PEZHVAKEIRAN.COM گزارش‌های اسرائیلی درباره حمله قریب‌الوقوع به تأسیسات هسته‌ای ایران تا چه حد جدی است؟
 

گزارش‌های اسرائیلی درباره حمله قریب‌الوقوع به تأسیسات هسته‌ای ایران تا چه حد جدی است؟

بر اساس سلسله گزارش‌ها و افشاگری‌های منتشرشده در رسانه‌های آمریکایی و اسرائیلی، تل‌آویو خود را برای حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران آماده می‌کند؛ تا حدی که برخی روزنامه‌ها به نقل از منابعی در تل‌آویو نوشته‌اند که بنیامین نتانیاهو به نیروی هوایی دستور داده برای حمله به ایران در آمادگی کامل باشد. امری که با سازوکارهای معمول در اسرائیل برای اتخاذ تصمیماتی از این دست و ترتیب مراحل لازم برای اجرای چنین حملاتی، چندان هم‌خوان نیست.
یک مقام بلندپایه در دفتر نخست‌وزیری اسرائیل اظهار داشت که ایالات متحده در پی دستیابی به توافقی است که منافع خود و ترامپ را تأمین کند که در سطح جهانی خواهان دستیابی به راه‌حل‌های صلح‌آمیز است. این مقام افزود: از نظر اسرائیل، بی‌توجهی به پروژه موشک‌های بالیستیک ایران و ادامه حمایت مالی تهران از بازوهای منطقه‌ای خود، تهدیدی برای اسرائیل، منطقه و حتی اروپاست.
این مقام اسرائیلی همچنین با تمجید از موضع جدید اروپا در قبال ایران، بر اهمیت گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که به غنی‌سازی 60درصدی اورانیوم توسط ایران اشاره دارد، تأکید ورزید.
از سوی دیگر، طبق گفته یک افسر ارشد ستاد ارتش اسرائیل، ارتش آماده حمله به ایران است، اما اجرای چنین حمله‌ای منوط به تحقق دو شرط اساسی است: نخست، گرفتن چراغ سبز از ایالات متحده و دوم، مشارکت فعال آمریکا در عملیات نظامی که به‌گفته این افسر، این مشارکت باید مشارکتی مؤثر باشد.
هم‌زمان، تمامی نهادهای امنیتی اسرائیل در حال بررسی موضوع مذاکرات هسته‌ای هستند و موساد به‌همراه دستگاه اطلاعات نظامی، تلاش دارند به هرگونه اطلاعات یا موارد درزیافته درباره آنچه در پشت درهای بسته در جریان است، دست یابند؛ آنهم با توجه به اینکه اسرائیل در دور پیشین مذاکرات در دوران ریاست‌جمهوری باراک أوباما، اقدام به شنود روند مذاکرات کرده بود.
با این حال، اطلاعات موجود حاکی از آن است که تلاش‌های اسرائیل در این مرحله ناکام مانده است؛ چراکه ایالات متحده و عمان تدابیری را اتخاذ کرده‌اند که دسترسی اسرائیل به محتوای مذاکرات را دشوار ساخته است.
در پی این ناکامی، اسرائیل به درز عامدانه اخباری درباره احتمال حمله متوسل شد و متعاقبا رئیس موساد، دیوید (دیدی) بارنيا، و رون دِرمر، وزیر امور راهبردی را برای بررسی تحولات مذاکرات به واشینگتن اعزام کرد. با این حال، این دو مقام صرفاً در جریان کلیات روند مذاکرات قرار گرفتند و از جزئیات مطلع نشدند. در این دیدارها، نگرانی‌ها و ملاحظات اسرائیل نیز مطرح شد.
با وجود این، به گفته یک مقام مطلع، دولت ایالات متحده بار دیگر به دِرمر و بارنیا هشدار داد که از هرگونه اقدامی که موجب اخلال در روند مذاکرات شود، اجتناب کنند.
یک مقام در وزارت دفاع اسرائیل می‌گوید: «پس از تمامی رایزنی‌های صورت‌گرفته میان اسرائیل و ایالات متحده، به این نتیجه رسیده‌ایم که آمریکا در نهایت به توافقی با ایران دست خواهد یافت؛ توافقی که شاید رضایت کامل اسرائیل را جلب نکند، اما همچنان بهتر از نبود توافق است.»
او تأکید کرد که نظارت بر تأسیسات و اقدامات ایران در این حوزه، این‌بار گسترده‌تر خواهد بود و احتمال دارد ناظران آمریکایی وابسته به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و حتی ناظران مستقل در تیم‌های نظارتی حضور داشته باشند. به گفته این مقام، مسیر مذاکرات به‌سمت غنی‌سازی 3.67 درصدی در بیرون از خاک ایران، در حال پیش رفتن است.
این مقام همچنین تصریح کرد که منطقه، تاب تحمل یک جنگ بزرگ و گسترده را ندارد؛ جنگی که به همه کشورهای اطراف آسیب خواهد رساند. به گفته او، کشورهای خلیجی، نقش بسیار مهمی در تسهیل مذاکرات ایفا کرده و تلاش دارند ایران را متقاعد کنند که بهره‌برداری از یک توافق، بسیار سودمندتر از کنار گذاشتن آن است، و ثبات اقتصادی می‌تواند برای ایران بازده بیشتری از دست‌یابی به توانمندی‌های هسته‌ای داشته باشد.
این مقام دفاعی همچنین هشدار داد که پافشاری ایران بر تداوم غنی‌سازی و دستیابی به توانمندی‌های نظامی هسته‌ای، کل منطقه را به‌سمت رقابتی بی‌سابقه برای غنی‌سازی و دستیابی به سلاح هسته‌ای سوق خواهد داد؛ رقابتی که دیگر در چارچوب اهداف صلح‌آمیز یا غیرنظامی نخواهد بود، بلکه برای مقابله با ایران صورت خواهد گرفت.
از این‌رو و طبق گفته این مقام اسرائیلی، ایالات متحده همراه با متحدان منطقه‌ای‌اش در پی رسیدن به توافق است، حتی اگر این توافق «ایده‌آل» نباشد.

منبع:العربیه