پنج زندانی آمریکایی تا ساعاتی دیگر از ایران راهی قطر می‌شوند

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، بامداد دوشنبه ۲۷ شهریور، در نشست خبری خود خبر داد که «موضوع تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا امروز انجام خواهد شد.»

او افزود که «۲ نفر از شهروندان ایرانی آزاد شده در آمریکا به کشور بازمی‌گردند و یک نفر دیگر نیز با توجه به حضور خانواده‌اش به کشور دیگری سفر می‌کند و ۲ نفر دیگر نیز با توجه با سابقه حضور و زندگی‌شان در همان آمریکا باقی می‌مانند.»

این تبادل زندانی همزمان است با سفر ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران به نیویورک، و ناصر کنعانی در نشست خبری خود همچنین افزود که «بر اساس آخرین اخبار، دارایی‌های آزادشده ایران در کره جنوبی امروز (دوشنبه)» آزاد خواهد شد.

منابع رادیو فردا پیشتر گفته بودند که این تبادل قرار است امروز دوشنبه انجام شود.


سیامک نمازی، ایرانی-آمریکایی ۵۱ ساله، عماد شرقی ایرانی-آمریکایی ۵۹ ساله و همچنین مراد طاهباز ایرانی-آمریکایی-بریتانیایی ۶۷ ساله زندانیانی هستند که از ایران خارج شده‌اند.

هویت دو زندانی با تابعیت آمریکایی که گفته می‌شود یکی از آن‌ها زن است تاکنون فاش نشده است.

این دو به دلایل شخصی خواسته‌اند که ناشناس بمانند.

پیشتر همزمان با انتشار گزارش‌ها از توافق تهران و واشینگتن بر سر تبادل زندانی و آزادسازی شش میلیارد دلار از پول‌های بلوکه‌شده ایران در کره جنوبی، اعلام شد که این پنج شهروند آمریکایی در ایران در حبس خانگی به سر می‌برند.

در سال‌های اخیر، برخی از این زندانیان یا خانواده‌هایشان بارها نسبت به وضعیتشان در زندان‌های جمهوری اسلامی هشدار دادند و حتی از دولت آمریکا انتقاد کردند.

به عنوان نمونه، در فروردین‌ماه، باقر نمازی، ایرانی آمریکایی ۸۶ ساله، که کمی قبل از آن، پس از هفت سال حبس و ممنوع‌‎الخروجی از ایران به آمریکا بازگشت، در یک بیانیه نوشت که رئیس‌ جمهور آمریکا «التماس عاطفی» او را برای ملاقات حضوری جهت گفت‌وگو در مورد وضعیت پسر زندانی‌اش «نادیده گرفته است».

سیامک نمازی، بازرگان، چهار ماه پس از دستیابی ایران و قدرت‌های جهانی به برجام در دولت حسن روحانی در سال ۲۰۱۵ به دست سازمان اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت و به «جاسوسی» متهم شد.

با این حال، کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا همواره تأکید کرده‌اند که سرنوشت زندانیان آمریکایی در ایران برای واشینگتن اهمیت بسیار دارد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس پیشتر گزارش داده که ایران خواهان آزادی پنج ایرانی زندانی در آمریکا است.

این خبرگزاری نام این افراد را مهرداد انصاری، امین حسن‌زاده، رضا سرهنگ‌پور، کامبیز عطار کاشانی و کاوه افراسیابی معرفی کرده است.

چهار نفر اول متهمین و محکومین پرونده‌های نقض تحریم‌های آمریکا در ارتباط با ایران بوده‌اند.

افراسیابی که ساکن آمریکا و استاد دانشگاه است، متهم به لابی‌گری برای حکومت ایران بوده است.

او گفته که نه تنها زندانی نیست بلکه در دو سال گذشته هم در دانشگاه تدریس کرده و مایل به بازگشت به ایران نیست.

جایگاه توافق تبادل زندانی در بُعد گسترده‌تر مناسبات

هنری روم، همکار ارشد در موسسه واشینگتن برای سیاست‌گذاری خاور نزدیک، روز دوشنبه درباره این توافق تبادل زندانیان به رادیو فردا گفت که «این توافق در بُعد گسترده‌تر مناسبات بین ایالات متحده و ایران مهم است، زیرا ایالات متحده به صراحت اعلام کرده است که کاهش تنش‌ها و ازسرگیری احتمالی مذاکرات هسته‌ای در اواخر سال جاری با ایران، منوط به این است که ایران اقداماتی را برای آزادی این زندانیان انجام دهد.»

او افزود که «بنابراین تحقق این توافق احتمالاً زمینه را برای از سرگیری مذاکرات هسته‌ای فراهم می‌کند، که می‌تواند به‌طور بالقوه این هفته در مجمع عمومی سازمان ملل آغاز شود، اگرچه توجه به این نکته نیز مهم است که نه آمریکا و نه ایران احتمالاً این مسیر را راهی برای احیای برجام نمی‌دانند.»

به گفته این تحلیلگر، «ایده بیشتر این است که فرایندی ایجاد شود و بتوان به گفت‌وگوها ادامه داد تا راه‌هایی برای جلوگیری از جوشش تنش‌ها یافته شود.»

منبع:رادیو فردا