل» در این اعتراضات «نقش دارند».

او همچنین گفت: «خانواده من در تهران هستند و من هم امشب پیش آنان برمی‌گردم.»

پیش‌تر گزارش‌هایی منتشر شده بود که عراقچی اعضای خانواده خود را از ایران خارج و آنان را در لبنان مستقر کرده است.

در پی اوج‌گیری خیزش ملی ایرانیان، گزارش‌های متعددی از آمادگی رهبران جمهوری اسلامی برای فرار از کشور منتشر شده است.

‌وزیر خارجه لبنان خواهان همکاری تهران برای خلع سلاح حزب‌الله شد

یوسف رجی، وزیر امور خارجه لبنان، اعلام کرد در دیدار با وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، خواستار همکاری تهران به‌منظور یافتن رویکردی تازه درباره مساله خلع سلاح حزب‌الله شده تا این موضوع بهانه‌ای برای «تضعیف لبنان» نباشد.

یوسف رجی ۱۹ دی در حساب ایکس خود نوشت که در دیدار با عراقچی، خواستار پایان دادن به برخی اظهارنظرها و مواضع مقامات جمهوری اسلامی شده که «دخالت آشکار در امور داخلی لبنان» تلقی می‌شود.

او تاکید کرد سلاح‌های حزب‌الله نتوانستند از لبنان دفاع کنند.

رجی گفت از توجه تهران به «استقلال و امنیت لبنان» استقبال می‌کند. او در عین حال خواستار آن شد که حمایت جمهوری اسلامی مستقیما به دولت لبنان و نهادهای آن معطوف شود، نه هیچ طرف دیگری.

  • عراقچی در سفر به بیروت: هم برای جنگ آماده‌ایم، هم برای مذاکره

    عراقچی در سفر به بیروت: هم برای جنگ آماده‌ایم، هم برای مذاکره

بر اساس بیانیه‌ای که وزارت امور خارجه لبنان منتشر کرد، رجی در واکنش به دخالت‌های تهران در امور لبنان، از عراقچی پرسیده است: «آیا تهران حاضر است وجود یک سازمان مسلح غیرقانونی خارج از حاکمیت دولت را در خاک خود بپذیرد؟»

بر پایه این بیانیه، عراقچی با رد دخالت تهران در امور حزب‌الله، بر حمایت جمهوری اسلامی از این گروه شبه‌نظامی شیعه به‌عنوان یک «گروه مقاومت» خبر داد.

احتمال حمله اسرائیل به لبنان

وب‌سایت وای‌نت پنج‌شنبه ۱۸ دی به نقل از یک مقام ارشد امنیتی اسرائیل نوشت هرچند از نظر نظامی دلایل کافی برای آغاز یک عملیات وسیع به‌منظور خلع سلاح حزب‌الله وجود دارد، اما در مقطع کنونی، چنین اقدامی می‌تواند به نفع تهران تمام شود و به حکومت ایران فرصت دهد فشارهای ناشی از ناآرامی‌های داخلی را به حاشیه براند.

این مقام که به‌دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش فاش شود، به وای‌نت گفت اسرائیل ارزیابی کرده است یک جنگ فراگیر در لبنان ممکن است تمرکز جهانی را از اعتراضاتی که مشروعیت جمهوری اسلامی را به چالش کشیده، منحرف کند.

در همین حال، مقام‌های اسرائیلی هشدار داده‌اند که حزب‌الله با حمایت مستقیم حکومت ایران در حال بازسازی توان نظامی خود است.

  • شبکه کان: جمهوری اسلامی با پرداخت یک میلیارد دلار به حزب‌الله موافقت کرد

    شبکه کان: جمهوری اسلامی با پرداخت یک میلیارد دلار به حزب‌الله موافقت کرد

خبرگزاری رویترز ۲۷ آذر  به نقل از دیپلمات‌ها گزارش داد مقام‌های فرانسه، عربستان سعودی و آمریکا، با فرمانده ارتش لبنان دیدار کردند تا یک نقشه‌ راه را برای ایجاد سازوکار خلع سلاح گروه حزب‌الله نهایی کنند.

