PEZHVAKEIRAN.COM یادِ بسیارانِ اسیر
 

یادِ بسیارانِ اسیر
عباس منصوران

این نوشته، یک یادآوری است، یادآوری به ذهن و ارزش‌های جمعی‌امان ، به خویش، با یاد بسیاران. کاروان یادها، زیادند، هردم فزاینده و نام‌ها، بسیارتر و همانند، چه آنانی که دستگیر می‌شوند،‌ و با زنجیر آهنین وثیقه با اسیران تازه جای می‌سپارند تا در زندان بیرون در دسترس باشند و آنانی که درون سلول‌ها به گروگان گرفته می‌شوند تا همیشه در دسترس باشند. به گروگان گرفته شدگان، زندانیان زندان بزرگ با اتهام‌ها و جرم‌های کم و بیش همسان و با پسوند و پیشوندی متفاوت. ما با مردمان و جامعه‌ی به گروگان گرفته شده‌ در سرزمینی به اشغال در آمده، دستکم سی سال در سلاخ خانه‌های ایران، همه روزه در قربانگاه‌ها ذبح اسلامی می‌شویم. افزون بر سی سال است با قدرت‌یابی فاشیسم طبقاتی/ مذهبی، با ارودگاه اسیران روبروییم و با اسیران اردوگاه همراه. در آشویتس «نومهدویون»، کارگران بیکار، سندیکاچی‌ها، کارگران دستمزد ربوده شده، کمونیست‌ها، سوسیالیست‌ها، رفرمیست‌ها، لیبرال‌ها، هواداران سلطنت، مجاهدین، بهاییان، «درویشان»، دانشجویان، فعالین حقوق زنان، نویسندگان،‌ هنرمندان، قوم‌ها و ملیت‌ها ووو به اسارت گرفته می‌شوند. آوردگاهی که یک سویش فاشیست‌ها با خوفناکترین سلاح‌ها و مرگبارترین ایدئولوژی و در سوی دیگرش کاروانی در گستره‌ی ایران.

 فاشیسم  طبقاتی- مذهبی در آن سوی و جبهه‌ای که دست‌افزارهایشان نه سلاح‌‌های آتشین برای نبرد و دفاع از خود، که رایانه‌ای کوچک و کاغذ و کِلکی است یا گلویی برای بیان خواست‌های اندک انسانی، برای روایت گوشه‌ای و اشاره‌ به جنایات وارده و آوار شده‌ از سوی حکومت طبقاتی برحکومت شوندگان. راویان این جبهه، هریک با نگاهی و زاویه‌‌ی‌ دیدی، متفاوت، هریک چاوش‌گر دادنامه‌ای، هریک از شمار بسیاران با دید و دیدگاهایی متفاوت، اما در یک چیز مشترک؛ در دفاع از حق زندگی در جامعه‌ای برخوردار از اندک حرمت به «انسان» برای آزادی بیان، اندیشه، باور، لبخند،‌ گردهمایی، سازمان‌یابی برای دفاع از حق خویش، برای یک زندگی سزاوار نام انسان. گروهی نام «حقوق بشر» بر آن نهاده‌اند و به این جرم در بند ددان. جدا از اینکه من یا شما مفهوم «جامعه مدنی» دو سده پیش را نقد و با دیدگاهای برخاسته از جایگاه وخاستگاه طبقاتی اینان نا همراستا و در تضاد، اما همه در یک مفهوم و خواست پایه‌ای‌ حق زندگی همراستاییم، که ما انسانیم، که نباید به مانند رمه با ما و با جامعه- هر جامعه در این جهان- رفتار شود. بسته به دوری و نزدیکی‌امان در جایگاه طبقاتی ‌و شناخت‌مان از مفهوم آزادی و رهایی،‌ همه‌ی دربندیان، تمامی شکنجه شدگان وهزاران هزار انسان به قتل رسیده به دست باند قاتل حاکم در ایران، در یک نقطه مشترک بوده‌اند: در حق هستی، حق برخورداری از زندگی و حقوق یک انسان.

