PEZHVAKEIRAN.COM اولین واکنش خامنه‌ای به مذاکره با آمریکا: گام اول خوب بود اما از بدبینی و خوش‌بینی افراطی پرهیز کنیم
 

اولین واکنش خامنه‌ای به مذاکره با آمریکا: گام اول خوب بود اما از بدبینی و خوش‌بینی افراطی پرهیز کنیم

آیت‌الله خامنه‌ای رهبر ایران در نخستین اظهار نظر خود در مورد مذاکرات عمان گفته است که نباید مثل مذاکرات برجام مسائل کشور به گفت‌‌وگو با آمریکا گره زده شود.
رهبر ایران همچنین خواستار پرهیز از «خوش‌بینی و بدبینی افراطی» به مذاکره با آمریکا شد.
آیت‌الله خامنه‌ای گفت «گام‌های اول» در مسیر مذاکره «خوب» بوده و با وجود «بدبینی به طرف مقابل»، به مذاکرات «نه خیلی بدبین و نه خیلی خوشبین هستیم.»
او در عین حال تاکید کرد که «خطوط قرمز برای ما و برای طرف مقابل کاملاً روشن است.»
آیت‌الله خامنه‌ای در حالی صحبت از خطوط قرمز ایران به میان آورده است که استیو ویتکاف، فرستاده ویژه کاخ سفید در امور خاورمیانه در مصاحبه‌ای تازه روی توان تسلیحاتی ایران انگشت گذاشته و آن را به مذاکرات پیوند زده است؛ موضوعی که سپاه پاسداران امروز یک‌بار دیگر آن «خط قرمز» ایران خواند.
استیو ویتکاف در مصاحبه‌ با شبکه تلویزیونی فاکس‌نیور گفت هرگونه توافق هسته‌ای با ایران منوط به راستی‌آزمایی توانایی‌های غنی‌سازی و تسلیحاتی ایران است.
آقای ویتکاف که ریاست هیئت آمریکایی در مذاکرات عمان را بر عهده داشت، این مذاکرات را «مثبت، سازنده و قانع‌کننده» خواند اما با تاکید بر لزوم راستی‌آزمایی برنامه غنی‌سازی تهران گفت که ایران «نیازی به غنی‌سازی بیش از ۳.۶۷ درصد ندارد.»
رقم مورد اشاره آقای ویتکاف سقف مجازی است که در توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵، برجام، برای برنامه غنی‌سازی ایران تعیین شده بود.
آقای ویتکاف گفت «ایران نیازی به غنی‌سازی بیش از ۳.۶۷ درصد ندارد. در مواردی آنها به غنی سازی بیش از ۶۰ درصد رسیده‌اند. این شدنی نیست. نمی‌شود آنطور که آنها ادعا می‌کنند برنامه هسته‌ای غیرنظامی داشته باشید اما غنی‌سازی بالای ۳.۶۷ درصد بکنید.»
استیو ویتکاف، فرستاده ویژه کاخ سفید در امور خاورمیانه
منبع تصویر،Getty Images
توضیح تصویر،استیو ویتکاف، فرستاده ویژه کاخ سفید در امور خاورمیانه می‌گوید هرگونه توافق هسته‌ای با تهران منوط به راستی‌آزمایی توانایی‌های غنی‌سازی و تسلیحاتی ایران است
آقای ویتکاف گفت راستی‌آزمایی «قابلیت‌های تسلیحاتی» ایران یکی دیگر از نکات «تعیین‌کننده» در مذاکره با تهران خواهد بود:
«این شامل موشک‌ها، انواع موشک‌هایی که در آن‌جا انبار کرده‌اند و چاشنی بمب است».
او در ادامه مصاحبه با فاکس نیوز گفت «می‌خواهیم ببینیم که می‌توانیم این وضعیت را به شیوه دیپلماتیک و با گفتگو حل کنیم یا نه.»
اما امروز سپاه پاسداران یک بار دیگر بر غیرقابل مذاکره بودن توان نظامی ایران تاکید کرد.
علی محمد نائینی سخنگوی سپاه پاسداران سه‌شنبه ۲۶ فروردین گفت: «امنیت ملی و قدرت دفاعی و نظامی جزو خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران است که در هر شرایطی در باره آن گفتگو و مذاکره نمی‌شود.»