این خبرگزاری نوشت با توجه به کافی نبودن توان ارتش لبنان برای خلع سلاح حزب‌الله، هدف این کشورها این است که علاوه بر خلع سلاح حزب‌الله، سازوکار موجود آتش‌بس با حضور کارشناسان نظامی فرانسوی، آمریکایی و احتمالا دیگر کشورها، در کنار نیروهای حافظ صلح سازمان ملل، تقویت شود.

اسرائیل در جریان جنگ با حزب‌الله، خسارتی گسترده به زرادخانه‌ای وارد کرده که طی دو دهه انباشته شده بود و جایگزینی این حجم از تسلیحات، نیازمند منابع مالی بسیار بیشتری است. موضوعی که حتی با ادامه حمایت مالی تهران، همچنان به‌عنوان یک چالش جدی برای حزب‌الله باقی مانده است.

۸ ساعت پیش
شبکه خبر و روایت‌سازی برای دیکتاتور منزوی تهران

صبح روز بعد از اعتراضات گسترده در جریان خیزش ملی ۱۸ دی در سراسر ایران، در حالی که اینترنت از شب گذشته در خاموشی کامل است و سایت‌های داخلی هم به روز نمی‌شوند، شبکه خبر جمهوری اسلامی بار دیگر نشان می‌دهد که حتی قصد ندارد تظاهر به «خبری» بودن بکند.

آنچه جمعه ۱۹ دی از آنتن شبکه خبر جمهوری اسلامی پخش می‌شود، نه روایت یک بحران اجتماعی، بلکه اجرای دقیق یک سناریوی امنیتی است. سناریویی که قرار است خیابان را بازنویسی کند، صداها را بی‌اعتبار سازد و در نهایت، شکست سیاسی را پشت انبوهی از تصاویر و واژه‌ها دفن کند.

صداوسیمای جمهوری اسلامی هرگز یک رسانه عادی خبری نبوده است اما حالا در حال «مدیریت معنا»ست.

الگو، آشنا و تکرار شونده است. تصویر علی خامنه‌ای، در همان قاب همیشگی: پس‌زمینه خنثی، نور کنترل‌شده، زاویه‌ای که نه اقتدار می‌سازد و نه صمیمیت.

سخنرانی کوتاه ۱۹ دی، نه برای مخاطب عمومی، بلکه برای مصرف درون‌سیستمی طراحی شده است. پیامی برای رسانه‌ها، نهادهای امنیتی و تریبون‌ها که بدانند خط قرمز کجاست و روایت مجاز چیست.

  • واکنش دیکتاتور منزوی تهران به خیزش ملی: ترامپ سقوط می‌کند

    واکنش دیکتاتور منزوی تهران به خیزش ملی: ترامپ سقوط می‌کند

در این سخنرانی، واژگان کلیدی بار دیگر ردیف می‌شوند: «دشمن»، «مزدور»، «آمریکا»، «ترامپ»، «خرابکاری» ....

هیچ اشاره مستقیمی به منشا خیزش و اعتراض‌ها، هیچ نامی از تورم، سقوط ارزش پول ملی، فشار معیشتی یا نارضایتی انباشته و موارد مشابه نمی‌شود. حتی یک جمله هم برای وانمود کردن همدلی وجود ندارد. خامنه‌ای اعتراض را نه مساله‌ای اجتماعی، بلکه پروژه‌ای خارجی تصویر می‌کند. گویی که خیابان تهران و مشهد و کرمانشاه، امتداد جایی در خارج کشور است.

حاضران در جلسه که چند صد نفر هستند، هزاران نفر توصیف می‌شوند و حتی در اقدامی کم‌سابقه، برای خامنه‌ای کف می‌زنند. خامنه‌ای مردم معترض را «مزدور بیگانه» می‌خواند.

این حذف آگاهانه واقعیت، اتفاقی نیست.

وقتی رهبر از پاسخ عاجز است، روایت را به بیرون پرتاب می‌کند. شبکه خبر دقیقا همین خط را می‌گیرد و آن را به آیتم‌های خبری ترجمه می‌کند.

بلافاصله پس از پخش این سخنرانی، ترتیب آیتم‌ها معنا‌دار است. نه گزارش میدانی از شهرها، نه حتی اشاره‌ای گذرا به گستردگی اعتراضات. بسته خبری، مجموعه‌ای از تصاویر تخریب: شیشه شکسته بانک، دیوار سوخته، نمای نزدیک از مسجدی که آتش گرفته ....