در نوشته‌ای زیر نام «منافات حقوق بشر با حقوق انسان» نوشتم [[1]]:

سخن از آزادی سیاسی، به مفهوم مارکسی آن یعنی انحلال جامعه‌ی کهنه، جامعه‌ای که دولت بیگانه با حکومت شوندگان،‌ برآن استوار است. این گونه آزادی، کاهش انسان به عضوی از جامعه‌ی مدنی، به فردی تجزیه شده و خود پرست، و نیز یک شهروند، یعنی شخصیتی حقوق. تجزیه جامعه مدنی به افراد مستقل و تنظیم روابط آنها بر مبنای قانون، ‌انسان‌های خود پرست تجزیه‌شده‌ای را به دست می‌دهد که برای خودرهایی، راهی جز به نقد کشیدن دیالکتیکی این روابط  و مناسبات ندارد.

با چنین دریافتی، انسانِ نوعی، زمانی واقعیت می‌پذیرد که این انسان دوباره به خویش بازگردانده شود، و انسان به عنوان یک فرد در زندگی روزانه، به موجود نوعی دگرگون شود، که چون انسان، توانایی‌های ویژه‌اش را چون نیرویی اجتماعی بشناسد و سازمان دهد و به این گونه دیگر نیروهای اجتماعی را از نیروی خویش، به شکل قدر‌ت‌های سیاسی جدا نکند، ‌بلکه تنها در آن زمان است  که آزادی انسان، تکمیل خواهد شد. در این تعریف انسان، جزیی از یک کل است و کل مجموعه‌‌‌ای از اجزا‌ء در پیوند و ارگانیک و هماهنگ، ‌نه همچون یاخته‌های جداگانه، مجازی، خود محور و بیگانه از خویش و از دیگران.[2]

توّهم را بزداییم: که تنها آزادی شدنی‌ست که بر پایه‌‌ی آن دیدگاه فلسفی استوار باشد که انسان را موجودی انسانی بشمارد. جز این به هیچ‌روی شدنی نیست که انسان از هرگونه بردگی اقتصادی،‌ سیاسی، ‌طبقاتی،‌ فکری، جنسیتی ووو رهایی یابد.

یادی از همبندان این بسیاران

 ابوالفضل عابدینی نصر، او که از کودکی با رنج و کار بردگی در دشت نیشکر هفته تپه و دیگر مراکز استثمار رویش یافت، و تلاش ورزید. هم او که فریاد و خواست کارگران  را در خیزش پرشور سال ۱۳۸۵  گزارشگر شد و  از همان روز، زیر پی‌گرد مافیای حاکم، مافیای شکر و گاز و نفت و رانت‌، قرار گرفت و ‌بارها بازداشت و در زندان‌های کارون  اهواز و سپیدار و خانه‌‌های امن نیروهای امنیتی شکنجه شد.

به جرم افشای  مافیای شکر، آخرین بار در نیمه شب ۱۱ اسفند ماه ۱۳۸۸  بود که در رامهرمز دستگیر و پس از چندی به انفرادی بند۲ الف زندان اوین به اسارت گرفته شد تا دیگر گزارشگر آنچه در ایران می‌گذرد نباشد.

برای دستگیری این گزارشگر تنها، بیش از 50 پاسدار مسلح از اطلاعات سپاه رامهرمز و اهواز که برخی از آنان نقاب به چهره داشتند گسیل شده بودند؛ آنها کوی و کوچه و پشت‌بام‌ها را محاصره کردند؛ سرانجام با کندن در با میله‌های فولادی خانه را با شکستن تمام شیشه‌ها و تخریب در و پنجره، اشغال  کردند عابدینی را  از پای در آوردند و نیمه جان «فاتحانه از این میدان رزم» بردند. ساعت 5 صبح بود و ساکنین از این هجوم، در برابر آدمکشان رژیم اسلامی سراسیمه. سپاه حکومتی «فاتح این حربِ» خیبرگشا،  مادر و برادر و  همسر برادر عابدینی را نیز به شدت زخمی کردند.

شعبه یکم «دادگاه انقلاب اسلامی اهواز» ابوالفضل عابدینی خبرنگار و کنشگر مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران به اتهام‌های «ارتباط با دول متخاصم (۵ سال)، عضویت در مجموعه فعالان حقوق بشر درایران (۵ سال) و تبلیغ علیه نظام از طریق مصاحبه با رسانه‌های بیگانه (۱ سال) » به ۱۱ سال حبس تعزیری محکوم کرد.

