PEZHVAKEIRAN.COM دولت ترامپ معافیت عراق برای خرید برق از ایران را لغو کرد
 

دولت ترامپ معافیت عراق برای خرید برق از ایران را لغو کرد

وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد به‌عنوان بخشی از کارزار «فشار حداکثری» به ایران، معافیتی که به عراق اجازه می‌داد هزینه برق وارداتی از ایران را پرداخت کند، لغو شده است. زمان انقضای این معافیت شنبه (۸ مارس/۱۸ اسفند) بود.به گزارش رویترز سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت عدم تمدید این معافیت «تضمین می‌کند که ما به ایران اجازه هیچ‌گونه تسهیلات اقتصادی یا مالی را نمی‌دهیم».
او «پایان دادن به تهدید هسته‌ای، محدود کردن برنامه موشک‌های بالستیک، و جلوگیری از حمایت از گروه‌های تروریستی» را از اهداف فشار حداکثری به ایران دانست.
فرهاد علاءالدین، مشاور امور خارجه نخست‌وزیر عراق، به رویترز گفت که پایان این معافیت موقتا چالش‌های عملیاتی ایجاد می‌کند:
«دولت فعالانه در حال کار روی گزینه‌های جایگزین برای تأمین برق و کاهش هرگونه اختلال احتمالی است.»
معافیت عراق از تحریم‌های بانکی برای خرید انرژی از ایران در سال ۲۰۱۸ و از زمان دولت اول آقای ترامپ به اجرا گذاشته شد و در دوران ریاست جمهوری جو بایدن هم ادامه یافت.
دونالد ترامپ در یکی از نخستین اقدامات خود پس از بازگشت به قدرت در ماه ژانویه سیاست «فشار حداکثری» بر ایران را دوباره اعمال کرد. آقای ترامپ در دوره اول ریاس جمهوری خود آمریکا را از توافق هسته‌ای خارج کرده بود.
دولت آمریکا می‌گوید قصد دارد ایران را اقتصادی منزوی، و درآمدهای صادرات نفت را قطع کند تا روند توسعه سلاح هسته‌ای در این کشور کندتر شود.
ایران هرگونه تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را رد کرده است و تأکید دارد که برنامه هسته‌ای‌اش صلح‌آمیز است.
جیمز هیویت، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، گفت: «رئیس‌جمهور ترامپ به‌وضوح اعلام کرده است که رژیم ایران باید از جاه‌طلبی‌های خود برای دستیابی به سلاح هسته‌ای دست بکشد، وگرنه با فشار حداکثری روبه‌رو خواهد شد.»
«امیدواریم که این رژیم منافع مردم خود و منطقه را بر سیاست‌های بی‌ثبات‌کننده‌اش ترجیح دهد.»
فشار بر عراق
دونالد ترامپ زمانی در سال ۲۰۱۸ پس از خروج از برجام و تحریم بانکی و نفتی ایران چند معافیت صادر کرد از جمله برای عراق تا بتواند نیازش به انرژی را تأمین کنند. او این تحریم‌ها را به‌دلیل برنامه هسته‌ای ایران و آنچه آمریکا «دخالت در خاورمیانه» می‌نامد، اعمال کرد.
دولت او و همچنین دولت جو بایدن بارها معافیت عراق را تمدید کردند، اما در عین حال از بغداد خواستند وابستگی خود به برق ایران را کاهش دهد. سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا دیروز بار دیگر این درخواست را تکرار کرد.
او گفت: «ما از دولت عراق می‌خواهیم که در سریع‌ترین زمان ممکن وابستگی خود به منابع انرژی ایران را از بین ببرد. ایران یک تأمین‌کننده انرژی غیرقابل اعتماد است.»
به گفته منابعی که با رویترز صحبت کرده‌اند، آمریکا از بررسی این معافیت تا حدی برای فشار بیشتر به بغداد استفاده کرده است تا اجازه دهد صادرات نفت خام اقلیم کردستان عراق از طریق ترکیه از سرگرفته شود. هدف از این اقدام افزایش عرضه نفت در بازار جهانی و کنترل قیمت‌ است تا آمریکا بتواند راحت‌تر صادرات نفت ایران را محدود کند.
مذاکرات دولت مرکزی با مقام‌های اقلیم کردستان برای ازسرگیری صادرات نفت تاکنون پرچالش بوده است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا واردات برق از ایران بر شبکه برق عراق را کم‌اهمیت جلوه داد و گفت: «در سال ۲۰۲۳، واردات برق از ایران تنها ۴ درصد از مصرف برق عراق را تشکیل می‌داد.»
مسعود پزشکیان هفته پیش در جریان استیضاح عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد، گفت: «در قطر دلار داریم، پس نمی‌دهند. رهبری هم گفتند شش میلیارد دلار دست قطر پول داریم، پس نمی‌دهند. در عراق و ترکیه هم دلار داریم، پس نمی‌دهند.»

منبع:بی بی سی