گزارشگر با صدایی جدی می‌گوید: «اغتشاشگران به اموال عمومی و اماکن مقدس حمله کردند.»

واژه «معترض» عمدا حذف شده است. «مردم» اصلا وجود ندارند. فقط «اغتشاشگر» هست و «خرابکار».

این حذف واژگانی، تکنیک تازه‌ای نیست، اما شدت و بی‌پروایی‌اش چشمگیر است.

شبکه خبر حتی تلاش نمی‌کند نشان دهد این تصاویر، بخشی کوچک از یک اعتراض گسترده‌اند. در روایت رسمی، کل اعتراض به چند قاب خشونت تقلیل یافته است.

اینجا، شبکه خبر دیگر خبر نمی‌سازد؛ اتهام می‌سازد و مردم را «تروریست‌های مسلح» می‌خواند.

پس از این بسته‌ها، نوبت به نماز جمعه می‌رسد؛ همان ابزار قدیمی بازسازی مشروعیت.

شبکه خبر با لحنی پیروزمندانه از «حضور گسترده مردم در نماز جمعه شهرهای مختلف» می‌گوید. عبارت «هزاران نفر» بارها تکرار می‌شود. اما تصویر، بی‌رحم‌تر از آن است که بتوان مهارش کرد:‌ هزاران نفری در کار نیست ....

قاب‌ها بسته است. نماها کوتاه. دوربین اغلب از زاویه پایین به جمعیت نگاه می‌کند تا «اقتدار» تولید کند. اما حتی با این ترفندها، حقیقت از لابه‌لای تصویر بیرون می‌زند: صف‌هایی باریک و لاغر و جمعیتی که در بهترین حالت چند صد نفر هستند. هیچ نمای بازی که وسعت میدان را نشان دهد پخش نمی‌شود. هیچ تصویری نیست که «هزاران» را تایید کند.

این تضاد میان ادعا و تصویر، فقط خطای حرفه‌ای نیست؛ نشانه اضطراب است. حکومتی که به حمایت واقعی مطمئن باشد، نیازی به این همه بزرگ‌نمایی ندارد. اما جمهوری اسلامی امروز، حتی در قاب تلویزیون خودش هم مجبور است واقعیت را دستکاری کند.

هیچ حرف تازه‌ای، هیچ تلاشی برای پاسخ به این پرسش ساده وجود ندارد: چرا اعتراض این‌قدر گسترده شده است؟ چرا این‌بار فقط جوانان نیستند؟ چرا صدا از جاهایی می‌آید که همیشه ساکت بودند؟ شعارها چرا این قدر عوض شده‌اند؟

  • شعارها در خیزش ملی ایرانیان؛ مردم چه می‌خواهند؟

    شعارها در خیزش ملی ایرانیان؛ مردم چه می‌خواهند؟

تکرار مکرر بسته‌های خبری و گزارش‌ها

تصویر تکراری، فروپاشی یک دستگاه روایت‌سازی است. روایتی که سال‌ها با «دشمن»، «فتنه» و «اغتشاش» کار کرده، حالا دیگر توان توضیح خیابان را ندارد؛ چون خیابان تغییر کرده است. چون اعتراض از حاشیه به متن آمده. چون زبان قدیمی، دیگر این واقعیت جدید را حمل نمی‌کند.

برای همین است که دیکتاتور تهدید می‌کند، رسانه می‌ترساند، و نماز جمعه عددسازی می‌شود.

این‌ها نه نشانه‌‌های اقتدار که نشانه‌های درماندگی‌اند. واکنش قدرتی که به‌جای پاسخ، فقط بلد است تکرار کند.

اما تکرار، وقتی واقعیت جلوتر رفته، بی‌اثر می‌شود.

شبکه خبر حالا بیش از هر زمان دیگری شبیه آرشیوی زنده از روایت‌های منقضی است. روایت‌هایی که نه قانع می‌کنند، نه حتی می‌توانند واقعیت را پنهان کنند.