از جمله سند جرم عابدینی داشتن کارت ویزیتی است با عنوان "مسئول روابط عمومی مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران". چندی بعد  محمد اولیایی فر، وکیل وی را نیز، به اوین کشانیدند. محمد اولیایی فرد،‌ به جرم دفاع از عابدینی‌ها هم اکنون در بند ۳۵۰ زندان اوین  به اسارت گرفته شده است، همانند نسرین ستوده، ‌وکیل آزاده، که اینک صدمین روز بازداشت خود را در سلول‌های اوین پشت سر می‌گذارد و در اعتصاب غذای خشک هر لحظه به مرگ نزدیکتر می شود.عابدینی اکنون در یکی از سلول‌های اوین، در پی‌آمد دستگیری‌های پیشین و شکنجه‌های بسیار، به آسیب‌های فراوان، از جمله بیماری قلبی دچار شده است.

در اوین، در وکیل آباد، در عادل آبادها و در زندان‌های سراسر ایران و در زندان ایران عابدینی‌ها بسیارند، نام هرکدام در این چکیده نمی‌گنجد، باید هر یک را گرامی داشت و ستود، هر یک را که در برابر فاشیسم، هر کدام به سهم و توان و جایگاه خویش، گوشه ‌و جایگاهی در این مقاومت و پیکار بر دوش گرفته‌اند. مدافعینی که باید دفاع‌گرشان بود و سزاوار ستودن که با مردم‌اند،‌ ایستاده  در برابر ستمگران.

با رویکرد به مفهوم دانش فلسفه رهایی انسان، جدا از وابستگی‌ها و جایگاه طبقاتی تمامی همه‌ی اسیران زندان جانکاه ایران، حتی با آگاهی به این واقعیت که پیوند گروهبندی‌‌های طبقاتی برخی، در صورت دستیابی‌گروهبندی‌های سیاسی‌اشان، در سرشت طبقاتی خویش، برای کارگران، رهایی و آزادی در منشور و برنامه و پراتیک نخواهند داشت، از موضع کمونیسم شواریی از همه‌ی آنان دفاع می‌کنم،‌ و خواهان آزاد‌ای‌‌اشان. که «اگر انسانی ‌به انسان زخمی و آسیبدیده کمک نکند، هرآینه که به آینه نگاه کند، از دیدارِ خویش شرمنده  میشود؛ چنین آدمی، تنها باید از خود شرم کند، نه از دیگران.»[3]

عباس منصوران

a.mansouran@gmail.com

 ۱۷ دسامبر ۲۰۱۰/ بیست و ششم آذرماه ۱۳۸۹

 



[2]یا دریافت از اندیشه مارکس در نوشتار «سهمی در نقد فلسفه حق هگل.

  [3] سلاوی ژیژک، از متن کتاب نیچه‌ی زرتشت، چاپ آلفابت ماکزیما، استکهلم، ۲۰۰۹، محمدعلی اسکندری جو.