او که در سالگرد حمله ایران به اسرائیل صحبت می‌کرد گفت این عملیات « پاسخ نظامی به تجاوز» اسرائیل به کنسولگری ایران بود که «توان آفندی ایران به عنوان یک قدرت موشکی و پهپادی در منطقه و جهان» را نشان داد.
دونالد ترامپ رئيس جمهور آمریکا گفته است که به توافق با ایران امیدوار است اما تهدید کرده در غیر این صورت حمله نظامی بسیار محتمل خواهد بود. او بارها تاکید کرده است که ایران نباید سلاح اتمی داشته باشد و دنبال تضمین این موضوع در مذاکرات با تهران است.
اکنون استیو ویتکاف در مصاحبه دوشنبه شب خود با شبکه فاکس نیوز گفت:‌ «پیام رئيس جمهور آمریکا برای برقراری صلح در جهان منعکس شده است» و ادامه داد که «رئيس جمهور در حرف‌هایش مبنی بر اینکه ایران نمی‌تواند بمب هسته‌ای داشته باشد جدی است.»
ایران همواره بر صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود تاکید داشته است.
دور دوم مذاکرات واشنگتن و تهران در حالی قرار است برگزار شود که اخبار ضد و نقیضی درباره محل برگزاری مذاکرات منتشر شده است. اکنون اما ایران می‌گوید با نظر عمان دور دوم مذاکره نیز در مسقط پایتخت این کشور برگزار می‌شود.
پیشتر وزیر خارجه ایتالیا گفته بود که دور بعد مذاکرات ایران و آمریکا در رم برگزار می‌شود.
خبرگزاری ایتالیایی آنسا از آنتونیو تایانی نقل کرده بود که ایتالیا درخواست میزبانی مذاکرات را از «طرف‌های علاقمند» و همچنین عمان که نقش میانجی را ایفا می‌کند، دریافت کرده و به آن پاسخ مثبت داده است. پس از آن، وزیر خارجه هلند در یک نشست اتحادیه اروپا اعلام کرده بود که این مذاکرات در پایتخت ایتالیا برگزار می‌شود.
با این حال دوشنبه شب خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران به نقل از اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران نوشت «پس از رایزنی های انجام شده، مقرر شد کماکان مسقط میزبان دور دوم این مذاکرات باشد که روز شنبه ۳۰ فروردین ماه برگزار خواهد شد.»
در ادامه رایزنی‌های دیپلماتیک در خصوص پرونده هسته‌ای ایران قرار است این هفته عباس عراقچی، وزیر خارجه این کشور به مسکو سفر کند.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم به تهران می‌رود تا با وزیر خارجه و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران دیدار و گفت‌وگو کند.
پیش از تایید رم به عنوان محل برگزاری دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا، اعلام شده بود که مذاکرات روز شنبه آینده برگزار می‌شود.
دونالد ترامپ گفت بر این باور است که ایران عمدا در رسیدن به توافق هسته‌ای تعلل می‌کند.
آقای ترامپ که دو روز پس از مذاکرات تهران و واشنگتن در عمان، با گزارشگران صحبت می‌کرد، گفت « فکر می‌کنم آنها با ما بازی می‌کنند.»
او افزود که ایران به ساخت سلاح هسته‌ای «بسیار نزدیک» شده است و هشدار داد که تهران برای پرهیز از عواقب شدید، باید هرچه زودتر اقدام کند.
ایران همواره بر صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود تاکید داشته است.

منبع:بی بی سی