این شاید مهم‌ترین نشانه ضعف باشد: وقتی حتی پروپاگاندا هم دیگر کار نمی‌کند.

  • شاهزاده رضا پهلوی در پیامی تازه از معترضان خواست به حضور خیابانی خود ادامه دهند

    شاهزاده رضا پهلوی در پیامی تازه از معترضان خواست به حضور خیابانی خود ادامه دهند

۹ ساعت پیش
 هانا نویمن، نماینده آلمان در پارلمان اروپا: سکوت اروپا به سرکوب در ایران کمک می‌کند

هانا نویمن، نماینده آلمان در پارلمان اروپا، در حساب ایکس خود نوشت که جمهوری اسلامی از قطع اینترنت برای پنهان کردن وحشیگری خود استفاده می‌کند.

او خواستار حمایت فوری اروپا از معترضان شد و افزود که سکوت، بی‌طرفی نیست بلکه به سرکوب کمک می‌کند.

نویمن خواستار آن شد که اروپا سپاه پاسداران را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار دهد و اخراج پناهجویان به ایران را متوقف کند.

او همچنین خواستار به اشتراک گذاری تصاویری شد که از اعتراضات ایران منتشر می‌شود.

۹ ساعت پیش
قطع کامل اینترنت همزمان با اعتراضات، به خشم و اضطراب شهروندان دامن زده است

همزمان با اوج‌گیری خیزش ملی، جمهوری اسلامی با قطع کامل اینترنت و شبکه‌های ارتباطی آنلاین، مسیر اطلاع‌رسانی و ارتباط شهروندان را مسدود کرد. اقدامی که یادآور خاموشی و کشتار آبان ۹۸ است و نگرانی‌ها را درباره تکرار سرکوب گسترده و نقض آشکار حقوق بشر، افزایش داده است.

قطع اینترنت در ایران پس از پاسخ میلیونی مردم به فراخوان شاهزاده رضا پهلوی و شکل گرفتن خیزش ۱۸ دی‌ماه انجام شد.

گزارش‌های رسیده از شهروندان حاکی است در این دور از قطع اینترنت، امکان هر گونه تماسی از طریق موبایل و پیامک نیز از بین رفته و حتی رسانه‌ها و سایت‌های حکومتی نیز در دسترس نیستند.

جمهوری اسلامی اینترنت را در شرایطی خاموش کرد که پیش از آن در ۱۱ روز گذشته تلاش کرده بود دسترسی به شبکه جهانی اطلاعات را به صورت منطقه‌ای و محلی مختل کند.

حساب فارسی وزارت خارجه آمریکا در شبکه ایکس در واکنش به این اقدام نوشت رژیم جمهوری اسلامی اینترنت را به‌طور کامل قطع کرد تا صدای مردم ایران را خاموش کند، اما نمی‌توان اراده را مثل یک اتصال شبکه خاموش کرد.

این حساب خطاب به مردم ایران نوشت که جهان هنوز شما را می‌بیند و می‌شنود.

نگرانی شهروندان

نیما عالمیان، عضو تیم ملی تنیس روی میز ایران، صبح جمعه ۱۹ دی‌ماه همزمان با سیزدهمین روز خیزش ملی ایرانیان علیه جمهوری اسلامی، با انتشار یک استوری اینستاگرامی به قطع اینترنت در کشور واکنش نشان داد و نوشت: «برای ایران دعا کنید.»

یکی از مخاطبان ایران‌اینترنشنال در پیامی گفت: «از نیمه‌شب گذشته، خطوط تلفن همراه به طور کامل قطع شده و سرویس پیامک هم قطع است. تنها تلفن‌های زمینی فعال هستند.»

مخاطب دیگری از «قطع ۱۰۰ درصدی اینترنت ثابت و موبایل، مسدود شدن تماس خط به خط و ارسال پیامک و ایجاد پارازیت روی ماهواره و شبکه ایران‌اینترنشنال» خبر داد.

یک شهروند در تماس با ایران‌اینترنشنال وضع اینترنت را «بسیار وخیم‌تر از جنگ ۱۲ روزه» خواند و گفت «خدماتی مانند اسنپ و بانک‌ها» مختل شده است.