منبع:پژواک ایران


عباس منصوران

فهرست مطالب عباس منصوران در سایت پژواک ایران 

*فراخوان دفتر روابط بین‌الملل حزب کمونیست ایران برای پشتیبانی از جنبش جاری در ایران  از خیزش ستمدیدگان برای نان، ‌کار،‌ آزادی! پشتیبانی کنیم [2022 May] 
*اورآسیا، دکترین دوگین و نئوتزاریسم پوتینی در جبهه‌ی اکراین  [2022 Mar] 
* جنبش آموزگاران و فرهنگیان و دانش آموزان، یک برآمد صنفی صِرف نیست  [2022 Jan] 
*از شوراگرایی تا شورا و اشاره به یک آسیب شناسی   [2021 Sep] 
*طرح امنیتی «پایپینگ» برای مهار اعتصاب سراسری کارگران  [2021 Jul] 
*در محکومیت اخلال در محاکمه‌ی یکی از عاملین کشتار ونسل کشی در ایران  [2021 Jul] 
* بخوان به نام کمون! به مناسبت صد و پنجاهمین سالگرد کمون پاریس!   [2021 Mar] 
* جعل تاریخ و جعل ماهیت و اهداف سیاهکل در خدمت نئولیبرالیسم   [2021 Mar] 
*از ناسیونالیسم تا دولت های شب پا تبیین ریشه های بحران از نگاه انحلال طلبان در رهبری خودبرگزیده ی کومه له  [2021 Mar] 
*مهدی کوهستانی نژاد بازهم ورودی دیگردر آلوده سازی جنبش کارگری و برآمد سیاهکل در ایران  زیر نام « تاثیر جنبش کارگری بر جنبش سیاهکل...»(۲) [2021 Feb] 
*مهدی کوهستانی نژاد بازهم ورودی دیگردر آلوده سازی جنبش کارگری و برآمد سیاهکل زیر نام « تاثیر جنبش کارگری بر جنبش سیاهکل...»(1) [2021 Jan] 
*هوشنگ عیسی بیگلو‌، نماد آزادیخواهی، مقاومت و منش انسانی   [2015 Jan] 
*اکراین جبهه اروپایی رویارویی دو بلوک سرمایه داری جهانی  [2014 Mar] 
*«غریبه ای به نام کتاب»  [2014 Feb] 
*بحران سازی هایی که هنوز هم نادیده گرفته می شوند  [2014 Feb] 
*بیعت در وحدت، در لانه ی کرکس ها  [2014 Jan] 
*لغو«اعدام» یا توهم زایی لغو  [2013 Dec] 
*آگاهی طبقاتی  [2013 Dec] 
*رفیق صدیقه حائری،زنی از گردان انقلاب   [2013 Dec] 
*حافظه تاریخی، آگاهی تاریخی  [2013 Dec] 
*حافظه تاریخی، آگاهی تاریخی (۲)  [2013 Nov] 
*حافظه تاریخی، آگاهی تاریخی (۱)  [2013 Nov] 
*«خدایان نجاتم نمی‌دادند» (۱) حکومت ایران،‌ قاتل مجاهدین [2013 Sep] 
*استبداد حاکم بر سازمان مجاهدین  [2013 Jun] 
*تناقض‌های حکومت باندها و بمب‌ موعود عجله ‌فرجه  [2013 Jun] 
*اتحادیه های سنتی، بستری برای رفرمیسم  [2013 Mar] 
*اقدام مستقیم کارگران، گامی به‌سوی پالایش جنبش کارگری  [2013 Mar] 
* هوشنگ عیسی بیگلو‌، نماد آزادیخواهی، مقاومت و منش انسانی  [2013 Feb] 
*سوسیالیسم پرولتری در نقد بولیواریسم ضد سوسیالیستی (6)  [2012 Dec] 
*سوسیالیسم پرولتری در نقد بولیواریسم ضد سوسیالیستی (5)  [2012 Dec] 
*سوسیالیسم پرولتری در نقد بولیواریسم ضد سوسیالیستی (۴)   [2012 Nov] 
*سوسیالیسم پرولتری در نقد بولیواریسم ضد سوسیالیستی (۳)  [2012 Nov] 
*بحران فراگیر سرمایه‌، نقد اقتصاد سرمایه‌داری (۱۸)  [2012 Nov] 
*سوسیالیسم پرولتری در نقد بولیواریسم ضد سوسیالیستی (2)  [2012 Nov] 
*سوسیالیسم پرولتری در نقد بولیواریسم ضد سوسیالیستی (۱)  [2012 Nov] 
*بحران فراگیر سرمایه‌، نقد اقتصاد سرمایه‌داری(۱۷)  [2012 Nov] 
*بحران فراگیر سرمایه‌، نقد اقتصاد سرمایه‌داری (۱۶)  [2012 Nov] 
