PEZHVAKEIRAN.COM ایران درباره صدور قطعنامه در نشست شورای حکام آژانس هشدار داد؛ گزارش یک اندیشکده
 

ایران درباره صدور قطعنامه در نشست شورای حکام آژانس هشدار داد؛ گزارش یک اندیشکده

در آستانه نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، تهران بار دیگر درباره صدور قطعنامه احتمالی این شورا علیه ایران هشدار داد؛ در همین حال موسسه علوم و امنیت بین‌المللی جزئیات بیشتری از گزارش اخیر مدیرکل آژانس را منتشر کرده است.
نشست پنج روزه شورای حکام آژانس از امروز، دوشنبه ۱۹ خرداد، آغاز می‌شود و یکی از موارد دستورکار آن «راستی‌آزمایی و نظارت در جمهوری اسلامی ایران در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱» ذکر شده است.
بر اساس گزارش‌ها، آمریکا به همراه سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان در صدد تصویب قطعنامه‌ای در این شورا هستند که ایران را بار دیگر پس از حدود بیست سال به نقض تعهدات هسته‌ای خود متهم می‌کند.
عکس آرشیوی از رافائل گروسی در نشست شورای حکام آژانس؛ ۲۲ آذر ۱۴۰۳
قطعنامهٔ پیشنهادی غرب درباره «عدم پایبندی ایران به تعهدات پادمانی»؛ هشدار گروسی
تهدید ایران به کاهش همکاری با آژانس
مقام‌های جمهوری اسلامی در روزهای اخیر هشدار داده‌اند که صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس، و همچنین آغاز روند فعال‌سازی مکانیسم واکنش‌های تهران را به دنبال خواهد داشت.
در تازه‌ترین مورد بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، شامگاه یکشنبه گفت که تهران «لیستی از موضوعات» را برای اجرا آماده کرده است که در صورت تصویب قطعنامه علیه ایران عملی خواهد کرد.
او در برنامه‌ای تلویزیونی گفت که بخشی از این موارد «اقدامات فنی» خواهد بود، و بخش دیگر مربوط به «نوع همکاری ما با آژانس» است و «قطعا آژانس نباید انتظار داشته باشد که همکاری گسترده و صمیمانه‌ای که جمهوری اسلامی ایران دارد را ادامه دهد».
مقام‌های جمهوری اسلامی سال‌های گذشته نیز پیش از نشست‌های شورای حکام آژانس درباره صدور قطعنامه علیه ایران هشدار داده بودند؛ از جمله پیش از نشست سال گذشته این شورا که در نهایت به تصویب قطعنامه منجر شد.
حضور رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در نشست شورای حکام
شورای حکام قطعنامه پیشنهادی علیه برنامه هسته‌ای ایران را تصویب کرد
بهروز کمالوندی شامگاه یکشنبه در برنامه «گفت‌وگوی ویژه خبری» گفت که پس از قطعنامه سال گذشته، «ما تولید [اورانیوم غنی‌شده به میزان] ۶۰ درصد را هفت برابر کردیم، ۲۰ زنجیره راه‌اندازی کردیم، یعنی حدود ۳۳۰۰ ماشین پیشرفته جدید نصب کردیم».
این مقام سازمان انرژی اتمی ایران در عین حال گفت که تصویب قطعنامه علیه ایران در شورای حکام «از نظر روانی» منجر به «باز شدن مسیر» برای فعال شدن مکانیسم ماشه خواهد بود.
در صورت فعال شدن مکانیسم ماشه، شورای امنیت سازمان ملل درباره بازگشت خودکار تمامی تحریم‌ها علیه ایران تصمیم خواهد گرفت و به گفته کمالوندی، «متاسفانه شرایط به نحوی نیست که امیدی به وتو شدن قطعنامه‌ها توسط دوستان ما در چین و روسیه باشد».
نشست شورای حکام آژانس از جمله به بررسی گزارش اخیر رافائل گروسی، مدیرکل این نهاد، خواهد پرداخت.
به نوشته برخی خبرگزاری‌ها که متن این گزارش محرمانه را دیده‌اند، آقای گروسی از انباشت سریع اورانیوم با غلظت بالا در ایران ابراز «نگرانی جدی» کرده و همچنین جزئیات بیشتری درباره پیدا شدن رد اورانیوم در مکان‌های اعلام نشده ایران ذکر کرده است.
 
گزارش یک اندیشکده درباره «آزمایش ایران در سال ۲۰۰۳»
در همین حال «موسسه علوم و امنیت بین‌المللی»، اندیشکده مستقر در واشینگتن، جزئیات بیشتری از گزارش اخیر مدیرکل آژانس را منتشر کرده است.
این اندیشکده در تجزیه و تحلیلی که از گزارش اخیر رافائل گروسی منتشر کرده نوشت که این گزارش نشان می‌دهد جمهوری اسلامی در سال ۲۰۰۳ مخفیانه «تعدادی آزمایش انفجار داخلی» انجام داد؛ آزمایشی که برای توسعه سلاح هسته‌ای حیاتی است.
به گفته موسسه علوم و امنیت بین‌المللی (ISIS)، فعالیت‌های ایران در آماده‌سازی برای یک «آزمایش سرد» در توسعه بمب اتمی بوده است که شامل ایجاد «یک دستگاه هسته‌ای کاملا مونتاژ شده با هسته جایگزین اورانیوم طبیعی یا ضعیف شده به جای اورانیوم درجه تسلیحاتی» است.
 
این اندیشکده با استناد به گزارش اخیر مدیرکل آژانس افزوده است که چهار آزمایش در سایت مریوان انجام شد که «از سیستم‌های انفجار داخلی نیمکره در مقیاس کامل» استفاده کردند و «شامل انفجار مواد منفجره قوی، با تولید موج شوک کروی به سمت داخل و فشرده‌سازی حاصل از هسته انفجار هسته‌ای، منهای اورانیوم درجه تسلیحاتی می‌شود».
این موسسه در ادامه تجزیه و تحلیل فنی خود افزوده است که گزارش آژانس برای اولین بار نشان می‌دهد که فعالیت‌ها در این چهار مکان اعلام نشده (سایت‌های مریوان، تورقوزآباد، ورامین و لویزان-شیان) عمیقا با موضوع مواد هسته‌ای مفقود شده مرتبط هستند.
ایران می‌گوید به پرسش‌های آژانس درباره مکان‌های اعلام نشده و پیدا شدن رد اورانیوم در آنها پاسخ داده است؛ مقام‌های جمهوری اسلامی همچنین در روزهای اخیر پیدا شدن رد اورانیوم در دو سایت ورامین و تورقوزآباد را به اسرائیل نسبت داده و از «خرابکاری» در این سایت سخن گفته‌اند.

منبع:رادیو فردا