  • خبرنگار فاکس‌نیوز: سنتکام تحولات ایران را «از نزدیک» زیر نظر دارد

    خبرنگار فاکس‌نیوز: سنتکام تحولات ایران را «از نزدیک» زیر نظر دارد

قطع کلیه راه‌های ارتباطی آنلاین در ایران با واکنش گسترده کاربران در شبکه‌های اجتماعی نیز مواجه شده است.

کاربری در شبکه ایکس نوشت:‌ «امشب از اون شباس که واسه ایرانیای خارج از کشور صبح نمیشه! که هر ساعت ۱۰۰ سال طول می‌کشه! که معنی غربت هی کِش می‌آد.»

شهروند دیگری نوشت: «دارم می‌میرم از بی‌خبری از مامانم و رفیقام. واقعا تا کی قراره همه‌چی قطع باشه؟»

یک شهروند با اشاره به تجربه مهاجرت خود نوشت: «اونجای مهاجرت بده که تو برای یه زندگی آروم رفتی اما از چک کردن لحظه‌ای اخبار کشورت داری زوال عقل می‌گیری.»

تجربه پیشین

مردم ایران مشابه چنین خاموشی گسترده‌ای را در سرکوب خونین آبان ۹۸ تجربه کردند؛ با این تفاوت که در آبان ۹۸ دسترسی شهروندان به سایت‌هایی که در داخل مستقر بودند و به اصطلاح بخشی از «شبکه ملی اطلاعات» بودند، مختل نشده بود.

پس از آن که به دستور شورای عالی امنیت ملی در آبان ۹۸ برای یک هفته اینترنت قطع شد، جمهوری اسلامی یکی از خشن‌ترین سرکوب‌های تاریخ معاصر را رقم زد.

خبرگزاری رویترز دوم دی ۹۸ به نقل از سه مقام وزارت کشور نوشت حدود هزار و ۵۰۰ نفر در ۱۹۰ شهر در این اعتراضات کشته شدند.

  • شاهزاده رضا پهلوی در پیامی تازه از معترضان خواست به حضور خیابانی خود ادامه دهند

    شاهزاده رضا پهلوی در پیامی تازه از معترضان خواست به حضور خیابانی خود ادامه دهند

قطع اینترنت و نقض حقوق بشر

خاموشی ارتباطات در میانه اعتراضات سراسری مصداق بارز نقض حقوق اساسی بشر است.

اینترنت امروزه ابزار اصلی اعمال حقوقی مانند آزادی بیان، دسترسی به اطلاعات، مشارکت سیاسی و ارتباطات است و محروم کردن افراد از دسترسی به آن، عملا مانع بهره‌مندی آن‌ها از این حقوق می‌شود.

بر اساس ماده ۱۹ میثاق حقوق مدنی و سیاسی (ICCPR) که ایران هم عضو آن است، هر فرد حق دارد اطلاعات و افکار را «از هر طریق و بدون ملاحظات مرزی» جست‌وجو، دریافت و منتقل کند.

تفسیر رسمی سازمان ملل تصریح می‌کند که «هر طریق» در جهان امروز شامل اینترنت می‌شود. بر همین اساس، قطع سراسری اینترنت، اختلال عمدی یا فیلترینگ گسترده - به‌ویژه در زمان اعتراضات - می‌تواند مصداق نقض آزادی بیان و دسترسی آزاد به اطلاعات باشد.

شورای حقوق بشر سازمان ملل نیز در قطعنامه‌های رسمی خود اعلام کرده است حقوقی که افراد در دنیای واقعی دارند، باید در فضای آنلاین هم محترم شمرده شود.

به همین دلیل، قطع اینترنت نه فقط یک اقدام فنی یا اداری، بلکه مساله حقوق بشری تلقی می‌شود و می‌تواند همزمان چند حق را نقض کند؛ از آزادی بیان و تجمع گرفته تا آموزش، کار و حتی در شرایط بحرانی، حق حیات.