*بحران فراگیر سرمایه‌، نقد اقتصاد سرمایه‌داری (۱۵)  [2012 Oct] 
*بحران فراگیر سرمایه‌، نقد اقتصاد سرمایه‌داری (14)  [2012 Oct] 
*آب را گل بکنید! علیه تریبونال دادخواهی   [2012 Sep] 
*«ایدئولوژی آلمانی»[1]،دستیافتی فلسفی در نقد ایدئولوژی (۹)  [2012 Aug] 
*«ایدئولوژی آلمانی»[1]،دستیافتی فلسفی در نقد ایدئولوژی (۶)  [2012 Jun] 
*پایان دوران کیمیایی تشکل های کارگری و ضرورت سازمان یابی‌های نوین  [2012 May] 
*دوران کیمیایی تشکل های کارگری و ضرورت سازمان یابی‌های نوین ضرورت روی کرد طبقاتی پرولتاریا به سیاست (بخش دوم) [2012 May] 
*دوران کیمیایی تشکل های کارگری و ضرورت سازمان یابی‌های نوین  [2012 Apr] 
*آلترناتیوِ بازتولید فرهنگی استبداد شرقی و تقویم برهنگی ها  [2012 Apr] 
*«ایدئولوژی آلمانی»[1]، دستیافتی فلسفی در نقد ایدئولوژی (۶)  [2012 Apr] 
*«ایدئولوژی آلمانی»، دستیافتی فلسفی در نقد ایدئولوژی  [2012 Mar] 
*«ایدئولوژی آلمانی» ، دستیافتی فلسفی در نقد ایدئولوژی (۴)  [2012 Feb] 
*حکومت یا دولت؟ هیاهوی انتخابات حکومتی تحریم، روی دیگر سکه‌ی ترمیم و شرکت  [2012 Feb] 
*«ایدئولوژی آلمانی» ، دستیافتی فلسفی در نقد ایدئولوژی (۳)  [2012 Feb] 
*نظام بحران، بحران تحریم، بحران تغییر  [2012 Jan] 
*«ایدئولوژی آلمانی»، دستیافتی فلسفی در نقد ایدئولوژی (۲)  [2012 Jan] 
*در بیان کرکس ها و فداییان!  [2012 Jan] 
*«ایدئولوژی آلمانی»، دستیافتی فلسفی در نقد ایدئولوژی (۱)  [2012 Jan] 
*بحران فراگیر سرمایه‌، نقد اقتصاد سرمایه‌داری (۱۳)  [2012 Jan] 
*آدونیس های زمینی، چکامه سرایان سوریه  [2011 Dec] 
*پرستو در باد، روایتی از مبارزه، عشق و بازنگری بینش چریکی  [2011 Nov] 
*گزارشی از مرگ کارگر گمنامی که در ۲۲ تیر ۱۳۷۸ به دست جنایت‌کاران جمهوری اسلامی کشته شد  [2011 Nov] 
*چشم‌انداز تغییر نظام در ایران و مداخله‌ی خارجی  [2011 Nov] 
*بحران فراگیر سرمایه‌ نقد اقتصاد سرمایه‌داری (۱۱)  [2011 Oct] 
*بازگشایی مدارس و آموزشگاه‌ها  [2011 Sep] 
*بحران فراگیر سرمایه‌ نقد اقتصاد سرمایه‌داری (۱۰)  [2011 Sep] 
*بحران فراگیر سرمایه، نقد اقتصاد سرمایه‌داری (۹)  [2011 Aug] 
*یونان به چند پول می ارزد؟! بحران فراگیر سرمایه‌، نقد اقتصاد سرمایه‌داری (۷) [2011 Jun] 
* جنایت کشتار در اردوگاه اشرف، جنایت علیه بشریت است  [2011 Apr] 
*بحران فراگیر سرمایه‌، نقد اقتصاد سرمایه‌داری (۷)  [2011 Mar] 
*بحران فراگیر سرمایه‌، نقد اقتصاد سرمایه داری (۶)  [2011 Mar] 
*اعتصاب سراسری کارگران، تنها سلاح در برابر نسل کشی  [2011 Mar] 
*بحران فراگیر سرمایه‌، نقد اقتصاد سرمایه داری   [2011 Mar] 
*بحران فراگیر سرمایه‌، نقد اقتصاد سرمایه داری (۴)  [2011 Feb] 
*بحران فراگیر سرمایه‌ با خوانش مارکس (۳)  [2011 Jan] 
*بحران فراگیر سرمایه‌ با خوانش مارکس (۲)  [2011 Jan] 
*بحران ساختاری سرمایه‌ با خوانش مارکس (۱)  [2010 Dec] 
*یادِ بسیارانِ اسیر  [2010 Dec] 
*قتل‌های حکومتی و حکومت قاتل‌ها  [2010 Dec] 
*براي كشورما نمي‌شود خط فقر تعريف كرد   [2010 Nov] 