  • هرانا: در ۱۲ روز گذشته، تجمع‌ها و کنش‌های اعتراضی دست‌کم در ۴۶ شهر جریان داشتند

    هرانا: در ۱۲ روز گذشته، تجمع‌ها و کنش‌های اعتراضی دست‌کم در ۴۶ شهر جریان داشتند

۱۰ ساعت پیش
واکنش دیکتاتور منزوی تهران به خیزش ملی: ترامپ سقوط می‌کند

به دنبال فراخوان شاهزاده رضا پهلوی و تظاهرات میلیونی مردم ایران، علی خامنه‌ای، دیکتاتور منزوی تهران، بار دیگر شهروندان معترض را «تخریب‌گر» و «مزدور بیگانگان» خواند، بر ادامه سرکوب مردم تاکید کرد و گفت که دونالد ترامپ هم سقوط می‌کند.

خامنه‌ای که در دور اول ریاست‌جمهوری ترامپ نیز این‌گونه اظهارات را مطرح کرده بود، جمعه ۱۹ دی گفت: «جمهوری اسلامی در برابر کسانی که تخریب‌گرند، کوتاه نخواهد آمد و مزدوری بیگانگان را تحمل نخواهد کرد.»

او معترضان را وابسته به ترامپ دانست و افزود «یک مشت آدم بی‌تجربه، بی‌توجه و فکرنکرده» سخنان رییس‌جمهوری آمریکا را می‌پذیرند، «طبق میل او عمل می‌کنند» و «سطل آشغال آتش می‌زنند تا او خوشش بیاید».

شاهزاده رضا پهلوی پیش‌تر با انتشار نخستین فراخوان خود، از شهروندان خواسته بود ساعت ۸ شب پنج‌شنبه و جمعه ۱۸ و ۱۹ دی‌، در خیابان و منازل اقدام به سردادن شعار کنند.

خیزش ملی ۱۸ دی

مردم ایران شامگاه ۱۸ دی با حضور گسترده خود در خیابان‌ها در شهرهای مختلف کشور، شعار «مرگ بر خامنه‌ای»، «امسال سال خونه/ سیدعلی سرنگونه» و «این آخرین نبرده/ پهلوی برمی‌گرده» سردادند.

جمهوری اسلامی کمی بعد از آغاز تظاهرات گسترده شب گذشته، اینترنت را در سراسر ایران به‌طور کامل قطع کرد.

ترامپ در روزهای اخیر بارها از مردم ایران در برابر سرکوب حکومت حمایت کرده و هشدار داده اگر جمهوری اسلامی به کشتار معترضان دست بزند، «ضربه سختی» از آمریکا خواهد خورد.

خامنه‌ای: مستبدین در اوج غرور سرنگون خواهند شد

دیکتاتور منزوی تهران در ادامه سخنان خود از مواضع ترامپ انتقاد کرد و گفت: «رییس‌جمهوری آمریکا حرف بی‌ربطی زده که اگر جمهوری اسلامی فلان کند، من طرف افراد اغتشاش‌گر و مضر را می‌گیرم. او برود کشور خودش که مشکل دارد را اداره کند.»

خامنه‌ای ادامه داد ترامپ «بداند که معمولا مستبدین و مستکبران عالم از قبیل فرعون و نمرود و رضاخان و محمدرضا وقتی که در اوج غرور بودند، سرنگون شدند و او نیز سرنگون خواهد شد».

این اظهارات در حالی‌ست که افکار عمومی سال‌هاست خامنه‌ای را با ضحاک که در اساطیر ایران مظهر استبداد و ستمگری‌ست مقایسه می‌کند و معترضان نیز از جمله در خیابان‌ها شعار می‌دهند: «خامنه‌ای ضحاک/ می‌کشیمت زیر خاک ...»

با وجود اعتراضات گسترده شهروندان در راه سرنگونی جمهوری اسلامی، خامنه‌ای و دیگر مقام‌های حکومت حاضر به کناره‌گیری از قدرت نشده‌اند.

حمله لفظی مجدد رهبر جمهوری اسلامی به خاندان پهلوی در شرایطی صورت می‌گیرد که از زمان آغاز خیزش ملی ایرانیان، شمار زیادی از شهروندان معترض خواستار بازگشت شاهزاده رضا پهلوی به کشور شده‌اند.

دیکتاتور تهران ۱۳ دی نیز معترضان را «مزدور دشمن» و «اغتشاش‌گر» خواند.