*از شهلا جاهد باید دفاع کرد  [2010 Nov] 
*کابوس نئوفاشیسم، ناسیونال مهدویسم  [2010 Aug] 
*دکترین شوک یا فاشیسم اقتصادی میلتون فریدمن (۱)  [2010 Aug] 
*خیزش همه‌گانی و ستیز الیگارش‌ها (۱۰)  [2010 Jul] 
*خیزش همه‌گانی و ستیز الیگارش‌ها (۹)  [2010 Jul] 
*نظریه‌پرداز دکترین شوک و اقتصاد فاشیستی و راز ظهور یک زبان شناس (۴) اکبر گنجی از قلم طلایی کرملین تا جایزه بنیاد فریدمن [2010 Jun] 
*نظریه‌پرداز دکترین شوک و اقتصاد فاشیستی و راز ظهور یک زبان شناس (۳)  [2010 Jun] 
*جایزه‌ی نظریه‌پرداز دکترین شوک و اقتصاد فاشیستی و راز ظهور یک زبان شناس (2) اکبر گنجی از قلم طلایی کرملین تا جایزه بنیاد فریدمن  [2010 May] 
*جایزه‌ی نظریه‌پرداز دکترین شوک و اقتصاد فاشیستی و راز ظهور یک زبان شناس (۱) اکبر گنجی از قلم طلایی کرملین تا جایزه بنیاد فریدمن [2010 May] 
*نان و خون نه!‌ نان و گل سرخ!  [2010 May] 
*ضرورت سازمان‌یابی شوراهای بیکاران  [2010 Apr] 
*منافات حقوق بشر با حقوق انسان  [2010 Apr] 
*پیمان شوم و «روحانیت کمپرادور»  [2010 Mar] 
*تعیین حداقل دستمزد،‌ چالش شديد کار و سرمایه  [2010 Mar] 
*پیامی بر پیکر علی کروبی، با امضا کبود ومُهر ولایت  [2010 Feb] 
*برای کار ، نان و آزادی  [2010 Feb] 
*بودجه بحرانی و بحران زای حکومت نظامی ۸۹  [2010 Feb] 
*یاد سازمانده اعتصابات و جنبش شورایی نفتگران گرامی‌باد  [2010 Feb] 
*خیزش همه‌گانی و ستیز الیگارش‌ها  [2010 Jan] 
*همصدایی هراسناکان قیام  [2010 Jan] 
*طبقه کارگر ایران، در سالی که گذشت  [2010 Jan] 
*خیزش همه‌گانی و ستیز الیگارش‌ها  [2009 Dec] 
*خیزش همه‌گانی و ستیز الیگارش‌ها(۷)  [2009 Dec] 
*۱۶ آذر، پیوستار اعتراض‌ و جنبش در پیوند  [2009 Dec] 
*قطعنامه چهارم شوراى حكام آژانس بين‌المللى انرژى اتمى و روانپریشی الیگارش‌مهدویون  [2009 Dec] 
*بحران حاکم و حاکمیت بحران   [2009 Nov] 
*خیزش همه‌گانی و ستیز الیگارش‌ها (۶)  [2009 Nov] 
*هدف فوری و استقلال طبقاتی کارگران  [2009 Nov] 
*خیزش همه‌گانی و ستیز الیگارش‌ها (۵)  [2009 Oct] 
*نشست وین گام دیگری در مرداب مشروعیت بخشی   [2009 Oct] 
*انرژی هسته‌ای، چماق ارتجاعی!  [2009 Oct] 
*خیزش همه‌گانی و ستیز الیگارش‌ها (۴)  [2009 Oct] 
*پیرامون شعارها  [2009 Sep] 
*خیزش همه‌گانی و ستیز الیگارش‌ها (۳)  [2009 Sep] 
*«سبد» سرکوب و راه‌کار حاکمیت کودتا  [2009 Sep] 
*خیزش همه‌گانی و ستیز الیگارش‌ها (۲)  [2009 Aug] 
*«نه زیستن، ‌نه مرگ»، «دوزخ روی زمین» و گزمه‌گان دوزخ  [2009 Aug] 
*خیزش همه‌گانی و ستیز الیگارش‌ها  [2009 Aug] 
*شکاف مرگ آور و کودتای باندهای حکومتی در برابر قیام حکومت شوندگان   [2009 Jun] 
*انتخاب متجاوز  [2009 May] 
*ایدئولوژی کشتار و تروریسم در غزه  [2009 Jan] 
*طرح موازی یک موضوع یا پنهان‌داشتن منبع و مرجع اشاره‌ای‌ به مقاله‌ «باور به معاد: ایمان به شکنجه» و کتاب «دوزخ روی زمین» [2008 Dec] 
*آسیب‌شناسی «هشدار» زرافشان  [2008 Nov] 
*محمود درویش قلب بیدار فلسطین   [2008 Aug] 
*این امیرحسین فطانت همان شکارچی دانشیان و گلسرخی‌ست؟  [2008 Jan]