شاهزاده رضا پهلوی بامداد ۱۹ دی از حضور گسترده شهروندان در تظاهرات شب گذشته قدردانی کرد و با تاکید بر نقش «انبوه شدن جمعیت» در پیشبرد سرنگونی حکومت، خواستار تداوم حضور مردم و پیوستن تجمع‌ها به یکدیگر شد.

سازمان‌های عفو بین‌الملل و دیده‌بان حقوق بشر، ۱۸ دی اعلام کردند مقام‌های جمهوری اسلامی از زمان آغاز خیزش سراسری ایرانیان، سرکوبی مرگبار علیه معترضان در سراسر کشور به راه انداخته‌اند.

بر اساس این گزارش، سرکوب معترضان با استفاده غیرقانونی نیروهای امنیتی از زور و سلاح گرم و همچنین بازداشت‌های گسترده و خودسرانه همراه بوده است.

۱۴ ساعت پیش
شاهزاده رضا پهلوی در پیامی تازه از معترضان خواست به حضور خیابانی خود ادامه دهند

شاهزاده رضا پهلوی با انتشار پیامی، از شهروندانی که پنج‌شنبه‌شب در شرایط سخت و هوای سرد به خیابان‌ها آمدند قدردانی کرد و با تاکید بر نقش «انبوه شدن جمعیت» در پیشبرد سرنگونی حکومت، خواستار تداوم حضور مردم و پیوستن تجمع‌ها به یکدیگر شد.

شاهزاده رضا پهلوی در این پیام خطاب به معترضان گفت: «آفرین به همه‌ شما که پنج‌شنبه‌شب خیابان‌ها را در سرما و شرایط سخت تسخیر کردید. به همه‌ شما افتخار می‌کنم.»

او با اشاره به تجربه تجمع‌های اخیر افزود: «برای خیلی‌ها روشن شد که وقتی تعداد جمعیت انبوه می‌شود، نیروهای سرکوب به عقب رانده می‌شوند و امکان سرکوب به حداقل می‌رسد.»

شاهزاده رضا پهلوی همچنین کسانی را که در شب‌های گذشته دچار تردید بوده‌اند، دوباره به حضور دعوت کرد و نوشت: «آن‌هایی که پنج‌شنبه شب تردید داشتند، امشب همراه باشید با سایر هم‌میهنانتان.»

او در بخش دیگری از پیام خود از لزوم هماهنگی بیشتر در میدان سخن گفت و تاکید کرد: «از رهبران میدانی دعوت می‌کنم تلاش کنند تا جمعیت‌هایی که به راه افتاده‌اند به یکدیگر برسند تا حتی بزرگ‌تر و متراکم‌تر شوند.»

شاهزاده رضا پهلوی با اشاره به اختلال‌های ارتباطی نیز نوشت: «می‌دانم اینترنت را قطع کرده‌اند و ارتباطات را مختل کرده‌اند. این‌ها تلاش‌های مذبوحانه‌ رژیم است.»

او در ادامه ابراز اطمینان کرد که معترضان «خیابان‌ها را رها نخواهند کرد».

این پیام با تاکیدی صریح بر آینده اعتراضات پایان یافت. جایی که شاهزاده خطاب به شهروندان اعلام کرد: «مطمئن باشید پیروزی از آنِ شماست.»

پیام تازه شاهزاده رضا پهلوی، در ادامه فراخوان‌ها و مواضع اخیر او درباره خیزش ملی ایرانیان منتشر شد.

او پیش‌تر با انتشار نخستین فراخوان خود، از شهروندان خواست ساعت هشت شب پنج‌شنبه و جمعه ۱۸ و ۱۹ دی‌، در خیابان و منازل، اقدام به سردادن شعار کنند.

این پیام با استقبال گسترده مردم همراه شد و پس از اعتصاب‌های بازاریان در صبح پنج‌شنبه، اعتراضات شبانه با حضور میلیونی مردم در ده‌ها شهر ایران شکل گرفت.

هم‌زمان با حضور میلیونی مردم و گسترش خیزش ملی به شهرها و روستاها،‌ حکومت تلاش کرد با تشدید تدابیر امنیتی، قطع گسترده اینترنت و خطوط تلفن و استقرار نیروهای سرکوب، مانع گسترش اعتراضات شود.

منبع:رادیو فردا